S T E N O G R A M A

şedinţei comune a Birourilor permanente

ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

din ziua de joi, 15 februarie 2018

 

 

Şedinţa a început la ora 12,10.

Lucrările au fost conduse de domnul Liviu Dragnea - preşedintele Camerei Deputaţilor, asistat de domnul Călin Popescu-Tăriceanu - preşedintele Senatului.

 

Au participat:

De la Camera Deputaţilor: domnul Florin Iordache,  doamna Carmen-Ileana Mihălcescu, domnul Petru Gabriel Vlase şi domnul Ben-Oni Ardelean – vicepreşedinţi, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Georgian Pop şi domnul Cristian-Gabriel Seidler – secretari, domnul Ion-Marcel Ciolacu şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol – chestori, domnul Vasile-Daniel Suciu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Andrei Daniel Gheorghe – Grupul parlamentar al PNL, domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui – Grupul parlamentar al USR, domnul Marian-Gheorghe Cucşa  – Grupul parlamentar ALDE, şi doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu – Grupul parlamentar al PMP.

 

 De la Senat: domnul Nicu Fălcoi şi domnul Adrian Ţuţuianu – vicepreşedinţi, doamna Emilia Arcan, domnul Gheorghe Baciu, domnul Mario-Ovidiu Oprea şi domnul Marian Pavel – secretari, doamna Doina-Elena Federovici, domnul Nicolae Marin şi domnul Eugen Ţapu Nazare – chestori, domnul Şerban Nicolae – Grupul parlamentar al PSD, domnul Eugen Pîrvulescu – Grupul parlamentar al PNL,  şi domnul Vlad-Tudor Alexandrescu – Grupul parlamentar al USR.

 

Invitaţi:

Doamna Ştefania Bîrlibescu – secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul.

 

De la Camera Deputaţilor: doamna Silvia-Claudia Mihalcea – secretar general al Camerei Deputaţilor, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă – secretar general adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul secretariatului tehnic, doamna Adriana Diaconescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen,  domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – Direcţia comunicare şi relaţii publice, doamna Anca Mihaela Spiridon – director general la Cancelaria preşedintelui şi doamna Andreea Stăncescu – director general la Cabinetul secretarului general.

 

De la Senat: domnul Ion Vărgău, secretar general al Senatului, domnul Mihăiță Calimente, secretar general adjunct, doamna Roxana Truinea, directorul general al Direcţiei generale legislative, doamna Camelia Tomescu, directorul Direcţiei proceduri, sinteză, studii şi evidenţă legislativă, doamna Claudia Pencea, directorul Direcţiei pentru organizarea lucrărilor plenului şi comisiilor, doamna Mariana Carabin, director la Cabinetul secretarului general, doamna Hermina Uță, director la Cancelaria președintelui, și domnul Gabriel Sterea, directorul Direcţiei secretariat general.

 

*

 

Domnul Liviu Dragnea:

Domnule preşedinte al Senatului,

Stimaţi colegi,

Vă propun să începem şedinţa.

Ordinea de zi a acestei şedinţe comune v-a fost distribuită ieri.

Dacă aveţi observaţii sau completări la ordinea de zi. Nu sunt.

În aceste condiţii, vă propun să aprobăm ordinea de zi.

Cine este pentru? Vă mulţumesc.

Sunt voturi împotrivă?

Abţineri?

În unanimitate a fost aprobată.

 

PUNCTUL 1

Solicitare din partea grupurilor parlamentare PSD şi ALDE din Camera Deputaţilor şi Senat privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea activităţii directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, domnul Pahonţu Lucian-Silvan şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrului legal de funcţionare

 

Domnul Liviu Dragnea:

La primul punct – solicitare din partea grupurilor parlamentare PSD şi ALDE din Camera Deputaţilor şi Senat privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea activităţii directorului Serviciului de Protecţie şi Pază domnul Pahonţu Lucian-Silvan şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrului legal de funcţionare.

Această solicitare este depusă din partea celor patru grupuri parlamentare, însoţită de proiectul de hotărâre a Parlamentului, precum şi de numărul de semnături necesare.

În aceste condiţii, se încadrează în prevederile regulamentare, conform art. 9 alin. (3) din Regulamentul activităţilor comune, astfel că propunerea aparţine a cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Vă propun să înscriem pe ordinea de zi a plenului comun constituirea acestei comisii.

Cine este pentru?

Vă rog.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulţumesc foarte mult.

Domnule preşedinte, ştiţi că povestea asta a suscitat mult interes în spaţiul public, şi ceea ce noi credem - din partea Grupului parlamentar al PNL, vă spun poziţia noastră – este că din nou încercăm să facem comisii care nu-şi au rostul.

De ce considerăm asta: este pentru simplul fapt că deja există o comisie care s-a sesizat pe această problematică, respectiv Comisia de apărare din Senat, din ştiinţa noastră.

În acest context, eu sunt pentru aflarea adevărului în orice situaţie, şi n-am o problemă în a găsi orice formulă benefică pentru a afla adevărul, dar să faci o comisie care să se suprapună în prerogative cu altă comisie care are deja prerogative în zona respectivă, mie mi se pare că ne călcăm pe picioare fără rost.

Aşadar, propunerea noastră este să lăsăm comisiei din Senat această problematică pentru a o putea rezolva, să audieze pe cine consideră dânşii că trebuie audiat acolo, iar dacă se impune o nevoie să creăm o comisie interparlamentară cu specialişti din alte comisii, cu oameni care să vină, mă rog, din alte părţi să fie audiaţi, n-am niciun fel de problemă, dar în contextul acesta pur şi simplu ceea ce facem este să înmormântăm o problematică care deja este discutată în Comisia de apărare a Senatului.

Asta este poziţia noastră pe procedură.

Aşadar, dincolo de discuţia de fond, că omul respectiv a spus ceva, că n-a spus ceva, că sunt argumente, că sunt dovezi, că trebuie aflat adevărul, eu cred că procedural este o chestiune pe care ar trebui să o luăm în considerare.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulţumesc şi eu.

Dacă altcineva doreşte să intervină.

Vă rog.

 

Domnul Nicu Fălcoi:

Da. Am o rugăminte la colegii din arcul guvernamental în principal: până la şedinţa de plen comun în care veţi aproba oricum această comisie, aveţi majoritate, am rugămintea să redactaţi şi raportul final al comisiei pentru că ştim oricum ce va conţine.

Nu mai pierdem timpul, trecem la lucruri foarte serioase pe care le avem de făcut.

Cred că am putea – punctul 1 - aprobarea Comisiei, punctul 2 – aprobarea raportului final, şi am terminat bâlciul.

Mulţumesc.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulţumesc.

Vă rog.

 

Domnul Eugen Ţapu Nazare:

Da.

Domnilor preşedinţi,

Pe lângă ce au spus antevorbitorii mei, consider că, efectiv, înfiinţarea acestei comisii pe bază de zvonuri, de bârfe, că altceva n-am văzut ca fundament, bârfe şi zvonuri povestite de domnul vicepremier Stănescu, (...)  efectiv înfiinţarea unei astfel de comisii de anchetă, întrucât efectiv nu avem temei să înfiinţăm o astfel de comisie.

În plus, cum a amintit colegul meu, deja Comisia de apărare din Senat a demarat proceduri pentru a lămuri situaţia.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog, domnul Şerban Nicolae.

 

Domnul Şerban Nicolae:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Pentru corecta informare a celor două Birouri permanente, am crezut că domnul senator Fălcoi va face dânsul această informare corectă, fiind membru al Comisiei de apărare în Senat, şi nu va lua cuvântul pentru o glumă sau, mă rog, un soi de glumă mai mult sau mai puţin reuşită.

Comisia de apărare din Senat nu s-a sesizat cu vreo investigaţie sau vreo audiere, ci s-a luat decizia ca preşedintele acestei comisii să ia legătura cu omologul său de la Cameră şi să verifice dacă e cazul să facă o şedinţă comună, la care să se discute o eventuală sesizare pe acest subiect. Şi Comisia de apărare a Senatului nu este sesizată cu o problematică similară cu cea propusă de cele patru grupuri parlamentare. Doar pentru informare, ca să puteţi lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulţumesc.

Vă rog.

 

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

În Regulamentul propus, la „Obiective”, articolul 1, punctul b), citesc: „Determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în planul politic”. Şi aici am o nedumerire: dat fiind că e de notorietate că deciziile politice, atât la nivel guvernamental cât şi la nivel parlamentar, de o bună vreme le luaţi dumneavoastră, personal, înţeleg că vă e teamă că domnul Pahonţu ar fi putut să vă influenţeze şi doriţi să cercetaţi acest lucru prin intermediul unei comisii? Aici am o nelămurire.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Mi se pare foarte inteligentă intervenţia! Chiar foarte inteligentă şi vă şi caracterizează!

Alte intervenţii?

La prostii, încerc să evit să răspund. N-am înţeles-o pe aia cu notorietatea, dar nu vă faceţi probleme, că toată naţiunea a aflat! Probe nu s-au falsificat, legea nu s-a încălcat. Deci, suntem fericiţi şi liniştiţi.

Alte intervenţii?

Domnule preşedinte, vă rog.

 

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Am ascultat cu atenţie la intervenţiile care au avut loc şi ele au acoperit câteva probleme: domnul deputat Ben-Oni Ardelean a pus sub semnul întrebării necesitatea creării unei astfel de comisii prin prisma faptului că a sesizat deja Comisia de apărare, care ar fi demarat deja o anumită, nu ştiu, analiză  a problemei, până la punerea sub semnul derizoriului făcută de domnul senator Fălcoi a unei astfel de comisii.

Eu cred, cu toată consideraţia pe care v-o port şi pe care trebuie s-o purtăm Parlamentului, ca apărător ultim al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale individului, nu putem să trecem cu vederea o serie de derapaje care au avut loc în România, la nivelul unor instituţii de forţă, în ultima perioadă şi care, graţie presei, au fost aduse la cunoştinţa publicului.

Cred că această preocupare ar trebui s-o împărtăşim cu toţii. Nu putem să tratăm ca fapte nesemnificative aceste chestiuni! Până la urmă, statul nu este decât un servitor al cetăţeanului şi nu este creat pentru a crea instituţii care să fie conduse de persoane fără legitimitatea Parlamentului, persoane numite, şi care, eventual, în anumite momente, pot să-şi depăşească atribuţiile.

Sunt, din păcate, în România, o serie de instituţii care nu au niciun fel de control, în condiţiile în care vrem să respectăm un principiu fundamental pe care îl  cunoaşteţi -  echilibrul şi controlul reciproc al puterilor în stat.

Eu ridic o simplă întrebare: v-aţi pus problema cine trebuie să facă acest control, în cazul în care apar anumite elemente care ridică serioase semne de întrebare? Ştiţi că Parlamentul are un rol foarte important în această privinţă şi, repet, mai ales în privinţa respectării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor care înseamnă, ce? recunoaşterea legitimităţii instituţiilor alese şi, bineînţeles, evitarea imixtiunii altor instituţii care nu au legitimitate în deciziile politice.

Sunt o serie de semne de întrebare. Eu cred că Parlamentul, în mod normal, trebuie să-şi pună această problemă, dacă aceste informaţii se confirmă sau nu. Pentru asta este gândită comisia de anchetă. S-ar putea ca la sfârşitul lucrărilor comisiei să constatăm că totul e perfect şi că ne-am îngrijorat degeaba. Şi putem să dăm asigurare cetăţenilor noştri că în România avem cea mai impecabilă democraţie, toate instituţiile funcţionează perfect şi, bineînţeles, nu se justifică îngrijorarea noastră. Ar fi situaţia ideală. Până atunci, haideţi să ne luăm timpul şi osteneala necesare să verificăm dacă lucrurile stau cu adevărat aşa. Vă mulţumesc.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog, domnul Ben-Oni Ardelean.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Sunt perfect de acord.

Exact asta am susţinut eu în prima declaraţie, şi cred că trebuie să aflăm adevărul, dar Comisia de apărare din Senat, Senatul, având prerogative pe zona de apărare, eu cred că este abilitată şi în atribuţiile acestei comisii trebuie să intre o astfel de anchetă, dacă ea există.

Aşadar, solicitarea noastră este ca să nu mai înfiinţăm o comisie, ci să lăsăm acea comisie să-şi facă treaba. Dacă este rugată de Birourile permanente reunite, eu cred că trebuie să-şi facă treaba.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Alte intervenţii.

Nemaifiind alte intervenţii...

Vă rog.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Am o propunere: să supuneţi la vot Birourilor permanente reunite, înainte de a supune acest punct la vot, să supuneţi Birourilor permanente reunite la vot ca această Comisie de apărare din Senat sau comisiile reunite de apărare Camera Deputaților – Senat, fiind Birouri permanente reunite, să poată să abordeze această chestiune.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Păi şi la ce prevedere din Regulament mă raportez când supun la vot propunerea asta?

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Birourile permanente reunite pot să facă această propunere şi să o supună apoi plenului.

 

Domnul Liviu Dragnea:

Şi după aceea iar mă certaţi, iar îmi mai faceţi vreo plângere penală pentru abuz în serviciu.

Daţi-mi articolul din Regulament. Cu toată dragostea aş face, dar nu...

Bun. Dacă nu mai sunt intervenţii, cu toate insistenţele mele, supun la vot înscrierea pe ordinea de zi a plenului comun constituirea acestei comisii.

Cine este pentru? Vă mulţumesc.

Voturi împotrivă?

Abţineri?

Cu 14 voturi pentru, 6 împotrivă, a fost adoptată propunerea.

 

PUNCTUL 2

Scrisoarea Ministerului Finanţelor Publice prin care înaintează Anexele nr.11 şi nr.12, modificate ca urmare a Deciziei Curţii de Conturi nr.14/2017, precum şi amendamentele propuse de Guvern la art.3 din proiectul de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2016 (L363/2017)

 

Domnul Liviu Dragnea:

Punctul 2 – Scrisoarea Ministerului Finanţelor Publice prin care înaintează Anexele nr.11 şi nr.12 modificate ca urmare a Deciziei Curţii de Conturi nr.14/2017, precum şi amendamentele propuse de Guvern la art.3 din proiectul de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2016 (L363/2017).

Vă propun să trimitem această scrisoare la comisiile pentru buget.

Cine este pentru? În unanimitate a fost aprobată. 20 de voturi.

 

PUNCTUL 3

Scrisoarea Consiliului Naţional al Audiovizualului prin care informează că în data de 28 februarie 2018, încetează mandatul unui membru supleant

 

Domnul Liviu Dragnea:

Punctul numărul 3 – Scrisoarea Consiliului Naţional al Audiovizualului prin care informează că în data de 28 februarie 2018 încetează mandatul unui membru supleant.

Vă propun să trimitem această scrisoare la comisiile pentru cultură pentru un punct de vedere.

Cine este pentru? Vă mulţumesc.

În unanimitate a fost aprobată.

 

PUNCTUL 4

Solicitare din partea domnului deputat Eugen Tomac, liderul Grupului parlamentar PMP din Camera Deputaţilor, referitoare la componenţa Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)

 

Domnul Liviu Dragnea:

Punctul 4 – Solicitare din partea domnului deputat Eugen Tomac, liderul Grupului parlamentar PMP din Camera Deputaţilor, referitoare la componenţa Delegaţiei Parlamentului României la APCE - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, şi vă propun să înscriem şi acest proiect de hotărâre pe ordinea de zi a plenului comun.

Cine este pentru? În unanimitate.

 

PUNCTUL 5

Scrisoare din partea grupurilor parlamentare USR care transmit spre dezbatere şi adoptare proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru reformarea, sistematizarea, unificarea şi codificarea legislaţiei în domeniul electoral

 

Domnul Liviu Dragnea:

Scrisoare din partea grupurilor parlamentare USR care transmit spre dezbatere şi adoptare proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru reformarea, sistematizarea, unificarea şi codificarea legislaţiei în domeniul electoral.

Colegii noştri de la USR au depus materialul despre care am discutat în şedinţa anterioară.

Ce înţeleg aici: că avem o solicitare de înfiinţare a unei comisii comune speciale, şi aici sunt două variante: această solicitare împreună cu proiectul de hotărâre să fie însoţită de o listă de semnături, sau, varianta în care nu este însoţită de o listă de semnături – trebuie Birourile permanente reunite să iniţieze înfiinţarea acestei comisii. Deci, am zis corect?

Şi, atunci, trebuie să supunem votului Biroului permanent reunit.

Aveţi semnături acum? Nu există.

Bun.

Atunci, cine este pentru constituirea acestei comisii?

Împotrivă?

Mulţumesc.

Deci, cu 6 voturi pentru şi 14 împotrivă, nu a fost aprobată constituirea acestei comisii.

 

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Sunt sigur că efectul ar fi fost acelaşi, nu-i aşa? Ştim cu toţii!

 

Domnul Liviu Dragnea:

Nu e nicio problemă.

Deci, această solicitare a fost respinsă.

Trebuie să stabilim data şi ora pentru convocarea şedinţei comune.

Eu vă propun marţi, orele 14,00. Chiar marţea care vine.

Sunteţi de acord?

Deci, s-a aprobat. Poftiţi? Fără microfon, nu vă iau în seamă!

Întrucât ordinea de zi a fost epuizată, vă mulţumesc pentru participare.

Declar această şedinţă închisă şi vă urez week-end plăcut!

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 12,27.