S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de marţi, 12 martie 2013

 

 

Şedinţa a început la ora 13,45.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat:  domnul Ioan Oltean – vicepreşedinte, domnul Eugen Nicolicea, domnul Cristian Buican, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu (de la ora 13,50) şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici şi domnul Seres Denes – chestori, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Victor Paul Dobre – Grupul parlamentar al PNL, doamna Mihaela Stoica – Grupul parlamentar al PDL, domnul Mate Andras-Levente – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ioan Moldovan – Grupul parlamentar al PC, şi domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Tamara-Dorina Ciofu – Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar-general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan – secretar-general adjunct, domnul Georgică Tobă şi domnul Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Simion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Laura Nicoleta Riteş – Direcţia procedură legislativă, sinteze şi evaluări, domnul Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii, doamna Gabriela Enea – Direcţia pentru relaţii publice şi protocol, domnul Nicolae Comănescu – Cancelarie Preşedinte, domnul Victor-Viorel Coman – director general la Cabinet Secretar general, şi doamna Monica Dumitrache – director la Grupul parlamentar al PSD.

 

*

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Avem doi colegi plecaţi la Ministerul Justiţiei.

Privind ordinea de zi, este în regulă, da? Bun!

 

PUNCTUL 1

Moţiunea simplă cu titlul : Politica antieuropeană saucum poate trăi USL fără Schengen

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Acum, la punctul 1, avem o chestiune cu moţiunea simplă.

Vreau să mă consult cu cei care au mai multă experienţă decât mine. Noi suntem în Uniunea Europeană, Schengen-ul este chestiune de politică externă.

„Moţiunile simple privind politica externă se supun dezbaterii numai însoţite de avizul Comisiei pentru politică externă şi cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe” este vorba de articolul 162 cu 2, din regulament.

Cum facem în acest caz? Problema este că această moţiune este un mix. Schengen este o chestiune de politică externă şi de afaceri interne, pe de altă parte. Dar este de politică externă, pentru că nu toate statele Uniunii Europene sunt în Schengen. Statele nordice sau Marea Britanie nu sunt în Schengen şi nu este condiţie a aderării la zona euro sau în alte părţi. Cel puţin, aşa îmi aduc eu aminte.

Face parte de upgradarea JAI, dar este o chestiune puţin mai delicată. Este o chestiune complexă, care incumbă şi participarea Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei de politică externă. Din punctul meu de vedere, ar trebui să o trimitem la Comisia de politică externă, să ne dea un aviz şi trebuie să o trimitem, spre consultare, Ministerului Afacerilor Externe. Chiar dacă ea are şi parte tehnică, care aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar partea cea mai mare ţine de afaceri externe.

Vă rog, domnule vicepreşedinte.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte, in extremis, putem merge pe o asemenea motivare, pentru că ....

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

De ce in extremis,  motivaţi!

 

Domnul Ioan Oltean:

Dacă îmi daţi voie, asta vreau să motivez, domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi.

Deci în principal, noi ne referim la politica Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Justiţiei care, în principal, sunt ministerele care sunt preocupate de zona Schengen. Elementele care sunt învederate aici sunt mai mult elemente de politică internă.

Sigur că, Schengen-ul este zona ce aparţine de politică externă, dar toate elementele care au dus la împiedicarea accesului nostru în zona Schengen sunt elemente de politică internă. Sunt lipsuri majore din activitatea Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei. De aceea, din punctul nostru de vedere, nu cred că putem califica această moţiune simplă ca tratând o temă de politică externă pură, care să determine aplicarea articolului 162 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Noi apreciem că este o moţiune care vizează politica internă, care ar fi determinat, în ultimă instanţă, o altă atitudine şi o altă prezenţă a noastră la Consiliul JAI. De aceea, noi credem că moţiunea trebuie să îşi urmeze cursul normal al moţiunilor simple şi nicidecum să amestecăm Ministerul Afacerilor Externe sau să o trimitem la Comisia de politică externă, pentru o aviza într-un fel sau altul.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Prima decizie a fost luată în Comitetul instituit de Ministerul Afacerilor Externe, după care s-a dus în COREPER, din COREPER a venit în Comitetul miniştrilor de interne, unde se ia decizia finală. Dacă înainte, în celelalte, existau obiecţii, miniştrii de interne nu mai aveau ce să pună pe ordinea de zi. Aceasta este procedura, nu am inventat-o eu. Şi este, până la urmă, o chestiune şi de politică externă, din păcate.

Domnul deputat Neacşu şi apoi domnul vicepreşedinte Oltean.

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, parcurgând în fugă textul moţiunii, am observat că principalul minister vizat şi principalul ministru vizat sunt Ministerul Afacerilor Externe şi, respectiv, ministrul de externe. Dacă ne uităm în textul moţiunii, cel mai des invocat nume este Titus Corlăţean şi cel mai des invocat minister este Ministerul Afacerilor Externe. Până la urmă, nu putem spune că este o afacere internă, dar noi îl chemăm la raport pe ministrul de externe. Parcă nu este tocmai în regulă!

Şi, până la urmă, nu prea văd de ce ne ferim de procedura aceea, pentru că este o chestiune strict procedurală, este stabilită de regulamentul nostru. Acum, că nu este săptămâna aceasta şi este săptămâna viitoare, după ce vine avizul, chiar nu văd o problemă în acest lucru.

 

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să observaţi, domnule lider de grup, că noi nu ne referim la politica Ministerului de Externe, ne referim la afirmaţiile făcute de către ministrul de externe, pe care le considerăm absolut neîntemeiate şi iresponsabile, în contextul în care, toate guvernele de până acum au făcut eforturi majore pentru a ne înscrie în această zonă liberă, europeană.

Noi nu criticăm, nu putem găsi acolo expresii sau fraze în care se critică politica generală a Ministerului de Externe. Ne referim, mai mult, la neajunsurile pe care le identificăm în politica Guvernului şi în politica Ministerului Afacerilor Interne, în raport cu condiţiile pe care noi trebuie să le îndeplinim, pentru accedere în zona Schengen. Sau, mai mult, la afirmaţiile făcute de către unii lideri ai Guvernului, în raport cu atitudinea manifestată de către un stat sau altul din Uniunea Europeană, vizavi de posibilitatea noastră de a accede în zona aceasta. Repet, nu cred că există elemente care să justifice o analiză, la nivelul Comisiei de politică externă şi la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, ca proceduri prealabile obligatorii, care să determine prezentarea moţiunii în plenul Camerei Deputaţilor.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Domnule vicepreşedinte, orice aţi vrea dumneavoastră să spuneţi, eu vă înţeleg, vă respect şi vă apreciez.

Politica europeană are mai multe componente. În materia Schengen este parte şi  politica externă, de aceea v-a deranjat afirmaţia ministrului de externe, pentru că de la el începe totul. Şi acolo este şi prima comisie. Nu mai intru eu în amănunte şi în proceduri de tratate, de funcţionare a Uniunii Europene, nu are nici un rost.

Pe cale de consecinţă, moţiunea are numărul de semnături necesare, nu discutăm această problemă. Au fost şi altele care au avut probleme, dar asta nu are. Pe 162 cu 2, secretarul general o trimite la Comisia politică externă pentru a-şi da avizul şi cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile legale.

Comisia de politică  externă, săptămâna viitoare, obligatoriu, să vină cu avizul, să îl avem la Biroul permanent. Nu luni, marţi!

 

Domnul Ioan Oltean:

Dacă această procedură rezultă şi se impune prin majoritatea membrilor Biroului permanent ...

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu se votează regulamentul, domnule vicepreşedinte!

 

Domnul Ioan Oltean:

Am o rugăminte, domnule preşedinte, ca termenul pe care îl dăm Comisiei de politică externă să fie luni, ca luni  să putem fi în posesia acestui aviz. Este o chestiune relativ simplă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Dar Ministerului Afacerilor Externe nu putem să îi dăm termen!

 

Domnul Ioan Oltean:

Şi ministerul, dacă se vorbeşte cu ministrul, pot să dea acest aviz până luni.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Le facem o scrisoare şi le cerem ca, în conformitate cu prevederile legale, art.162, alineat 2, să ne transmită avizul Comisiei de politică Externă, să o înscriem cu prioritate pe ordinea de zi, săptămâna viitoare şi să ne transmită opinia Ministerului Afacerilor Externe până luni, da? Vă mulţumesc.

Deci până luni, 18 martie.

 

Domnul Cristian Adrian Panciu:

Nu am înţeles, domnule preşedinte, doar comisia sau şi ministerul?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Şi una şi alta, aşa scrie în regulament.

Eu pot să dau termen pentru comisie şi să cer ministerului să îmi trimită tot până luni punctul de vedere. Are timp.

 

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

La ordinea de zi nu avem probleme.

 

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Rămânem pe acest program pentru săptămâna viitoare. De acord? Da, vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 4

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Nu avem nici o iniţiativă care să ne oblige. Restul, au iniţiatori, şi nu se aprobă.

 

PUNCTUL 5

Notă privind actele şi documentele de informare ale Comisiei pentru afaceri europene referitoare la COM(2012)614 (E53/2012) şi COM (2012)663 (E54/2012)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o notă privind actele şi documentele de informare ale Comisiei pentru afaceri europene referitoare la COM 614 şi COM 663 de anul trecut.

Este corect.

Am avut o discuţie cu domnul Panciu şi cu colegii mei.

Vă supun spre aprobare această opinie. Proiectul final de opinie care se transmite direct instituţiei europene şi Guvernului României este în forma redactată de către Comisia pentru afaceri europene, sub semnătura mea ca preşedinte ale Camerei Deputaţilor.

Dumneavoastră, Biroul permanent, optaţi între a o trimite direct sau a o supune dezbaterii plenului.

Va avea avizele şi opiniile de la comisiile locale.

Ca să nu mai existe probleme, proiectul final de opinie al Comisiei pentru afaceri europene este redactat ca proiect final de opinie al Camerei Deputaţilor. Este corect. Este în ordine.

Biroul permanent? Nu sunt probleme.

Deci, va fi proiect final de opinie.

Biroul permanent a aprobat în unanimitate această procedură.

Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 6

Informare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale privind constituirea unor subcomisii

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o informare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale privind constituirea unor subcomisii.

Este vorba de acea informare pe care am solicitat-o ieri.

Din punct de vedere juridic şi regulamentar, preşedintele comisiei a respectat procedurile.

Nu afectează nici o altă comisie în ceea ce priveşte atribuţiile pe care le are fiecare subcomisie.

Eu vă propun să le aprobăm.

De acord? Vă mulţumesc.

Aici este o abţinere, pentru că este colega dumneavoastră.

 

PUNCTUL 7

Scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Eu am citit argumentaţia doamnei Mincă, şi nu are legătură.

Domnule deputat, vă rog să aveţi încredere în cei care au mai multă experienţă în Parlamentul României, pentru că nu se creează confuzii.

Am luat act de opinia doamnei Mincă, şi vă rog să îi transmiteţi că nu există nici o subcomisie pentru combaterea discriminării în cadrul Comisiei pentru drepturile omului. Drept urmare, scrisoarea domniei sale nu îşi are suportul legal.

 

PUNCTUL 8

Solicitare din partea domnului deputat Marian Neacşu, liderul Grupului parlamentar al PSD

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o solicitare din partea domnului deputat Neacşu. Este vorba de suplimentarea cu un loc la Comisia de agricultură.

Da, se poate.

Colegii din grupurile parlamentare? Da, de acord.

Se aprobă.

Vă mulţumesc mult.

 

PUNCTUL 9

Solicitare din partea domnului deputat Dan Radu Ruşanu, liderul Grupului parlamentar al PNL

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o solicitare din partea domnului deputat Dan Radu Ruşanu.

Este vorba de două locuri.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Dar am nominalizat numai unul.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu pot fi două locuri în plus.

Aveţi şase cu şase, şi puteţi să faceţi şapte cu şapte.

Se poate să se suplimenteze cu unul. Nu este o problemă.

Dar cu două locuri nu se poate.

Deci, se aprobă numai unul.

Biroul permanent, sunteţi de acord? Da. Deci, păstrăm cutuma pe care am avut-o.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Îl putem şi nominaliza pe domnul deputat Romeo Nicoară.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Deci, este vorba de un loc.

 

PUNCTUL 10

Solicitare din partea domnului deputat Gheorghe Tinel privind aprobarea a 3 zile de concediu în perioada 11-13 martie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnul deputat Gheorghe Tinel solicită trei zile de concediu.

Se aprobă.

 

PUNCTUL 11

Memorandum intern: Organizarea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaţionale a Igienei Orale

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Aici este vorba de organizarea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaţionale a Igienei Orale.

Eu am citit acest memorandum şi sunt de acord.

Colegii din Biroul permanent, sunteţi de acord? Da, în unanimitate. Vă mulţumesc mult.

 

PUNCTUL 12

Scrisoare din partea Societăţii Culturale şi de Atitudine Civică Transilvană „Glasul Moţilor” din România

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o scrisoare din partea Societăţii Culturale şi de Atitudine Civică Transilvană „Glasul Moţilor” din România.

Această scrisoare nu este pentru noi.

Este vorba de înaltă trădare, infracţiuni, de modificarea Codului Penal.

Scrisoarea să fie transmisă la Comisia juridică.

Unanimitate.

Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 13

Memorandum intern: Numărul de posturi alocate Secretariatului pentru comisiile permanente şi pentru cabinetele preşedinţilor comisiilor permanente în legislatura 2012-2016

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem un memorandum intern privind numărul de posturi alocate Secretariatului pentru comisiile permanente şi pentru cabinetele preşedinţilor comisiilor permanente în legislatura 2012 – 2016.

Da, este vorba despre ceea ce am discutat la grupuri. Este ceea ce au votat şi au semnat liderii grupurilor.

Noi ne supunem. Unanimitate. Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 14

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Memorandum intern privind organizarea de către Camera Deputaţilor a atelierului cu tema „Black Sea Area – A place where opportunities meet strategic policies”

(Palatul Parlamentului, Bucureşti, 18 martie 2013)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Aici este vorba de organizarea de către Camera Deputaţilor a atelierului cu tema „Black Sea Area – A place where opportunities meet strategic policies” la Palatul Parlamentului pe data de 18 martie 2013.

De acord. Unanimitate.

 

2. Memorandum intern privind întrevederi ale Secretariatului General al Consiliului Europei cu reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor (Bucureşti, 20 martie 2013)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Memorandum intern privind întrevederi ale Secretariatului General al Consiliului Europei cu reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor.

De acord. Unanimitate.

 

3. Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei (monitorizare) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 20 martie 2013)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Participarea la lucrările Comisiei pentru respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei (monitorizare) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Paris pe data de 20 martie 2013.

De acord. Unanimitate.

 

4. Memorandum intern privind participarea la cea de-a 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) şi reuniunile asociate (Quito, Ecuador, 21 – 27 martie 2013)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Aici este vorba de participarea la cea de-a 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) şi reuniunile asociate la Quito, Ecuador.

Este vorba de echipa de doi plus unul, şi Secretariatul.

Membrii Biroului, de acord? Da, în unanimitate.

 

5. Informare privind vizita oficială în România a Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, domnul Jean-Claude Mignon (25 – 26 februarie 2013)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem această informare privind vizita oficială în România a Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, domnul Jean-Claude Mignon.

 

PUNCTUL 15

Diverse

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

„Informăm Biroul permanent că, în temeiul articolului 77 alineatul 2, Preşedintele României a transmis Parlamentului spre reexaminare Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.107/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”.

Este în regulă. Am fost informaţi. Va începe procedura.

Suplimentar, aveţi „Buletinul Legislativ European”.

Mai avem o scrisoare din partea Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii referitoare la „Conferinţa Naţională a Asigurărilor Auto”, eveniment organizat împreună cu Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

De acord. Nu este nici o problemă.

A semnat domnul Ciucă, preşedintele Comisiei juridice.

Sunt de acord, mai ales că este o temă foarte sensibilă.

S-a aprobat în unanimitate.

Vă rog.

 

Domnul Marian Neacşu:

Acum două săptămâni am primit o însărcinare din partea Biroului permanent - de a intermedia o întâlnire între liderii de grup şi organizaţia nonguvernamentală FACIAS.

Anunţ colegii că întâlnirea este stabilită pentru mâine dimineaţă la ora 11,00 la sala mică a Grupului parlamentar al PSD.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Este în regulă. Vă mulţumesc mult.

Doamnelor şi domnilor, ne vedem la ora 15,00.

Să aveţi o zi frumoasă.

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,05.