S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de marţi, 23 aprilie 2019

 

 

Şedinţa a început la ora 13,03.

 Lucrările au fost conduse de domnul Florin Iordache, vicepreşedinte al  Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: doamna Carmen-Ileana Mihălcescu şi domnul Marilen-Gabriel Pirtea - vicepreşedinţi, domnul Dragoş Gabriel Zisopol și domnul Silviu Dehelean - secretari, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Andrei Dominic Gerea şi domnul Cătălin-Marian Rădulescu (de la ora 13,05) - chestori, domnul Alfred-Robert Simonis - Grupul parlamentar al PSD, domnul Gabriel Andronache - Grupul parlamentar al PNL, doamna Cristina-Mădălina Prună - Grupul parlamentar al USR, domnul Marton Arpad-Francisc (de la ora 13,04) - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Daniel Olteanu - Grupul parlamentar ALDE, domnul Robert-Nicolae Turcescu - Grupul parlamentar al PMP, domnul Varujan Pambuccian - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, şi doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Ştefania Bîrlibescu (de la ora 13,04) - Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul,  domnul George Ionuţ Dumitrică - Secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă - Secretar general-adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea -  Direcţia comunicare şi relaţii publice,  doamna Andreea Cleras - Direcția generală afaceri externe, doamna Andreea Stăncescu - Director general la Cabinet Secretar general și domnul Alexandru Tănase - Departamentul Tehnic.

 

*

 

Domnul Florin Iordache:

Suntem în cvorum.

Dacă la ordinea de zi a şedinţei de Birou permanent, sunt intervenţii?

Nu.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

La ordinea de zi pentru şedinţele Camerei din această săptămână, noi vă propunem această ordine de zi, oricum Biroul permanent, la finalizarea şedinţei de Birou permanent, Comitetul liderilor va propune ordinea de zi pentru plenul de mâine dimineaţă.

Aprobat.    

Mai departe.

 

PUNCTUL 2

Solicitare din partea doamnei deputat Cristina-Ionela Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, privind citirea unei declaraţii cu prilejul Zilei Naţionale a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi (8 mai)

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea doamnei deputat Cristina Iurişniţi pentru citirea unei declaraţii în data de 8 mai 2019, Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Intervenţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 3

Notă privind inițiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse și distribuite în perioada 16 - 18 aprilie 2019 care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru a fi dezbătute în ziua de miercuri, 24 aprilie 2019

 

Domnul Florin Iordache:

Notă privind iniţiativele pentru care rapoartele au fost depuse şi distribuite în perioada 16 - 18 mai.

Comitetul liderilor, vă rog, dacă consideraţi, puteţi alege din această listă să stabiliţi ordinea de zi pentru şedinţa de mâine.

 

PUNCTUL 4

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Program de lucru pentru această săptămână: astăzi comisii; mâine dimineaţă declaraţii politice, va conduce domnul vicepreşedinte Pirtea; secretari: domnul Dehelean şi domnul Dragoș Zisopol.

Observaţii? Nu.

Aprobat.  

 

PUNCTUL 5

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor     

 

Domnul Florin Iordache:

Notă cu privire la iniţiativele înregistrate la Biroul permanent.

Singura la care eu am o observaţie şi supun votului dumneavoastră este vorba de Codul penal care a sosit de la Senat.

Vă propun termen o zi. Astăzi - raport la Comisie, mâine în plen. 

Dacă sunt intervenţii?

Da, vă rog. Nu, numai membrii Biroului permanent, îmi pare rău.

Dacă sunt intervenţii? Da, numai puţin, domnul Dehelean.

Vă rog!

 

Domnul Silviu Dehelean:

Da? Vă mulţumesc domnule preşedinte de şedinţă.

Eu v-aş propune să îi acordăm un termen un pic mai lung pentru că dacă sunt de importanţă aşa-i complexitatea actului normativ despre care discutam.

Aş propune măcar o săptămână.

 

Domnul Florin Iordache:

Am înţeles.

 

Domnul Silviu Dehelean:

Ca termen, ca să apucăm totuşi să, să se depună amendamente să se studieze temeinic şi Decizia Curţii Constituţionale şi toate astea.

 

Domnul Florin Iordache:

Dumneavoastră sunteţi şi membru al Comisiei...

 

Domnul Silviu Dehelean: 

Nu, nu sunt.

 

Domnul Florin Iordache:

Ba da, aţi participat la lucrările Comisiei.

 

Domnul Silviu Dehelean:

Am participat.

 

Domnul Florin Iordache:

Aţi participat, ştiţi, vom adopta Codul penal, pentru că asta va fi decizia, vom adopta în forma venită de la Senat, numai articolele constituţionale.

Domnul vicepreşedinte Pirtea, vă rog!

 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Da, domnule preşedinte de şedinţă, şi Grupul parlamentar PNL, susţine amânarea punerii pe ordinea de zi a acestui punct şi acordarea unui termen mai lung pentru dezbateri.

 

Domnul Florin Iordache:

Am înţeles.

Supun votului un termen mai lung de o săptămână, propunerea Grupului PNL şi USR.

Cine este pentru? Păi votaţi, că voi aţi propus.

Două voturi, insuficient.

În aceste condiţii rămâne termenul stabilit. Astăzi raport la Comisia specială, mâine plen.

Rog Comitetul liderilor şi liderul grupului să facă în consecinţă.

Bun, mergem mai departe.

 

PUNCTUL 6

Scrisoare din partea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, prin care transmite:

·     Lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară parlamentară a anului 2019

·     Programul legislativ al Guvernului pentru anul 2019

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă.

Ne trimite Lista priorităţilor legislative pentru prima sesiune ordinară din acest an şi Programul legislativ.

Vă propun să fie înaintat către toate comisiile Camerei Deputaţilor.

Dacă sunt intervenţii?

Vă rog, vă rog!

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă.

Vine cam târziu această Listă de priorităţi legislative, este deja sfârşitul lunii aprilie, sesiunea a început la întâi februarie şi aş vrea să primim câteva lămuriri, de ce a venit atât de târziu această Listă de priorităţi? Totuşi cred că Guvernul şi le-a stabilit mai dinainte mă gândesc, de la începutul anului.

Vă mulţumesc!

 

Domnul Florin Iordache:

Şi eu vă mulţumesc.

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Dacă puteţi să veniţi şi cu răspunsul.

 

Domnul Florin Iordache:

Doamnă, dacă aş avea un răspuns, v-am spus, am primit acest document, îl înaintăm comisiilor, colegii dumneavoastră din toate comisiile, la dezbaterile în comisiile speciale, pot avea o intervenţie, la care vor participa secretarii de stat şi cei care sunt invitaţi, eu nu am...

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Sigur că da, domnul preşedinte, dar cred că ar trebui totuşi să faceţi o Notă, din partea Biroului permanent ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Nu-i posibil ca după trei luni de sesiune parlamentară să primim o Listă de priorităţi, probabil că unele dintre ele deja au trecut prin comisiile Parlamentului, la Senat şi la Camera Deputaţilor.

Este o crasă lipsă de respect din partea Guvernului, dacă-mi permiteţi şi cred că ar trebui să trimiteţi o Notă astfel încât să nu mai primim această listă atât de târziu, aici la Biroul permanent, solicit acest lucru.

Vă mulţumesc!

 

Domnul Florin Iordache: 

Bun. Da, doamna Secretar de stat, vă rog.

 

Doamna Ștefania Bîrlibescu:

(...) intervine însă fiecare proiect conținut de lista de priorități; atât în ceea ce privește proiectele aflate în procedură la Senat, cât și în ceea ce le privește pe cele aflate în procedură la Cameră, au stadiul actualizat. Așa că nu există posibilitatea ca unele să fi fost adoptate de Cameră și acum să se afle în procedură la Senat, cel puțin la data la care a fost întocmită adresa aceasta.

 

Domnul Florin Iordache:

Deci, practic, dumneavoastră ne spuneți așa: că este o actualizare a listei care a fost înaintată...

 

Doamna Ștefania Bîrlibescu:

Este actualizată lista, deci nu există posibilitatea să fi fost la data la care s-a transmis către Cameră un proiect care să nu fie în procedură la Cameră și să fie conținut de lista de priorități.

Acuma, în ceea ce privește modalitatea de întocmire a listei de priorități, e un proces destul de amplu și laborios, în care se întocmește această listă.

Într-adevăr, aveți dreptate, cu siguranță putea să fie făcută mai devreme însă noi pornim întocmirea listei, cerințele către ministere, cu mult timp înainte ca aceasta să fie supusă aprobării Guvernului. Și este o procedură destul de greoaie și consumatoare de timp.

 

Domnul Florin Iordache:

Pentru sesiunea următoare credeți că poate veni în perioada vacanței parlamentare, astfel încât la 1 septembrie, pentru sesiunea a doua, să avem o listă mai rapidă?

Numai puțin! Numai puțin! Vă rog.

 

Doamna Ștefania Bîrlibescu:

Noi o să facem tot ce ține de Ministerul pentru relația cu Parlamentul ca acest lucru să fie posibil.

 

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Mergem mai departe.

 

PUNCTUL 7

Scrisoare din partea domnului Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, referitoare la expirarea mandatului unui judecător la Curtea Constituțională

 

Domnul Florin Iordache:

Scrisoarea domnului președinte Valer Dorneanu referitoare la expirarea mandatului unui judecător la Curtea Constituțională.

Mandatul actualului judecător, respectiv domnul judecător Minea, expiră la data de 15 iunie.

Așa cum știți, în Legea Curții Constituționale, trebuie numit și de Cameră și de Senat, cât și de Președintele României cu o lună înainte de expirarea mandatului.

În aceste condiții, eu vă propun următorul calendar: până în data de 6 mai, până luni, grupurile parlamentare să înainteze Comisiei juridice propunerile nominale; Comisia juridică...

Protestează!

6 mai! 6 mai!

Bun. Deci, stimați colegi, eu vă propun așa: pentru că în data de 15... până în data de 15 trebuie să avem un vot în Camera Deputaților pentru mandatul judecătorului. În aceste condiții, eu vă propun următorul calendar, apoi fiecare parlamentar poate să propună un alt calendar, eu vă propun așa: până în data de 6 mai, până luni, să se facă propunerile din partea grupurilor parlamentare; până în data de 7 mai, până marțea, când este zi de comisie, Comisia juridică să ne facă un raport, urmând ca acest raport să-l aprobăm într-un BP, când vom stabili plenul. Că va fi pe 7 sau că va fi pe 14, oricum, în data de 15, Hotărârea Camerei trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Membrii Biroului permanent dacă au intervenții? Membrii Biroului permanent.

Nu am alte intervenții.

Este o discriminare pozitivă.

Vă mulțumesc.

Supun votului dumneavoastră acest...

Da, te rog. Membrii Biroului permanent.

 

Domnul Silviu Dehelean:

Domnule președinte, având în vedere că în perioada următoare există vacanță pascală și dumneavoastră ați propus termen imediat după încheierea acestei vacanțe, să mai lăsați o săptămână după. Deci, din data de 6 sau 7... N-are cum să iasă din termen dacă e în săptămâna...

 

Domnul Florin Iordache:

Eu v-aș ruga, stimați colegi, eu v-aș ruga să vă uitați pe calendar.

Deci, ultima dată când putem avea un plen este data de paisprezece.

Bun. Eu v-am... Deci, încă o dată: eu v-am propus acest calendar în concordanță și cu calendarul pe care îl au colegii noștri de la Senat.

Și la Senat au propus același calendar, ca grupurile parlamentare până luni să facă propuneri.

Ce au propus? Bun.

Domnul Dehelean, vă rog.

 

Domnul Silviu Dehelean:

Da. Deci, propunerea este...

 

Domnul Florin Iordache:

Da. Te rog.

Domnul Dehelean, vă rog.

 

Domnul Silviu Dehelean:

Da. Atunci, o să preiau eu propunerea domnului Andronache, să dați termen pentru nominalizare până în 10 mai, urmând să se dea raportul în Comisia juridică în 13, în 14, să intre la vot până cel târziu în 15 mai.

 

Domnul Florin Iordache:

Da. Aceeași propunere, da? Da.

Deci, propunerea grupului PNL și USR este 10 mai.

Cine este pentru?

Două voturi. Insuficiente.

S-a respins.

Mergem mai departe.

Deci, a rămas cum am stabilit. Bun.

 

PUNCTUL 8

Solicitări privind efectuarea de concedii cu plată:

·           domnul deputat Sergiu Cosmin Vlad

·           domnul deputat Adrian Claudiu Prisnel

·           domnul deputat Silviu Dehelean

·           doamna deputat Cosette-Paula Chichirău

·           domnul deputat Bogdan Ionel Rodeanu

·           domnul deputat Ștefan Mușoiu

·           domnul deputat Florin Stamatian

·           domnul deputat Cristinel Romanescu

·           domnul deputat Bogdan Gheorghiu

·           domnul deputat Lucian Daniel Stanciu-Viziteu

·           domnul deputat Antal Istvan-Janos

·           domnul deputat Erdei-Doloczki Istvan

·           domnul deputat Farago Petru

 

Domnul Florin Iordache:

Concedii cu plată: Sergiu Cosmin Vlad - 17 aprilie 2019; Adrian Prisnel, 15 aprilie 2019; Silviu Dehelean - 17 aprilie 2019; Cosette Chichirău - 23, 24 aprilie 2019; Bogdan Rodeanu - 17 aprilie 2019; Ștefan Mușoiu - 23, 24 aprilie 2019; Florin Stamatian - 24 aprilie 2019; Cristinel Romanescu - 24 aprilie 2019; Bogdan Gheorghiu - 24 aprilie 2019; Lucian Stanciu-Viziteu - 23, 24 aprilie 2019; Antal Istvan - 23, 24 aprilie 2019; Erdei Istvan - 23, 24 aprilie 2019; Farago Petru - 23, 24 aprilie 2019.

Aprobat.

 

PUNCTUL 9

Solicitări privind anularea unor cereri de concediu cu plată:

·      domnul deputat Marius-Gheorghe Surgent

·      domnul deputat Doru Oprişcan

·      domnul deputat Marian-Gheorghe Cucşa

 

Domnul Florin Iordache:

Anularea unor concedii.

Domnii deputaţi:

-       Marius Surgent, 24 aprilie 2019;

-       Doru Oprişcan, 24 aprilie 2019;

-       Marian-Gheorghe Cucşa, 23-24 aprilie 2019.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 10

Scrisoare din partea Comisiei pentru sănătate şi familie privind marcarea Zilei conştientizării bolii Batten

 

Domnul Florin Iordache:

Avem scrisoare din partea Comisiei pentru sănătate pentru marcarea Zilei conştientizării bolii Batten, în data de 9 iunie, să fie iluminată cu culoarea turcoaz.

Această solicitare a fost şi anul trecut.

Dacă sunt intervenţii? Nu.

Staff-ul tehnic să vă... Secretariatul general vă ocupaţi.

Păi a fost ziua domnului Tobă şi a domnului Dumitrică şi a celor care poartă numele de Sfântul Gheorghe.

Mulţumesc!

Aprobat.

 

PUNCTUL 11

Memorandum Intern: Acţiunea ”Parlamentul copiilor” - 7 iunie 2019

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern: Acţiunea ”Parlamentul copiilor” în 7 iunie 2019.

Vă propunem desfăşurarea acestei acţiuni şi supun votului acest memorandum, doamna vicepreşedinte Carmen Mihălcescu, va conduce lucrările, ca de obicei.

 

PUNCTUL 12

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

Domnul Florin Iordache:

Pe linia relaţiilor parlamentare externe.

 

1. Memorandum intern privind participarea domnului deputat Adrian-Mihăiță Todoran la The National Day of Prayer (Washington, 1 - 3 mai 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Avem Washington, 1-3 mai 2019, domnul deputat Adrian Mihăiţă PMP.

 

2. Memorandum intern privind vizita în România a delegației Comisiei pentru afaceri bugetare din Adunarea Naţională a R.P. Chineze (8 - 11 mai 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Vizita în România a delegaţiei Adunării Naţionale a Chinei, 8-11 mai 2019.

 

3. Memorandum intern privind participarea la vizita de lucru a Comisiilor Adunării  Parlamentare a NATO (Stockholm, Suedia și Reykjavik, Islanda, 6 - 10 mai 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum privind..., Stockholm şi Reykjavik, 6-10 mai 2019, participă domnul Tîlvăr.

 

4. Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

(Viena, 13 - 14 mai 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Participarea la lucrările Comisiei de afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare la Viena, 13-14 mai 2019, domnul Preda.

 

5. Memorandum intern privind contribuția financiară a Parlamentului României la bugetul Adunării Parlamentare a Mediteranei pentru anul 2019 și diferențele de curs valutar și spezele bancare la plata contribuțiilor Parlamentului României la UIP, Grupul Geo-politic 12 Plus, ASGP și AP NATO

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum privind contribuţia financiară a Parlamentului României la bugetul Adunării Parlamentare a Mediteranei pentru anul 2019.

 

6. Informare privind participarea la cea de-a 52-a reuniune a Comisiei pentru afaceri juridice și politice a APCEMN (Kavala, 17 octombrie 2018)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea la cea de-a 52-a reuniune a Comisiei pentru afaceri juridice, la Kavala, la 17 octombrie 2019.

 

7. Informare privind participarea la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 21 - 25 ianuarie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind prima parte a Sesiunii ordinare, la Strasbourg, 21-25 ianuarie 2019.

 

8. Informare privind participarea la lucrările Comisiei pentru migrație, refugiați și persoane strămutate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 26 martie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea la lucrările Comisiei pentru migrație la Paris, 26 martie 2019.

 

9. Informare privind participarea doamnei deputat Biró Rozalia-Ibolya la reuniunea Comisiei generale pentru probleme culturale a Inițiativei Central Europene - Dimensiunea Parlamentară (ICE DP) (Budapesta și Sarospatak, Ungaria, 28 - 30 martie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Budapesta, 28-30 martie 2019.

 

10. Informare privind participarea la Misiunea AP OSCE de observare a alegerilor prezidențiale din Ucraina (Kiev, 29 martie - 1 aprilie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

La Kiev, 29 martie - 1 aprilie 2019.

 

11. Informare privind participarea la vizita în Italia a delegației Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice

(1 - 3 aprilie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind vizita în Italia a delegației Comisiei pentru agricultură.

 

12. Informare privind participarea doamnei deputat Biró Rozalia-Ibolya la reuniunea interparlamentară organizată de Comisia pentru afaceri externe (AFET) din cadrul Parlamentului European (Bruxelles, Belgia, 2 aprilie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea doamnei deputat Biro Rozalia la Bruxelles în 2 aprilie 2019.

 

13. Informare privind participarea la cea de-a treia reuniune a Grupului de lucru deschis (OEWG 3) referitoare la Abordarea Strategică Managementul Internațional al Chimicalelor (SAICM) și asupra întâlnirilor din marja reuniunii cu reprezentanții Parlamentului Republicii Uruguay și ai Consiliului Național al Republicii Argentina  (Montevideo, 2 - 4 aprilie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea la Grupul de lucru în Argentina, la Montevideo, 2-4 aprilie 2019.

 

14. Informare privind participarea la reuniunea Secretariatului Internațional, Președinților de comisii și Raportorilor Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO) (Limassol, Cipru, 2 - 5 aprilie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea la Secretariatul Internaţional la Limassol, 2-5 aprilie 2019.

 

15. Informare privind participarea la reuniunea Biroului Adunării Parlamentare a OSCE (Copenhaga, 7 - 8 aprilie 2019)

 

Domnul Florin Iordache:

Şi ultima informare cu reuniunea Biroului Adunării Parlamentare la Copenhaga, 7-8 aprilie 2019.

 

PUNCTUL 13

Diverse:

 

Domnul Florin Iordache:

La ”Diverse”, este:

Memorandum privind solicitarea Asociaţiei Green Revolution, organizarea Bike Fest în 14 - 15 septembrie 2019. Este deja un eveniment tradiţional.

Dacă sunt intervenţii? Nu.

Aprobat.

Memorandum privind studiu de fezabilitate și studiu de  prefezabilitate pentru construcţia a patru linii de metrou: Lac Străuleşti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu.

A fost primit un studiu întocmit de SC Metrou, referitor la construirea unei noi linii de metrou care să treacă prin vecinătatea Palatului Parlamentului.

Vă propun să trimitem acest studiu Secretariatului General pentru convocarea Consiliului Tehnico-Economic care va face o analiză şi va formula un punct de vedere care va fi apoi prezentat Biroului permanent.

Dacă nu mai sunt alte intervenţii, rog Comitetul liderilor să preia şedinţa următoare.

 

*

 

Ședința s-a încheiat la ora 13,18.