S T E N O G R A M A

 

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de miercuri, 29  aprilie 2009

 

 

Şedinţa a început la ora 13.09.

Lucrările au fost conduse de domnul Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Au participat: doamna Daniela Popa  – vicepreşedinte, domnul Dumitru Pardău, domnul Sever Voinescu-Cotoi şi domnul Mihai Alexandru Voicu – secretari; domnul Gheorghe Albu, domnul Dan-Ştefan Motreanu, domnul Kelemen Hunor – chestori; domnul Mircea-Nicu Toader (până la ora 12.25) – Grupul parlamentar al PD-L; domnul Liviu - Bogdan Ciucă (până la ora 12.35) – Grupul parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC, domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu (de la ora 12.25) – Grupul parlamentar al PNL, domnul Márton Árpád-Francisc – Grupul parlamentar al UDMR; domnul Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi domnul Gheorghe Barbu – secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Mihaela Şandru - deputat, domnul Cosmin Jurcan; doamna Ioana Pop – secretar de stat la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Gheorghe Iancu – şeful Departamentului Legislativ, domnul Georgică Tobă şi domnul Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului tehnic, doamna Adriana Simion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Nicoleta Laura Riteş – Direcţia proceduri legislative, sinteze şi evaluări, domnul Constantin Bantaş – Serviciul pentru lucrări în comisii, doamna Gabriela Enea – Direcţia pentru  relaţii publice, doamna Diana Postică, domnul Răzvan Prişcă, domnul Paul Călin Botez – consilieri Cancelarie Preşedinte.

 

*

 

Domnul Ioan Oltean:

Să începem lucrările şedinţei noastre.

 

                Domnul Ioan Oltean:

                Dacă la proiectul ordinii de zi sunt observaţii sau propuneri de completare? Dacă nu, atunci supun votului dumneavoastră proiectul ordinii de zi.

                Cine este pentru? Mulţumesc.

                Împotrivă?

                Abţineri? Nu avem.

 

PUNCTUL 1

Moţiune simplă iniţiată de 62 de deputaţi

 

              Domnul Ioan Oltean:

               Primul punct este moţiunea simplă iniţiată de 62 de deputaţi pe probleme de agricultură. Să vedem când o dezbatem.

               Eu v-aş propune luni la ora 18.00, dacă vă convine.

               Haideţi de la 16.00 la 18.00 să încercăm să facem şi o dezbatere în plenul Camerei, pentru că săptămâna aceasta nu s-a lucrat deloc în plenul Camerei Deputaţilor şi sunt câteva proiecte pe ordinea de zi.

              Dacă sunteţi de acord, atunci moţiunea să intre în dezbatere luni la ora 18.00. Liderii grupurilor parlamentare de acord? Da, bun.

              Timpii şi toate celelalte, cei obişnuiţi, deci, reţeta obişnuită.

 

PUNCTUL 2

Scrisoare din partea doamnei Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic

 

              Domnul Ioan Oltean:

              Noi am stabilit data trecută că toată chestiunea se derulează prin Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. Domnul secretar general este vreo problemă?

 

              Domnul Gheorghe Barbu:

              Am stabilit data trecută că iniţiatorii se ocupă de organizare – aceasta este în stenogramă – şi ne transmit modul în care se organizează şi cine sunt invitaţi şi comunică acest lucru liderilor de grup. A fost făcută toată documentaţia, este transmisă liderilor de grup. Este un program care începe de marţi, în data de 5 de la ora 10.00, este un desfăşurător care se găseşte aici, inclusiv câte 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, în total două ore cu toţi cei care iau cuvântul, inclusiv reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu handicap. Este şi o expoziţie, dacă până la data respectivă vor avea tot ce trebuie, o conferinţă de presă, se donează scaune rulante în holul Parlamentului şi un bufet suedez făcut de organizatori, tot aici în spatele expoziţiei, la P1 în data de 5. Este prezentă aici doamna deputat Mihaela Şandru, care poate completa în numele doamnei preşedinte Sulfina Barbu, care nu este în ţară.

 

              Domnul Ioan Oltean:

              Domnule secretar general, singura chestiune este că această şedinţă se suprapune cu şedinţa festivă a Camerei Deputaţilor.

 

              Domnul Gheorghe Barbu:

              Singura modificare, domnule preşedinte de şedinţă, este că în loc să fie declaraţiile politice de la 8.30 la 10.00, vor fi de la 8.15, ca să lăsăm un sfert de oră pentru intrare. Accesul pentru persoanele cu handicap neuromotor va fi în spatele prezidiului, în partea guvernamentală şi în locul în care vin cei care susţin proiectele de legi, cele care sunt fără handicap neuromotor, deci care pot urca, vor fi la balcon, iar vorbitorii dintre persoanele care sunt cu handicap, indiferent de handicap, vor fi tot aici, în faţă.

 

              Domnul Ioan Oltean:

              Chestiunea aceasta organizatorică trebuie pusă la punct.

 

              Domnul Gheorghe Barbu:

              Sigur, ne ocupăm de această chestiune, împreună cu doamna deputat Şandru, cu Comisia de administraţie şi cei care s-au mai ocupat.

 

              Domnul Ioan Oltean:

              Bun. Dacă sunt alte observaţii sau comentarii?

 

              Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

              Dacă îmi permiteţi. De ordin general aş vrea, doar 20 de secunde să spun un lucru.

Aş dori să am, dacă se poate, şi sprijinul colegilor din Biroul permanent în a solicita domnului secretar general să facem un studiu şi să vedem cum anume putem amenaja sala noastră şi cu facilităţi pentru persoanele cu handicap. Gândiţi-vă că dacă astăzi se alege un deputat care este în scaun, el nu îşi poate desfăşura activitatea de deputat. Sala noastră, din păcate, este complet neechipată cu acest gen de facilităţi şi mă gândesc dacă nu cumva, pe viitor, ar trebui să gândim împreună a face un studiu, vedem ce modificări trebuie aduse, astfel încât să avem toate aceste utilităţi în sală. Mulţumesc.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

O să studiem accesibilitatea în sala de plen, pentru că aici se poate intra de la S1, fie pe intrarea normală, fie pe la Registratură şi cu lifturile se ajunge la orice etaj. În sala de plen nu există posibilitatea de a intra decât la prezidiu şi o să studiem ce fel de rampă putem face să se poată intra undeva în sala de plen.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule secretar general, luaţi-o ca o recomandare de a gândi o modalitate prin care să încercăm într-un viitor, nu foarte îndepărtat, pentru identificarea unei soluţii.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Am reţinut.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Vă mulţumesc domnule secretar general.

 

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Ioan Oltean:

Liderii grupurilor parlamentare?

Domnilor colegi, de la 16.00 la 18.00 – dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi; de la 18.00 până la epuizare – moţiunea simplă.

Marţi: de la 8.15 încep declaraţiile politice. Eu v-aş mai propune domnilor colegi, să analizăm posibilitatea ca marţi, după şedinţa festivă să avem dezbateri în plenul Camerei Deputaţilor după masă, de la ora 14.00 până la epuizare, până la 19.00 şi vot final.

Dezbateri la 14.00 şi la 18.00 vot final, iar miercuri şi joi rămâne programul cum este. Domnilor lideri sunt observaţii? Bun.

Deci, procedăm astfel la programul de lucru.

 

PUNCTUL 4

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

                Domnul Ioan Oltean:

                Dacă la ordinea de zi sunt observaţii? Vă rog domnule deputat.

 

                Domnul Márton Árpád-Francisc:

                Domnule preşedinte,

                Eu, dacă îmi aduc bine aminte, luni vor fi două săptămâni când doamna preşedinte, de la sine putere, a retrimis un proiect de lege la comisie pentru două săptămâni. Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de trecere pentru Aeroportul Braşov.

Având în vedere că a fost retrimis de doamna preşedinte pentru două săptămâni, cele două săptămâni se epuizează luni, deci, să o punem pe primul punct pe ordinea de zi, că acolo a fost, pe procedură de urgenţă, că este o urgenţă. Dacă va fi astăzi sau mâine, că au posibilitate să lucreze, să elaboreze raportul, cu raport – dacă nu, fără raport, că două săptămâni au fost date pentru dezbatere în comisie a acestui program, legat de Aeroportul Braşov, ca să se ştie, dacă cineva nu ştie despre ce este vorba.

 

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc domnule deputat. Domnul deputat Mircea Toader.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

 Sunt de acord cu o singură observaţie, dacă totuşi nu se adună comisia, să-i obligăm măcar cu zece minute înainte de dezbatere să aibă.., fiindcă vor fi două amendamente pe care dacă le acceptă comisia şi plenul nu avem nimic împotrivă să nu mai prelungim dezbaterea. Amendamentul presupune un singur lucru: să nu se schimbe destinaţia terenului decât pentru ceea ce a fost stabilit. Dacă nu se adună comisia, suntem de acord, cu observaţia ca să se adune înainte de dezbatere ca să putem să intrăm pe un raport cu amendament.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule Toader, dacă îmi permiteţi. Noi putem să anunţăm comisia astăzi din nou că Biroul va hotărî introducerea pe ordinea de zi, întrucât au trecut cele două săptămâni şi îi rugăm ca până luni, cel târziu, noi, luni din nou, avem Birou, putem să introducem atunci pe ordinea de zi, să înainteze raportul, ca luni să-l putem şi distribui. Şi luni vă comunicăm: este raport, nu este... şi la şedinţa de Birou se poate lua decizia, dacă sunteţi de acord cu această propunere.

 

Domnul Ioan Oltean:

Eu cred că este bună propunerea domnului secretar general, cu următorul amendament, să solicităm comisiei să verifice dacă există şi punctul de vedere al Guvernului exprimat în scris, pentru că aţi observat, au fost discuţii contradictorii: doi miniştri cu poziţii diferite, ceea ce mi se pare inadmisibil, chiar dacă nu au vorbit, tema nefiind în sfera lor de activitate, dar un punct de vedere expres al Guvernului, eu cred că este binevenit aici şi o rog pe doamna secretar de stat să verifice acest lucru. Din câte ştiu eu, Comisia pentru agricultură a solicitat în mod expres premierului un punct de vedere al Guvernului în această privinţă.

 

Doamna Ioana Pop:

S-a prezentat atunci, la şedinţă, punctul de vedere, dumneavoastră să vă trimitem o hârtie oficială în care este indicat acest lucru.

 

Domnul Ioan Oltean:

Bun. Da, vă rog.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Cu precizarea, domnişoară secretar de stat, că ştim cu toţii că punctul de vedere al Guvernului este un document care se adoptă în şedinţa de guvern şi nu o scrisoare de la premier. Asta înseamnă punct de vedere al Guvernului, un document adoptat în şedinţa de guvern la categoria: puncte de vedere ale Guvernului. Deci, o scrisoare de la premier nu o considerăm punct de vedere al Guvernului.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

În orice caz, dacă există, pentru a fi în timp util – astăzi este miercuri – comisia mai poate lucra teoretic mâine şi eventual luni dimineaţa, că aşa-i programul. Ar trebui să-l primim, să-l comunicăm la comisie. Noi le trimitem astăzi scrisoarea, Guvernul, prin domnişoara, a reţinut necesitatea trimiterii punctului de vedere respectiv. Birocratic, el parcurge un traseu şi vineri este zi liberă.

 

Domnul Ioan Oltean:

Este în regulă. Cu aceste precizări, mai sunt alte observaţii?

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Introducem pe ordinea de zi, în forma în care este, moţiunea la punctul 2, ora de dezbatere 18.00.

 

Domnul Ioan Oltean:

Este corect, da.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Atunci, am înţeles că se pune pe ordinea de zi de luni, dezbaterea ordonanţei.

 

Domnul Ioan Oltean:

Corect. Deci, luni vom fixa pe ordinea de zi acest punct în raport de raportul comisiei şi alte elemente care pot să apară până atunci.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Este în ordine. Îl rog pe domnul Marton, să ridice problema. Noi încercăm să avem raport şi vă spunem care este situaţia la ora respectivă, luni la ora 14.00.

 

Domnul Ioan Oltean:

Dacă sunt alte observaţii? Înseamnă că, considerăm ordinea de zi adoptată în formula discutată.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Aş vrea, dacă sunt la ordinea de zi, ca formulă generală, o să încerc să vin la dumneavoastră în birou cu o propunere, pentru că există nişte lucruri în modul în care este întocmită pe capitole, în general, ordinea de zi care, cred că ar trebui să sufere nişte modificări. Şi am să vă spun acum despre ce este vorba. Reexaminările, conform Regulamentului, reexaminările, cererile de reexaminare se tratează cu prioritate. Ele sunt la capitolul 3.

 

Domnul Ioan Oltean:

Da, am observat.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Este ceva ce am moştenit şi după aceea sunt legile sau proiectele de legi pentru care suntem prima Cameră sesizată şi ajungem mereu, de multe ori în situaţia în care, ca primă Cameră sesizată, întrucât nu le-am luat îndemnul constituţional, se duc fără să fie dezbătute. O să vin cu o notă pe care o să o dau liderilor şi dumneavoastră să o analizaţi, dacă veţi fi de acord, să schimbăm capitolele între ele, sigur, urgenţele sunt primele, reexaminările...

 

Domnul Ioan Oltean:

Urgenţele, reexaminările şi legile al căror termen de adoptare se apropie.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Şi acum, pe ordinea de zi sunt două legi care, luni, numai se anunţă că s-a terminat şi alta care expiră în 30, adică mâine şi noi nu mai avem plen.

 

Domnul Ioan Oltean:

Eu cred că propunerea este binevenită. În felul acesta ar trebui să preîntâmpinăm adoptarea tacită a unor alte normative, eliminând posibilitatea dezbaterii în plenul Camerei Deputaţilor.

Domnule secretar general, aşteptăm propunerea dumneavoastră în şedinţa de luni. Vă mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 5

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

              Domnul Ioan Oltean:

               La acest punct dacă avem observaţii? Avem procedură de urgenţă numai în strictă concordanţă cu prevederile Regulamentului, la solicitarea Guvernului.       

Vă rog domnule secretar.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi: 

O singură remarcă şi totodată o solicitare. La iniţiativele legislative în competenţa Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră, punctul 2 – proiectul de Lege privind retragerea României din Acordul dintre statele participante la Brigada multinaţională în aşteptare. Chestiunea aceasta are o foarte importantă conotaţie politică. Rugămintea mea ar fi ca în procesul de avizare, Comisia de politică externă să fie sesizată şi ea în fond alături de Comisia de apărare şi ordine publică şi nu doar pentru aviz.

 

Domnul Ioan Oltean:

Da, cred că este o cerere care este întemeiată. Nu cred că sunt observaţii. Deci, vă rog să reţineţi, pentru sesizare în fond, Comisia de apărare şi Comisia de politică externă. Mai sunt alte observaţii? Dacă nu mai sunt, supun votului dumneavoastră Nota privind iniţiativele în forma în care am discutat-o.

Cine este pentru? Nu avem voturi împotrivă.

 

PUNCTUL 6

Regulamentul Grupului de lucru al Camerei Deputaţilor pentru trecerea la realizarea proiectului – pilot „Palatul Parlamentului – clădire Zero energie”

 

Domnul Ioan Oltean:

Eu vă propun să lăsăm timp să-l studiaţi, fiecare membru al Biroului permanent şi eventual, în prima şedinţă să ne propunem să-l analizăm. Amânat pentru şedinţa următoare.

 

PUNCTUL 7

Scrisoare din partea Grupului parlamentar al Minorităţilor Naţionale privind modificări în componenţa nominală a comisiilor permanente

               

               Domnul Ioan Oltean:

                Este respectat algoritmul, nu cred că este o problemă.

 

                Domnul Gheorghe Barbu:

                Domnule vicepreşedinte, este o problemă, întrucât avem o notă, dacă vă uitaţi, dar am înţeles că există o înţelegere şi că Grupul PSD este dispus să cedeze.

 

               Domnul Varujan Pambuccian:

               Da, da, este o înţelegere cu Grupul PSD, dar nefiind doamna Aurelia Vasile aici, eu vă propun să amânăm pe luni ca să confirme şi dânsa chestiunea aceasta. Aşa mi se pare elegant să procedăm.

 

                Domnul Ioan Oltean:    

                De acord. Se amână.

 

PUNCTUL 8

Punct de vedere  al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi

 

               Domnul Ioan Oltean:

               Nu sunt probleme.

 

PUNCTUL 9

Scrisoare din partea domnului deputat Corneliu Olar

 

              Domnul Ioan Oltean:

              Domnul deputat îşi retrage o propunere legislativă. Nu sunt probleme.

 

PUNCTUL 10

Memorandum intern: Informare privind diminuarea bugetului Camerei Deputaţilor pe anul 2009 potrivit dispoziţiilor OUG nr.34/2009

 

              Domnul Gheorghe Barbu:  

              Domnule vicepreşedinte, în principiu, în urma Ordonanţei 34 care a fost adoptată ieri şi prin lege, Bugetul Camerei per total a fost diminuat cu 36 milioane de lei, din care: cheltuieli de personal: 20, le spun în mare: bunuri şi servicii: 9,8, alte transferuri: 50.000 lei, active nefinanciare, investiţii, în total – 6 milioane de lei.

             Eu am anexat şi un buget, aşa cum el a fost diminuat pe capitole şi cu o serie de măsuri pe care vreau să vi le aduc la cunoştinţă că sunt necesar a fi luate pentru a ne încadra în aceste prevederi bugetare.

             La cheltuielile de personal, spre exemplu în ce priveşte reducerea numărului de ore suplimentare, prin compensarea lor – aşa cum spune şi Codul Muncii – cel mai mult prin timp liber acordat, reducere parţială a fondului de premiere şi a numărului de colaboratori, respectarea ordonanţei în privinţa posturilor care s-au blocat prin această ordonanţă. Există o chestiune care, în mod tradiţional, s-a păstrat aici în sensul că se plăteau indemnizaţiile deputaţilor în avans în luna decembrie pe luna ianuarie a anului următor şi decembrie şi le plătim la termenul prevăzut de lege, stabilit de Ministerul Finanţelor care este 5 ale fiecărei luni.

             La bunuri şi servicii, ne propunem să luăm o serie de măsuri de raţionalizare a consumurilor, începând de la materiale de curăţenie, hârtie, carburanţi. Încercăm să renegociem contractele pentru cazare, pentru telefonie mobilă, în speranţa că la fiecare dintre ele vom face reduceri, inclusiv la cheltuielile de protocol şi la deplasări externe.  

              La active nefinanciare discutăm de renunţarea la achiziţionarea celor 8 microbuze, o maşină de şlefuit şi o maşină de tăiat şi tuns iarba. La studiile de fezabilitate care le-am avut până acum reducem nişte cheltuieli la unele din lucrările de investiţii, în principiu au rămas, dar cu mici diminuări din punct de vedere al valorii la care ne vom duce. Oricum, ele nu aveau valoarea să fie finalizate în total. În aceste condiţii, sigur, cu rugămintea ca toată lumea, la colaboratori, la pontaje de ore suplimentare se bagă reţineri; eu voi face în acest sens şi un ordin pentru toate aceste lucruri şi sper ca lucrurile să meargă bine. Voi veni şi eu cu o propunere de aprobare a programului revizuit de deplasări externe în Biroul permanent, pe care o să vă rog să aveţi amabilitatea să-l analizaţi, în principal pentru a respecta toate obligaţiile pe care noi le avem faţă de organismele din care facem parte sau cele care se impun în mod justificat şi care, de fiecare dată, vor veni în Biroul permanent pentru aprobare.             

 

              Domnul Ioan Oltean:

              Mulţumesc domnule secretar general.

              Dacă cineva are vreun comentariu, vreo observaţie, chestorii? Nu. Atunci, considerăm informarea binevenită.

 

 

PUNCTUL 11

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Vizita la UNESCO a delegaţiei Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO conduse de domnul deputat Horia Uioreanu, preşedintele comisiei, 12-15 mai 2009.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Dacă sunt observaţii?

Domnul chestor Gheorghe Albu.

 

Domnul Gheorghe Albu:  

De formă, mai degrabă, pentru că de fond nu o să mă iau de faptul că pleacă cinci delegaţi la UNESCO, mi se pare exagerat numărul; dar de formă, este prima dată când văd o adresă din partea unui preşedinte de comisie care solicită ca o doamnă directoare să facă parte din delegaţie. Este aici scrisoarea domnului Uioreanu: „... ca şi dumneavoastră să faceţi parte din această delegaţie, stimată doamnă directoare”. Şi observaţia mea era mai degrabă de formă.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Luăm act de observaţia domnului chestor. Să sperăm că nu se mai repetă asemenea scrisori de susţinere a directorilor.

Există o propunere de eliminare din delegaţie, domnilor colegi?

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Pentru stenogramă, eu aş propune, sesizând, alături de alţi colegi, că delegaţia este destul de mare, aş propune Biroului permanent să regândim împreună componenţa acestei delegaţii şi să facem o sugestie şefului delegaţiei în consecinţă. Vă mulţumesc.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Da. Puteţi să faceţi o propunere concretă?

Domnilor colegi, eu vă propun să fim de acord cu delegaţia în forma în care este acum, cu recomandarea ca, în viitor, delegaţiile mai numeroase de două-trei persoane să nu se mai regăsească, iar pentru salariaţii Camerei Deputaţilor să nu mai există un lobby special făcut pentru participarea lor, decât dacă într-adevăr este necesar. Domnul secretar general ştie mai bine decât noi cine, când şi cum trebuie să participe.

Deci, memorandum-ul îl aprobăm în forma în care este făcut, cu precizările care deja s-au supus atenţiei dumneavoastră.

 

2. Vizita oficială în România a delegaţiei parlamentare coreene, conduse de E.S. domnul Kim Hyong-O, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, 14-17 mai 2009.

Adoptat.

 

3. Informare privind deplasarea la Berlin a unei delegaţii a Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, 8-13 aprilie 2009.

 

4. Informare cu privire la participarea în cadrul Conferinţei parlamentare „Parlamente pentru Apă”, desfăşurată cu ocazia celui de-al 5-lea Forum Mondial al Apei, 18-20 martie 2009, Istanbul, Turcia.

 

5. Participarea la vizita Comisiei politice a AP NATO în Georgia, 4-7 mai 2009.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Domnule vicepreşedinte, vorbesc şi în calitatea mea de şef al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară NATO, să remarcaţi că în această delegaţie, practic, există un singur domn deputat, deşi noi suntem trei membri în această comisie, dar având în vedere condiţiile financiare al Camerei Deputaţilor, nu-i aşa, am decis împreună să existe un singur reprezentant. România va fi foarte bine reprezentată de domnul Frunzulică acolo. Vă mulţumesc.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Vă mulţumesc, domnule secretar. Am remarcat acest lucru şi, cu siguranţă, vă sunt apreciate economiile pe care dumneavoastră le-aţi adus la bugetul Camerei Deputaţilor.

 

6. Informare: Participarea în cadrul celei de-a 22-a Reuniuni a Programului Naţiunilor Unite privind Aşezările Omeneşti (UN-HABITAT) (Nairobi, Kenya, 30 martie – 3 aprilie 2009).

 

PUNCTUL 12

Scrisoare din partea Institutului pentru Politici Publice Bucureşti

 

Domnul Ioan Oltean:   

Eu v-aş propune s-o amânăm, pentru că se adresează direct preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Senatului şi aş vrea să participe la luarea unei decizii în această privinţă.

 

 

Materiale suplimentare

 

Solicitare din partea a patru iniţiatori privind retragerea unei propuneri legislative

 

Domnul Ioan Oltean:   

V-aş ruga să fiţi de acord şi cu această solicitare.

 

PUNCTUL 14

D i v e r s e

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Dacă-mi permiteţi să intervin, domnule vicepreşedinte.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Da, vă rog, domnule secretar.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Într-o şedinţă anterioară, Biroul permanent a decis să-mi facă onoarea de a găzdui pe data de 7 mai o recepţie cu ocazia unei întruniri a Iniţiativei Central-Europene – Dimensiunea parlamentară la Bucureşti. Am primit atunci cu mare bucurie. În continuare sunt fericit s-o fac, numai că în agenda mea personală a intervenit ceva de natură fatală şi realmente pe data de 7 mai, seara, nu mai pot fi în Bucureşti. Aşa că rugămintea mea ar fi către membrii Biroului permanent să desemneze o altă persoană care să găzduiască această recepţie, cu precizarea că pe viitor mă voi revanşa faţă de persoana al cărei program, în felul acesta, va fi tulburat, preluând eu, la nevoie, asemenea însărcinări în reciprocitate. Vă mulţumesc mult.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Cine se oferă să primească delegaţia?

Domnilor colegi, luni este numai 4 mai, o să fim mai mulţi prezenţi; o să supunem atenţiei Biroului permanent de luni această chestiune. Nu va fi o problemă să găsim pe cineva, când vor fi prezenţi şi ceilalţi colegi ai noştri. Luni, probabil că PSD-ul va fi prezent aici în majoritate şi vom putea lua o decizie atunci.

Da, domnule secretar general.

 

PUNCTUL 13

Depunerea jurământului de credinţă de către secretarii generali adjuncţi ai Camerei Deputaţilor

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Domnule vicepreşedinte, vă rog să-mi daţi voie să vi-i prezint pe noii secretari generali adjuncţi: domnul Valer Dorneanu şi doamna Ileana Maria Luncan şi vă rog să procedaţi la depunerea jurământului.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Vă mulţumesc. Noi ne bucurăm că, în sfârşit, ceea ce am dorit de mult timp se întâmplă, să-l avem pe domnul Dorneanu şi pe distinsa colegă a domniei sale.

Vă rog să ne ridicăm în picioare.

Domnule Dorneanu, vă rog să depuneţi jurământul.

 

Domnul Valer Dorneanu: 

Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc conştiincios îndatoririle ce-mi revin în funcţia publică parlamentară în care am fost numit, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

 

Domnul Ioan Oltean:   

Mulţumesc, domnule secretar general adjunct.

Doamnă secretar general adjunct, vă rog ca şi dumneavoastră să depuneţi jurământul.

 

Doamna Ileana Maria Luncan:

Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc conştiincios îndatoririle ce-mi revin în funcţia publică parlamentară în care am fost numită, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

 

Domnul Ioan Oltean:   

Mulţumesc foarte mult.

Noi vă felicităm şi vă dorim succes în noua dumneavoastră activitate. Mă bucur că PSD-ul a avut o înţelepciune aparte privind această nominalizare, fără nici un fel de reţinere. Sper să faceţi o echipă foarte bună cu domnul secretar general Gheorghe Barbu şi sunt de altfel convins că această echipă va fi în interesul unei activităţi cât mai bune la nivelul Camerei Deputaţilor.

Dacă mai sunt alte observaţii?

Dacă nu sunt, eu vă mulţumesc pentru participare. O săptămână bună în continuare.

Ne revedem luni.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 1240.