S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare

din ziua de luni, 26 iunie  2017

 

 

Şedinţa a început la ora 17,28.

 Lucrările au fost conduse de domnul Florin Iordache,  vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Petru Gabriel Vlase şi  doamna Carmen-Ileana Mihălcescu – vicepreşedinţi, domnul Georgian Pop şi doamna Ioana Bran – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici şi domnul Andrei-Dominic Gerea – chestori, domnul Dan Vîlceanu – Grupul parlamentar al PNL,   domnul Cristian-Gabriel Seidler – Grupul parlamentar al USR, domnul Szabo Odon – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Petru Movilă  Grupul parlamentar al PMP şi doamna Silvia-Claudia Mihalcea, Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Ştefania Bîrlibescu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă – secretar general-adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea –  Direcţia comunicare şi relaţii publice şi doamna Andreea Stăncescu – director general la Cabinet Secretar general.

 

*

 

PUNCTUL 1

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Bună ziua, stimaţi colegi.

Declar deschisă şedinţa de Birou permanent cu cele patru puncte la ordinea de zi.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Avem Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe şi vă propun să aprobaţi această Notă, să fie trimisă Comisiei juridice pentru a fi discutată şi, după ce vom avea raportul de la Comisia juridică, să intre mâine în şedinţa de plen.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Vă rog. Da, domnul coleg.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Domnule preşedinte, având în vedere că nu prea avem guvern în momentul acesta, nu văd pe cine am putea abilita.

 

Domnul Florin Iordache:

Domnule coleg, vă răspund imediat.

Acesta este punctul dumneavoastră de vedere; a fost invocat şi la Senat şi va fi… vom răspunde şi mâine.

Avem un guvern, şi în perioada vacanţei noastre -  începând cu data de 1 iulie - guvernul care va exista la acel moment trebuie să fie abilitat de către Parlament să poată emite ordonanţe. Ordonanţe simple, în spiritul legislaţiei în vigoare. Pentru că, altfel, ar trebui ca Parlamentul să rămână în activitate în perioada următoare.

Din ceea ce ne dorim noi - că dumneavoastră n-aţi participat la şedinţa de Birou permanent de la prânz - ne dorim ca în perioada următoare, respectiv miercuri şi joi cel mai târziu, să avem audierile şi apoi votul final, astfel încât cu data de 1 iulie să avem un guvern trecut prin Parlament. Chiar dacă nu vom avea în perioada vacanţei guvernul care există, dacă vă uitaţi în Constituţie, guvernul, în perioada vacanţei parlamentare - cu 1 iulie până la 1 septembrie - guvernul trebuie să fie mandatat de către noi să poată emite ordonanţe simple, numai pe domeniile pe care le vom adopta.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Eu am înţeles foarte bine la ce vă referiţi şi să ştiţi că n-am o poziţie contrară, neapărat de dragul de a face… de a avea o poziţie contrară. Eu vă spun doar că, în momentul în care abilităm guvernul de a da ordonanţe, eu cred că trebuie avută o discuţie şi cu guvernul, ca să ştii cam ce ordonanţe, să ştii cam ce urmăreşte guvernul în perioada de vacanţă. Eu nu cred că aţi putut sta de vorbă cu cineva, sau cu un prim ministru, ca să puteţi să ştiţi, să întrebaţi pe cineva ce anume doreşte să se întâmple, pentru că am văzut că la Senat au fost depuse de mai multe ori amendamente şi numai vreo cinci sau şase au trecut din ele.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, domnul coleg, sunt de acord. Şi la Cameră, la fel, colegii vor putea depune amendamente, dar până la urmă, controlul parlamentar este asupra guvernului. Şi noi vom mandata pe perioada vacanţei parlamentare ce domenii de activitate, repet, în litera Constituţiei, numai pe legi ordinare.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Am înţeles, nu mai vreau să continui, că nu vreau să facem neapărat o polemică. Doar atât vreau să repet: care guvern?

 

Domnul Florin Iordache:

Păi, la 1 iulie, în perioada vacanţei parlamentare, nu contează componenţa guvernului. În perioada vacanţei parlamentare, guvernul care există în acea perioadă să poată emite ordonanţe simple, în baza legii pe care o vom da noi ca şi Parlament.

Alte intervenţii? Nu sunt. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 2

Comunicare din partea Grupului parlamentar ALDE

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o comunicare din partea Grupului ALDE: domnul deputat Cupă - în calitate de membru şi preşedinte al Comisiei de mediu, în locul domnului deputat Borza.

La plen.

Sunt observaţii? Nu.

Este locul dumnealor.

Dacă aveţi obiecţii. Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 3

Solicitare din partea doamnei deputat Cristina-Mădălina Prună privind efectuarea unui concediu cu plată

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea doamnei deputat Cristina-Mădălina Prună - concediu cu plată: astăzi, 26 iunie.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 4

Solicitare din partea domnului deputat Vasile Gudu privind efectuarea unui concediu cu plată

 

Domnul Florin Iordache:

Domnul Vasile Gudu – concediu cu plată în zilele: 26, 27, 28 iunie.

Aprobat.

Observaţii? Nu.

Şi domnul deputat Borza Remus Adrian ne solicită concediu în perioada 26, 27, 28 iunie.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

În aceste condiţii, vă mulţumesc, stimaţi colegi, pentru prezenţă.

Ne vedem mâine dimineaţă la plen la ora 10,00, şi la ora 8,30 la „Declaraţii politice”.

Declar şedinţa închisă.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 17,32.