S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 14 mai 2007

 

 

Şedinţa a început la ora 1310 .

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Eugen Nicolicea, Valer Dorneanu, Lucian Augustin Bolcaş, doamna Daniela Popa – vicepreşedinţi; Ioan Munteanu, Valeriu Zgonea, Dan Radu Ruşanu – secretari; Gelil Eserghep, Hunor Kelemen,  Miron Ignat – chestori; Aurelia Vasile  – PSD, Ion Mînzînă –  PRM, Cristian Rădulescu (de la ora 1318 până la ora 1340) – PD, Nicolae Titu Gheorghiof (ora 1340)  – PNL, Márton Árpád-Francisc – UDMR, Varujan Pambuccian – Grupul minorităţilor naţionale; Corneliu Ciontu – Grup deputaţi independenţi  şi doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: Mihai Unghianu - secretar general adjunct;  doamna Bogdana Balmuş, Laura Riteş - Cancelaria Preşedintelui Camerei Deputaţilor; Cristian Ionescu – şef Departament Legislativ; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii; doamna Gabriela Enea - Direcţia pentru relaţii publice.

 

*

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Bună ziua, doamnelor şi domnilor.

Vă propun, dacă sunteţi de acord, să începem şedinţa.

Dacă în ce priveşte ordinea de zi a şedinţei Biroului permanent şi Comitetului liderilor sunt obiecţii, observaţii? Există şi o serie de materiale, văd, pe lista suplimentară.

Nu sunt. Este aprobată.

 

PUNCTUL 1

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

În ce priveşte programul de lucru, vă informez că am avut şi o consultare cu domnul preşedinte Tărăcilă.

Înţeleg că documentele pentru rapoartele de activitate nu sunt gata deocamdată şi, mai cu seamă, nu există avizul Comisiilor de buget-finanţe, care să fie distribuite în timp util. Înţeleg că s-au ridicat şi o serie de observaţii din partea grupurilor referitoare la distribuirea materialelor atât din scurt şi, ca atare, propunerea pe care v-o facem este să nu mai ţinem astăzi şedinţă de Camere reunite.

În acest caz, eu v-aş propune ca astăzi după-amiază să lucrăm în comisii, dat fiindcă pentru plen nu este organizat suficient de din timp să ţinem şedinţa şi să avem reprezentarea Guvernului. Şi, atunci, să înlocuim astăzi, de la 16 la 18, cu activitate în comisie, urmând, sigur, ca mâine dimineaţă să desfăşurăm activitate în plen, cu vot final şi, evident, declaraţiile politice.

Dacă la acest program de lucru există observaţii sau propuneri de modificare?  Restul programului este stabilit din şedinţa de miercurea trecută.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Deci, încă o dată, pentru acurateţea informării noastre către colegii noştri, se mai întâmplă să nu fie destul de clar pentru noi toţi: avem numai comisii, nu avem şi activitate în plen, astăzi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Exact. Astăzi, lucrăm în comisii, iar mâine de dimineaţă în plen.

Dacă sunteţi de acord cu acest program de lucru? Da. Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Există observaţii la ordinea de zi?

Eu am, dacă-mi amintesc eu bine, de ce s-a ridicat de la Comisia de agricultură, eu am o propunere să mutăm pct.20 mai în faţă, pentru că am înţeles că este important.

Dacă sunteţi de acord să-l tragem undeva, în primele patru-cinci? Da.

Doamnă secretar general, tot la punctul acesta?

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul ne-a solicitat ca pct.8 – proiectul de Lege pentru adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 130, privind inspecţia socială – să fie trecut mai în spate pe ordinea de zi, întrucât momentan secretarul de stat, care trebuia să-l susţină, este plecat într-o delegaţie.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Să-l punem pe pct.20.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Da.

De asemenea, există un punct pe ordinea de zi suplimentară – proiect de Lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Dacă sunteţi de acord să-l trecem şi pe acesta mai în faţă? Da. Mulţumesc.

Alte intervenţii la ordinea de zi? Nu sunt.

Propun adoptarea proiectului ordinii de zi cu aceste modificări.

Comitetul liderilor? Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 4    

Notă privind iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Nu sunt solicitări de aprobări de proceduri de urgenţă.

Dacă există ceva intervenţii aici, la termene?

Obiecţii, observaţii?

Luăm act.

 

 

 

Punctul 4

Solicitări din partea Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare privind prelungirea termenului de depunere a raportului la PLx nr.227/2007

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Există obiecţii, observaţii, comentarii? Nu sunt. Aprobăm.

 

PUNCTUL 5

Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi cu privire la raportul suplimentar al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic asupra proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Înţeleg că s-a cerut un punct de vedere în ce priveşte constituţionalitatea şi legalitatea unor prevederi. Comisia juridică consideră că se respectă prevederile constituţionale.

Presupun că noi luăm act.

Sper că s-a comunicat şi Comisiei pentru administraţie. Dacă nu, o să vă rog, oricum, să trimitem acest material Comisiei de administraţie, pentru a-şi finaliza raportul.

 

PUNCTUL 6

Cerere din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Comisia a fost sesizată de domnul Dragomir Ionel cu solicitarea de a i se permite accesul la documentele Comisiei speciale pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE.

Cred că această cerere trebuie s-o punem pe ordinea de zi a Birourilor reunite. Comisia este comună.

Vă propun s-o punem pe ordinea de zi a primei şedinţe a Birourilor reunite.

 

 

 

 

PUNCTUL 7

Scrisoarea domnului deputat Vasile Puşcaş

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Înţeleg că este o problemă legată de decontări.

Doamnă secretar general, cum soluţionăm această chestiune?

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

Vom lua act de material şi va fi operat ca atare. Neavând deplasări, nici nu sunt deconturi de făcut. Iar la Parlamentul European vom avea grijă să trimitem corespondenţa care să informeze corect asupra modificărilor produse.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă mulţumesc foarte mult.

 

 

 

PUNCTUL 8

Memorandum intern: Repunerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectului de „Hotărâre privind atribuirea de spaţiu pentru sediul Clubului Parlamentarilor români – Ion Raţiu”, ca urmare a mutării acestuia din sediul iniţial

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnule Ciontu, în două vorbe, dacă vreţi.

 

Domnul Corneliu Ciontu:

A fost luat în dezbatere acest proiect. Au fost strecurate şi nişte erori în cadrul lui, în sensul că erau trimiteri la vechiul regulament. Între timp, noi am actualizat acel proiect de hotărâre. Şi, în condiţiile în care, în 14-17 iunie, avem peste 50 de parlamentari europeni, cu prilejul vizitei Casei Poporului, care este prevăzută în program, sigur, aşa cum şi noi am fost şi am vizitat, vrem să-i invităm şi la Clubul Parlamentarilor, cu acel prilej.

Sigur, va trebui un efort deosebit pentru aranjarea spaţiilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Doamnă secretar general, vă rog.

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

Vreau doar să fac o precizare absolut tehnică. Timpul foarte scurt, practic o lună, nu va permite amenajarea spaţiului solicitat, la standardul adecvat acestei acţiuni. Este imposibil, pentru că acolo s-au demarat alte amenajări. Demenajarea ia ceva timp, reamenajarea  spaţiului ca şi Club Parlamentar, de asemenea. Plus că o parte a inelului respectiv al holului de la etajul 3 este folosit în momentul de faţă ca seră. Acolo funcţionează sera Camerei Deputaţilor.

Sigur că cererea dumneavoastră poate fi onorată, dar nu în acest interval de timp. Este aproape imposibil.

 

Domnul Corneliu Ciontu:

Doamnă secretar general, dacă nu se va putea, nu se va putea. O să evităm. O să-i ducem doar la terenurile de tenis. Important este totuşi să obţinem o aprobare, pentru că, în condiţiile pe care le avem acum, nu ne putem desfăşura activităţile pe care le avem propuse în cadrul Clubului Parlamentarilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnul lider Pambuccian.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule preşedinte, eu vroiam de mult să ridic problema aceasta. Am mai ridicat-o şi în alte legislaturi.

Domnilor, haideţi să vedem tot ce nu este legat de activitatea noastră de aici şi stă în clădirea aceasta, am tot avut, a fost şi ANCEX-ul la un moment dat, a plecat; au mai venit au mai plecat.

Dar eu cred că în afară de Consiliul legislativ, Curtea Constituţională, există instituţii care chiar nu au nici o treabă cu noi, care chiar ar putea să-şi găsească un sediu şi ar putea să ne mai şi lase în pace puţin.

Eu vă propun să avem o discuţie în Biroul permanent, la un moment dat. Şi cred că în Birourile permanente reunite, pentru că este o chestiune care interesează şi Senatul.

Noi ne plângem de faptul că nu avem spaţii. Am ajuns să ne facem birouri pe holuri, să transformăm holurile în ce putem şi există o grămadă de spaţiu la instituţii care nu au absolut nici o treabă cu noi. Şi cred că ar trebui să le dăm şase luni, un an, dar la un moment dat să ne mai şi lase.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnule deputat, cred că au foarte multe treburi cu noi, la câte antene au instalat pe aici.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Mai este şi problema aceasta, da.

Şi nu mă refer numai la cele instalatoare de antene. Haideţi să vedem o situaţie de sus până jos, tot ce nu are treabă cu activitatea noastră şi stă aici.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Cine sunt colegii chestori care se ocupă de clădire? Dumneavoastră? (domnul Gelil Eserghep).

 

Domnul Kelemen Hunor:  

Este şi problema costumelor populare.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Este în curs de plecare.

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

S-a stopat în Biroul permanent.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Nu s-a stopat în Biroul permanent. Am stabilit în Biroul permanent doar că vom găsi o formulă amiabilă cu donatorul. Şi am înţeles că există disponibilitate din partea donatorului către o formulă amiabilă.

Domnule Zgonea, aveţi cuvântul.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Discuţia cu donatorul a fost foarte clară. În momentul în care au fost alocaţi bani de la Ministerul Culturii, în momentul în care se va construi acel corp, deci asta înseamnă cam un an şi jumătate – doi, poate să se retragă de aici. Până atunci, sub nici o formă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Eu nu am nici o problemă să se facă o nouă evaluare a instituţiilor care se află în această clădire, de care, ştim foarte bine, de câte ori vine vorba despre ele, schimbăm vorba şi ne pierdem entuziasmul de a cere să-i trimitem la plimbare.

Dacă doriţi să reluăm o asemenea discuţie în Biroul permanent şi Comitetul liderilor, eu o fac cu cea mai mare plăcere. Dar, stimaţi colegi, din genul acesta de discuţie trebuie să rezulte şi nişte concluzii, pentru că altfel o facem degeaba.

Acum, din câte ştiu, există şi o instituţie sau, mă rog, o structură care administrează această clădire, structura aflată sub înţeleapta conducere a domnului vicepreşedinte Bolcaş şi în care se află şi reprezentanţi au Guvernului.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

S-au făcut aceste evaluări.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Exact.

Şi atunci poate facem rugămintea către domnul vicepreşedinte Bolcaş, ca săptămâna viitoare să ne facă o informare pe tema aceasta. Să ne spună şi care este poziţia reprezentanţilor Guvernului, pentru că noi putem cere unei entităţi guvernamentale să iasă de aici, dar, dat fiind că suntem cu toţii oameni politici responsabili, trebuie să găsim şi unde-i mutăm.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule preşedinte, vrem şi noi spaţiu pentru comisii la Palatul Victoria, atunci.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Acolo, vă dă imediat, că se dărâmă..

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Păi, mergem acolo. Până s-o dărâma, poate la demolări prindem şi noi ceva mai bun.

 

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Nu le mai daţi idei, pentru că o să spună să-i băgăm pe toţi 322 acolo.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu. Chiar vorbesc serios acum. Totuşi este o clădire care este a Parlamentului. Se numeşte Palatul Parlamentului, nu se numeşte în nici un alt fel. Haideţi să rezolvăm problema aceasta.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă propun ca în şedinţa Biroului permanent de miercuri – o ţinem? nu o ţinem, pentru că este activitate în teritoriu – în şedinţa Biroului permanent de luni să-l rugăm pe domnul vicepreşedinte Bolcaş să ne facă o informare pe această chestiune.

Să-i rugăm şi pe domnii chestori care s-au ocupat de această chestiune şi Secretariatul general, să vină cu materialele necesare care să ne permită să luăm decizii.

Vă mulţumesc foarte mult.

 

 

 

PUNCTUL 9

Scrisoare din partea doamnei Laura Codruţa Kövesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Doamna procuror general mi-a scris mie o scrisoare. Am simţit nevoia să v-o aduc la cunoştinţă.

Înţeleg că se presupune că am imixtionat în activitatea procurorilor. Aici am avut o lungă discuţie semantică privitoare la ce înseamnă cuvântul a solicita în limba română.

Eu vă informez că am să scriu astăzi o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii, în care voi expune punctul meu de vedere asupra raporturilor constituţionale dintre puterea colaborării şi relaţiilor dintre puteri, dar am considerat că este necesar ca această chestiune să fie şi în discuţia Biroului permanent.

Vă rog, domnule vicepreşedinte.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Stimaţi colegi, eu nu cred că aspectul acesta trebuie să aibă impresia că poartă o conotaţie personală, dumneavoastră şi a doamnei Kövesi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Eu nici măcar nu vreau să poarte.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

...care învaţă acum să vină acum pe traseul Mediaş-Bucureşti şi încă nu l-a învăţat cum trebuie.

Aş dori să sesizăm, cum am propus şi data trecută, Comisiile juridice ale celor două Camere, pentru a exprima un punct de vedere. Pentru că trebuie să-i amintim că aspectul pentru care s-a dorit a se purta acea discuţie viza încălcări ale drepturilor omului; nu viza discuţiile pe care le purta comisia de anchetă, aspecte judiciare de anchetă. Ori, se pare că nici doamna care ne-a scris aici, nici cea care i-a dictat, respectiv fosta ministru al justiţiei. Nu cunosc lucrurile acestea.

Deci, eu aş dori nu vă implicaţi dumneavoastră personal, ci să implicăm instituţia Parlamentului, pentru că ea este jignită de un om care, repet, nu cunoaşte drumul de la Mediaş până aici şi ne spune nouă ce înseamnă a solicita şi ce înseamnă să ne sesizeze, să vă sesizeze ea, Consiliul Superior al Magistraturii, că aţi încălcat Constituţia şi legea.

Eu socotesc o jignire inadmisibilă adusă Parlamentului acest răspuns obraznic pe care l-a făcut.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Eu vreau doar, înainte să vă dau cuvântul mai departe, să vă informez că am primit şi din partea domnului Daniel Morar o scrisoare, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare absolut rezonabilă şi absolut corectă din punct de vedere al comunicării inter-instituţionale, prin care domnul Morar m-a informat că procurorii din subordinea domniei sale nu au nimic de ascuns şi vor fi la dispoziţia comisiilor, în măsura în care acest lucru le este permis de statutul dumnealor şi că vor cere pentru asta un punct de vedere CSM-ului. Mi se pare absolut normală această procedură.

Cred că aici diferenţa a fost mai curând de ton, dacă pot să fac acest comentariu.

Domnul deputat Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc: 

Este bine că aţi adus în discuţie acest răspuns, care mi se pare corect.

Este adevărat că nici n-ar fi trebuit să ceară punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, dacă ar fi existat o mai clară explicitare asupra problemei, pentru care doreşte această comisie să-i audieze, adică dacă există sau nu există interceptări telefonice ilegale, care sunt în dezbaterea acelei comisii, deci nicidecum despre alte probleme.

În al doilea rând, din păcate, există astfel de jurişti, care activează în domeniile publice în care nu trebuie să apere interesul uneia sau alteia dintre părţi, ci trebuie să apere Constituţia şi legile ţării; pentru că mi se pare logic că un avocat caută acele articole din lege care-i convin părţii al cărei susţinător este. Dar nu mi se pare corect ca un procuror general să nu cunoască toate articolele legii, adică să se prevaleze doar de unele articole, de exemplu din Constituţie.

Nu mi se pare corect ca o doamnă directoare din Ministerul Justiţiei, care tocmai şi-a dat demisia şi a cărei activitate nefastă, din păcate, o cunosc, când venea la discuţie în Comisia juridică, pentru a susţine nişte idei contrare Constituţiei şi, în cel mai rău caz, a luat cunoştinţă de anumite articole ale Constituţiei, despre care domnia sa a spus: „Da, este aşa, numai că ele sunt proaste şi n-ar trebui să existe în Constituţie”. Ca atare, textul propus de ea este bun. Doamna director, care tocmai şi-a dat demisia, pentru că a fost revoltată de solicitarea domnului ministru.

Deci, există astfel de tertipuri. Astfel de persoane nu au ce căuta, zic eu, în funcţii, unde ei trebuie să apere interesul public şi nu interesul unor idei, a unor părţi din public şi alte asemenea.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă mulţumesc.

Domnul vicepreşedinte Bolcaş.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

În completarea propunerii făcute de colegul Dorneanu. Sigur că răspunsul trebuie să fie dat în numele Biroului permanent, în numele Camerei Deputaţilor şi singura cale este sesizarea CSM-ului în legătură cu această atitudine. CSM-ul va decide, în acest context, în ce măsură atitudinea procurorului general este sau nu reprobabilă, dacă tonul scrisorii este sau nu corespunzător şi, evident, în final, dacă legislaţia permite procurorilor, ca oricărui cetăţean, să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă.

Deci, o sesizare către CSM din partea Biroului permanent.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc: 

Doamna spune că nici orice cetăţean nu trebuie să vină în faţa acestor comisii de anchetă.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Domnule, pentru stenogramă spun acum, doamna este de o prostie tulburătoare. Vă rog să consemnaţi.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Da. Vă mulţumesc.

Eu o să fac doar observaţia, nu ştiu dacă încă s-a redactat punctul de vedere al Curţii Constituţionale, dar Curtea s-a exprimat că inclusiv preşedintele României poate fi investigat de o comisie de anchetă. Ca atare, sigur că vom lua act de această inferioritate a preşedintelui României faţă de alţi cetăţeni români.

Domnul Pambuccian.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule preşedinte, eu cred că lucrurile sunt foarte simple. Sigur, dacă intrăm în termeni juridici, ne complicăm foarte mult. Lucrurile sunt foarte simple.

Parlamentul este expresia suveranităţii naţionale, în orice stat. Dacă există entităţi care nu pot să apară în faţa Parlamentului, înseamnă că sunt entităţi care sunt extranaţionale şi eu nu cred că în România există persoane care deţin funcţii publice şi pe care le putem considera entităţi extranaţionale. Lucrurile sunt extrem de simple din punctul acesta de vedere.

Cred că, nu ştiu, poate că ar fi bine puţin să şi explicăm lucrul acesta, care există în Constituţie de când s-a scris Constituţia. Atâta vreme cât trăim într-un stat suveran şi expresia suveranităţii naţionale a acestui stat este Parlamentul, lucrurile sunt extrem de simple. Cred că asta este tot ce trebuie spus.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Domnul Cristian Rădulescu.

 

Domnul Cristian Rădulescu:   

E generoasă abordarea aceasta, a domnului Pambuccian, dar este foarte largă. Nu înseamnă că Parlamentul, dacă este poporul, poate să facă absolut orice! Face în anumite limite, care sunt definite.

E o interpretare, totuşi, cam largă, dar nu intru în toate ligamentele, acum.

Eu vreau să avem o poziţie, zic eu, constructivă. Sigur, este lăudabilă intenţia de solidaritate a colegilor faţă de preşedintele Bogdan Olteanu, dar cred că, dacă această chestiune ia, din nou, aspectul unui conflict inter-instituţional – numai pe acesta nu-l mai aveam, între Procuratura generală şi Parlament – cred că asta este o greşeală. Deci cred că, dacă dumneavoastră aveţi o corespondenţă şi, eventual, un mic conflict cu doamna Kövesi, asta rămâne la nivelul acesta, între jurişti, care lucrează în diverse instituţii, pe funcţii de conducere. Dacă ne luăm toţi ca părtaşi, ca solidari colegii şi chestia asta inflamează instituţiile respective, vom avea, în plus, un conflict între alte instituţii care, până acum, nu fuseseră implicate. Se tot sapă şanţuri – şi nu ştiu dacă acesta este un lucru bun şi cred că sunteţi de acord cu mine – şi, acum, mai dezvoltăm un conflict şi între Parlament şi Procuratura generală. Poate să rămână o discuţie între Bogdan Olteanu şi Laura Codruţa Kövesi. Asta cred că e o treabă pozitivă, ce spun eu!

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Nu, este o treabă negativă, din contră!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Stimaţi colegi, vă dau cuvântul pe rând.

Domnul vicepreşedinte Nicolicea, domnul secretar Zgonea, domnul secretar Ruşanu.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Şi eu am avut aceeaşi impresie, despre doamna Kövesi, ca şi domnul vicepreşedinte Bolcaş şi vreau să vă spun că scrisoarea pe care ne-a adresat-o m-a făcut să nu-mi schimb deloc impresia pe care o aveam despre dânsa, tot aşa, pentru stenogramă.

Vreau să vă spun că şi pe la CSM există un astfel de curent de opinie că, dacă îţi încalcă un procuror drepturile omului, nu se poate apuca nimeni de cercetat acel caz, până nu se termină dosarul respectiv, pentru că dosarul respectiv este în fază de judecată, să zicem, încercând să nu vadă că aceea este, de fapt, altă faptă şi că este, de fapt, alt dosar. Dau un exemplu, te bate unul în timpul anchetei! Trebuie să stai până când eşti condamnat, până când ajungi la CEDO, până când câştigi şi abia după aceea se apucă de procurorul respectiv, având în vedere că zice că dosarul era pe rol! Nu e adevărat! Acela era alt dosar, era altă faptă, alt învinuit, să zicem, da?

Deci idei de soiul acesta am mai văzut, chiar şi la CSM, am văzut din raportul lor de activitate.

Doamna, cred că a devenit poetă, pentru că, pe tot parcursul scrisorii vorbeşte de legi, de Constituţie, dar nu am găsit să scrie, în două pagini, nici măcar un singur articol sau o literă invocată, se încalcă Constituţia, se încalcă legea, cam cum vorbeşte Băsescu în piaţă, cam asta este! Ori, de la un procuror mă aşteptam să spună, aţi încălcat articolul cutare din Constituţie sau articolul cutare din lege!

Nu mai povestesc că face un fel de tranziţie, care merge numai în limbaj literar, întâi vorbeşte de simplul cetăţean şi, după aceea, de la simplu cetăţean vorbeşte de procuror, deci a se înţelege că noi am încălcat drepturile simplilor cetăţeni, procurorii, nu drepturile procurorului! Vă citez din pagina finală .... privind citarea unui cetăţean în faţa Comisiei parlamentare ca martor ....... contravine reglementărilor constituţionale privind libertăţile cetăţeneşti .... şi, pe urmă ..... citarea unor procurori nu este în concordanţă cu Constituţia .... adică, noi am încălcat drepturile cetăţeanului procuror şi procurorul nu era chemat ca procuror, da?

Articolul 132 din Constituţie: Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. Deci de aceea ne-am adresat doamnei Kövesi, pentru că ei îşi desfăşoară activitatea potrivit controlului ierarhic, ceea ce dânsa nu a prea făcut, deci mie mi se pare că la chestiunea aceasta este chiar vinovată şi, sub autoritatea ministrului justiţiei. Şi părerea mea este că trebuie chemată doamna Kövesi, de mânuţă cu ministrul justiţiei! Pentru că, ministrul, dacă are astfel de subordonaţi sub autoritatea dânsului, înseamnă că nu-şi prea face treaba! Şi atunci, să aleagă, ori îşi disciplinează subordonaţii, ori să lase pe altul în loc!

În ceea ce priveşte doamna Kövesi, conform articolului 82, alineatul 2, trebuie să ştie că şi ea, ca şi alţi demnitari – nu că ar fi demnitar – dar noi, deputaţii, depunem un jurământ, în care jurăm să apărăm drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Vă aduc la cunoştinţă că fără acest jurământ nu poţi să fii deputat, nerespectarea lui, în mod normal, ar trebui să atragă şi încetarea calităţii. Iar dânsa ne împiedică să ne ţinem acest jurământ! Cum să apărăm democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, câtă vreme nişte procurori, care îşi permit să încalce în mod grosolan drepturile cetăţenilor, au imunitate pe care nu le-o oferă nici Constituţia, nici nimeni în ţara asta, mai mare decât preşedintele României. Să spună şi dânsa unde a găsit un articol de lege în care procurorii sunt supermen, bine, cu excepţia părerilor domnului Boc.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Vă mulţumesc, domnule vicepreşedinte.

Domnul secretar Zgonea.

 

Domnul Valeriu Zgonea:    

Domnule preşedinte, eu nu aş fi vrut să intru în această discuţie pur tehnică, dar mă surprinde atitudinea liderului Grupului PD,  pe care, de obicei, îl ştiu drept un tip echilibrat! Dar cred că în ultimul timp are o problemă, evoluţia asta a temperaturilor îl face să se separe de Parlament şi ce am observat în ultimul timp, că foarte mulţi colegi de-ai noştri, care sunt membri în Parlament, care nu vin de săptămâni pe la serviciu, care se duc în campanie cu Traian Băsescu şi acolo înjură Parlamentul, de unde iau banii! Până la urmă, eu sunt consternat, deja, de această chestiune! Fac afirmaţii care depăşesc Constituţia! Unii dintre ei, care sunt euro-parlamentari, fac afirmaţii împotriva statului român şi împotriva ordinii de drept şi nu l-am văzut pe domnul Rădulescu să le atragă atenţia colegilor săi despre această atitudine.

Dar astăzi, când cineva ne scrie atât de urât – şi eu cred că, dacă i-ar fi scris domniei sale, pe care îl cunosc şi respect pentru ceea ce face, ar fi luat foc instantaneu!

Mi-aduc aminte, prin comparaţie, bănuiesc că domnia sa, fiind mai în vârstă ca mine, are mai multă experienţă politică, despre atitudinile domnului Boc, care era în Parlament şi îşi cumpărase un telefon Nokia şi făcea fotografii în fiecare zi şi ieşea la orice emisiune, că era mondenă sau că era emisiune despre drept sau despre orice altă chestiune importantă, dar, în acelaşi timp, noaptea, scria scrisori către Parlamentul European, Consiliul European şi cerea să nu primească România în Uniunea Europeană, pentru că instituţiile statului, conduse, atunci, de clica majoritară PSD, nu ştiu ce i-au făcut dânsului şi nu ştiu ce i-au încălcat dânsului, ca deputat PD şi nu îi răspundeau la întrebări, nu îi făceau nu ştiu ce şi nu s-a supărat nimeni, atunci! Şi vorbea în numele Parlamentului României, atunci!

Acum, acest discurs duplicitar, în care, astăzi sunt parlamentar, când îmi convine, mâine sunt cetăţean, când trebuie să înjur şi faptul că preşedintele României, în ultimul timp, împreună cu foarte mulţi colegi – unii chiar m-au uimit, mi-a vorbit despre oligarhi, la Craiova, Radu Berceanu, chiar m-a pufnit râsul – dar foarte mulţi care, până în 1990 stăteau în apartamentele date de state şi după 1990 au făcut averi deosebite, vin astăzi şi ne spun nouă despre cum trebuie să interpretăm legea! Dacă pe dumneavoastră scrisoarea acestei distinse colege, care bănuiesc că zboară cu avionul, cu domnul Boc, nu vă uimeşte, pe mine mă dezamăgeşte! Şi probabil că, dumneavoastră, ca parlamentar mai vechi ca mine, ar trebui să-mi daţi un exemplu şi să spuneţi, măcar comportamentul domniei sale lasă de dorit şi atitudinea ca procuror general al României! Dacă credeţi că preşedintele Olteanu scrie în numele domniei sale, eu cred că vă înşelaţi şi aş vrea, din partea dumneavoastră, măcar în aceste momente, în care nu avem de împărţit nici o funcţie şi nici nu avem ceva de făcut, să avem o atitudine unitară, pentru că, până la urmă, eu cred că în 1990, atunci când unii dintre noi stăteam, în Bucureşti, pe stradă, şi alţii stăteam la televizor şi, după aceea, în 1992, am devenit parlamentari, noi pentru asta am luptat, cel puţin eu, când am plecat de la facultate, din Lacul Tei şi am sta aici, pentru asta am plecat, ca să am o libertate pe care să pot să mi-o exprim şi să nu vină cineva să-mi spună că unii sunt urâţi şi trebuie împuşcaţi şi alţii nu sunt urâţi şi nu trebuie să fie împuşcaţi, pentru că sunt de o anumită parte a baricadei!

De obicei nu vorbesc despre aceste chestiuni şi am un respect deosebit pentru colegii mei, dar cred că o dată şi o dată trebuie să încheiem cu acest mesaj duplicitar, chiar dacă el vine din partea unor colegi ai mei, din Partidul Social Democrat, chiar dacă vine din partea mea sau chiar dacă vine din partea unor lideri de grup! Dacă vrem să avem o scrisoare pe care preşedintele Camerei Deputaţilor o transmite doamnei Kövesi, o transmite în numele nostru, pentru că ea atacă instituţia fundamentală a statului! Iar dacă dumneavoastră consideraţi că între 2001 şi 2004 trebuia să facem comisii împotriva guvernării PSD-ului de atunci  şi atunci erau bune şi trebuiau să vină toţi cetăţenii, iar astăzi, între 2004 şi 2008 s-au schimbat regulile şi nu mai trebuie să vină aceeaşi cetăţeni şi aceeaşi procurori la aceste comisii de anchetă, măcar să le scoatem din regulament, să nu le mai punem, ca să ştim o dată, să fim toţi de acord, facem un amendament, îl trimitem Comisiei de regulament şi scoate aceste comisii de anchetă şi ne ocupăm de altceva! Dar haideţi, o dată pentru totdeauna, să fim serioşi în ceea ce vorbim şi să fim coerenţi, mai ales cei care avem două sau trei mandate, chiar dacă am greşit! Am greşit, dar să nu ne mai repetăm, să spunem alte lucruri!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Domnul Rădulescu, desigur, şi rugămintea, totuşi,  să păstrăm subiectul în limitele discuţiei.

 

Domnul Cristian Rădulescu:     

Eu înţeleg că supărarea este mai generală, faţă de Traian Băsescu, faţă de Emil Boc, faţă de Partidul Democrat, faţă de Radu Berceanu!

În ce mă priveşte, reţin că trebuie să fiu, totuşi, mai serios, după dou-trei mandate pe care le-am avut, că nu mai trebuie să am o atitudine duplicitară şi să nu mai interpretez legea şi, în general, să nu îmi mai dau cu părerea, ca lider de grup!

O să încerc să mă conformez! (Domnul Cristian Rădulescu părăseşte sala de şedinţe).

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Domnule deputat, sper să nu interpretăm ca atare şi să purtăm discuţiile în acelaşi cadru colegial şi de acum înainte. Eu îmi cer scuze, dacă cineva s-a simţit jignit, în această chestiune şi fac un apel foarte serios, totuşi, la colegi, să ne încadrăm în dezbateri.

Domnul secretar Ruşanu.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Domnule preşedinte, stimaţi colegi, din ceea ce spune doamna Kövesi aici, rezultă că independenţa procurorilor este totală şi este singura categorie din această ţară care nu se supune nimănui, nu se subordonează nimănui! După cum ne atrage atenţia doamna Kövesi, procurorul general al Parchetului, procurorii nu pot primi dispoziţii, deci nimeni nu poate să dea dispoziţii procurorului, nici să vină dimineaţa, la ora opt la program, nici să plece de la program, nici să respecte programul. Deci este o autoritate care are o independenţă totală, mai mare chiar decât a preşedintelui României. Aşa rezultă din această scrisoare.

Vreau să reiterez ceea ce am spus data trecută, în Legea bugetului de stat scrie foarte clar că se finanţează autorităţile publice centrale şi locale. Dacă dânşii sunt independenţi total, înseamnă că nu sunt autoritate publică centrală, atunci, noi face o ilegalitate, de ani de zile, finanţându-le activitatea! Nu se poate aşa ceva!

Probabil că doamna Kövesi ar trebui să ne explice până unde merge această independenţă, dacă se supune, totuşi, cuiva, dacă un procuror este obligat să respecte un program de opt ore, să respecte un concediu de odihnă, un concediu medical, dacă este obligat să aducă un certificat de concediu medical sau orice altceva, că dânşii, văd, din ceea ce spune dânsa aici, nu pot primi dispoziţie de la nimeni, în condiţiile în care noi le finanţăm toată activitatea!

Dacă vreunul dintre colegi poate să răspundă la aşa ceva, poate mă lămureşte, eu, nefiind jurist, nu ştiu asta!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Domnul vicepreşedinte Nicolicea şi trebuie să închidem, după aceea, discuţia.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Scuze, intervin pentru atitudinea pe care a avut-o domnul Rădulescu!

În ultima perioadă, să ştiţi că există, tot mai des, atitudinea Partidului Democrat de denigrare a Parlamentului şi cu acest lucru nu sunt de acord! Poate că, înţepăturile între colegi pot să aibă urmări, dar constat că este o atitudine generală!

Să se uite bine – probabil că va citi stenograma – să se uite bine în Legea partidelor politice, pentru că, urmărirea scopului prin mijloace care contravin ordinii constituţionale, poate să ducă la desfiinţarea partidului, de către Tribunalul Bucureşti. Şi dacă mai continuă, Partidul Democrat, atacul la adresa Parlamentului, îi promit că am să fac această acţiune.

Aceasta vroiam să spun şi, dacă chiar nu le convine acest Parlament, să îşi dea demisia, să ne înveţe cum să facem noi primii paşi spre alegerile anticipate, dar să ne arate cum se face, că poate nu ştim!

 

Domnul Valeriu Zgonea:    

Domnule preşedinte, eu nu am ştiut că, dacă vorbesc fără să înjur pe nimeni, înseamnă că jignesc! O să iau şi eu discursul domnului Băsescu şi poate că atunci nu mai jignesc pe nimeni!

Eu îmi cer scuze faţă de domnul Cristian Rădulescu, pe care îl consideram prieten, pentru că s-a supărat pentru afirmaţiile pe care le spun colegii domniei sale şi pe care le face şi dânsul publice, în fiecare seară, la „Realitatea”.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Valerică, nu aţi înţeles nimic, sunt unii, aici, care vorbesc pentru stenogramă, pentru că, dacă citeşte cineva stenograma, să vadă că au zis ce trebuie!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Doamnelor şi domnilor colegi, vă invit, totuşi, ca atmosfera de campanie electorală să nu se extindă şi asupra şedinţei Biroului permanent. Vă propun să concluzionăm.

Înţeleg că suntem de acord să trimitem comisiilor juridice acest document, pentru a solicita un punct de vedere, cu rugămintea de a încerca să se întrunească în această după masă şi a lucra la acest punct.

Eu am rugat Departamentul legislativ să mă sprijine în elaborarea unui punct de vedere. Sunt convins că şi chestiunile care au fost ridicate aici, vizavi de respectarea libertăţilor fundamentale vor fi incluse în acest document. Dacă vor fi până la ora patru, oarecum pregătiţi cu acest document, să îl transmiteţi, spre informare, şi în atenţia comisiilor juridice.

Domnul Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:   

Aş mai dori să mai adaug încă ceva. Eu cred, spre deosebire de colegul nostru, care tocmai a plecat, că aici ne aflăm în faţa unui conflict inter-instituţii, deci o instituţie nu vrea să colaboreze cu cealaltă instituţie, este vorba de procuratură cu Parlamentul, Ministerul Public şi Parlamentul. Fiind acest conflict, mi se pare că ar fi bine ca, în conformitate cu Constituţia, să sesizăm şi Curtea Constituţională şi, atunci, poate vom vedea şi punctul de vedere al Curţii Constituţionale, este vorba de un conflict între instituţiile statului şi, atunci, dacă există acest conflict, să îi întrebăm cum văd ei acest conflict.

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Vă mulţumesc mult! Iau act de această chestiune, ştiţi bine, este o prerogativă a mea, am să meditez asupra ei şi am să vă ţin la curent cu decizia pe care o să o iau, dacă voi considera că este un conflict între autorităţile statului şi se impune sesizarea Curţii Constituţionale.

Dacă sunteţi de acord cu paşii pe care i-am propus, urmând ca, sigur, după aceea, să transmitem, şi în baza punctului de vedere al Comisiei juridice şi a consultării pe care o fac cu Departamentul legislativ, un punct de vedere, deocamdată, către CSM şi, sigur că, o să evaluez şi chestiunea legată de sesizarea Curţii.

 

 

PUNCTUL 10

Scrisoare din partea Institutului Naţional de Expertize Criminalistice

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Scrisoare din partea Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, dânşii au un punct de vedere referitor la o propunere legislativă. Sigur că, nu e, cred, o instituţie care să emită puncte de vedere pe baza regulamentului, dar este un punct de vedere din partea unor experţi şi cred că trebuie să luăm act de el, să sesizăm comisia de fond să-l ia în analiză.

 

Doamna Georgeta Ionescu:    

Proiectul este la Senat!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Atunci, trimitem scrisoarea la Senat.

 

 

PUNCTUL 11

Solicitare din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Solicitare din partea CNA, ne solicită o sală pentru o conferinţă pe tema protecţiei demnităţii umane şi a minorilor, e vorba de protecţia în emisiunile tv.

 

Domnul Gelil Eserghep:  

Nu sunt de acord!

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Dacă sunteţi de acord? Cu un vot împotrivă, solicitarea este acceptată.

 

PUNCTUL 12

Cerere din partea Asociaţiei „Tineri în acţiune”

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Cerere din partea Asociaţiei „Tineri în acţiune”, înţeleg că s-a completat programul pentru chestiunea de data trecută.

Dacă suntem de acord? Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 13

Proiect de Hotărâre a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru aprobarea Regulamentului de constituire a Comisiei de disciplină, componenţa, atribuţiile, modul de sesizare şi procedura de lucru ale acesteia

 

Domnul Bogdan Olteanu:    

Stimaţi colegi, ajungem la un subiect pe care l-am mai amânat, din păcate, domnul Oltean nu este de faţă, nici de această dată.

S-au făcut modificările, aşa cum s-au propus, mai sunt alte chestiuni? Nu.

Aprobăm, atunci, proiectul de hotărâre.

Supun aprobării Biroului permanent proiectul de hotărâre, vă rog să votaţi, cine este pentru? Unanimitate, vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 14

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Vizita şi reuniunile Comisiei politice a Adunării Uniunii Europei Occidentale (AUEO) în SUA (Washington şi New York, 10-14 iunie 2007).

Aprobat.

 

2. Participarea la lucrările Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 8 iunie 2007).

Aprobat.

 

3. A 18-a sesiune anuală a Forumului Crans Montana (Monaco, 28 iunie – 1 iulie 2007).

Aprobat.

 

4. Participarea la vizita Comisiei pentru economie şi securitate a AP NATO în Japonia (11-15 iunie 2007).

Aprobat.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Pe lista suplimentară, să vedem ce a mai rămas.

„Conform discuţiilor care s-au ridicat în Biroul permanent, acţiunea model Uniunea Europeană s-a redus la o singură zi, urmând a se folosi doar săli, evident cu acordul grupurilor, sălile de grup şi o altă sală pentru derularea evenimentului”.

Dacă mai sunt obiecţii? Nu mai sunt. Aprobat.

 

Memorandum intern – Depunere de coroane cu ocazia Zilei Eroilor, joi, 17 mai.

Ministerul Apărării, un ceremonial militar şi religios, cu depuneri de coroane şi jerbe la Mormântul Ostaşului Necunoscut, cu ocazia comemorării Zilei Eroilor. De asemenea, Cimitirul Israelit, Universitatea Naţională de Apărare, Cimitirul Eroilor Revoluţiei, Cimitirul Ghencea.

Haideţi să vedem, stimaţi colegi, cum ne putem organiza. Dacă este necesar, merg şi eu într-unul dintre locuri.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Mă duc eu la Mormântul Ostaşului Necunoscut, dacă sunteţi de acord.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Cred că este suficient să se meargă doar la primul.

 

Către Cabinetul Secretarului General al Camerei Deputaţilor: Am primit o sută de bucăţi badge-uri auto, necesare pentru acces şi parcare în locul ce va fi special amenajat cu ocazia desfăşurării competiţiei auto.

Am luat act.

Mai departe, înţeleg că acei colegi parlamentari care doresc să intre, în weekend, în Camera Deputaţilor vor sesiza Secretariatul general şi le vor folosi.

 

Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor a hotărât să facă o vizită de lucru şi documentare la Penitenciarul de femei de la Târgşor, având şi acordul Ministerului Justiţiei.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Ne solicită să le asigurăm condiţii necesare deplasării comisiei şi personalului acesteia.

Obiecţii, observaţii?

Cât să stea acolo? Înţeleg că nu este prevăzut că ar fi şi peste noapte, deci o zi.

Mai sunt alte chestiuni la ordinea de zi?

 

Domnul Corneliu Ciontu:

Domnule preşedinte, nu s-a finalizat cu includerea pe ordinea de zi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Staţi puţin.

Domnul vicepreşedinte Dorneanu.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Îmi cer scuze, dar vreau să vă spun că din şedinţa aceasta şi până la următoarele, la fiecare şedinţă, la capitolul „Diverse” voi protesta în legătură cu felul cum suntem trataţi în staţiile Lukoil.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Rog să se consemneze.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Este inadmisibil. Nu ştiu cum s-a întâmplat acel caiet de sarcini. Nu există staţie unde să te duci şi să nu ai o problemă. Sâmbăta trecută, din nou, într-o staţie din Moldova: „Staţi aşa, să dau telefon la Bucureşti, să vedem ce este cu tichetele acestea”. În altă parte, opresc să-mi rezolv o problemă la pneuri – nu au aer; în altă parte nu au altceva.

Serios! Eu am cerut, măcar până când rezolvăm într-un fel problema contractului, să se ia nişte măsuri pentru eliminarea unor chestiuni birocratice, care sunt umilitoare.

În altă staţie, a trebuit să mă duc eu, să spun cine sunt şi să mă treacă pe mine să semnez, că am primit benzina.

Este bătaie de joc. Şi încă o dată, chiar nu înţeleg cum s-a putut opera o asemenea licitaţie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă mulţumesc, domnule vicepreşedinte.

Eu vreau doar să ridic o întrebare, înainte de a da cuvântul domnului Eserghep. Este adevărat că la Senat au reuşit să spargă bariera imaginaţiei şi să ia carduri? Eu aşa am auzit.

Domnule Eserghep, aveţi cuvântul.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Dacă facem treaba cu cardurile, este o prostie şi mai mare. Dintre trei staţii ale lor, la două scrie „Nu primim carduri”.

 

 

Domnul Gelil Eserghep:   

Nu la toate cititoare de card, sigur.

Dacă nu se respectă, atunci să vedem în ce condiţii putem rezilia contractul. Are dreptate domnul vicepreşedinte.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnule chestor, vă ocupaţi?

 

Domnul Gelil Eserghep:   

Nu ştiu. Mă ocup, dacă este nevoie.

Vă zic că aşa este cum a zis domnul vicepreşedinte. Dar îi transmit că se poate rezolva. Peste tot se rezolvă problema: îi dai celui de la PECO o mică şpagă, pentru că aşa se rezolvă peste tot şi-ţi primeşte bonurile de un fel. Aşa se face.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Doamnă secretar general.

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

Senatul ne-a solicitat să-şi instaleze o staţie de alimentare de la Rompetrol în incinta parcării.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Rog să se consemneze că eu sunt contra.

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

Nu ştiu care este firma care a câştigat la dânşii licitaţia. Bănuiesc că, în cazul acesta, este Rompetrol.

În ceea ce priveşte atribuirea contractului la Lukoil, repet, el s-a făcut pe baza ofertelor venite de la trei firme – au fost Lukoil, Rompetrol şi Petrom OMV. Condiţiile asigurare, din oferta lor, au fost la momentul respectiv cele mai favorabile. Acesta este motivul pentru care au câştigat licitaţia.

Sigur, vom notifica Lukoil cu toate aspectele semnalate de dumneavoastră în disfuncţia derulării contractului şi vom analiza posibilitatea rezilierii.

 

Domnul Gelil Eserghep:   

Nu respectă, este clar.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Doamnă secretar general, când te opreşti într-o staţie din aceea, nu te opreşti numai pentru benzină. Acolo sunt şi nişte lucrări, servicii, printre care şi verificarea pneurilor şi vă mai spun încă trei. Toate chestiunile acestea trebuiau puse în caietul de sarcini şi să vedeţi dacă mai corespunde aşa de bine service-ul acesta.

 

Domnul Gelil Eserghep:   

La Petrom, aceste servicii sunt gratuite. Îţi spală parbrizul în mod gratuit, cel care este acolo te serveşte, îţi pune benzină sau motorină. Sunt gratuite absolut toate.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Dacă ei nu şi-au trecut în program nici acum! Noi suntem, cred, principalul abonat al lor. Ei, dacă se uită la bonurile noastre ca la ceva fals, cum s-a uitat la paşaportul doamnei cei de dincolo! Dacă tot dau telefon! Nu există o staţie unde ori se consultă între ei, ori dau telefoane la Bucureşti. Vă spun, în trei rânduri, m-am dus eu, ca deputat, să semnez că am primit benzină. Dă-o încolo de treabă!

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Mai sunt chestiuni la problema benzinei? Nu mai sunt.

Înainte de a-i da cuvântul domnului Ciontu, pentru cunoscutul subiect, mâine, şedinţa de dezbateri o conduc eu, dar am rugămintea să conducă cineva şedinţa de declaraţii, de dimineaţă.

Săptămâna viitoare, conduce doamna Daniela Popa, săptămâna aceasta, conduce domnul vicepreşedinte Dorneanu, de la 8,30 la 10.00.

Domnule Ciontu, ce facem cu Grupul parlamentarilor?

 

Domnul Corneliu Ciontu:

Era solicitarea de a se include pe ordinea de zi o aşa hotărâre. Aceasta era rugămintea către membrii Biroului permanent, să o includem pe ordinea de zi de mâine, pentru că nu are articole, doar alocarea unui spaţiu.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Problema este că dacă este o hotărâre, după aceea o putem pune şi în aplicare şi este fezabilă. Pentru că dacă nu se poate muta sera şi nu avem fonduri ca să refacem spaţiul acela, doar ca să dăm o hotărâre şi după aceea să constatăm, peste şase luni, că nu s-a împlinit nimic, nu ştiu dacă este fericit. Deci, de aceea vroiam şi punctul de vedere al Secretariatului general şi al chestorilor, să vedem cum suntem în stare să administrăm această chestiune.

 

Domnul Corneliu Ciontu:

Domnule preşedinte, s-a spus că nu este posibil într-o lună. Nu este nici o problemă. Nu este posibil, o să fie peste două luni. Dar important este să avem un spaţiu rezonabil pentru activităţile Clubului. Spaţiul există, eu am fost acolo cu membrii Consiliului de administraţie şi este foarte util pentru noi. Am vorbit cu domnul director de investiţii, mi-a spus că în trei zile se poate demonta şi acolo, dar rămân pe urmă alte lucrări, este problema şi a florilor şi a celorlalte, nu este nici un fel de chestiune. Dar aprobarea oricum avem nevoie de ea, ca să se poată trece la... Aşa, iar o amânăm! Stăm de câteva luni într-un provizorat, într-un culoar. Nu avem nici condiţii de a spăla un pahar cu apă, de a da o cafea. Nu se poate! Numărul membrilor a crescut, între timp.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Eu v-aş propune să discutăm asta luni, când vine domnul vicepreşedinte Bolcaş cu punctul de vedere şi le rezolvăm atunci pe toate, pentru că ţine de aceeaşi chestiune a redistribuirii spaţiilor în Cameră. Şi atunci, luni, putem s-o punem şi pe ordinea de zi.

Dacă sunteţi de acord? Mulţumesc.

Alte chestiuni?

Secretari de şedinţă săptămâna aceasta? Domnul Albu şi domnul Ruşanu? Am înţeles!

Vă mulţumesc. Declar şedinţa închisă.

 

*

Şedinţa s-a încheiat la ora 1405.