S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua marţi, 18 septembrie 2007

 

Şedinţa a început la ora 13,05.

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Eugen Nicolicea, Valer Dorneanu, Ioan Oltean, Lucian Augustin Bolcaş – vicepreşedinţi; Ioan Munteanu, Valeriu Zgonea, Dan Radu Ruşanu, doamna Daniela Popa – secretari; Gheorghe Albu, Gelil Eserghep, Hunor Kelemen, Miron Ignat – chestori; doamna Aurelia Vasile  – PSD, Ilie Merce –  PRM, Cristian Rădulescu – PD, Nicolae Titu Gheorghiof  – PNL, Márton Árpád-Francisc – UDMR, Ioan Ţundrea – Partidul Conservator, Varujan Vosganian – Grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale, Cornel Ştirbeţ – Grup deputaţi independenţi şi doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: domnul Kovacs Carol Emil – secretar de stat la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul; Nicolae Sfăcăreanu – secretar general adjunct;  doamna Bogdana Balmuş, doamna Laura Riteş - Cancelaria Preşedintelui Camerei Deputaţilor; Cristian Ionescu – şef Departament Legislativ; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii; doamna Gabriela Enea - Direcţia pentru relaţii publice.

 

*

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Bună ziua! stimaţi colegi. Vă invit să începem şedinţa.

Stimaţi colegi, vă consult dacă în legătură cu ordinea de zi există observaţii, obiecţii, comentarii? Înţeleg că doamna secretar Daniela Popa ar vrea să ridice la începutul discuţiei o temă.

 

Doamna Daniela Popa: 

Da, o chestiune la „Diverse” şi în prezenţa liderilor, vă rog.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Şi eu o să ridic o chestiune organizatorică tot la începutul şedinţei, ca să le rezolvăm.

În rest, în legătură cu ordinea de zi, obiecţii, observaţii? Nu sunt. Supun aprobării dumneavoastră ordinea de zi. Mulţumesc.

Vă rog, doamna secretar.

 

Doamna Daniela Popa: 

Pe scurt, domnule preşedinte, stimaţi colegi.

Ştim că în conformitate cu legea, mă refer la statutul nostru, preşedintele Camerei şi Biroul trebuie să motiveze absenţele parlamentarilor. Ca procedură, se deleagă un secretar care să aibă o asemenea atribuţiune, nu este nici un fel de problemă. În această sesiune această atribuţiune o am eu.

Care este problema? De fapt, sunt mai multe chestiuni şi vreau să ridic aceste probleme în prezenţa liderilor de grup. Au venit la mine foarte multe adrese din partea liderilor de grup cu absenţe din iunie. Or, în iunie, ca vicepreşedinte, eu nu aveam atribuţiunea de a motiva aceste absenţe şi vă rog, cu aprobarea dumneavoastră, absenţele din iunie să fie motivate de domnul Gheorghe Albu, urmând ca din septembrie să vină aceste absenţe pentru motivare la mine. Aceasta este o chestiune.

A doua chestiune. Tot în conformitate cu Regulamentul nostru, fiecare parlamentar are dreptul la cele 8 zile motivare în interes personal. Din câte am văzut eu în situaţiile primite de la liderii de grup, acea cerere este însoţită de un tabel cu absenţele deputaţilor, fără să avem şi cererile deputaţilor. Rog respectuos liderii de grup ca, în momentul când vin acele tabele pentru motivarea absenţelor, să se anexeze şi cererea deputaţilor, ca să ştim dacă acele absenţe sunt în interes personal sau în exercitarea mandatului.

A treia chestiune. Sunt deputaţi din diverse grupuri parlamentare care au venit să-mi ceară listele cu prezenţa. Rog Biroul permanent să se pronunţe, să-mi spună dacă se poate acest lucru sau nu. De ce vă întreb? Pentru că ştiu că a fost o discuţie destul de aprinsă în sesiunea trecută, când un institut ne cerea asemenea liste de prezenţă. Or, ştim bine care este statutul semnăturii personale şi de aceea vreau să ştiu dacă se poate onora cererea colegilor noştri. Mulţumesc.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulţumesc.

În ce priveşte prima chestiune, cred că suntem cu toţii de acord că asprimea cunoscută a domnului Albu în ce priveşte motivarea absenţelor se va manifesta şi pe luna iunie, pentru că doar ţin de resortul domniei sale, deci cred că i le puteţi transfera.

La a doua chestiune cred că luăm act şi domnii lideri de grup se vor manifesta pe această temă.

În ceea ce priveşte a treia chestiune, eu nu mai ştiu, consult Secretariatul general. Eu ţin minte că era o hotărâre judecătorească vizavi de caracterul public sau confidenţial al listelor de prezenţă.

 

Doamna Daniela Popa: 

Parcă şi Camera a câştigat, nu?

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Şi ce spunea?

 

Domnul Gheorghe Popescu:

Că nu se poate...

 

Domnul Bogdan Olteanu:

O să rog atunci Secretariatul general să-i pună doamnei secretar la dispoziţie hotărârea judecătorească respectivă, ca să o prezinte colegilor care sunt interesaţi şi oricăror alte persoane interesate, ca să aibă baza legală pentru deciziile domniei sale.

Domnul deputat Merce şi domnul Marton.

 

Domnul Ilie Merce:  

Domnule preşedinte, revin asupra unei probleme pe care am mai ridicat-o aici. Este vorba de raportul subcomisiei de anchetă parlamentară privind legalitatea retrocedării Castelului Bran.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vorbim la ordinea de zi, dacă sunteţi de acord.

Domnul deputat Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule preşedinte, eu tare aş dori să văd dacă într-adevăr este definitivă şi irevocabilă acea decizie şi cum arată ea, pentru că eu cunosc legea. Informaţia este publică. Deci, informaţia este publică, cine/când a fost prezent şi documentele - copiile de pe documentele publice - sunt doar acelea care prin decizia Biroului permanent sunt decise şi listate ca atare. Aşa prevede legea. Orice autoritate publică trebuie să facă o listă cu documentele care sunt publice.

Eu nu-mi aduc aminte că vreodată Biroul permanent să fi decis că aceste liste cu semnături sunt publice. Şi dacă într-adevăr se acceptă această modalitate, stimaţi colegi, atunci eu voi propune ca să se elimine. Încă o dată spun, această prevedere încalcă flagrant – eu nu vorbesc cum e justiţia la noi, se mai iau nişte decizii foarte interesante – atât legea care prevede dreptul la informaţii publice, cât şi Legea privind protecţia personală. Şi eu acum am primit acel material făcut de acea minunată instituţie care ne solicită aici ceva, ne dă în judecată şi de faţă cu autoritatea finanţatoare declară că niciodată nu a cerut aşa ceva, inclusiv legat de semnături. De aici reiese că datele noastre strict personale apar în publicaţii, ceea ce nu s-a văzut nicăieri în lume. Acel material tipărit de IPP (mă rog, ale mele nu prea apar, pentru că nu sunt nici la coadă nici la început)... Aşa ceva nu am văzut nicăieri, nicăieri, cu urmărirea unei persoane zi cu zi, ce sumă a luat şi făcut public această sumă. Nu există nicăieri! Cu adresă, cine stă la hotel, cine stă aiurea... Aşa ceva este de nepermis. Însăşi securitatea omului este în joc aici.

Eu cred că s-a încălcat grav legea ţării, s-a încălcat grav Constituţia ţării şi toate prevederile, inclusiv cele obligatorii, europene, legate de protejarea datelor personale şi drepturile omului.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc foarte mult, domnule deputat. Cred că aici chestiunile sunt cât se poate de clare. Din ce ştiu eu, hotărârea judecătorească este definitivă. Rog să o puneţi la dispoziţie şi, pe baza unei hotărâri judecătoreşti, ne vom şi manifesta.

De asemenea, eu vreau să ridic o chestiune administrativă şi am să o ridic la început, pentru că sunt şi liderii de grup şi vreau să-i consult şi pe domniile lor. Înţeleg că deja sunt diverse structuri, persoane, delegaţii care se plimbă prin Camera Deputaţilor şi ne verifică birourile, pentru că înţeleg că vor fi diverse adunări pe aici, pe la Parlamentul României. Eu vreau să vă spun cât se poate de clar că biroul meu personal nu este disponibil pentru acţiuni la Palatul Parlamentului. Eu cred – şi vă consult – că nici birourile membrilor Biroului permanent, care sunt birouri personale, nu pot fi utilizate pentru acţiuni, activităţi, evenimente la Palatul Parlamentului, pe care Palatul Parlamentului cu generozitate şi cu titlu gratuit le găzduieşte.

Dacă există alte puncte de vedere la nivelul Biroului permanent vreau să vă consult acum şi vă rog să le prezentaţi, pentru că în caz contrar probabil birourile dumneavoastră vor fi solicitate, aşa cum a fost solicitat şi biroul meu. Biroul meu a fost solicitat pentru nu ştiu ce acţiune care se desfăşoară în primăvara viitoare. Dacă sunteţi disponibili şi interesaţi, vă rog să o afirmaţi aici. Dacă nu, cred că este o chestiune de principiu că birourile personale nu sunt spaţii publice şi utilizabile care să stea la dispoziţie...

Vă rog, domnule Eserghep.

 

Domnul Gelil Eserghep: 

Eu zic ca liderii de grup să-i întrebe şi pe ceilalţi colegi, pentru că presupun că nici ceilalţi parlamentari nu vor ca birourile lor să fie puse la dispoziţie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general.

 

Doamna Georgeta Ionescu:  

Este vorba de organizarea Summit-ului NATO. Nu a fost nici o clipă oferirea pentru MAE sau pentru task-force-ul care organizează acest eveniment a unor spaţii altele decât ale Centrului Internaţional de Conferinţe şi ale holurilor aferente.

Ca să aveţi informaţia completă, întrucât domnul preşedinte al Senatului a considerat util ca personal să facă acest gest şi a pus la dispoziţie unul din saloanele care îi deservesc cabinetul, probabil că au considerat, cei de la NATO, că ar fi interesant de văzut în oglindă şi spaţiul de la Camera Deputaţilor, fără să aibă vreo solicitare oficială în acest sens. Îmi cer scuze.

 

 

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulţumesc. Înţeleg că nu există birouri disponibile ale membrilor Biroului permanent.

Stimaţi colegi, intrăm în ordinea de zi.

 

PUNCTUL 1

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

În ce priveşte programul de lucru din această săptămână, dacă există intervenţii? Nu avem şedinţă comună miercuri, sper să avem săptămâna viitoare o şedinţă comună, pentru că va trebui probabil să soluţionăm chestiunea de la CNVM.

Îl rog pe domnul Nicolicea să preia conducerea şedinţei pentru 5 minute.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Cu privire la programul de lucru, dacă sunt observaţii? Programul pentru perioada 17-22 septembrie, cu modificarea ca miercuri, 19 septembrie, să fie de la ora 10,00 la ora 13,00. Comitetul liderilor acceptă acest program.

 

PUNCTUL 2

Scrisoare din partea domnului Mihai Alexandru Voicu, ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Propunerea este să se transmită această scrisoare a domnului ministru comisiei. De acord? Mulţumesc.

 

PUNCTUL 3

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Dacă sunt obiecţii?

 

Domnul Ilie Merce:

Este vorba de problema pe care am ridicat-o anterior, cu dezbaterea raportului comisiei de anchetă privind legalitatea retrocedării Castelului Bran, raport care este gata de foarte multă vreme şi de fiecare dată a fost mutat tot mai în urmă. Probabil că cineva are interesul să-l scoată definitiv şi să nu mai aibă loc această dezbatere. Deci, propun ca pct.48 să fie mutat mai în faţă, astfel încât să permită dezbaterea în plenului Camerei a acestui raport.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci, există o propunere ca să fie mutat în faţa celor care aşteaptă respingerea. De acord. Mulţumesc.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

O singură observaţie. Orice modificare poate urma numai după proiectele de legi care sunt în procedură de urgenţă. Deci, orice aducere în faţă va fi numai după ultimul proiect de lege care este în procedură de urgenţă.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Este respectată chestiunea aceasta, cu excepţia celor cu procedură de urgenţă care sunt respinse şi care sunt după acesta. Deci nu aceasta este punerea în faţă.

 

PUNCTUL 4

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 5

Informare privind iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, care se dezbat în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, potrivit Constituţiei României şi Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Propun să le transmitem către Birourile permanente reunite. Mulţumesc.

 

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic privind prelungirea termenului de depunere a rapoartelor la: PLx nr.422/2007, PLx nr.444/2007 ; PLx nr.446/2007; PLx nr.454/2007; PLx nr.477/2007; PLx nr.478/2007; PLx nr.480/2007 şi

PLx nr.418/2007

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Înţeleg că toată lumea este de acord.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Solicită să dezbată pe fond un proiect de lege.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Nu se mai poate. Termenul este depăşit.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Aici scrie că solicitarea este în termen, art.64 alin.2, cele 5 zile. Acum să  calculăm cele 5 zile.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Este în termen.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Supunem la vot. Cine este pentru? 6 voturi pentru. Cu majoritate de voturi, a fost aprobată această solicitare.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Domnule vicepreşedinte, 5 zile de la sesizarea comisiei. Cine face sesizarea comisiei?

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Biroul permanent.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Şi când a fost ultimul Birou permanent? Pe 10 am luat decizia. Atunci este în termen.

 

Domnul Ioan Oltean:

Dacă noi astăzi avem şedinţă de Birou permanent şi luăm o decizie de acest fel, termenul pentru comisii nu curge de astăzi, ci curge din momentul în care comisia a aflat, a fost sesizată în fond.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Am spus că este corect. Dacă este în 10, este corect.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Oricum, am votat şi este corect.

Mergem mai departe.

 

PUNCTUL 8

Retragerea unei propuneri legislative

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul Liviu Câmpeanu, de la PNL, solicită retragerea propunerii legislative.

Trebuie trimisă la Senat. Deci, se transmite către Senat.

 

PUNCTUL 9

Proiect de hotărâre iniţiat de domnul deputat Marian Sorin Paveliu

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Această hotărâre încalcă legile, aşa că nu îl promovăm ca proiect de hotărâre şi o trimitem înapoi.

 

PUNCTUL 10

Comunicare din partea domnului deputat Marian Sârbu

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnia sa vrea să constate dacă se află sau nu în stare de incompatibilitate.

Vă propun să sesizăm Comisia juridică. Din câte ştiu, s-a mai pronunţat, dar trebuie să avem un punct de vedere scris. Să le propunem eventual să ne dea într-un termen destul de scurt, poate într-o săptămână. Din câte ştiu, dânsul are un termen de 30 de zile, ca să-şi rezolve eventuala problemă, deci să nu-l încurcăm.

 

PUNCTUL 11

Punct de vedere suplimentar al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi referitor la sesizarea domnului Dan Drosu Şaguna, preşedintele Curţii de Conturi a României

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Cred că sunteţi la curent cu subiectul. Este vorba de o intervenţie a unor reprezentanţi ai DNA în clădirile şi birourile conducerii Curţii de Conturi.

Dacă-mi amintesc bine, după ce Comisia juridică ne-a dat un punct de vedere cu aroma apei sfinţite, le-am solicitat să se pronunţe totuşi din punct de vedere juridic, pentru că de aceea este Comisie juridică. S-au pronunţat. Dânşii constată că s-au încălcat dispoziţii din Legea 94/1992 şi ne propun sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a Ministerului Justiţiei.

Eu v-aş propune eventual sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii şi, în copie, informarea Ministerului Justiţiei, pentru că nu este de competenţa dumnealor, dar, sigur, este bine să fie la curent.

Dacă sunteţi de acord, v-aş propune să trimitem o scrisoare CSM-ului, în copie la ministrul justiţiei, prin care să înaintăm acest raport, mă rog, această adresă a Comisiei juridice, împreună cu documentaţia din spate.

Domnul vicepreşedinte Nicolicea.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Este foarte bine să informăm Ministerul Justiţiei şi ar fi cazul să nu mai tot coborâm din atribuţiile ministrului. Deci, dacă încălcările sunt foarte grave, el are dreptul să propună înlocuirea procurorului general sau a directorului de la DNA. Cui s-o propună? Preşedintelui României, cu avizul CSM-ului. Cum se face numirea, aşa se face şi schimbarea.

Deci, este foarte bine să cunoască şi dânsul va lua o decizie, dacă este o încălcare gravă, în urma controlului CSM, dacă sunt responsabili şi cei care sunt. Deci, este foarte bine să fie informat ministrul justiţiei.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Cred că este bine să cerem însă şi CSM-ului să verifice dacă este vorba de o încălcare a limitelor competenţei, pentru a vedea, după aceea, dacă este un conflict constituţional sau nu între cele două autorităţi publice, între CSM şi Curtea de Conturi.

Dânşii ne-au sesizat pe noi, la momentul respectiv. Nu ştiu să vă zic, trebuie să verificăm în hârtiile mai vechi dacă au sesizat şi la Senat. Nu, este doar către noi. Poate au sesizat separat Senatul, nu ştiu să vă spun.

Vă propun să transmitem această analiză a Comisiei juridice către CSM, dacă sunteţi de acord, şi către Ministerul Justiţiei.

Mă consult şi cu domnul preşedinte Văcăroiu, eventual, dacă este cazul să trimitem împreună.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Să nu existe un punct de vedere paralel.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Mă consult atunci cu domnul preşedinte Văcăroiu, dacă facem ceva împreună sau dacă dânşii nu au fost sesizaţi, eventual.

 

 

PUNCTUL 12

Solicitarea Facultăţii de Administraţie Publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Doresc să deschidă anul universitar în regim de gratuitate.

Eu, din câte ştiu, aceasta este o afacere, care taxează. Deci, cred că le putem propune să deschidă anul şcolar pe bani. De unde şi până unde se prevede 50 la sută? Bine, sunt fundaţie, dar sunt cu scop lucrativ, adică iau bani.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Dacă-mi permiteţi!

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă rog, domnule vicepreşedinte.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Şcoala Naţională de Studii Politice este universitate de stat. Am aprobat şi anul trecut şi acum doi ani în regim de gratuitate. Şi de anul trecut şi până acum nu a apărut nici un fel de modificare, nici în sistemul de funcţionare a acestei universităţi şi nici în sistemul de criterii al Camerei Deputaţilor. Deci, v-aş propune să respectăm tradiţiile.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Eu nu aş vrea să vă contrazic, dar eu nu ştiu ca SNSPA-ul să fie de stat, eu ştiu că este universitate privată şi acreditată, care ia bani de la toţi studenţii. Ia bani de la toţi studenţii, nu are cursuri gratuite.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Domnule preşedinte, SNSPA este o facultate de stat. Vă rog să verificaţi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Sigur că putem verifica.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Şi să verificaţi că şi anul trecut, şi acum doi ani, li s-a aprobat regimul de gratuitate.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Eu supun votului Biroului permanent această chestiune, dar mie mi se pare că nu este o chestiune de oportunitate. Dânşii nu sunt cea mai săracă structură din Bucureşti.

Domnul secretar Ruşanu.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Este de stat. Poate să fie de stat. Majoritatea cursurilor se plătesc. Dar în cadrul Biroului permanent am luat decizia că toate aceste solicitări se resping. Toată lumea plăteşte, indiferent că este Institutul pentru Drepturile Omului, institutul nu ştiu care, fundaţia nu ştiu care.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Spre informarea dumneavoastră, au cinci mii de studenţi la învăţământ la distanţă, care plătesc toţi, numai la Facultatea de comunicare.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Vedeţi! Nu are rost. Oricum, aceasta este decizia Biroului permanent, aşa am stabilit. Dacă facem o excepţie pentru SNSPA, facem şi pentru fundaţia nu ştiu care.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnul vicepreşedinte Dorneanu.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Stimaţi colegi, dacă este facultate de stat sau din reţeaua învăţământului particular, noi trebuie să pornim de la hotărârea noastră, cum a spus şi domnul Ruşanu.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că sunt în Bucureşti, ca să nu vorbesc şi în altă parte, la Cluj, la Iaşi, facultăţi de ştiinţe politice şi administrative la fel de reputate sau măcar reputate şi ele, ca să nu le ating nivelul de performanţă, care ar putea plăti.

Haideţi să fim consecvenţi propriilor hotărâri.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Mulţumesc.

Domnul chestor Ignat.

 

Domnul Miron Ignat:   

Domnule preşedinte, stimaţi colegi, un an şcolar se deschide în amfiteatru, instituţie care gestionează acest lucru, nicidecum în Camera Deputaţilor.

Deci, eu propun respingerea şi, dacă doresc, să plătească.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Supun aprobării dumneavoastră această propunere de acordare.

Cine este pentru? 2 voturi pentru (domnii Ioan Oltean, Gheorghe Albu). Voturi împotrivă? 9 voturi împotrivă. Abţineri? 1 abţinere. S-a respins.

 

 

PUNCTUL 13

Scrisoare din partea domnului prof. Alexandru Mironov, secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Sala „Nicolae Bălcescu”, în regim de gratuitate, pentru un forum naţional de ştiinţă, tehnologie şi inovare, la care vor participa parlamentari, înalţi funcţionari parlamentari, oameni de ştiinţă, jurnalişti.

Doamnă secretar general, am înţeles că urma să aveţi o discuţie.

 

Doamna Georgeta Ionescu: 

Am avut această discuţie cu domnul profesor Mironov, care a afirmat intenţia de a organiza acest seminar, la care vor fi invitaţi să participe parlamentarii, în ideea constituirii unei platforme naţionale, care să sprijine activitatea acestui organism şi, în perspectivă, să creeze o subcomisie sau chiar o comisie parlamentară dedicată acestui ţel.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Intervenţii?

Supun aprobării dumneavoastră această solicitare.

Cine este pentru? Nu sunt voturi pentru. Nu se poate adopta.

 

 

PUNCTUL 14

Solicitarea „Visit Travel”

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Este vorba de transmiterea pe un canal necomercial din Franţa a unei emisiuni de promovare a României.

Intervenţii?

Vă rog, domnule Eserghep.

 

Domnul Gelil Eserghep:   

Ştiu că este o chestiune comercială, dar am putea să ajutăm şi noi turismul, pentru că, uitaţi-vă, la noi, pe televizoare, acum, este o reclamă cu Bulgaria, de zor. Şi este făcută pentru Bulgaria, nu pentru o staţiune anume sau un hotel din Bulgaria. Şi, dacă tot faci o reclamă – să verificăm dacă este pentru turismul întreg din România – atunci să fim de acord. Ar fi o contribuţie a noastră, practic, la promovarea ţării noastre, şi din punct de vedere turistic, în exterior.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Promovarea se face fără plată.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Bun, dar doar în condiţiile în care se angajează că nu folosesc imaginile pentru chestiuni comerciale.

Domnul Ruşanu.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

În solicitare, dacă vă uitaţi la pagina a doua, zice că vor să facă filmarea în ziua de 11 septembrie. 11 septembrie a trecut de mult.

Rugămintea ar fi atunci să prezinte mai multe amănunte. Filmarea în ce scop?

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Această emisiune va fi în 21 septembrie. 21 septembrie peste câte zile este?

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Peste trei zile. Nu cred că se poate aşa ceva.

Deci, mai multe amănunte. Şi să vedem în ce condiţiile dăm totuşi această aprobare, pentru că dânşii spun aici că este pentru TV2 France, care este post necomercial, dar filmul care se face este un film comercial care poate fi difuzat oriunde.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Aici putem să nu le dăm dreptul de difuzare pentru altă chestiune.

Eu v-aş propune, dacă sunteţi de acord, sub rezerva că într-adevăr se face şi nu a trecut termenul şi sub rezerva că se angajează prin contract că nu vor difuza în scop comercial, să le dăm un acord de principiu şi să verifice doamna secretar general dacă este încă pe agendă.

Supun votului dumneavoastră. Cine este pentru? 6 voturi pentru. Voturi împotrivă? 1 vot împotrivă (domnul Ioan Munteanu). Abţineri? 4 abţineri. S-a adoptat.

 

PUNCTUL 15

Solicitare din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

La Comisia juridică.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Dar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu are jurist?

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Probabil că nu are.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Are vreo patru-cinci, nu unu, vă spun eu. Are un serviciu juridic.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Dacă putem să ajutăm să lămurim nişte oameni, eu v-aş propune să cerem un punct de vedere Consiliului Legislativ şi să le dăm şi cu asta-basta. Sigur, cu titlu informativ, pentru că nu ţine de responsabilităţile noastre.

 

PUNCTUL 16

Cerere din partea Agenţiei Naţionale de Control a Exporturilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Ne informează că va avea loc un seminar tematic, cu parlamentari şi ne solicită să le transmitem dacă considerăm oportună participarea parlamentarilor români la un seminar privind interzicerea armelor chimice.

La Comisia de apărare, nu? dacă consideră să facă propuneri.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Domnule preşedinte, de principiu suntem de acord.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Da, dar Comisia de apărare bănuiesc că va face propuneri.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Dar, de principiu, trebuie să aprobăm dacă intră în programul de cheltuieli.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Haideţi să vedem propunerile şi punctul de vedere al Comisiei de apărare şi putem aproba în prima şedinţă a Biroului permanent, dacă sunteţi de acord. Da.

 

PUNCTUL 17

Cerere din partea Tineretului Naţional Liberal

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vor să distribuie materiale informative pe tema Legii minelor.

Am mai dat şi altora. Mai sunt câţiva.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Domnule preşedinte, haideţi să clarificăm, să citim ce cer tinerii liberali.

Eu sunt de acord să ducem în căsuţele parlamentarilor materialele, nu să stea ei pe hol, să facă propagandă electorală şi să mi-l dea mie în mână şi să aleagă doar zece parlamentari, la care or să ne anunţe şi numele. Haideţi să citim.

Deci, dacă au de mers, la căsuţă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

De acord, la căsuţă.

Domnul vicepreşedinte Nicolicea.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Dacă tot a venit vorba de propagandă, am observat la sala Grupului PD ditamai afişul pus pe uşa exterioară.

Rugămintea mea este să-l mute pe uşa interioară.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Cu ce este afişul acela?

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Cu grupul, cu însemnele ş.a.m.d. Mâine-poimâine venim cu bannere.

Rugămintea este să-l mute pe interior.

 

PUNCTUL 18

Solicitare din partea Coaliţiei „România fără Cianuri”

 

PUNCTUL 20

Solicitare din partea GREENPEACE

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Coaliţia „România fără Cianuri” solicită aprobarea organizării unui eveniment de informare cu tema „Iniţiativa legislativă de interzicere a cianurii în minerit”, miercuri, 19 septembrie. Expunerea unor postere la intrările în sala de şedinţe.

Dacă sunteţi de acord? S-au mai făcut.

Vă rog, doamnă deputat.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Domnule preşedinte, ştim cu toţii că, legat de această temă, sunt, cum să spun eu, puncte de vedere separate, să spunem, a oamenilor politici care vin, au înţeles să facă o anumită campanie pentru a acumula capital politic. Dar vă rog să nu uitaţi că sunt şi sindicatele şi sunt şi oamenii de afaceri, care – nu o să intru în amănunte – dar ştiţi foarte bine că au şi alte puncte de vedere. Motiv pentru care eu cred că este corect să lăsăm comisiile să lucreze pe aceste proiecte de legi.

În acest moment, avem încă de primit puncte de vedere de la diverse instituţii. Şi când ne apropiem de treaba aceasta, nu avem decât s-o lucrăm, pentru a nu da impresia că un anumit partid, având conducerea în Camera Deputaţilor, doreşte să facă o campanie electorală pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, să încercăm să mutăm după alegerile europarlamentare astfel de manifestări.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Înţeleg că lăsăm până după europarlamentare şi votul la lege.

 

Doamna Aurelia Vasile:     

Ea are termen şi, teoretic, la comisie respectăm ceea ce spune regulamentul. Avem încă de primit o serie întreagă de răspunsuri celor care au pus diverse întrebări.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnul Eserghep.

 

Domnul Gelil Eserghep:   

Deci, cererea din partea coaliţiei „România fără Cianuri”. Şi dacă se creează o coaliţie „România cu Cianuri”, poate să vină să-şi aducă bannere, afişe, ce se pun acolo: „Domnilor, consumaţi cianuri, faceţi ce doriţi, muriţi în pace, trăiţi mai puţin”. Eu, până acum, mă uitam la filmele americane şi mă gândeam tot timpul: „Măi, ce luptă pentru ecologie, pentru un mediu mai sănătos” şi nu realizam cine ar putea fi împotrivă.

Mi-ar părea rău ca taman dumneavoastră, doamnă Aura Vasile, căreia vă port o stimă deosebită, să luptaţi pentru cianurile acestea. Haideţi să lăsăm, pentru că nu este nici o campanie electorală a nimănui. Deci, este vorba doar despre nişte afişe, pe care să scrie foarte clar pericolul pe care-l reprezintă acele cianuri.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Dreptul la replică.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Domnule chestor, aţi citit proiectul de lege? Atunci, dacă aţi citit proiectul de lege, cred că v-aţi dat seama că în interiorul lui nu este neapărat vorba de Roşia Montana, ci de lucruri mult mai importante pentru România. Şi de aceea spun, ca să nu facem o chestiune patetică sau pasională pentru, ştiu eu, încărcături politice şi să ne aplecăm cu răspundere asupra viitorului industriei în România.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnul vicepreşedinte Dorneanu.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Stimaţi colegi, am toată preţuirea faţă de fundaţia aceasta sau ce este, văd că s-a găsit un nume inedit, şi pentru scopurile ei. Dar haideţi să vedem de principiu cum rezolvăm noi o asemenea problemă, pentru că se creează un precedent în care o organizaţie oarecare intervine pe tema unui proiect de lege şi intervine cu nişte mijloace de convingere care se duc până la mijloace de presiune, să stea în faţa intrării deputaţilor în sală, a Parlamentului, cu postere, să poată să stea de vorbă cu deputaţii şi să stea până când se votează legea. Să se pună la căsuţe. Deşi ei au mai pus. Şi la noi la grup au mai pus în casetele deputaţilor. Noi putem aproba să depună în casetele deputaţilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnul chestor Albu.

 

Domnul Gheorghe Albu:  

În principiu, este lăudabilă iniţiativa colegilor cu „România fără Cianuri”, dar înclin să fiu de partea domnului Dorneanu. Spun aici că vor să poarte scurte discuţii cu domnii deputaţi care vor intra în sala de şedinţe. Nu ştiu dacă este cel mai fericit lucru pentru un Parlament să fie un parlamentar, indiferent cine este el şi de unde este, abordat la intrarea în Parlament, să i se explice, eventual să i se îndese în buzunar, eu ştiu, pliante, materiale. Practic, mutăm o acţiune, care este o acţiune care se desfăşoară pe câmp deschis, ca să spun aşa, un câmp deschis pe holurile Parlamentului, ceea ce nu este tocmai corect.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc.

Stimaţi colegi, vreau să vă readuc în aminte câteva chestiuni. Prima este că săptămâna trecută am aprobat celeilalte părţi modul de a se manifesta şi de a informa.

În legătură cu această cerere, oricum propunerea pe care aş fi dorit să v-o fac ar fi fost ca, dacă dăm uneia dintre părţi posibilitatea de a afişa nişte postere, să oferim posibilitatea celeilalte părţi de a afişa tot atâtea postere. Chiar eu m-am întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii sindicatelor care veneau spre  Comisia de industrii. Am discutat cu domniile lor, le-am garantat şi urma să mă consult şi cu conducerea comisiei, dar eram sigur că dânşii vor fi de acord că vor fi invitaţi şi ascultaţi în plenul comisiei şi-şi vor spune punctul dumnealor de vedere. Mi se pare normal ca toate punctele de vedere să fie ascultate şi comisia să ne propună un raport în cunoştinţă de cauză şi analizând toate elementele.

Eu vreau să vă readuc aminte că acest hol de aici este un spaţiu public pentru persoanele care au fost admise în interiorul Camerei Deputaţilor şi orice persoană care a trecut de intrare – ştim foarte bine că şedinţele Camerei sunt publice – se poate afla pe holul de la P1. Nu cred, mai ales din partea unor parlamentari vechi, că o să-mi spuneţi că nu aţi fost niciodată abordat de un cetăţean pe holul de la P1 să vă spună un punct de vedere.

În orice caz, nu cred că le vom permite o manifestare de masă sau o formă de presiune şi sper să nici nu existe o intenţie de o parte sau de alta în acest caz. Dacă mă întrebaţi, părerea mea este că atunci când se va vota această lege în plen, o să fie două tribuni ocupate, una cu susţinători şi una cu adversari ai proiectului. Şi noi la mijloc, ca întotdeauna. Şi fiecare dintre dânşii vor urmări, îşi vor susţine punctul de vedere, eu sper că în condiţiile Regulamentului şi ale bunului simţ, pentru că până la urmă sunt puncte de vedere legitime şi care trebuie susţinute în mod corect.

Propunerea mea ar fi să fiţi de acord ca, în ce priveşte partea de informare, să oferim condiţii egale ambelor părţi. Dacă şi cealaltă parte doreşte să distribuie materiale, aşa cum am mai făcut, să le dăm acest drept. Dacă doresc la un moment dat să afişeze undeva un poster, eu cred că nu este o problemă, mai ales că s-au mai afişat şi de o parte şi de alta, de altfel.

Vă rog să mă mandataţi pe mine să le transmit că nu se pune problema de a veni un număr de oameni care să fie mai mare de 3 şi să stea la un loc, pentru că aici nu se fac adunări publice, în holul de la P1. Deci, dacă un cetăţean va dori să abordeze un parlamentar, eu sunt sigur că fiecare dintre dumneavoastră va sta de vorbă, aşa cum am stat eu cu ambele părţi la Roşia Montană.

Vă rog, doamna Vasile.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Vreau să fac o diferenţă, care este foarte importantă. Eu sunt împotriva proiectului Roşia Montană care ştim toată lumea în ce an şi ce ministru şi ce guvern l-a aprobat. Nu sunt împotriva distrugerii industriei miniere în România, pentru că am fi prima ţară pe glob unde s-ar întâmpla. Noi, Parlamentul, printr-o lege, omorâm industria... Deci, să fie clar. Sunt împotriva proiectului Roşia Montană, sunt împotriva distrugerii industriei miniere, cât a mai rămas ea în România.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Ştim cu toţii că este o decizie grea şi de aceasta sunt convins că şi la nivelul comisiei faceţi toate aceste audieri şi toate aceste analize, pentru că nu este o decizie care să se ia pe picior.

Domnul Zgonea.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Domnule preşedinte, noi am mai avut o anumită deschidere de acest gen în anii precedenţi. La un moment dat am fost atât de sufocaţi de documente care au apărut pe margini, tineri care îmi distribuiau tot felul de ziare gratuite, încât acest Birou permanent, într-o altă formulă, a luat o decizie pe care noi cred că ar trebui să o respectăm pentru că, până la urmă, unii dintre ei erau şi atunci în Biroul permanent, alţii au venit acum, mai nou. Dar deciziile Biroului permanent sunt luate în urma unor experienţe pe care toţi le-am trăit şi atunci am stabilit că tot ce înseamnă material de lobby sau dorinţă de a promova un ziar să fie făcută numai prin Secretariatul general şi direct în casetele noastre.

Eu accept lobby-ul făcut pentru un proiect de lege sau pentru modificarea unui articol de lege, chiar dacă vine de la o asociaţie profesională sau de la o structură patronală sau o organizaţie neguvernamentală. Dar în toate parlamentele aceste chestiuni au o limită. Distribuirea unui material se face în anumite condiţii.

Dacă dumneavoastră doriţi astăzi să uităm de decizia pe care Biroul permanent a luat-o şi să putem să deschidem acest lucru în care fiecare tânăr care vine să viziteze să se oprească într-un colţ, să se întâlnească cu alţi trei tineri pe care i-aţi stabilit dumneavoastră şi i-aţi acceptat să înceapă să distribuie, o să ne trezim mai devreme sau mai târziu cu imagini în care bannerele vor fi afişate de sus, când vine un grup de oameni din industria nu ştiu care au fost daţi afară, pentru că un patron a pierdut nişte resurse.

Eu am o rugăminte mare la dumneavoastră, sunt de acord cu aceste proceduri, îmi plac aceste proceduri de lobby, dar aş vrea, cel puţin atâta timp cât sunt eu în Biroul permanent, să nu fiu incoerent şi să iau decizii astăzi şi peste 6 luni să mă schimb şi să zic că permit la 3, din care se fac 7, după care se fac 9.

Dacă doriţi să facem o acţiune de lobby, putem să o facem. Dar dacă dorim, întâmplător să facem acest lucru, cred că va fi o pată neagră în continuare pe imaginea parlamentarilor, vor intra până aproape de sală, toată presa ne va filma şi va fi o chestiune de care dumneavoastră decideţi, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, dacă la degradarea noastră ca imagine punem şi noi câte o piatră şi câte o cărămidă la ea sau noi suntem cei care încercăm să păstrăm o anumită autoritate a acestei instituţii.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Pambuccian şi domnul Bolcaş, cu rugămintea către domnul Zgonea să-şi amintească că dreptul domniei sale de deputat este să permită oricâtor cetăţeni ai României să intre în clădirea Palatului Parlamentului pe bază de buletin de identitate şi să-şi amintească că mulţi dintre noi, cei aflaţi aici, în această sală, am făcut acest exerciţiu cu diverse prilejuri atunci când am dorit.

 

Domnul Varujan Pambuccian:  

Domnule preşedinte, stimaţi colegi, eu cred că lucrurile funcţionează bine atunci când există reguli foarte clare şi sunt bine reglementate. Sigur îmi aduc aminte de o poveste de genul acesta în momentul în care a fost FNI-ul. Era raportul acela al FNI şi a fost o nebunie. Dar dacă ele sunt bine reglementate şi găsim un set de reguli minimale pe care să le agreăm cu toţii, cred că putem să mergem pe o formulă de genul acesta de acum înainte foarte mult timp.

Ce cred eu că ar trebui făcut aici? În primul rând, nu poţi opri nici un cetăţean să se adreseze Parlamentului, dar e bine să stabilim o serie de reguli în care adresarea aceasta să se poată face clar, simplu, civilizat şi fără fenomene de tipul celor care au fost atunci.

Eu v-aş propune să acceptăm ideea aceasta. E bine să vedem ambele părţi, pentru că niciodată nu este bine să asculţi numai o parte într-un litigiu care există, de orice natură ar fi el, dar să găsim o formulă în care lucrurile să fie bine reglementate. Să fie nişte reguli clare pentru ambele părţi, regulile în care se face această adresare să le transmitem şi cred că aceasta este tot.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulţumim. Domnul Bolcaş şi doamna Aura Vasile.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Mie mi se pare că lucrurile sunt rezolvate foarte civilizat şi în limitele Regulamentului şi în limitele bunului simţ parlamentar, pentru că trebuie să existe şi aşa ceva.

Există trei solicitări aici, de fapt. Una este pentru amplasarea de postere şi s-a spus că nu avem nimic împotrivă şi nu avem de ce să avem împotrivă.

Doi. Sunt scurte discuţii cu domnii deputaţi. Este dreptul oricărui cetăţean să se adreseze domnilor deputaţi şi aici trebuie să le răspundem că, în măsura în care se înscriu în audienţă la vreunul dintre deputaţi şi acesta doreşte să-i primească, nimeni nu  împiedică asemenea discuţii, dar nu organizăm noi discuţii pe holuri şi nici ei.

În al treilea rând, distribuirea de materiale informative. Şi aici avem şi cutuma noastră, prin Secretariat, la casete şi cu aceasta le-am satisfăcut şi doleanţele şi ne comportăm consecvenţi cu punctele noastre de vedere.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Maestrul a spus exact, punctual, gândurile mele.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci vă propun punctual următoarea formulă. Suntem de acord cu afişarea acelor panouri. Dacă ni se va cere şi de cealaltă parte, bineînţeles că vom permite tuturor celor interesaţi să se exprime în acest sens. Vom pune obişnuitele panouri mobile pe care să-şi exprime fiecare punctul de vedere.

În ce priveşte discuţiile despre care s-a spus, eu o să-i recunosc domnului Zgonea dreptul de a aduce în clădirea Palatului Parlamentului pe oricine doreşte şi oricui doreşte să-i semneze şi dânsul îmi va recunoaşte mie acest drept, dar sigur că nu se vor face adunări publice niciodată în această clădire şi adunări publice înseamnă de la 3 persoane în sus, dacă nu greşesc eu.

Aceasta vă rog să le şi transmitem celor care doresc. Trebuie să respecte legislaţia privitoare la adunări publice şi aici, în această clădire, nu se fac adunări publice.

În ce priveşte solicitarea GREENPEACE, care vor să distribuie la căsuţele parlamentarilor nişte materiale pe tema organismelor modificate genetic, bănuiesc că nu există nici un fel de obiecţie. Probabil trebuie să ne aşteptăm că din ce în ce mai multe materiale pe tema aceasta vom primi şi de aceea este bine să fim informaţi, ca să putem să decidem în cunoştinţă de cauză.

 

 

PUNCTUL 19

Solicitare din partea „Transparency International Romania”

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Noi le-am aprobat Sala Brâncuşi gratuită. Dânşii ar vrea Sala Drepturilor Omului, întrucât printre invitaţi ne numărăm domnul Văcăroiu şi cu mine, preşedinţii Comisiilor juridice, parlamentari, ministrul justiţiei, procurorul general, invitaţi străini.

Domnule Zgonea, aveţi cuvântul.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Am apreciat foarte mult această conferinţă. Poate că memoria îmi scapă, dar îmi aduc aminte că o dată am respins-o că era făcută la noi gratuit şi nu erau invitaţi parlamentari. Între timp, văd că au aflat.

Toată chestiunea pe care aş vrea, doamna secretar general, după ce o aprobăm sau o respingem, să i-o transmiteţi distinşilor mei colegi români care ocupă ca şi mine o funcţie profesională. Data trecută am avut un sentiment straniu, în care şoferii şi colegii domniilor lor procurori ne-au interzis să parcăm maşinile aici, în faţă şi ne-au spus că este o întâlnire a procurorilor în cadrul Palatului Parlamentului. Nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte dumneavoastră, distinşi colegi. Aş vrea ca această chestiune să nu se mai întâmple, pentru că ar fi o repetare. Am trăit-o la fel şi cu Summit-ul nu ştiu care şi parcă m-aş simţi mai aproape de oameni şi aş vrea să facem întâlnirea Parlamentului poate, eu ştiu, la Cluj, la Călăraşi. Aici sala va fi ocupată...

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Noi avem o reglementare. Cei care au permisele de parlamentari pot să urce pe estacada de la S-1, ceilalţi nu au decât să parcheze jos, inclusiv procurorii.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

O să le transmitem...

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Cu aceasta am rezolvat problema.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Stimaţi colegi, dacă ne uităm la această solicitare, faţă de cea de data trecută, în care erau numai invitaţii lui Transparency International prezenţi, acum s-au introdus şi preşedinţii celor două Camere, preşedinţii Comisiilor juridice. Însă, dacă vă uitaţi pe lista vorbitorilor, vedeţi că domnii preşedinţi ai Camerelor şi domnii preşedinţi ai Comisiilor juridice fac parte din auditoriu. Adică dânşii pot să mai invite încă 50 de parlamentari care să stea în sală, să fie acolo la număr, dar de vorbit uitaţi-vă cine vorbeşte. Păi, nu vă supăraţi...

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Ştiţi care este problema? Ne aşteaptă să le confirmăm dacă vorbim. Eu am vorbit şi cu domnul Andon. Dânsul este interesat, dar presupun că încă nu le-a transmis intenţia de a vorbi.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Domnule preşedinte, haideţi să vedem în cadrul acestei liste unde vorbiţi dumneavoastră, în cadrul programului. Trebuie să scoată pe cineva de acolo, pentru că programul este deja făcut. Dacă vă uitaţi, este făcut pe ore şi pe minute: 14,00-14,30, 14,30-15,00, 15,00-15,20, 15,20-15,40... Dumneavoastră şi domnul Văcăroiu unde vorbiţi?

Dacă vă uitaţi mai departe, dânşii solicită şi coffee-break-ul şi celelalte, să plătească tot Camera Deputaţilor, inclusiv traducerea şi toate celelalte.

Transparency International are nişte subvenţii de care beneficiază. „Asigurarea logistică a sistemului de sonorizare, traducere...”

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul vicepreşedinte Nicolicea.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Eu ştiu că am mai respins această chestiune pentru motivul că Parlamentul nu era potrivit trecut, potrivit rangului. Chiar şi preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei erau trecuţi la urmă. Au refăcut lucrarea, dar probabil că nu au refăcut programul.

Sunt convins că preşedintele Camerei sau preşedintele Senatului sau reprezentanţi ai acestora vor avea la începutul programului de deschidere cuvântul, pentru că este şi sub egida Parlamentului, şi nu doar să invite lumea la coffee-break.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Şi preşedintele Comisiei juridice, fără îndoială. Dar aceasta am şi discutat-o cu domnul Andon. Probabil că încă nu şi-a transmis opţiunea de a interveni.

Domnul vicepreşedinte Dorneanu.

 

Domnul Valer Dorneanu:  

Stimaţi colegi, am vorbit mai înainte despre cota noastră de reputaţie şi credibilitate vizavi de cota tuturor fundaţiilor, asociaţilor şi acestora despre care este vorba în propoziţie.

Deci, ei vin să ne înveţe pe noi cum e treaba cu statutul procurorilor, cum se face legislaţia. Data trecută noi am zis că facem asemenea lucru dacă este vorba de legislaţie, în măsura în care suntem cât de cât şi noi, nu trecuţi la coadă, pe lista de invitaţi, după ce un program e făcut... şi să organizăm împreună. Parcă aşa s-a discutat, Comisiile juridice să organizeze împreună cu ei, dacă este o chestiune care să ne privească.

Să ne amintim că toate asociaţiile acestea, în afară de subvenţiile pe care le primesc, primesc de la cei din afară, care le subvenţionează şi în alt fel, bani inclusiv pentru aşa ceva, pentru organizarea acţiunii, pentru închirierea spaţiilor şi noi le grăbim să le punem la dispoziţie tot. Ne trec acolo, în coadă, nu ne bagă nimeni în seamă, nu ne dă nimeni cuvântul. De ce nu respectăm hotărârea aceea a Biroului permanent?

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Zgonea.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Domnule preşedinte, exact aceasta voiam să spun, ceea ce a spus domnul Dorneanu. Noi avem o decizie a Biroului permanent, veche. Orice este făcut împreună cu o comisie permanentă are şi o anumită componentă legislativă şi în acel moment absolut acest proiect este acceptat gratuit de către Biroul permanent.

Eu cred că cea mai bună soluţie pe care dumneavoastră trebuie să o aveţi este să-i transmiteţi acea decizie a Biroului permanent domnului Alistar, ca să poată să respecte această decizie a Biroului permanent şi a Parlamentului României. În momentul în care domnia sa vrea să vorbească despre democraţie şi statul de drept şi situaţia procurorilor într-o dezbatere cu distinşii noştri colegi din Comisia juridică şi cu preşedinţii celor două Camere, în momentul în care se face sub egida unuia dintre preşedinţii Camerelor în colaborare cu o comisie permanentă, eu sunt de acord ca toate cererile pe care domniile lor le fac să le aprobăm, pentru că în acel moment componenta legislativă de care noi suntem preocupaţi bineînţeles că ea va fi preponderentă.

Eu am mai văzut programe trimise în ultimele luni de zile şi în ultimul an de când sunt în Biroul permanent de către alte institute internaţionale şi în care la dumneavoastră sau la un coleg parlamentar scria „Urmează a fi confirmat”, în momentul în care domnia sa nu a confirmat în timp. În momentul în care dumneavoastră nu sunteţi deloc în program, este clar că puteţi să oferiţi o  cină sau poate coffee-break-uri. Aceasta este, totuşi, o atitudine neprincipială pentru un coleg tânăr care vrea să susţină Transparency International într-o manieră.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Munteanu.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Domnule preşedinte, eu întăresc ceea ce încerca să spună domnul Ruşanu şi nu prea am fost atenţi. Domnul Alistar să refacă programul în care să vedem spaţiul pe care vi-l alocă dumneavoastră şi preşedintelui Comisiei juridice.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

O discutăm atunci la următoarea şedinţă.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Înainte de aceasta, am primit materialul de la doamna secretar general legat de semnăturile noastre. În decizie este clar că trebuie să se comunice lista deputaţilor prezenţi. Deci, să comunice lista şi nu semnăturile, respectiv copia cererii celor care sunt absenţi. Deci, nicidecum o copie despre semnăturile noastre nu apare în decizie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Nici nu se pune problema să nu punem în aplicare o hotărâre judecătorească. Eu cred că şi pentru doamna secretar Daniela Popa este cât se poate de clar, cum a fost şi pentru colegul Albu atunci când era secretar al Camerei. Ştim să citim o hotărâre judecătorească şi ne vom asuma responsabilitatea de a o aplica.

 

PUNCTUL 21

Citaţie din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă informez că suntem citaţi la CNCD, dat fiindcă s-a presupus că, cu multe luni în urmă, la referendum am discriminat când am stabilit orele de începere şi de finalizare a procedurii de vot.

Da, domnule Zgonea.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Eu recomand Biroului permanent, din experienţa pe care o am, să nu trimită pe nimeni acolo. Este o încălcare pe care acest CNCD o face. Este o decizie legală luată printr-un act, printr-un proiect de lege aprobat de Parlament, pentru toţi cetăţenii, să respecte dreptul constituţional, o secţie de vot este deschisă de la ora X la ora Y.

Această adresă, pe care distinşii noştri colegi de la Asociaţia „Solidaritatea” ne-o trimit, nici nu trebuia să fie primită de domnul titular de dosar Dezideriu nu ştiu cum îl cheamă, pentru că ea încalcă grav legislaţia pe care se constituie CNCD-ul. Deci, noi nu ne putem prezenta la un simulacru care prevede o chestiune în care Biroul Electoral Central, care era competent în acea perioadă, i-a dat răspunsul.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Stimaţi colegi, avem două variante: ori nu ne ducem, ori le transmitem că noi considerăm că nu excede baza legală.

Domnul vicepreşedinte Nicolicea.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Nu este pentru prima dată când CNCD-ul îşi încalcă propriile atribuţii. Este foarte clar aici. Nu suntem de nici un fel parte în acest proces. Nici măcar din petiţie nu reiese că respectivii ne reclamă pe noi. Deci, titularii aceştia de dosar nici măcar nu citesc dosarul. Mai rămâne să ne şi amendeze acest CNCD.

Vreau să vă spun că legea aceasta a trecut cam în viteză şi este foarte proastă. Conţine vreo 20 de repetiţii în ceea ce priveşte discriminarea. La fiecare articol, luptă împotrivă discriminării. Parcă era Ceauşescu, că el era cu discriminarea aceasta.

Vreau să vă spun că ar fi cazul să discutăm cu cei de la CNCD, pentru că îşi depăşesc atribuţiile şi nu este pentru prima dată. Dar acum, făcând-o cu Parlamentul, cred că deja trebuie luată o anumită atitudine.

Chiar mă văd silit să iau apărarea preşedintelui Băsescu. Şi în cazurile preşedintelui Băsescu am constatat că CNCD-ul s-a băgat acolo unde nu era treaba lui, confundând o eventuală insultă cu discriminarea.

Deci, sfatul nostru este să citească definiţia discriminării, aşa cum este aprobată în lege, şi o să vadă că o eventuală insultă „armean rău”, „armean bun”, „păsărică” nu ştiu de care ş.a.m.d. nu constituie nici un fel de discriminare. Pot eventual să fie asimilate cu insultele.

Şi, dacă nu vor lua o atitudine, s-ar putea să avem oarece probleme. Există în Codul de procedură penală sancţionate şi o parte din aceste discriminări, dar recomandarea către CNCD este să citească bine definiţia discriminării. Şi aş dori să facem un răspuns în acest sens, pentru că prin actele pe care le-am produs noi şi prin legi, mă refer acum la Ordonanţa Guvernului, care nici măcar nu este dată de către parlamentar, ar trebui să ştie domnul de la CNCD, nu s-a produs nici un fel de discriminare. Asta este. Şi, deci, rugămintea este să facem o adresă, în care să-i rugăm să citească definiţia discriminării.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Cine mai doreşte să intervină?

Domnul Rădulescu.

 

Domnul Cristian Rădulescu:  

Acest ONG dovedeşte că cunoaşte legea mai bine decât o instituţie a statului condusă de un secretar de stat şi care ar trebui să studieze foarte bine legea.

Acum, nu ştiu dacă eu să mă bucur că ONG-urile au ajuns la un asemenea nivel de competenţă încât pot să dea clasă unei instituţii a statului sau să fiu trist că instituţiile statului, chiar cele nou create, au decăzut într-atât, încât să nu ştie să aplice legea care este legea specială de organizare a lor.

Asociaţia „Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă”, în adresa către CNCD zice foarte clar că nu cere modificarea programului, ceea ce nu intră în competenţele CNCD, ci foarte simplu să constate şi să confirme o situaţie discriminatorie şi să recomande remedierea acesteia, ceea ce este total pe lege şi pe atribuţiile acestei instituţii. Ce se face mai departe cu această recomandare, vine acest ONG, vin alte ONG-uri şi ne aduc nouă aminte, prin mijloacele pe care le-am discutat mai devreme – lobby, presiuni ş.a.m.d. – că trebuie să facem legea în aşa fel încât să nu existe discriminări.

Deci, asociaţia aceasta este total pe lege, iar adresa pe care a făcut-o CNCD pe mine mă umple de mirare.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Cine doreşte să mai intervină?

Poftiţi, domnule Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc: 

Totuşi, un comentariu ţine de parlamentarism.

Eu înţeleg aceste demersuri, nu ale autorităţii care ar fi trebuit să ia o decizie.

Nu înţeleg un lucru. Eu, de exemplu, sunt de religie catolică, da? Sfântul părinte tocmai acum ne-a sfătuit să respectăm duminica. Haideţi să punem atunci toate alegerile şi referendum-urile pe o zi  de luni sau marţi, cum sunt şi în alte ţări. Şi atunci vor fi respectate şi drepturile mele, nu numai a celor care, mă rog, au zi de repaus sâmbăta. Am făcut şi eu o recomandare.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Domnul Eserghep.

 

Domnul Gelil Eserghep:   

Eu vreau să zic că am remarcat şi eu ce a remarcat domnul coleg Cristian Rădulescu şi este un caz, după părerea mea, de incompetenţă. CNCD-ul acesta, prin citaţia aceasta adresată Parlamentului, efectiv ştirbeşte, prejudiciază obiectul activităţii lor. Există discriminări reale şi ei se ocupă cu trimiterea unei citaţii. Adică nici măcar nu au înţeles ce a cerut acea asociaţie pentru libertatea de conştiinţă. Pentru că într-adevăr am citit şi eu ce au scris acolo şi au trimis o citaţie Parlamentului pentru cu totul altceva.

Şi, încă o dată specific, există într-adevăr discriminări şi apropo de ce spunea domnul Albu, nu ştiu asta cu duminica cum este, dar presupun că totuşi aici un respect şi al voinţei majorităţii ar fi mult mai bine. Întotdeauna este bine să căutăm o cale de mijloc. Şi eu sunt minoritar şi din mai multe puncte de vedere. Dar nu vreau, în acelaşi timp, ca ceilalţi, majoritarii, să creadă că eu vreau două feluri de drepturi şi vreau un drept în plus. Deci, am înţeles ca toţi să găsim o cale de mijloc. De exemplu, noi suntem acum în postul de Ramadan. Aceasta nu ar însemna ca, din cauza aceasta, să nu puneţi alegeri, ar fi o prostie; părerea mea este că ar fi o prostie. Deci, fiecare are specificul lui şi consider că specificul religios este pentru fiecare în parte, este între el şi cel de sus. Deci, nu cred că trebuie să raportăm la dimensiunea unui stat laic, pentru că România este deocamdată un stat laic şi nu cred că are legătură cu sâmbăta, cu duminica, cu vinerea, cu sabatul, cu Ramadanul.

Aceasta este părerea mea. Am vrut s-o subliniez acum, pentru că sunt nişte tendinţe de a considera, cum să zic, se merge mult pe flamura aceasta a minorităţilor şi, paradoxal, de multe ori, prejudiciate sunt exact minorităţile în aceste probleme, pentru că atragem o antipatie, să nu zic mai mult, a majorităţi, pe nişte probleme care de fapt nu sunt atât de importante pentru unele minorităţi şi, de fapt, sunt altele care sunt mult mai importante, iar problemele într-adevăr importante sunt valabile pentru toţi, şi minoritari, şi majoritari.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Stimaţi colegi, am senzaţia că am intrat într-o mică capcană. Noi nu am fost chemaţi să intrăm pe fondul problematicii, să vedem dacă s-a stabilit bine orarul secţiilor de votare ş.a.m.d. sau discriminatoriu.

Domnul Ruşanu.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Domnilor colegi, domnule preşedinte, este o asociaţie pentru libertatea de conştiinţă, care este cu domiciliul în Buzău, strada Democraţiei, deci în Buzău este. Să vorbim serios, se bagă în seamă – practic, asta este – se bagă în seamă, făcând o interpelare Parlamentului asupra unei legi votată de Parlament.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Nu, s-au adresat CNCD.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

S-au adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Atenţie! De la Ecologic Service S.A. au trimis-o. Au trimis-o prin fax, iar flăcăii aceştia de la CNCD o dau Parlamentului, să o discutăm noi, să o anchetăm. Trebuie dată înapoi. Nu vă supăraţi! Asociaţii din acestea mai sunt câteva sute în Ţara Românească. Nu?

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Această asociaţie este asociaţia care a sesizat Consiliul Discriminării cu privire la crucile şi icoanele care sunt în şcoli, cerând desfiinţarea lor.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:   

Domnule Bolcaş, anumite asociaţii din acestea, mai mult decât obscure, cu un sediul pe undeva, pe acolo, şi cu un fax la Registrul Ecologic Service S.A., vă daţi seama ce importantă este, vor să crească neapărat şi să-şi facă o mediatizare, făcând diverse interpelări şi întrebări Parlamentului, prin acest consiliu. Deci, noi trebuia să le răspundem Consiliului Naţional, să le-o dăm înapoi, să le spunem că pentru soluţionare au această atribuţie.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Stimaţi colegi, aş vrea să-l completez pe domnul Dan Ruşanu. Eu cred că nu numai organizaţia aceasta vrea să fie băgată în seamă. Şi CNCD-ul vrea să-şi ridice şi el cota şi să-şi arate şi muşchii.

Pentru a nu mai intra în tot felul de replici şi contrareplici cu CNCD-ul, v-aş propune să-i răspundem că, din analiza acelei sesizări, rezultă că ei nu au dorit declanşarea unei proceduri jurisdicţionale de sancţionare pentru o faptă de discriminare, ci cel mult au propus o chestiune legislativă, de modificare a unui orar care este stabilit prin lege.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:  

Încă ceva. Uitaţi-vă aici! Dumneavoastră aţi văzut cine ne întreabă asta pe noi? Dezideriu George, titular de dosar. Şeful de ţeavă de acolo. Nu preşedintele, nu directorul de acolo, ci titularul de dosar. Păi, noi aşa am ajuns? Să ne trimită titularul de dosar? Citiţi acolo! Deci, Dezideriu Georgel, care este titularul de dosar. Deci, şeful de ţeavă de acolo - probabil că mai este un preşedinte, un vicepreşedinte, un director – acesta ne trimite nouă şi noi să-i răspundem! Spuneţi-i, domnule, aceluia că este un impertinent!

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Asta vroiam să spun şi eu, că nu este un dosar, că nu este o procedură jurisdicţională. Nu vreau să intrăm cu ei într-o dispută.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Domnul Nicolicea.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

În primul rând, titularul acesta de ţeavă, cum i-a zis domnul Ruşanu, nu ne precizează în citaţie care este calitatea noastră. Suntem citaţi, dar nu ştiu, poate suntem pârâţi, eu ştiu ce calităţi or mai da ei pe acolo; poate suntem martori. Deci, efectiv, CNCD-ul dă dovadă acum nu numai de incompetenţă, ci şi de impertinenţă şi trebuie un răspuns pe măsură.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă mulţumesc.

Spre informarea domnului Ruşanu, care nu ştie, Ecologic Service, este REBU, să nu credeţi că este altcineva.

Înţeleg că le dăm răspunsul că nu are nici o legătură întrebarea cu adresantul, nu?

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Nu. În primul rând, trebuie un răspuns adresat preşedintelui CNCD-ului, să-şi strunească şefii de ţeavă, nu?

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Nu. Eu vă propun să rugăm Comisia juridică să facă o evaluare aici şi cu asta-basta.

 

PUNCTUL 22

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Soluţionare de plată. Plata unei sume de penalizare de restituire bilet de avion.

Aprobat.

 

2. Participarea la Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din Ucraina (28 septembrie – 2 octombrie 2007).

Aprobat.

 

3. Participarea la Conferinţa ştiinţifică, Haga, 4 octombrie 2007 şi la Conferinţa anuală parlamentară de la Dubrovnik, Croaţia (4-7 octombrie 2007).

Aprobat.

 

4. Participarea la cea de a 29-a reuniune a Comisiei pentru cultură, educaţie şi probleme sociale a APCEMN (Baku, Azerbaijan, 3-4 octombrie 2007).

Aprobat.

 

5. Participarea la cea de-a 117-a Adunare a Uniunii Interparlamentare – UIP şi reuniunile asociate (Geneva, Elveţia, 7-11 octombrie 2007).

Aprobat.

 

6. Participarea la Sesiunea Anuală a AP NATO (Reykjavik, 5-9 octombrie 2007).

Aprobat.

 

7. Participarea la Campionatul Mondial de maraton şi semi-maraton al parlamentarilor din întreaga lume (Poznan, Polonia, 14 octombrie 2007).

Aprobat.

 

8. Participarea la Conferinţa privind Convenţiile internaţionale în materie de patrimoniu cultural, organizată sub egida Consiliului Europei (Vilnius, 11-13 octombrie 2007).

Aprobat.

 

9. Participarea la cea de-a XX-a sesiune a Adunării Regionale Europa din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei – APF (Skopje, Macedonia, 22-26 octombrie 2007).

Aprobat.

 

10. Suplimentarea cheltuielilor pentru vizita la Viena a delegaţiei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor (23-27 octombrie 2007).

Aprobat.

 

11. Prelungirea cu o zi a vizitei oficiale în România a delegaţiei chiliene conduse de domnul Patricio Walker Prieto, preşedintele Camerei Deputaţilor din Republica Chile (24-28 septembrie 2007).

Aprobat.

 

12. Vizita la Camera Deputaţilor a unei delegaţii parlamentare indoneziene din Camera Reprezentanţilor a Republicii Indonezia, 2 octombrie 2007.

Aprobat.

 

13. Vizita la Camera Deputaţilor a domnu8lui Thierry Mariani, deputat de Vaucluse, membru al Delegaţiei Adunării Naţionale Franceze la Uniunea Europeană, 27 septembrie 2007.

Aprobat.

 

14. Informare privind participarea Delegaţiei Parlamentului României la cea de-a XVI-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa AP OSCE) – Kiev, 5-9 iulie 2007.

S-a luat act.

 

15. Informare privind participarea la reuniunea Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi a APCE, Paris, 6-7 septembrie 2007.

S-a luat act.

 

16. Informare privind participarea la cea de a III-a Adunare Generală a Asociaţiei Interparlamentare pentru Servicii Sociale (Seul, Korea, 22-24 august 2007).

S-a luat act.

 

17. Informare privind participarea parlamentarilor români de etnie elenă la Congresul Mondial al Uniunii Parlamentarilor de Origine Elenă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă rog, domnule Ignat.

 

Domnul Miron Ignat:   

Stimaţi colegi, dacă observaţi, la pag.2, colegul nostru Sotiris a fost ales vicepreşedinte, ceea ce este o mândrie pentru Camera noastră şi pentru etnia elenă din România.

 

Domnul Bogdan Olteanu:  

Vă propun să-l felicităm.

 

18. Informare privind vizita oficială în  România a delegaţiei parlamentare conduse de domnul Agung Laksono, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Republica Indonezia, 3-6 septembrie 2007.

S-a luat act.

 

PUNCTUL 23

Solicitare din partea domnului deputat acad. prof. univ. dr. Mircea Ifrim, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Am mai discutat-o o dată.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:  

Domnule preşedinte, au fost 14 şi sunt 11. Însă în materie diplomatică este vorba de reciprocitate. Şi ei când au venit la noi tot 11 au fost.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Merce.

 

Domnul Ilie Merce:

Eu am discutat cu domnul profesor Ifrim în dimineaţa aceasta, domnule vicepreşedinte Bolcaş, şi a fost de acord să se reducă numărul de delegaţi, 6-7.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu zic că este o propunere absolut rezonabilă. Urmează ca domnul Ifrim să facă propunerile şi să facă memorandumul.

 

Domnul Ioan Munteanu:  

Are dreptate, de aceea sunt trecuţi cei de la PSD pe ultimele locuri, ca să plece primii şapte.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu zic să-i treceţi pe toţi de la PSD în această perioadă...

 

Domnul Bogdan Olteanu:

E o perioadă bună!

Domnul vicepreşedinte Nicolicea.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Eu consider că este o delegaţie foarte importantă şi chiar şi ieri la întâlnirea cu delegaţia israeliană, apropo de poziţia Iranului, au avut motive de îngrijorare şi cred că vizita României în Iran poate să contribuie la decernarea din regiune şi propun să fie aprobaţi toţi cei 11 parlamentari, având în vedere că au scăzut de la 14 la 11.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu cred că domnul profesor Ifrim a arătat foarte multă înţelepciune şi ne putem baza pe înţelepciunea domniei sale.

 

 

PUNCTUL 24

Participarea la reuniunea Comisiei pentru afaceri constituţionale (Bruxelles, 1-2 octombrie 2007)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Să desemnăm delegaţia care să reprezinte Camera. Comisia de Afaceri Europene face propuneri, domnule Zgonea, nu? Vă rugăm să ne transmiteţi propuneri rapid.

 

 

PUNCTUL 25

Informare privind participarea parlamentarilor români de etnie elenă la Congresul Mondial al Uniunii Parlamentarilor de Origine Elenă

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Am luat act.

 

 

PUNCTUL 26

Raport asupra Sesiunii I a Programului „Parteneriat cu societatea civilă” a Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să-l luaţi spre aprofundare. Dacă sunt observaţii, discutăm săptămâna viitoare.

 

PUNCTUL 27

Modificarea Listei dotărilor independente şi a altor cheltuieli asimilate investiţiilor pe anul 2007

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general, vă ascultăm.

 

Doamna Georgeta Ionescu:  

Se propune modificarea unei singure poziţii din listă. Unde era prevăzut un vehicul pentru transport persoane tip microbuz, întrucât fondurile alocate şi ceea ce se găseşte în urma prospectării pieţei la baremul pe care dânşii l-au preconizat iniţial la Direcţia de transporturi, nu poate să satisface această necesitate şi s-a propus achiziţionarea unui mijloc de transport de 8+1 persoane.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnii chestori?

 

Domnul Gelil Eserghep: 

Este şi mai bine, pentru că pentru microbuz îţi trebuie şofer cu „D”-ul, îţi trebuie licenţă. Pentru 8+1 este simplu.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Înţeleg că domnii chestori sunt de acord.

Eu am o singură întrebare: cum 13 milioane de lei? A!, valoarea totală.

 

PUNCTUL 28

Modificarea Listei detaliate a lucrărilor de investiţii pe anul 2007 la obiectivele de investiţii ale Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general. Vă rugăm.

 

Doamna Georgeta Ionescu:  

Aici în primul rând aş vrea să fac o observaţie pe formă. Faţă de documentul iniţial pe care s-a solicitat avizul chestorilor, s-au făcut unele modificări la sugestia domnului chestor Albu. De asemenea, ulterior redactării în prima formă au mai fost identificate nişte sume la anumite articole bugetare care se propun a fi alocate, de asemenea, investiţiilor.

Conţinutul concret al acestei propuneri rezidă în finalizarea şi modernizarea celor două lifturi solicitate de către Senat, este spaţiul care urmează să deservească Senatul în corpul B-3 care a fost transferat în administrare de la SPP şi, de asemenea, sunt propuse alte câteva lucrări incluzând şi sera, care urmează a fi efectuată dacă se poate în acest an; dacă nu, măcar proiectarea pentru a putea preda spaţiul Clubului parlamentarilor.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnii chestori sunt de acord?

Domnul vicepreşedinte Dorneanu.

 

Domnul Valer Dorneanu:  

Stimaţi colegi, data trecută ştiu că a circulat doar prima listă.

 

Doamna Georgeta Ionescu:  

Data trecută am pus în circulaţie o propunere privind alocările bugetare pentru 2008, dacă la aceea vă referiţi.

 

Domnul Valer Dorneanu:  

Data trecută am vorbit doar despre lista aceasta, pe care am aprobat-o, cu dotările. Lista detaliată care presupune şi trecerea unor cheltuieli către investiţii eu aş simţi nevoia să o mai văd o dată.

 

Doamna Georgeta Ionescu:  

Desigur.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Lăsăm pentru următorul Birou permanent. Eu înţeleg că este aplicarea ultimei discuţii călduroase din şedinţa comună.

 

Domnul Valer Dorneanu:  

Dar în afară de ceea ce am discutat noi atunci, au mai venit şi nişte treceri de la un capitol la altul.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să o luăm în studiu şi să discutăm în prima şedinţă de Birou. Îi rugăm şi pe domnii chestori să facă atunci o prezentare, ca să poată domnii colegi să cunoască mai bine subiectul până atunci.

Discutăm în şedinţa viitoare, da? Mulţumesc. Sigur, trebuie să aibă avizul chestorilor.

 

PUNCTUL 29

Transmiterea în administrarea Senatului a unor spaţii din administrarea Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Aici luăm o decizie prin vot. Fiecare dintre noi îşi spune punctul de vedere, pentru că e o decizie care ţine de viitoarea administrare a Camerei.

Eu vreau să vă propun ca acest memorandum intern să-l discutăm luni împreună cu o altă chestiune pe care vreau să o ridic deocamdată spre explorare şi spre analiza dumneavoastră şi să luăm o decizie pe această temă luni, dacă consideraţi oportun ca RAAPPS să preia administrarea clădirii, a ceea ce Camera va decide că doreşte să administreze din clădire, tot spaţiul care ne rămâne ş.a.m.d. RAAPPS are competenţe şi responsabilităţi legale în acest sens, poate rezolva schimbatul becurilor şi măturatul pe jos. E o chestiune care merită analizată de fiecare dintre noi şi v-aş propune ca luni să o punem în discuţie, împreună şi cu această chestiune. Aceasta ar presupune bineînţeles să nu trebuiască noi să ne mai ocupăm după aceea de becuri, covoare şi alte asemenea lucruri.

Vă propun să discutăm luni şi să luăm o decizie în acest sens.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Domnule preşedinte, să înţelegem. Deci, noi transmitem administrarea clădirii Guvernului, aceasta vreţi să ne spuneţi. Sau transferăm RAAPPS-ul în subordinea secretarului general?

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu, asta ne-ar mai lipsi.

Eu vă propun să discutăm luni.

 

Domnul Valer Dorneanu:  

Domnule preşedinte, aş avea rugămintea ca materialul acesta mai documentat să ne fie pus la dispoziţie măcar cu patru ore înainte de şedinţă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu înţeleg că săptămâna aceasta nu mai facem un Birou permanent, că nu are sens. O să discutăm acum programul de lucru pentru săptămâna viitoare şi de aceea vă rog să mai rămâneţi un pic. Atunci, pentru şedinţa de Birou de luni eu v-aş propune ca de joi să putem avea un material mai documentat, dacă sunteţi de acord. Mulţumesc.

Stimaţi colegi, ca să nu mai facem încă o şedinţă de Birou permanent luni, pentru că poate nu-şi are sensul, materialul principal pe care l-am putea discuta pentru săptămâna viitoare este programul de lucru. Eu vă propun programul de lucru obişnuit din fiecare săptămână, respectiv luni după-amiază plen, marţi dimineaţă plen şi după aceea comisii. Dacă sunt obiecţii, observaţii?

Vă aduc la cunoştinţă că marţi preşedintele Parlamentului din Chile va fi aici şi, pe bază de reciprocitate, domnia sa doreşte să se adreseze plenului Camerei Deputaţilor şi vă propun să-l invităm marţi, la ora 12,00, care este o oră bună, înainte de votul final, să facă un discurs în faţa Camerei Deputaţilor. Este o persoană foarte interesantă.

Domnul Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Având în vedere că printre priorităţile legislative trimise de Guvern se află un proiect de lege pe care îl dezbatem în Camera Deputaţilor de doi ani într-o comisie, aş propune ca miercurea viitoare, deja intrăm într-o activitate normală, de la ora 9,00 să aibă şedinţă cele trei comisii, ca să încerce să definitiveze acest raport.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Observaţii? De acord. Mulţumesc.

În ce priveşte programul de lucru pentru săptămâna aceasta, o să am rugămintea să conduc eu mâine, dacă sunteţi de acord, de la ora 10,00 până la votul final, inclusiv. O să am rugămintea dacă poate unul dintre colegi să preia şedinţa de astăzi. Domnul Nicolicea.

Secretari de serviciu? Domnul Ruşanu şi domnul Zgonea. Conferinţa de presă? Domnul Zgonea.

Declar şedinţa închisă. Mulţumesc foarte mult.

*

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,40.