S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 29  martie 2010

 

 

Şedinţa a început la ora 14,00.

Lucrările au fost conduse de doamna Roberta Alma Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnul Ioan Oltean, domnul Adrian Năstase,  domnul Mircea Duşa şi domnul Ludovic Orban – vicepreşedinţi, domnul Dumitru Pardău, domnul Valeriu Ştefan Zgonea şi domnul Mihai Alexandru Voicu – secretari, domnul Gheorghe Albu, domnul Nicolae Bănicioiu, domnul Dan-Ştefan Motreanu şi domnul Seres Denes – chestori, domnul Mircea-Nicu Toader – Grupul parlamentar al PD-L, doamna Aurelia Vasile – Grupul parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC, domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu – Grupul parlamentar al PNL, domnul Olosz Gergely – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ovidiu Victor Ganţ – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, şi domnul Eugen Nicolicea – reprezentantul Grupului deputaţilor independenţi.

 

Invitaţi: domnul Daniel Buda (de la ora 14,10) – preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, domnul Valentin Adrian Iliescu – şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, doamna Ileana Maria Luncan – secretar general adjunct, domnul Valer Dorneanu – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă şi domnul Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului tehnic, doamna Adriana Simion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Nicoleta Laura Riteş – Direcţia proceduri legislative, sinteze şi evaluări, domnul Constantin Bantaş – Serviciul pentru lucrări în comisii,  doamna Gabriela Enea – Direcţia pentru relaţii publice, şi domnul Răzvan Prişcă – consilier Cancelarie Preşedinte.

 

*

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă propun să începem şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Dacă la ordinea de zi sunt completări. Nu sunt.

 

PUNCTUL 1

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Programul pentru mâine trebuie să vedem cum îl modificăm. Votul final este trecut: de la ora 12,00 la ora 12,30.

Domnule secretar general, spuneţi-mi un lucru: sunt multe lucruri pe ordinea de zi pentru votul final?

 

Domnul Valer Dorneanu:

Ajung 20 de minute.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci numai ce dezbatem astăzi şi mâine.

Atunci, ne ajunge timpul de la ora 12,00 la ora 12,30.

De acord? În regulă.

Spunea doamna Aura Vasile de o pauză.

De la ora 10,00 la ora 11,45 - de acord, cu o pauză de un sfert de oră de la ora 11,45 la ora 12,00, până la votul final. De acord? Bine.

Acum rămâne să discutăm: la închiderea şedinţei comune avem şedinţa Biroului permanent sau o lăsăm pentru miercuri?

Comisiile rămân miercuri, dar spuneţi-mi: Biroul permanent al Camerei să fie tot miercuri? Şi la ce oră să fie miercuri?

Deci va avea loc marţi după plen. Este în regulă.

Secretari vor fi: domnul deputat Dumitru Pardău şi domnul deputat Valeriu Ştefan Zgonea.

 

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

La ordinea de zi sunt probleme?

Vă rog.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:        

Doamna preşedintă, vă rog să introduceţi Legea responsabilităţii fiscale. Raportul este redactat practic astăzi, şi să îl introducem astăzi după-amiază pe ordinea de zi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Astăzi.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:        

Da, astăzi.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Din nou vom avea aceeaşi problemă privind cele trei zile. Raportul comisiei trebuie să îl aibă şi parlamentarii.

Este o lege extraordinar de importantă, şi să o primim aşa, pe genunchi şi habar să nu avem despre ce se discută...

N-am nimic împotrivă, dar totuşi...

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dar este un program aprobat.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Este prea importantă legea şi se vor ridica milioane de probleme de la microfon.

Raportul nu este pus la dispoziţie.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Iliescu, vă rog.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Cu permisiunea dumneavoastră, din câte ştiu eu s-a făcut dezbaterea săptămâna trecută, mai precis miercuri s-a finalizat raportul la Comisia de buget-finanţe, şi cred că chiar atunci s-a şi depus raportul, aşa că aş vrea din toată inima să vă rog să facem dezbaterea  dacă nu astăzi, cel târziu mâine dimineaţă, dezbatere la care va fi prezent chiar ministrul de Finanţe, care vă va putea da toate observaţiile de cuviinţă.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Aşa cum cunosc eu Secretariatul general al Camerei, dacă era raportul depus până vineri la sfârşitul programului, el ar fi apărut obligatoriu pe ordinea de zi.

Aş avea rugămintea, şi spun „rugămintea”, ca pe o lege atât de importantă să fie lăsată largheţea deputaţilor pentru a vedea despre ce este vorba, să citească raportul.

N-am nimic împotrivă, domnule Valentin Iliescu, dar totdeauna legile importante le facem pe genunchi!

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:        

Aşa este – legea este foarte importantă. Cine a avut amendamente de adus, le-a adus în cadrul Comisiei de buget-finanţe; acolo a fost aproape trei săptămâni dezbaterea. Sunt colegii noştri care au eventual de susţinut amendamentele, că altceva la dezbateri generale nu avem, decât fiecare grup. Şi sunt cei care au amendamente şi sunt convins că, dacă le-au fost respinse, ele vor fi susţinute în plen, şi este suficient să ştie că se dezbat.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Puteţi să daţi o ordonanţă!

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Iliescu.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Aş vrea să mai completez, dacă îmi permiteţi: legea respectivă este una din cele angajate în Acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Referitor la termenul limită pentru adoptarea în Parlament, am insistat, şi cred că se apreciază că încercăm să diminuăm cât mai mult numărul de ordonanţe în sensul de a produce proiecte de legi, şi s-au produs multe amendamente, şi chiar vă mulţumim pentru modul în care s-a discutat şi la Cameră şi la Senat, totuşi să o discutăm cel mai târziu mâine dimineaţă şi să îi şi dăm votul final mâine. Ar fi o dovadă de seriozitate, şi sunt convins că dumneavoastră înţelegeţi acest lucru.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Doamna preşedintă, ca să nu îi rămân datoare domnului Valentin Iliescu - nu aţi dat ordonanţă că nu aţi avut voie.

Şi ceea ce aţi trimis dumneavoastră la Parlament nu are nici o legătură cu ce s-a discutat iniţial.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, vă propun să fie primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de mâine. De acord?

 

Domnul Mircea Duşa:

După punctul 6.

 

Domnul Adrian Năstase:

Aş dori să vă pun o întrebare: urgenţa aprobării acestei legi este legată de faptul că mâine vine domnul Strauss-Kahn la Bucureşti şi vrem să îi raportăm faptul că suntem cuminţi şi ascultători şi docili în ceea ce priveşte angajamentele? Pentru că şi eu vă mărturisesc faptul că, în legătură cu această lege la care n-am putut participa în cadrul comisiilor, am auzit că este o lege importantă, că va face ordine în finanţele României, în bugetul României, deci am înţeles că este o lege deosebit de importantă şi nu înţeleg această grabă. Nu cred că este un deadline pentru mâine pentru aprobarea acestei legi.

Dacă ne spuneţi că este un deadline mâine, este în ordine.

Deci nu este un deadline.

Şi de aceea eu aş propune totuşi ca acest proiect de lege important să îl punem pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare. Nu cred că există o asemenea urgenţă pentru dezbaterea lui.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Dacă îmi permiteţi, doamna preşedintă.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Este doar o suprapunere speculată de dumneavoastră prin intervenţie.

Termenul asumat în acel document cu Fondul este 31 martie. S-a întâmplat ca 31 să fie o zi în care Camera nu are şedinţă în plen. Nu ţineam neapărat, şi vă asigur că este şi punctul de vedere al primului-ministru, dar v-aş ruga din toată inima să ne încadrăm în termenul acesta.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Le-aţi trimis foarte târziu.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Nu. La Cameră a venit acum 23 de zile. A existat un calendar, s-au respectat la comisii toate cerinţele Regulamentului.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean, şi după aceea domnul Toader.

 

Domnul Ioan Oltean: 

Doamna preşedinte, asupra importanţei legii nu vreau să discutăm acum. Toată lumea acceptă că este o lege foarte importantă.

Poate nici unul dintre cei prezenţi aici nu au participat la dezbaterea în cadrul comisiei. Asta nu înseamnă că la şedinţa de mâine vom putea să participăm altfel decât în limita Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a amendamentelor admise sau respinse.

Din moment ce raportul comisiei sesizate în fond este finalizat şi astăzi se distribuie către toţi parlamentarii, înseamnă că, cu bunăvoinţa noastră, a tuturor, putem manifesta înţelegerea necesară să ne respectăm un termen, pe care din fericire putem să îl respectăm şi să acceptăm ca mâine să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu atât mai mult cu cât se preconizează că săptămâna viitoare probabil că nu vom lucra în plen. Este vorba de o cutumă care există, şi a fost şi altă dată la înţelegerea Biroului permanent.

Deci, eu cred că nu sunt elemente care să împiedice înscrierea pe ordinea de zi a acestui raport. De aceea, v-aş ruga să fiţi de acord.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:        

Doamna preşedintă, această lege a fost discutată la buget. Cred că cel care avea cât de cât un interes putea să citească legea şi cât a fost în Senat, iar la comisie au fost practic trei şedinţe unde au fost numai amendamente discutate, din punctul de vedere al dezbaterii.

La dezbaterile generale, fiecare din noi vom avea un singur punct de vedere ca reprezentant al grupului.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Doamna preşedintă, domnul Toader este foarte drăguţ şi îmi place că de regulă lasă impresia că este bine informat. Acum este total dezinformat. La Comisia de buget o singură dată s-a discutat săptămâna trecută, şi atunci pe fugă.

Eu cred că legea este mult prea importantă ca să îi dăm grabă în felul acesta, pe de o parte.

Pe de altă parte, cred că lucrul cel mai important este altul: dacă cineva a avut răbdarea să o citească şi să-şi dea seama ce este această lege. Este frecţie la un picior de lemn. Dacă nouă asta ne trebuie, nici o problemă. Dar nu cred că asta ne trebuie.

În consecinţă, eu cred că legea ar trebui discutată serios  pentru că ea ar putea într-adevăr să facă ordine în anumite momente importante ale vieţii din România.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolăescu, staţi puţin, ca să ne lămurim, că eu înţeleg discursurile acestea.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Iertaţi-mă, nu sunt discursuri. Eu chiar încerc să vă conving pe dumneavoastră că suntem într-o situaţie penibilă.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înţeles, numai că vreau să vă explic un lucru: aşa cum este Regulamentul nostru astăzi construit, substanţa dezbaterilor este în primul rând în comisie. Acea etapă este deja depăşită. În momentul de faţă avem două lucruri de făcut în plen: dezbaterile generale, unde sunt opţiunile politice prezentate, după care de susţinut sau nu anumite amendamente. Deci nu suntem într-o fază de elaborare, de depunere de amendamente, într-o fază care să necesite timp.

De acord cu dumneavoastră asupra lucrurilor pe care le-aţi menţionat, dar repet: dezbaterea este în comisie, şi aceasta este o dezbatere practic în momentul acesta închisă.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Eu nu cred.

Cred că la comisie poate să mai rămână să se dezbată, doamna preşedintă.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Raportul este depus, domnule Nicolăescu.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Raportul nu este înaintat!

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ba da, este depus.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Din câte ştiu, nu este înaintat.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolăescu, raportul este depus.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Depus unde? Pe stradă, la cutia poştală?! Că la casete nu este.

Deci, la casete nu este! Astăzi, la ora la care discutăm, în casete nu este depus! Dacă este la căsuţa poştală, este altceva, nici o problemă.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dorneanu.

 

Domnul Valer Dorneanu:

Comisia a spus că îl depune cât se poate de repede astăzi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Părerea mea este în felul următor: eu ştiu că putem să şi jucăm politic dacă vrem chestia asta, dar ştim foarte bine că este un lucru de care România are nevoie, tocmai pentru că menţionaţi ideea rectificărilor bugetare şi aşa mai departe.

Cred că aici, mai degrabă decât să jucăm politic, mai bine încercăm să avem un consens pe chestiunea aceasta.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Doamna preşedintă, sunt de acord cu ce spuneţi dumneavoastră şi încercăm noi, opoziţia, să respectăm şi să facem graficul pentru toate obligaţiile României, dar în momentul în care colegii mei răspund aşa cum răspund şi ne tratează aşa cum ne tratează, vă voi ruga să respectaţi Regulamentul şi să supuneţi votului liderilor dacă sunt de acord cu trecerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Domnul Duşa.

 

Domnul Mircea Duşa:

Domnul Nicolăescu spunea că nu mulţi au citit legea.

Domnule Nicolăescu, eu am citit-o de la un capăt la altul şi nu este frecţie la piciorul de lemn. Nu reglementează nimic.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Este acelaşi lucru!

 

Domnul Mircea Duşa:

Urgenţa şi importanţa acestei legi este înfiinţarea a cinci funcţii de demnitari. Atât. Este vorba de consiliul acela fiscal. Dar, în afară de faptul că se face rectificarea după primul semestru şi nu mai mult de două ori pe an, restul sunt poveşti.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Domnul Duşa, înţeleg că nu m-aţi contrazis, că aţi fost de acord cu mine. Asta înţeleg. Şi poate că spuneţi mai mult de atât: este o înşiruire de dorinţe teoretice. Atât, şi nimic mai mult.

 

Domnul Mircea Duşa:

Şi, din nou, referitor la administraţia publică, pe lângă bugetul naţional şi bugetele instituţiilor bugetare, mai există şi administraţie publică locală în România. Această lege nu face nici o referire şi nici nu le dă dreptul să se exprime celor din administraţia publică.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Vă contrazic aici. Fac şi eu o referire în sensul în care administraţia publică locală pentru prima dată de când trăim în democraţie se subordonează administraţiei publice centrale! Asta este grav, şi asta nu s-a văzut, din păcate.

 

Domnul Mircea Duşa:

Eu nu discutam de angajamente. Discutam de faptul că proiectul de lege nu rezolvă nimic.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:      

Doamna preşedintă tot vorbeşte de angajamente şi de faptul că noi vrem să facem ce trebuie. Sigur că vrem. Problema este: vrem oricum? sau vrem bine? Aceasta este problema pe care eu o pun. Dacă vrem oricum, nici o problemă, dar să-şi angajeze dânsa răspunderea şi PD-L-ul că „vrem oricum”, chiar prost. Numai că este un angajament şi vrem să îl facem prost! De acord. Dar, dacă vrem să fie bine, hai să îl facem bine, atunci!

 

Domnul Mircea Duşa:

Direcţia este de a face o lege bună. Eu chiar am multe amendamente la această lege, care am înţeles că au fost respinse, şi dacă este să îmi susţin toate amendamentele, vom sta vreo două săptămâni numai pe amendamentele mele.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideţi să intervenim pe rând.

Era domnul Zgonea, domnul Pardău, domnul Albu, domnul Toader şi domnul Ioan Oltean.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Doamna preşedintă, prin noua majoritate acum constituită aşa, ad hoc, este clar că foarte multe lucruri vor trece aşa cum consideraţi dumneavoastră oportun, şi l-aş ruga şi pe domnul Iliescu să fie atent.

Invocăm de cele mai multe ori la limita legislaţiei româneşti şi la limita Regulamentului proceduri care nu aparţin Parlamentului şi care nu creează obligaţii Parlamentului.

Această lege a trecut în 23 de zile prin Camera Deputaţilor, Cameră decizională, şi singurul instrument pe care îl are opoziţia de astăzi este acela de a depune amendamente, a constata ce face o comisie parlamentară pe fond şi a se replia pentru o dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor, aşa cum scrie şi în Constituţie.

72 de ore nu este un termen foarte mare.

A doua problemă importantă, doamna preşedintă, este că în ultimul timp am constatat o diferenţă foarte mare în anumite zone, mai ales în zonele în care sunt scrise texte ambigue, texte care sunt de directivă mai mult decât de legislaţie internă şi care după aceea, prin hotărâri de guvern sau prin norme de aplicare, excedând Parlamentul, se duc în anumite zone.

Este clar că această chestiune pentru dumneavoastră este extrem de importantă, dar este şi pentru noi.

Eu mă opresc aici; Comitetul liderilor bănuiesc că are altceva de discutat mai important decât chestia asta, dar este păcat că nu vrem să ascultăm.

Dar îi voi spune în final domnului Valentin Iliescu: data trecută ne-aţi trimis un document pe o avertizare a Comisiei Europene, care constituia un alt document, şi sub semnătura dumneavoastră aţi avertizat Camera Deputaţilor că este obligaţia noastră să discutăm o iniţiativă legislativă a unui parlamentar în cadrul unei avertizări a Comisiei Europene. Mai mult decât atât, eu aş putea să spun cuvântul „aţi minţit”, dar nu-mi stă în caracter să-l spun. Aţi făcut un fals. Nu ştiu dacă este un fals, dar eu îl consider un fals. Dar a face sub semnătura dumneavoastră obligaţii care nu aparţin şi pe care noi le-am îndeplinit pentru că vreţi să faceţi modificări la lege şi să ne spuneţi nouă că sunt obligaţii internaţionale, este o mare greşeală, ca şi în această chestiune. Angajamentul pe care Guvernul şi-l face nu este angajamentul Parlamentului. Parlamentul în toate ţările trebuie să-şi păstreze dreptul de a merge pe procedura internă, şi de aceea toate instituţiile europene sau internaţionale cer şi avizul Parlamentului, aşa cum vreţi dumneavoastră să îl faceţi, sub toate formele lui internaţionale.

Trei zile în plus sau în minus, nu cred că există o problemă dacă noi luăm la cunoştinţă şi putem să ne pliem şi să avem şi noi un punct de vedere pe dezbaterea locală, adică cea din Parlament, din plen.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Pardău.

 

Domnul Dumitru Pardău:

Mulţumesc, doamnă preşedinte.

Stimaţi colegi, cred că domnul Nicolăescu a pus, hai să folosesc şi eu, pentru că văd că se folosesc cuvinte ca „minciună”, „adevăr”, doar pe jumătate adevărul. Acest proiect de lege a parcurs, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, etapele pe care trebuia să le parcurgă până acum. Dacă cei care acum manifestă un interes foarte mare pentru această lege o făceau şi în cadrul comisiei, cred că astăzi evitam o jumătate de oră de discuţii, care mie mi se par destul de tardive.

Vreau să vă spun că, în cadrul acestei comisii, au fost depuse amendamente, unele au fost admise, unele au fost respinse; că o parte dintre colegii noştri n-au participat la şedinţa de comisie şi, automat, neparticipând cel care a făcut amendamentul, au fost trecute la respinse. Aceasta nu este vina celor care au fost în acea comisie la şedinţe. Nu s-a participat la două şedinţe consecutive din partea colegilor noştri de la PSD şi de la PNL la şedinţă, iar marţea trecută în sfârşit s-a reuşit realizarea cvorumului în şedinţă. Din partea PNL a fost chiar domnul Horia Uioreanu, care a asigurat pe final cvorumul necesar.

Deci, cred că în momentul acesta ar trebui să dăm dovadă de puţină înţelepciune, să o înscriem pe ordinea de zi astăzi sau mâine dimineaţă; colegii noştri au posibilitatea să o reîntoarcă la comisie dacă nu şi-au susţinut, din diferite motive, eu cred că intenţionat n-au venit la comisie, dar cred că procedural aşa ar fi bine. Intrăm în plen cu legea; dacă reuşesc, o retrimit la comisie, îşi susţin amendamentele din nou în comisie; dacă nu, au posibilitatea în plen. Pot să facă acest lucru. Altfel, cred că în momentul de faţă am putea considera că, după ce au obstrucţionat şedinţele de comisie, se încearcă acum obstrucţionarea şi a activităţii parlamentare în plen. Paşii au fost făcuţi şi cred că nu mă poate contrazice nimeni în acest moment. Trebuie înscrisă pe ordinea de zi, dacă avem puţină înţelepciune. Dacă suntem convinşi ceilalţi că trebuie reîntoarsă la comisie pentru rediscutare, este foarte bine; dacă nu, cei care au amendamente respinse le pot susţine în plen. Vor trece, nu vor trece, vom vedea.

Rugămintea mea este să o înscriem pe ordinea de zi şi vorbesc din postura de membru al Comisiei de buget-finanţe. Am fost la toate şedinţele – şi la cele care s-au ţinut, şi la cele care nu s-au ţinut. Mulţumesc.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Şi eu mulţumesc.

Domnul Albu.

 

Domnul Gheorghe Albu:  

Eu cred că propunerea, şi nu numai propunerea, apelul făcut a fost corect şi a fost mai degrabă un apel, în opinia mea, la sprijin, dincolo de o replică sau alta mai ţâfnoase. Suntem în situaţia în care am mai făcut, putem să trecem pe ordinea de zi, cu sprijinul colegilor noştri de la această opoziţie temporară, putem să trecem pe ordinea de zi, pentru că, până la urmă, lucrurile procedural sunt încheiate într-un anumit fel. Raportul cred că este depus, este pe drum, deci încheiat; amendamentele – respinse, admise – au fost trecute în raport, deci se poate trece. Mai ales că înţeleg că cuprinsul, după câte am înţeles din dezbateri, nu ştiu legea în esenţă, în cuprinsul ei intim, dar înţeleg că nu modifică radical nu ştiu ce situaţie şi ea poate trece.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Îl iubesc pe domnul Albu, în condiţiile în care face apel la înţelepciunea noastră, în condiţiile în care ar trebui să roage colegii lui să fie înţelepţi şi să nu mai fim atacaţi.

Legat de ce a spus colegul nostru de la PD, domnul secretar, vreau să-i spun că degeaba ne acuză că nu am citit legea sau că nu am fost la şedinţele Comisiei de buget-finanţe, pentru că fiecare grup parlamentar, prin reprezentanţii săi, şi-a făcut amendamente. Vreau să vă informez că domnul Duşa a fost cel care a supravegheat din partea noastră acest proiect de lege ca şi raportor. Amendamentele au fost însuşite de PSD, iar comisia, prin majoritatea pe care şi-a creat-o, n-a adoptat nimic. Ca să completez, într-adevăr, colegul meu Albu a spus foarte bine, această lege nu modifică nimic. Nu modifică nimic şi, teoretic, creează nişte funcţii de demnitari, în condiţiile în care primul ministru spune că tot timpul trebuie să facem restricţii.

Eu vă rog să supuneţi la votul liderilor trecerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege, vedem ce iese, intrăm în plen, în plen puteţi face. În orice caz, vă spun încă o dată că îmi declar nemulţumirea că, atunci când aveţi nevoie de ceva, faceţi trimitere la noi, iar în momentul în care noi solicităm o păsuire, întotdeauna ni se pune pumnul în gură.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnă Aurelia Vasile, vreau să vă spun un lucru, că noi putem să facem un plen miercuri, dedicat dezbaterii legii.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

De acord. Nu am nici un fel de problemă. Absolut nici o problemă.

 

Domnul Gheorghe Albu:  

Doamnă preşedinte, o atenţionare. Eu nu am spus că legea nu modifică nimic, am spus că am înţeles din discursul colegilor că legea nu modifică nimic, deci nu ne afectează foarte tare conţinutul.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamnă preşedinte, o să fac o rememorare, că s-a discutat despre această lege, eram în coaliţie cu PSD, a fost discutată foarte clar împreună cu Fondul, identică cum a fost acolo. Iar faptul că solicităm să intre pe ordinea de zi este absolut firesc, cred că nu este nici prima, nici ultima lege, cât ar fi ea de importantă. Este importantă prin anumite prevederi. Cea mai importantă – şi o ştiţi cu toţii – că în ultimele şase luni de zile nu ai voie să dai nici un fel de ban de la rezerva bugetară, pe care toţi o dorim până la urmă. Şi chiar dacă ar fi acea prevedere unică, ar fi foarte important.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Drept la replică.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu am spus nimic de dumneavoastră.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Aţi spus de PSD.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aurelia Vasile.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Vreau să-i spun colegului meu că, atunci când am făcut marea greşeală de intra alături de el la guvernare – nu alături de PD-L, ci alături de el – proiectul nu era scris şi, teoretic, avea câteva teze. Dacă vrea să-i arăt cum era ideea acelui proiect de lege, am să-i dau proiectul care este înscris la Senat şi care, teoretic, a primit aviz de respingere de la Guvern.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Mihai Voicu, domnul Pardău pentru nişte precizări, după care domnul Ioan Oltean.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulţumesc.

Vă mărturisesc că n-am absolut nimic împotrivă pentru dezbaterea acestei legi în ziua de miercuri. Se respectă şi regulamentul. Numărând şi ziua în care se depune şi ziua şedinţei.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cu o singură întrebare: colegii dumneavoastră din PNL vin la plen? La dezbatere? Pentru că de obicei nu vin, de aceea întrebam. De obicei nu vin şi atunci este bine să ne lămurim.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

După ce socoteală?

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu sunt de acord, PD-L vine.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă preşedinte, protestez la afirmaţia dumneavoastră. Vă rog frumos nu spuneţi că nu vin colegii noştri la plen.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, eu întrebam. Să ştiţi că ne îndreptăm către o soluţie, care eu cred că este foarte bună şi foarte constructivă. Doar atât, vreau să mă asigur că vom fi şi în cvorum.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Dar vă rog să vă retrageţi cuvintele că nu vin colegii de la PNL la plen. Vă rog frumos.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolăescu, în calitate de vicelider al Grupului parlamentar PNL, sunteţi de acord cu această propunere şi cu cvorumul?

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Cu asta sunt de acord, dacă vă retrageţi şi dumneavoastră cuvintele.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine. Sunteţi de acord?

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

De acord.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

De asemenea, avantajul este că, fiind o şedinţă dedicată acestui subiect, pentru că, până la urmă, există o procedură parlamentară, ideea este că toţi cei care au amendamente respinse, şi sunt destul de multe, vor avea timp să şi le susţină, o chestiune elementară. Mâine suntem presaţi, mă rog. Deci, pentru miercuri se respectă şi regulamentul şi procedurile, este şi termenul cu FMI.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, şi putem să înscriem miercuri pe ordinea de zi şi avem stabilit că se dezbate miercuri şi se încheie cu vot final pe proiectul de lege.

 

Doamna Aurelia Vasile:     

Doamnă preşedinte, vom modifica şi vom spune că miercuri avem plen.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Acesta este programul.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Şi facem ordinea de zi pentru ziua de miercuri. De ce? Pentru că mâine seară o să avem şedinţa Biroului şi a liderilor de grup. S-a spus că mâine seară, după ce se termină plenul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Staţi un pic.

Doamnă Aurelia Vasile, stabilim de astăzi, ca să nu am surprize că pe urmă lipsiţi de la şedinţă, conform bunului obicei.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Nu, nu o să lipsim.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ideea este că stabilim miercuri plen, dacă sunteţi de acord, modificăm programul, miercuri plen, având pe ordinea de zi, aşa cum a spus domnul Mihai Voicu, acest proiect de lege şi se închide cu vot final pe el. Programul este până la epuizare.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Doamnă preşedinte, pentru că nu aveţi încredere în noi, atunci permiteţi-mi ca eu să vă asigur că susţin ce spuneţi dumneavoastră, în condiţiile în care şi dumneavoastră trebuie să mă asiguraţi că nu o să folosiţi tertipuri pentru a-l băga pe ordinea de zi astăzi sau mâine. Bun. Deci, avem înţelegere. Pentru că femeile se ţin de cuvânt, bărbaţii nu se ţin.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă preşedinte, înţeleg în felul următor, că se naşte ca o concluzie: miercuri dimineaţă de la ora nouă – şedinţa Camerei Deputaţilor în plen cu un singur punct la ordinea de zi, până la epuizare, cu vot final şi cu asta am închis discuţia.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Propunerea formulată de domnul Nicolăescu întruneşte punctul de vedere al tuturor? Vă mulţumesc.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Doamnă preşedinte, am o mare rugăminte la dumneavoastră. Conform regulamentului, votul final se stabileşte la o oră precisă, pentru că altfel o să vă treziţi în sală că aveţi 170 şi n-aveţi. Vă rog eu frumos, haideţi să stabilim de la 9.00 la 11.00 se dezbate legea şi la 11.00 este votul final.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Deci, încă o dată. Am spus că mai avem şedinţă şi mâine şi putem să discutăm  amănuntul acesta. Acum, eu cu doamna preşedinte avem o înţelegere pe care o respectăm amândouă. Amănuntul acesta îl stabilim mâine.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă preşedinte, cred că domnul Valeriu Zgonea acum nu are dreptate şi vă spun şi de ce.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Şi părerea mea este aceeaşi.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Este posibil ca dezbaterile să dureze mai puţin şi atunci ce facem?

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai puţin sau mai mult.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Nu, nu. Mai puţin. Eu merg acum pe varianta grea, în care terminăm la 10.00 şi până la 11.00 nu mai este nimeni în sală.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Corect. De acord. Deci, la sfârşitul dezbaterii – vot.

De acord? Bun. Vă mulţumesc.

Şi atunci rămâne să aibă şedinţe comisiile după plen.

Este, tot la ordinea de zi, domnul Daniel Buda.

Vă rog.

 

Domnul Daniel Buda:

Vă mulţumesc, doamnă preşedinte.

Domnilor colegi, la pct.4 este acest proiect de lege. V-aş ruga să-l scoateţi de pe ordinea de zi, pentru că nu am raportul gata, dat fiind faptul că cei de la DAE abia acum ne-au comunicat punctul de vedere. Cel care este iniţiatorul proiectul, acum dimineaţă, a venit cu alte amendamente. Prin urmare, nu avem cum să dăm raportul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteţi de acord ca punctul 4 să-l înscriem săptămâna viitoare?

 

Domnul Daniel Buda:

Săptămâna viitoare. Eu sper să-l termin mâine, pentru că nu vreau să fac o chestie din asta.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Punctul 4 este cu insolvenţa.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Vreau să întreb ceva. Într-adevăr, mi-a atras atenţia aşa cum era trecut pe ordinea de zi. Deci, spune: „la solicitarea Comitetului liderilor”, în condiţiile în care de la comisie ştiam ce spune domnul Buda despre proiectul de lege. Eu nu ştiu de ce a fost trecut, pentru că m-am uitat pe site.

 

Domnul Daniel Buda:

A fost o neînţelegere.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Am înţeles.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun, deci sunteţi de acord.

Atunci, domnule secretar general, vă rog să-l scoateţi de pe ordinea de zi pe acesta.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt două solicitări de procedură de urgenţă ale parlamentarilor. Nu se acceptă.

 

PUNCTUL 4

Solicitare din partea domnului deputat Iosif Veniamin Blaga privind acordarea unor zile de concediu

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Solicită trei zile de concediu plătit.

Este în regulă.

Acelaşi lucru solicită şi domnul Cezar Preda.

 

PUNCTUL 5

Scrisoare din partea Comisiei pentru afaceri europene – Grupul pentru combaterea traficului de persoane, referitoare la organizarea unei runde de audieri la Parlamentul României – evaluarea progreselor înregistrate de România în privinţa luptei împotriva tuturor formelor de trafic

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este material amânat de data trecută.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Doamnă preşedinte, noi l-am trimis, nu se pot face audierile până când nu se începe procedura de acceptare de către Biroul permanent reunit, a începerii procedurii de audiere. Există o decizie a Comisiei Europene şi o rezoluţie a APCE, care ne obligă la sfârşitul anului să avem un raport pe traficul de persoane al Parlamentului. Şi atunci, eu, ca să pot să fac un raport în numele Parlamentului României, pe care să-l prezint, trebuie automat să încep audierile cu anumite structuri guvernamentale care aplică politica în acest domeniu. Nu pot s-o fac, pentru că n-am un instrument, decât comisie de anchetă sau comisie permanentă sau audieri. Şi atunci eu am înaintat-o dumneavoastră ca să prezint care este punctul nostru de vedere pe care dumneavoastră să-l trimiteţi Biroului permanent reunit care să-l accepte, după care noi începem la Comisia de afaceri europene, fiind comisie reunită, să începem procedura de audiere cu privire la finalizarea unui raport la sfârşitul anului.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, merge către Birourile permanente reunite.

 

PUNCTUL 6

Organizarea unei expoziţii cu vânzare de obiecte specifice Sărbătorilor de Paşti

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De acord.

 

PUNCTUL 7

Fotografii de prezentare Camera Deputaţilor în regim de gratuitate

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De acord.

 

PUNCTUL 8

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Memorandum intern privind participarea la Conferinţa Europeană a reprezentanţilor Diasporei Ruse (Viena, 2-4 aprilie 2010).

Adoptat.

 

2. Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru cultură, ştiinţă şi educaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Istanbul, 10-11 mai 2010).

Adoptat.

 

3. Memorandum intern privind deplasarea în SUA a domnului deputat Mircea Lubanovici (16-26 aprilie 2010).

Adoptat.

 

4. Memorandum intern privind vizita oficială la Varşovia a unei delegaţii a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă (26-29 aprilie 2010).

Adoptat.

 

5. Memorandum intern privind vizita în Regatul Danemarcei a unei delegaţii a Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor (11-13 mai 2010).

Adoptat.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Şi motivarea absenţelor celor din Comisia SRI.

Aprobat.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,30.