STENOGRAMA

şedinţei comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

din ziua de luni, 30 martie 2009

 

 

 

 

Şedinţa a început la ora 14.55.

Lucrările au fost conduse de domnul Mircea Geoană, preşedintele Senatului, asistat de doamna Roberta Anastase, preşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat:

De la Camera Deputaţilor: domnii Ioan Oltean, Adrian Năstase şi doamna Daniela Popa – vicepreşedinţi;  domnii Dumitru Pardău, Mihai Alexandru Voicu, Valeriu Ştefan Zgonea – secretari; Gheorghe Albu, Dan-Ştefan Motreanu, Kelemen Hunor – chestori; Mircea Toader – PD-L,   doamna Aurelia Vasile – PSD+PC, Horea-Dorin Uioreanu – PNL, Marton Arpad – UDMR; Gheorghe Barbu – secretar general.

 

De la Senat: domnul Dan Voiculescu, doamna Anca-Daniela Boagiu, domnul Crin Laurenţiu Antonescu, domnul Alexandru Pereş – vicepreşedinţi; doamna Doina Silistru, domnii Gheorghe David, Orest Onofrei, Cornel Popa – secretari; Constantin Dumitru, Dan Radu Ruşanu, Attila Verestoy – chestori; Traian Constantin Igaş – PD-L, Viorel Arcaş – PSD+PC; Mario Ovidiu Oprea – PNL, Marko Bella – UDMR, Constantin Dan Vasiliu – secretar general şi Constantin Sava – secretar general adjunct.

 

 

Invitaţi: Georgică Tobă – Şef Departament Secretariat Tehnic, Gabriel Stecoza – Direcţia pentru organizarea şi evidenţa lucrărilor Biroului Permanent, doamna Adriana Simion – director şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, Gabriela Enea– Direcţia pentru Relaţii Publice, doamna Laura Nicoleta Riteş – Direcţia procedură legislativă, sinteze si evaluări; Constantin Bantaş – Serviciul pentru lucrările comisiilor; domnul Bogdan Gamaleţ – consilier la Camera Deputaţilor; doamna Constanţa Călinoiu - Şef Departament Legislativ, doamna Felicia Veronica Iacob – director Direcţia pentru organizarea lucrărilor plenului Senatului, domnul Gabriel Sterea – director al Direcţiei Secretariat general, doamna Anca Larisa Ştirbu – şef Serviciul pentru lucrările Biroului Permanent, doamna Simona Paraschiv – consilier, doamna Diana Elena Antonescu - consilier  – Senat.

 

*

 

Domnul Mircea Geoană :

Bună ziua! Bine aţi venit!

         Vreau să mulţumesc doamnei preşedinte Roberta Anastase şi colegilor din Camera Deputaţilor pentru răspunsul pozitiv la solicitarea legată de acest moment important de mâine în legătură cu aniversarea în Parlamentul României a 60 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

         Vă propun ordinea de zi pe care o aveţi în mape, cu o propunere  din partea mea, pe care sper să o acceptaţi – cred că ar fi util, după ultimele discuţii legate de împrumutul extern şi legat de Acordul semnat la Viena în urmă cu câteva zile, între băncile comerciale care au sucursale în România, Fondul Monetar Internaţional şi BNR, să-l invităm pe guvernatorul Băncii Naţionale, domnul Isărescu, pentru o discuţie, eu aş spune ca în prima etapă cu uşile închise, pentru a putea să avem de la sursă informaţii cu privire la partea a doua a împrumutului care se numeşte „Şansa de repornire a creditării în economia reală”, pentru că este o parte foarte importantă.

         Domnul Isărescu este interesat să vină şi să aibă o astfel de discuţie. Dacă sunteţi de acord, am să sugerez imediat după ce terminăm ordinea de zi, o participare a Birourilor permanente reunite împreună cu liderii grupurilor parlamentare şi cu preşedinţii comisiilor de resort din cele două Camere, pentru a avea o discuţie şi politică, şi educată cu domnul guvernator.

         Dacă vom simţi, mâine, nevoia să mergem într-o chestiune formală, să-l invităm în faţa Parlamentului sau să mergem mai departe, este o chestiune pe care, evident, fiecare dintre noi îşi va putea face o opinie, dar simt nevoia efectiv să avem, ca Parlament, un astfel de moment, domnul guvernator fiind foarte deschis unei astfel de solicitări. Cred că ar fi un lucru foarte interesant. Dacă sunteţi de acord, o introducem pe ordinea de zi şi, dacă consideraţi, o discutăm după ce epuizăm ordinea de zi normală. Deci este o propunere de invitare  a guvernatorului Băncii Naţionale mâine, dacă tot suntem cu toţii.

 

         Domnul Alexandru Pereş :

         Mâine nu avem cum. Avem aniversarea NATO, sunt mesajele şi apoi la ora 14,30…

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         La ora 15,00 este simpozionul. Şi am putea, de la ora 14.00 la 15.00 să-l avem pe guvernator şi, de la ora 15.00, să intrăm în Simpozionul dedicat NATO. Am zis să optimizăm şi programul nostru, dacă tot suntem cu toţii în Parlament pentru sesiunea solemnă şi simpozionul NATO. Între ora 14,00 şi 15,00 putem să rezolvăm şi această problemă, să fim operativi.

 

         Doamna Roberta Alma Anastase:

         Noi, la Camera Deputaţilor, avem o problemă. Conform programului pe care l-am adoptat, la ora 14,00 avem vot final.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Putem să stabilim orice altă oră, dar avem plenul comun pentru NATO la ora 12,00…

 

         Doamna Roberta Alma Anastase:

         Noi am estimat că în două ore se termină şi am pus, orientativ, la ora 14,00 şedinţa Camerei Deputaţilor pentru vot final, că n-am putut nici data trecută să dăm vot…

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Haideţi să vedem puţin memorandumul în legătură cu ordinea de zi pentru NATO, ca să vedem cam cât timp ne consumă şi după aceea avem o imagine mai clară a zilei de mâine şi ne putem reîntoarce să discutăm. Nu este nimic bătut în cuie. Putem să-l invităm pe guvernator când considerăm noi că este util şi posibil pentru…

 

         Doamna Roberta Alma Anastase:

         Puţin mai târziu, atât.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Niciun fel de dificultate.

         Haideţi să intrăm în ordinea de zi.

 

PUNCTUL 1 :

Memorandum intern:

Organizarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată aniversării NATO şi marcării a cinci ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Memorandum intern: Organizarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la aniversarea a cinci ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 60 de ani de existenţă a Alianţei.

         Aveţi în faţă acest memorandum, care nu cred că ridică dificultăţi.

         Aveţi un material suplimentar pentru ordinea de zi şi v-aş ruga să ne uităm în principal pe desfăşurătorul şedinţei comune, pentru a vedea dacă Birourile permanente reunite sunt mulţumite de propunerea făcută de colegii noştri din Secretariatele celor două Camere.

         Aveţi în faţă desfăşurătorul cu sosirea participanţilor, cu protocolul unei astfel de sesiuni solemne.

         Deschiderea sesiunii comune la ora 12,00.

         Imnul Naţional.

         Propunerea ca Preşedintele Senatului, prin rotaţia pe care am convenit-o, să prezideze această şedinţă.

         Alocuţiunea Preşedintelui României. A confirmat venirea domnul preşedinte al României pentru participare?

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

         Din câte cunosc, da.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Să fim siguri că acest lucru este confirmat oficial, ca să nu ne trezim că lansăm acest lucru şi apoi … ar fi un moment mai delicat.

         Alocuţiunea din partea Preşedintelui Senatului, a Preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a Primului-ministru.

         Vă rog, domnule Mircea Toader.

 

         Domnul Mircea-Nicu Toader :

         Dacă aţi ajuns la citirea declaraţiei, Comisiile reunite ale celor două Camere, Senat şi Camera Deputaţilor, îl propun în unanimitate pe domnul Titus Corlăţean să citească declaraţia. Sunteţi de acord ?

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Nu sunt dificultăţi.

         Se alocă 10 minute de grup parlamentar pentru declaraţii din partea grupurilor. Cred că este corect, este un timp suficient pentru fiecare grup să-şi exprime punctul de vedere.

         Din partea PD-L; din partea PSD+PC, din partea PNL şi UDMR şi minorităţi.

         La 13,40, dacă rămânem în acest grafic, domnul senator Corlăţean va da citire declaraţiei solemne a Parlamentului României şi, prin votul Camerelor reunite, adoptăm această declaraţie şi închidem sesiunea comună.

         Pe ordinea de zi suplimentară, aveţi un al doilea material – un proiect de declaraţie solemnă. Rog liderii grupurilor parlamentare să lectureze şi, dacă sunt chestiuni de fond sau de formă, pe care le consideraţi necesare, să le comunicaţi către domnul Corlăţean, ca, în formatul comisiilor reunite, care de fapt au făcut acest proiect de document, să existe eventuale observaţii din partea dumneavoastră. Este important să existe un document robust şi clar din partea Parlamentului la un astfel de moment aniversar.

         Supun votului dumneavoastră această ordine de zi şi acest desfăşurător al programului nostru de mâine.

         Cine este pentru ?

         Voturi împotrivă ?

         Abţineri ?

 

 

         Domnul Orest Onofrei :

         Secretariatul pentru mâine,  domnule preşedinte.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Propuneri pentru secretariat din partea Senatului, din partea Camerei Deputaţilor.

        

         Domnul Valeriu Ştefan Zgonea :

         Avem omul nostru de bază aici, pe domnul Pardău.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Domnul Pardău şi doamna Silistru, secretarii şedinţei comune de mâine.

         Aş dori, de asemenea, să vedem dacă – am trecut la mapa iniţială pentru astăzi – aş vrea să fim siguri că printre invitaţii la şedinţa de mâine se numără şi foştii Preşedinţi ai României, domnul Iliescu şi domnul Constantinescu, care au avut în timpul mandatelor lor contribuţiile respective la astfel de moment. Şi, dacă mai sunt din partea altor instituţii ale statului, care au avut contribuţii la această chestiune, mai gândiţi-vă, dar să fim siguri că nu omitem pe cineva care a contribuit la acest moment, care, până la urmă, este un moment al României, nu este al unei guvernări sau al unui partid.

         De acord, da?

         Fiţi siguri că cei doi foşti Preşedinţi de stat sunt invitaţi. Dacă mai sunt alţi oameni importanţi, care au fost miniştri sau prim-miniştri în perioada respectivă, cred că trebuie să fim deschişi pentru a recunoaşte meritele tuturor celor care au contribuit la drumul nostru către Alianţa Nord-Atlantică.

         Domnule Vasiliu şi echipa dumneavoastră, să fim siguri că cel puţin cei doi foşti Preşedinţi sunt invitaţi. Dacă aveţi alte sugestii, verificaţi şi cu colegii de la Camera Deputaţilor.

         După aceea, la ora 15.00 este o propunere pentru o masă rotundă dedicată României şi Alianţei. Văd un număr de doi miniştri, de externe şi al apărării, directorul SRI, directorul SIE, Preşedintele Consiliului Euro-Atlantic, Preşedintele Senatului…

 

         Doamna Roberta Alma Anastase:

         Asta este partea voastră, a Senatului.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Am înţeles. Este partea care am zis că o facem noi, Senatul.

         Acesta este proiectul pentru masa rotundă.

         Eu aş avea o rugăminte către doamna preşedinte Anastase şi către colegii de la Camera Deputaţilor, dacă la acest seminar sunt colegi din Camera Deputaţilor, dintre preşedinţii comisiilor de specialitate sau cine credeţi că ar fi util să participe, nu este o chestiune exclusivă a Senatului. Ea a apărut aşa doar prin faptul că am preluat acest eveniment, datorită diviziunii muncii între cele două Camere.

         Fac o invitaţie către cei din comisii sau din conducere, din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, cei care doresc să participe şi să intervină la această masă rotundă să-şi exprime interesul şi, evident, vom acomoda prezenţa şi intervenţia colegilor de la Camera Deputaţilor aşa cum veţi decide.

         Să fie invitaţi ambasadorii statelor NATO. De asemenea, ţările care au MAP cu NATO şi ţările care au exprimat interes să fie invitate în NATO, cred că ar fi util să fie invitaţi ambasadorii inclusiv ai Ucrainei şi ai Georgiei, dar şi ţările din Balcani. Cred că ar fi un semnal politic important din partea Parlamentului României.

         De acord cu conceptul ? De acord. Mulţumesc.

         Mergem mai departe.

 

PUNCTUL 2 :

Solicitări din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Punctul 2 din ordinea de zi - Solicitări din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului.

         Ceea ce spun cele două comisii ale celor două Camere este că raportul public pe 2007 al Curţii de Conturi nu a fost transmis Parlamentului până la această dată şi acordarea unui alt termen pentru a se depune rapoartele comune menţionate. Cred că este o observaţie justă şi vă propun să aprobăm solicitarea preşedinţilor celor două Comisii de buget finanţe din cele două Camere, pentru prorogarea termenului. Vă propun să fim de acord cu acest lucru.

         Sunt observaţii ?

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

          Domnule preşedinte, trebuie stabilit un termen. Dumnealor nu au stabilit un alt termen.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         30 de zile termen suplimentar, din partea Birourilor permanente reunite. Vă propun acest termen, de 30 de zile, şi vă rog să fie comunicat domnului Ariton şi domnului Ştefan Viorel şi, bineînţeles, membrilor celor două comisii.

 

PUNCTUL 3 :

Solicitare din partea Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         De asemenea, solicitare din partea Comisiei permanente a Camera Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camera Deputaţilor şi Senatului pentru prelungirea termenului cu 15 zile pentru raport.

         Propuneri, sugestii ? Nu sunt. Vă propun aprobarea prelungirii termenului de depunere a raportului cu 15 zile, conform solicitării adresate Birourilor permanente reunite. De acord ? Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 4 :

Solicitare din partea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO 

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Solicitare din partea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Se solicită, practic, alocarea şi distribuirea unor posturi de consilier parlamentar, şef de cabinet, şofer şi doi experţi parlamentari din partea Camerei Deputaţilor şi respectiv din partea Senatului.

         Cine susţine acest lucru ?

 

Domnul  Constantin Dan Vasiliu :

 Domnule preşedinte, Senatul pune la dispoziţie doi experţi, fără niciun fel de probleme.

 

Domnul Gheorghe Barbu :

Iar Camera Deputaţilor, după cum ştiţi, asigură un spaţiu cu destul de mare greutate. Are, la această oră, un angajat cu convenţie civilă şi mai pune la dispoziţie o maşină cu şofer.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu :

Cam puţin din partea Camera Deputaţilor, fiind proporţia de 1 la 3.

 

Domnul Gheorghe Barbu :

Da, vă mulţumesc foarte mult, domnule senator. Vreau să ştiţi că toate comisiile comune sunt la Camera Deputaţilor, cu excepţia uneia, care sper să se schimbe. Comisia pentru statut cu GRUI-ul, cum am avut o discuţie cu domnul secretar general, ca lucrurile, măcar din punctul acesta de vedere, al preşedinţilor celor două comisii, fiecare să fie în Camera din care face parte.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Simţim o puternică undă de generozitate din partea colegilor de la Camera Deputaţilor cu privire la acest subiect.

Vă rog !

 

Domnul Horea-Dorin Uioreanu :

Aici sunt în dublă calitate, şi de reprezentant al Grupului parlamentar al PNL, şi de preşedinte al Comisiei pentru UNESCO.

         Cererea iniţială pe care o aveţi în faţă, este pentru 3 poziţii de la Camera Deputaţilor – consilier, şef de cabinet şi şofer – şi cei doi experţi de la Senat. Mulţumesc Senatului pentru disponibilitatea care există. Aş dori, dacă până la urmă Camera Deputaţilor, din 3 posturi, practic doar unul mi-l asigură, cel de şofer, să-mi asigure măcar şi un şef de cabinet, iar unul dintre posturile de la Senat, care sunt de expert, amândouă, să se transforme în consilier, deci să rămână un consilier şi un expert.

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

          Domnule preşedinte, vreau să vă reamintesc că în discuţia anterioară despre UNESCO s-a hotărât că logistica este asigurată de Camera Deputaţilor, iar restul le asigură Senatul.

 

Domnul Horea-Dorin Uioreanu :

         Aici, dau dreptate domnului Barbu. Într-adevăr, logistica este formată nu doar din spaţiu, ci şi partea de şofer şi de şef de cabinet. Deci secretara intră în logistică. Şi dorinţa ca la Senat, cele două posturi de expert să se transforme într-un post de expert şi un post de consilier. Mulţumesc.

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

          Domnule preşedinte, cu regret trebuie să spun că în logistică nu intră persoane.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Deci putem avea precizarea poziţiei oficiale din partea Camerei Deputaţilor ? La Senat, eu cred că cei doi experţi parlamentari reprezintă o contribuţie decisivă la buna funcţionare a comisiei.

         Dacă se poate rezolva şi aspectul solicitat de domnul preşedinte Uioreanu pentru nevoile de logistică şi personal specializat.

         Doamna Aura Vasile.

 

         Doamna Aurelia Vasile :

          Domnule preşedinte, cred că trebuie să dăm o mai mare atenţie la constituirea acestor comisii şi să le creăm condiţiile de a putea să muncească. Suntem criticaţi, poate şi în interior, poate şi în exterior, de lipsa activităţii sau lipsa propunerilor de desfăşurare a activităţilor pe comisiile parlamentare. De aceea cred că este important să înceapă să lucreze aceste delegaţii, aceste comisii.

         De aceea, rugăm pe cei doi secretari generali, al Senatului şi al Camerei Deputaţilor, ca, timp de o săptămână, să pună toate lucrurile de acord ca după acest timp să se poată întruni comisia.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Dar au nevoie de acordul nostru explicit, doamna Vasile, pentru că nu ne mai întâlnim prea curând probabil, în Biroul permanent reunit şi să tranşăm astăzi acest subiect. Oamenii ne-au sesizat cu o problemă de dotare minimă, de care simt că este nevoie şi întrebarea este ce răspuns dau Birourile permanente reunite. Deci nu plecăm de aici fără o decizie pe acest memorandum.

         Încă o dată, domnule secretar general Barbu, ce pune la dispoziţie Camera Deputaţilor ?

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

          Domnule preşedinte, pentru a încheia această discuţie, punem la dispoziţie şoferul cu maşina, şef de cabinet, în condiţiile în care se va renunţa la personalul care lucrează cu colaborare.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Adică un post permanent în schimbul unui post contractual, dacă înţeleg bine.

 

Domnul Horea-Dorin Uioreanu :

         Sunt de acord. Mulţumesc foarte mult pentru aprobare şi pentru faptul că s-a aplecat domnul secretar general asupra problemei, cu rugămintea în continuare ca, dintre cele două posturi de expert de la Senat, unul să se transforme în consilier. Aceasta este rugămintea mea.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

         Domnule Vasiliu, vă rog.

 

Domnul  Constantin Dan Vasiliu :

 Domnule preşedinte, este posibil, dar vreau să aduc la cunoştinţa domnului preşedinte de comisie că nu se organizează concurs pentru ocuparea acestor posturi, ci distribuim din personalul existent.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Deci puteţi asigura din partea Senatului un consilier şi un expert. Bun.

Atunci, vă supun aprobării solicitarea Comisiei pentru UNESCO. Din partea Camera Deputaţilor un consilier parlamentar, un şef de cabinet şi o maşină cu şofer.

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

Nu, nu. Un şef de cabinet şi o maşină cu şofer.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Şi şeful de cabinet este, practic, la schimb cu…

 

         Domnul Gheorghe Barbu :

Şeful de cabinet este, astăzi, cu contract civil, prestări servicii.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Şi din partea Senatului un consilier şi un expert, domnule Vasiliu ?

 

Domnul  Constantin Dan Vasiliu :

Da,  domnule preşedinte, un consilier şi un expert, nu doi consilieri.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Vântul de generozitate bate, în continuare, dinspre Senat.

Supun votului această propunere.

Cine este pentru ?

Abţineri ?

Voturi împotrivă ? Mulţumesc.

Memorandumul, în aceste condiţii, este aprobat.

Domnul deputat Zgonea, vă rog, mai puţin voios pe subiecte de resurse umane.

 

PUNCTUL 6 :

§       Notă GRUI privind procedurile de aprobare a activităţilor de relaţii externe pe linia UIP şi a grupurilor de prietenie

§       Notă GRUI privind componenţa noilor grupuri de prietenie din Parlamentul României

        

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

În continuare, din partea preşedintelui Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, domnul deputat Ioan Munteanu, o problemă pe care am simţit nevoia să o aducem la nivelul Birourilor permanente reunite, o problemă de procedură de aprobare a activităţii de relaţii parlamentare externe.

 Domnule preşedinte, vă rog.

 

Domnul Ioan Munteanu :

Vreau doar să încerc să clarific o anumită situaţie, pentru că se pare că nu am fost bine înţeles eu.

Solicitarea Comitetului director se referă exclusiv, subliniez, la acţiuni ale UIP şi nicidecum la toate acţiunile pe relaţii externe. Nominalizările, de asemenea, se referă efectiv la membrii Comitetului director GRUI şi nimic altceva. Nu ne permitem noi să facem analize cine pleacă şi cine pleacă din alt pact. Am solicitat să ţinem o evidenţă la grupurile de prietenie pentru că aşa se procedează din anul 2001 încoace. Dacă nu este nevoie… Noi ţineam acea evidenţă doar din dorinţa de a vă putea informa pe dumneavoastră, cei din Birourile permanente, aşa cum se solicită, la o anumită perioadă, ce activităţi au avut grupurile de prietenie. Dacă la aceea nu trebuie, nu e niciun fel de problemă.

Vreau să vă reamintesc,  domnule preşedinte Geoană, că şi anul trecut, când dumneavoastră eraţi preşedintele Comisiei pentru politică externă, se proceda exact la fel. Nu am venit cu nicio noutate aici.

 

Mai este o notă în legătură cu ceea ce ţine de clarificarea grupurilor de prietenie, apropo de nemulţumirea colegilor noştri din PNL. Noi am venit acolo şi am făcut o anumită modalitate de rezolvare. Dacă Birourile permanente consideră că este corect, o facem, dacă nu, nu e niciun fel de problemă.

 Noi nu ne permitem să venim să cerem altceva decât ceea ce intră în Regulamentul de funcţionare al UIP şi nimic altceva.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Mulţumesc.

Deci sunt două probleme distincte. Prima problemă este cea legată de avizarea şi aprobarea procedurilor de relaţii parlamentare pe linia UIP. Aici cred că lucrurile sunt relativ simple, pentru că aceasta a fost practica şi până în prezent. A existat o anumită confuzie în nota pe care noi am văzut-o, cel puţin în Biroul permanent al Senatului, era o chestiune mult prea ambiţioasă şi nepractică. Nu putea fi pusă în aplicare.

Problema este că aţi anexat exact nota pe care am avut-o săptămâna trecută în Biroul permanent al Senatului şi care este la fel de imprecisă, din punctul meu de vedere, ca şi prima, fiind identică.

De aceea, eu v-aş ruga ca, la primul punct, legat de procedurile de aprobare a activităţilor de relaţii parlamentare externe pe linie UIP, să reformulaţi un memorandum şi să reveniţi cu el, fără dificultăţi, în următoarea şedinţa Biroului permanent, pentru că textul pe care-l aveţi în anexa acestei note este identic cu cel care ne-a creat această dificultate şi care a condus la ridicarea problemei la nivelul Birourilor permanente reunite.

Domnule Munteanu, vă rog.

 

Domnul Ioan Munteanu :

 Domnule preşedinte, vorbim de nota din 23 martie, care a fost adresată celor două Birouri permanente. Scrie mare : „Comitetul director solicită ca toate propunerile – este aceeaşi notă, cea care v-o citesc – de participare la activităţile de relaţii externe pe linia UIP”, nimic altceva, atât am cerut. Că aici s-a discutat de Comisia pentru politică externă… Am adăugat eu grupurile de prietenie care se făceau şi până acum. Nu e cazul, nu facem, nu-i treaba noastră, nu ne băgăm. Dar la primul punct este ceea ce spuneţi dumneavoastră, exact, cuvânt cu cuvânt, numai ce ţine de UIP şi nimic altceva.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Comentarii ?

Domnule deputat Zgonea, vă rog.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea :

Doamna preşedinte,

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Există două chestiuni importante pe care trebuie să le acceptăm legat de constituirea Grupului Român al Uniunii Interparlamentare. Este o decizie a Adunării Generale în care sunt reprezentanţii Parlamentelor din toate cele 107 ţări, iar grupurile de prietenie sunt rezultatul deciziei extinderii diplomaţiei parlamentare, deci ele întotdeauna aparţin Grupului Român al Uniunii Interparlamentare sau Grupului Spaniol al Uniunii Interparlamentare.

Din punct de vedere al nominalizărilor cu privire la acţiunile externe, Parlamentele naţionale sunt libere să decidă persoanele care le reprezintă cel mai bine. Nota de fundamentare către Birourile permanente şi comunicarea scrisă cu Comitetul Director al UIP se face prin preşedintele Grupului naţional al Uniunii Interparlamentare.

Dumneavoastră aveţi dreptate, nota aceasta este formulată destul de… adică a vrut să spună un lucru corect şi aprobat de Adunarea Generală a Uniunii Interparlamentare, dar formularea ei nu este una fericită. Din acest punct de vedere şi evidenţa grupurilor de prietenie şi tot ce se întâmplă pe linie de UIP este atributul preşedintelui grupului naţional şi al Comitetului director, pentru că altfel n-ar mai trebui să existe acest Comitet director, nici să mai nominalizăm conform deciziei Asociaţiei, la care suntem membri şi plătim în fiecare an o cotizaţie, această problemă cu privire la structurile naţionale.

Probabil că decizia pe care Senatul a luat-o este pe baza faptului că, în cele mai multe din deplasările în anumite zone, unele dintre ele probabil neutilizate ca experienţă internă foarte bine, deplasarea se face procentual numai între membrii grupului Comitetului Director. Şi aici există o nemulţumire, pe care eu am văzut-o şi în mandatele trecute, şi la nivelul Senatului, şi la nivelul Camerei Deputaţilor, că doar aceşti colegi ai noştri se duc, o dată, de două ori pe an în anumite deplasări. Probabil că aici trebuie să gândim o soluţie împreună cu Comitetul liderilor, care să fie pozitivă. Dar din punct de vedere al memorandumului către dumneavoastră, membrii Birourilor permanente şi către Camerele reunite, toată acţiunea aparţine Comitetului director al grupului naţional, conform unei decizii a Adunării Generale, care se întâlneşte o dată pe an, pe baza hotărârii pe care au făcut-o cele 106 Parlamente naţionale.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Mulţumesc. Doamna senator Boagiu.

 

Doamna Anca-Daniela Boagiu :

Mulţumesc.

Eu cred că, pentru a încheia această discuţie, pentru că văd că sunt foarte multe argumente care se aduc, textul pe care-l avem în faţă este, fără doar şi poate, acelaşi de săptămâna trecută sau acum două săptămâni, când am discutat. Soluţia care ar mulţumi pe toată lumea şi n-ar mai naşte atâtea discuţii este aceea de a reface această notă, care să fie cât se poate de explicită, să nu nască ambiguităţi pentru că aşa cum este făcută, practic, nominalizăm, ne subordonăm şi să aibă în anexă şi toate aceste decizii pe care dumneavoastră le invocaţi, astfel încât GRUI-ul să-şi justifice, până la urmă, solicitările. Altfel, discutăm cum discutăm în plen deseori, despre cutume care se inventează pe loc. Cel mai bun lucru este dovada scrisă.

Deci propunerea mea este să refaceţi nota şi să ataşaţi şi aceste documente şi atunci va fi pace pe toată linia.

Din punctul nostru de vedere, discuţia a avut sens şi are în continuare, pentru că noi avem deja stabilit un mecanism la nivelul Senatului. Toate deplasările sunt avizate de Comisia pentru politică externă. Este un mecanism care funcţionează foarte bine, un mecanism care a condus la economii în bugetul nostru, la eficientizarea activităţii în plan extern. De aceea chiar simţim nevoia unor astfel de clarificări.

 

         Domnul Mircea-Dan Geoană :

Bun. Este o problemă de formă şi o problemă de fond.

Problema de formă este dreptul solicitat de către Comitetul director de a putea să avizeze oportunitatea şi, până la urmă, componenţa nominală a acţiunilor legate de UIP. Cred că poate fi depăşită relativ simplu pentru că, până la urmă, dacă respectăm cutuma care s-a instituit în anii precedenţi, nu cred că a fost vreo mare dificultate.

Problema de fond este, în continuare, constituirea grupurilor de prietenie şi aici decizia pe care colegii liberali au adoptat-o,   într-un fel, creează un anumit tip de disfuncţie practică cu privire la modul cum funcţionează aceste grupuri…

Aici este o chestiune pentru care iarăşi, săptămâna trecută am reinvitat liderii grupurilor să se uite dacă există o modalitate practică de acomodare a acestor preocupări. Deci, aici, nota conţine două subiecte diferite într-o singură răsuflare. Haideţi să le rezolvăm pe rând.

Dacă pe chestiunea legată de solicitarea de avizare a acţiunilor parlamentare pe linia UIP suntem confortabili, ca Birouri permanente reunite, cu propunerea pe care ne-a făcut-o actualul preşedinte şi, evident, ceea ce a propus doamna Boagiu, acum câteva minute şi aici, cred că ar trebui să tranşăm acum, ca să nu mai continuăm cu această dezbatere. Iar dacă ar exista în formularea pe care o faceţi acestei solicitări o formă mai precisă care, practic, să rupă cele două subiecte, nu le băgaţi într-una singură, că nu le putem rezolva la pachet. Una este o problemă politică şi una este o problemă oarecum tehnico-politică.

Şi aici, recomandarea ar fi ca să se revină cu o propunere legată de modul de aprobare şi avizare a acestor acţiuni pe baza unui set de materiale care să însoţească acest lucru, iar chestiunea componenţei să fie reluată de către liderii grupurilor parlamentare în speranţa deblocării acestei situaţii, care nu cred că face bine nimănui, nici celor care au luat decizia respectivă şi nici eficacităţii şi reprezentativităţii Grupurilor de prietenie.

De acord? Atunci, vă rog să refaceţi această notă, anexând documentele relevante pentru a putea să luăm o decizie educată.

Şi la punctul doi, legat de componenţa politică a Grupurilor de prietenie, să reiterăm din partea Birourilor permanente solicitarea către liderii de grupuri pentru a încerca să găsească soluţii practice de deblocare a acestei situaţii.

De acord? De acord.

 

PUNCTUL 5:

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2008

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Revenim la punctul 5 din ordinea de zi, Raportul CSAT trebuie introdus pe ordinea de zi în prima şedinţă comună a Camerelor Parlamentului.

 

Domnul Constantin Dan Vasiliu:

Nu, domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă rog.

 

Domnul Constantin Dan Vasiliu:

Întâi trebuie transmis la Comisiile de apărare ale celor două Camere, după care raportul în Biroul permanent inclus, pe urmă, pe ordinea de zi a şedinţelor comune.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

De acord.

Deci transmitem către Comisiile de apărare din cele două Camere raportul CSAT. Dacă sunt şi comisiile speciale, verificaţi care este prevederea regulamentară, zona de jurisdicţie, Comisia de apărare cred că este. Dacă sunt probleme legate şi de zona serviciilor de informaţii şi comisiile permanente de specialitate, evident, se pot uita şi dânşii. Să le trimitem către Comisiile de apărare şi să avem acest raport pentru a putea să programăm raportul pentru o şedinţă de plen reunit.

Acestea au fost temele pe care le-am avut pe ordinea de zi.

Revin la subiectul invitării guvernatorului Băncii Naţionale a României. Avem acum o mai clară imagine a economiei de timp de mâine.

Înţeleg că la nivelul Camerei Deputaţilor există un vot final la ora 14.00. Cât estimăm că durează masa rotundă cu NATO?

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Până la ora 17.00.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Deci sunt două variante: fie facem chestiunea aceasta mâine, fie încercăm s-o facem miercuri, invitarea guvernatorului. Dacă vi se pare că mâine este o zi prea aglomerată, putem să încercăm miercuri. Noi avem plen la Senat. Deci, undeva, imediat după plenul Senatului, am putea să ne gândim pentru miercuri, dacă credeţi că este un lucru bun.

Domnule Pereş, cam la ce oră terminăm noi plenul Senatului, poimâine, miercuri?

 

Domnul Alexandru Pereş:

Domnule preşedinte, eu nu văd înainte de ora 17.30 să terminăm, pentru că sunt mulţi vorbitori şi am înţeles că şi Camera Deputaţilor mai are câţiva invitaţi care o să vină şi care, probabil, doresc să ia cuvântul, sigur la un eveniment deosebit. Mâine, nu se poate. Nu se poate nici miercuri, pentru că am înţeles…

Acum, sigur, ar trebui să vorbească colegii de la Camera Deputaţilor pentru că am înţeles că aveţi activitate în comisii. Colegii noştri, deputaţii, mâine după amiază, cel puţin, probabil că…

Domnul Valeriu Zgonea:

Muncesc în comisii.

 

Domnul Alexandru Pereş:

Aşa că o să fim doar noi Senatul, probabil, pentru că avem plen miercuri. Dar ştiu eu, poate că vă gândiţi şi… într-adevăr ar fi bine, dar nu ştiu dacă în cele două zile putem să ne încadrăm cu această problemă.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eu, unul, cred vorbesc acum cu un sentiment de oportunitate, în sensul politic. Eu cred că dacă nu există o prezentare în faţa noastră, după ce s-a încheiat acest acord cu băncile comerciale, oportunitatea acestei dezbateri, practic, scade… adică, este o chestiune de noutate, este o chestiune care încă nu este suficient de bine prezentată. Mi se pare că este o chestiune pe care trebuie s-o facem miercuri.

Şi dacă am putea conveni la Senat să terminăm la ora 13.00, să zicem, lucrările plenului nostru şi la ora 13.00, practic, să intrăm în această chestiune, asta ar permite, dacă şi Camera Deputaţilor este de acord, să terminăm într-o oră această chestiune şi după aceea să se intre în programul pe comisii şi la Camera Deputaţilor. Eu, unul, nu aş irosi o astfel de ocazie şi într-un fel este şi un gest şi din partea guvernatorului de deferenţă faţă de conducerea Parlamentului.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Noi vă propunem, miercuri, 1 aprilie 2009, la ora 12.00, poate chiar mai devreme, la ora 11.00, în condiţiile în care preşedinţii de comisii, care sunt invitaţi la această şedinţă lărgită, pot să înceapă mai devreme şedinţele de comisie pentru a epuiza ordinea de zi, iar Biroul nostru permanent îl putem ţine după ce terminăm întâlnirea cu guvernatorul Băncii Naţionale a României.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Doamna preşedinte Anastase, vă rog, aveţi cuvântul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cred că trebuie să ţinem cont şi de plen. În al doilea rând, comisiile încep dimineaţă şi mai degrabă, dacă vreţi, mergem spre o pauză de prânz.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eu v-aş sugera să încercăm să armonizăm programele celor două Camere. Până la urmă, vorbim despre membrii Birourilor permanente ale celor două Camere. De la comisii sunt decât reprezentanţii a două comisii de specialitate, restul sunt colegii şi colegele care sunt în jurul acestei mese. Deci nu afectăm atât de mult activitatea comisiilor. Este vorba de programul reprezentanţilor celor două Camere în Birourile permanente reunite.

Şi atunci, dacă există la ora 12.00 un Birou permanent la Camera Deputaţilor şi dacă acest lucru, în mod normal, într-o oră, cred că poate fi finalizat, terminăm şi noi plenul nostru până la ora 13.00 la Senat şi la ora 13.00, pentru o oră, o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, cred că este o chestiune absolut perfectă. Şi ca moment public este o oră bună în timpul zilei şi după aceea, putem să lăsăm după amiaza liberă pentru activităţile comisiilor sau alte activităţi ale senatorilor şi deputaţilor.

Vi se pare corectă această propunere? Miercuri, 1 aprilie 2009, la ora 13.00, cu invitarea celor doi preşedinţi ai Camerelor, bineînţeles, a vicepreşedinţilor Camerelor, liderii grupurilor parlamentare, preşedinţii Comisiilor de buget, finanţe, poate şi vicepreşedinţii comisiilor, de la cele două Camere, vine guvernatorul Băncii Centrale cu un număr de viceguvernatori şi poate cu economistul şef al Băncii Naţionale a României.

 

Domnul Constantin Dan Vasiliu:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, ca locaţie, Sala Constantin Stere este bună?

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Cred că sala Constantin Stere este bună, este suficient de bine echipată pentru astfel de conversaţii, da.

Şi atunci, vom comunica domnului guvernator Mugur Isărescu, invitaţia noastră pentru miercuri, 1 aprilie 2009, la ora 13.00, la Sala Constantin Stere.

Rog ca şi cei care nu au fost prezenţi la şedinţa Birourilor permanente reunite de astăzi să fie invitaţi pentru a participa la acest moment.

 

Domnul Vasile-Cosmin Nicula:

Domnule preşedinte, la şedinţa aceasta, cred că ar fi bine să invităm şi vicepreşedinţii şi secretarii celor două comisii de specialitate, respectiv Comisia de buget, finanţe de la Camera Deputaţilor şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat, de fapt, biroul permanent al comisiilor de specialitate.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Să încercăm să nu facem chiar seminar.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eu cred că dacă suntem la preşedinţi şi vicepreşedinţi, acele comisii pot fi reprezentate. După aceea, cred că lărgim prea mult, nu ştiu spaţiul fizic dacă ne permite.

Repet, este o chestiune de informare la nivelul conducerii Parlamentului şi cred că este un prim pas util. După aceea, vom decide dacă facem o chestiune mai largă, dacă-l invităm în plenul Parlamentului, dacă pe alte subiecte facem acest lucru.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Exact.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

De acord cu această propunere, da? Bine. Vă mulţumesc foarte mult. Ne revedem mâine, marţi, 31 martie 2009, la plenul reunit al celor două Camere, la ora 12.00.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

La ora 12.00?

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mâine, la ora 12.00 la plenul reunit al celor două Camere pentru Sesiunea solemnă dedicată NATO.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule preşedinte,

Aş vrea să vă informez că domnii foşti preşedinţi au fost invitaţi pentru mâine şi toţi foştii prim-miniştri ai României, Corpul diplomatic, sigur, Preşedintele României, şeful Statului major, serviciile de informaţii, consilierii de la CSAT şi aşa mai departe.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Patriarhul României a fost invitat? Nu?

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Nu.

 

Domnul Vasile-Cosmin Nicula:

Domnule preşedinte,

Cred că ar fi bine să-l invităm şi pe patriarh şi domnul secretar de la Camera Deputaţilor să facă diligenţele necesare.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Pentru noi nu este o problemă invitarea, doar să nu fie nepoliticoasă, dacă o facem de azi pe mâine, asta este tot.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Cred că o întrebare prealabilă, pe canal protocolar, trebuie făcută şi dacă există o disponibilitate… îmi aduc aminte că la momentul aderării Patriarhul României a fost prezent la acel moment. Dacă se doreşte, ca un gest de curtoazie din partea noastră, cred că trebuie întrebat înainte şi după aceea lansată invitaţia oficială.

 

Domnul Verestóy Attila:

Domnule preşedinte,

Nu vă supăraţi, dacă invitaţia pentru patriarh…

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Şi alte culte?

 

Domnul Verestóy Attila:

Sigur că da, să invităm şi celelalte culte. Nu se poate, pentru că se naşte o situaţie care după aceea nu va fi benefică nici pentru patriarh.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Bun. O tatonare pe canal de protocol cu privire la invitarea Patriarhului României şi a reprezentanţilor principalelor culte religioase din România.

Mulţumesc foarte mult. Ne vedem mâine şi miercuri. Mulţumesc.

 

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 15.40.