STENOGRAMA

şedinţei comune a Birourilor permanente

ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

din ziua de joi, 11 aprilie 2013

 

 

Şedinţa a început la ora 13,45.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat:

De la Camera Deputaţilor: domnul Eugen Nicolicea şi  domnul Cătălin-Daniel Fenechiu – secretari, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc  – Grupul parlamentar al PNL, domnul Liviu Codîrlă – Grupul parlamentar al PP-DD, domnul Kelemen Atilla-Bela-Laszlo - Grupul parlamentar al UDMR, şi domnul Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

De la Senat: domnul Florin Constantinescu şi domnul Cristian-Sorin Dumitrescu – vicepreşedinţi, domnul Tudor Barbu – secretar, domnul Ioan Chelaru –­­­ chestor, domnul Ilie Sârbu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Cristian Rădulescu – Grupul parlamentar al PDL, şi domnul Constantin Popa – Grupul parlamentar al PP-DD.

 

Invitaţi:

Domnul Mihai Alexandru Voicu – ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

De la Camera Deputaţilor: doamna Ileana Maria Luncan – secretar-general adjunct, domnul Georgică Tobă şi domnul Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Simion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Laura Nicoleta Riteş – Direcţia procedură legislativă, sinteze şi evaluări, domnul Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii, doamna Gabriela Enea - Direcţia pentru relaţii publice şi protocol, doamna Andreea Cleras – Direcţia generală pentru relaţii externe, domnul Victor-Viorel Coman – director general la Cabinet Secretar general, şi doamna Monica Dumitrache – director la Grupul parlamentar al PSD.

De la Senat: domnul Dan Sorin Mihalache – secretar general adjunct, domnul Ion Vărgău – secretar general adjunct, doamna Constanţa Călinoiu – Direcţia Generală Legislativă, doamna Mihaela Ciochină – Direcţia proceduri parlamentare, sinteză şi evidenţă legislativă, domnul Gabriel Sterea – Direcţia generală Secretariat general, doamna Simona Paraschiv – consilier, doamna Roxana Truinea şi doamna Claudia Pencea – Direcţia pentru organizarea lucrărilor plenului Senatului, şi doamna Ioana Nicoleta Nicolae – Cancelarie Preşedinte.

*

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Bună ziua.

Începem şedinţa.

Am discutat cu toţi colegii noştri pe procedura pe care şi Senatul şi Camera Deputaţilor o folosesc. Cei care nu sunt prezenţi şi-au dat acceptul de principiu. Am primit acum angajarea răspunderii. Şi, ca să putem să respectăm un interval de timp suficient de mare pentru Opoziţie, am spus că, dacă am fi avut şedinţa luni, colegii aveau 24 de ore, dar, astfel, până luni toţi colegii din Opoziţie pot să-şi transmită amendamente la angajarea răspunderii. M-am consultat cu colegii mei şi toţi sunt de acord cu această variantă. S-a mai practicat în trecut, nu este o problemă, nu este o chestiune care să ne afecteze.

La ordinea de zi cred că nu sunt probleme.

Avem trei lucruri foarte importante.

 

PUNCTUL 1

Scrisoare din partea domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta privind angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de Lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem scrisoarea domnului prim-ministru. Eu aş merge pe varianta în care până luni la prânz la cei doi preşedinţi să fie strânse amendamentele, şi luni la prânz să le transmitem la Guvern. Este bine, domnule ministru?

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Este foarte bine pentru că noi am planificat ca marţi să avem şedinţa de guvern în care, conform procedurilor legale şi constituţionale, să analizăm amendamentele şi să comunicăm punctul de vedere.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Având în vedere discuţia pe care am avut-o cu domnul prim-ministru, l-am rugat mult să facem şedinţa de angajare ca să putem să intrăm într-o logică şi să nu mergem spre Sărbătoarea de Paşti, şi vă propun să mergem pe varianta în care miercuri la ora 11,00, pentru că parlamentarii vor rămâne miercuri, să facem şedinţă de angajare a răspunderii, la care va veni domnul prim-ministru.

Noi mai avem câteva chestiuni care sunt pe ordinea de zi şi pe care le reglementăm în aproximativ 40 de minute şi după aceea vom merge pe procedura care priveşte angajarea - miercuri, joi şi vineri vor fi trei zile în care se poate depune moţiune de cenzură, dacă se doreşte şi, atunci, moţiunea se poate dezbate joi. Astfel, suntem într-un avantaj din toate punctele de vedere.

Vă rog, domnule secretar.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Propun ca amendamentele să poată fi depuse în format electronic până luni la prânz şi în mod direct să facem şi un program, pentru că nu va sta aici, la Camera Deputaţilor, un salariat şi la orele la care nu mai vine nimeni. Programul să fie: vineri – până la orele 16,00, sâmbătă – până la orele 13,00, duminică – până la orele 13,00 – pentru primirea efectivă, dacă cineva depune în scris; iar, dacă depune pe e-mail, poate să depună la orice oră.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Da, programul va fi aşa cum aţi spus dumneavoastră.

Doamna secretar general-adjunct, vă rog să notaţi acest  program, pentru că la mine la cabinet trebuie să rămână şeful de cabinet pentru a prelua amendamentele.

 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Nu va mai fi un Birou permanent reunit?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu.

Toate amendamentele vor fi depuse la Camera Deputaţilor, la mine la cabinet, conform programului pe care l-a spus domnul Nicolicea. Până luni la prânz se depun amendamentele. Eu îl voi informa pe domnul preşedinte Antonescu cu privire la amendamente şi le voi transmite Guvernului, pentru a-şi pregăti răspunsul.

Miercuri va avea loc citirea angajării răspunderii şi, astfel, lucrurile vor fi rezolvate. Sunteţi de acord?

 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule preşedinte, înţeleg că acum convocăm şi şedinţa Camerelor reunite?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Da, convocăm şedinţa Camerelor reunite pentru miercuri la ora 11,00 pe angajarea răspunderii. Vă voi spune şi celelalte două puncte.

Este în regulă.

 

PUNCTUL 2

Scrisoare din partea domnului Crişu Anastasiu, Avocatul Poporului, referitoare la demisia domnului Valer Dorneanu din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului ca urmare a numirii în funcţia de judecător la Curtea Constituţională

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnul Crişu Anastasiu ne-a trimis o scrisoare referitoare la faptul că domnul Valer Dorneanu şi-a depus demisia de mult timp. Luăm act de ea şi rog liderii grupurilor parlamentare să facă nominalizarea pe funcţie – este vorba de grupul asupra căruia s-au pus de acord.

Este în regulă. Vă mulţumesc foarte mult.

Vă rog să vă uitaţi pe procedură. Nu ştiu dacă vom reuşi să o rezolvăm miercuri. Este vorba de audiere.

Vă rog, domnule Tobă.

 

Domnul Georgică Tobă:

Birourile permanente reunite numesc adjunctul Avocatului Poporului.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Numirea se face de către Birourile permanente reunite.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Atunci, va avea loc săptămâna viitoare, miercuri, potrivit legislaţiei.

Şi miercuri, înainte de şedinţa de plen, vom avea o şedinţă scurtă de Birou permanent şi vom stabili şi numirea aceasta, cu acordul liderilor.

 

Domnul Tudor Barbu:

Am putea preciza de acum să facem programul în aşa fel încât tot în şedinţa aceea să rezolvăm şi problema aceasta.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu, deoarece va avea loc un Birou permanent înainte.

 

Domnul Tudor Barbu:

Este vorba de acel birou permanent pregătitor înaintea plenului, dar, dacă acum liderii grupurilor sunt notificaţi sau ştiu de acum, este perfect.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Asta am şi spus. Este în regulă.

 

PUNCTUL 3

Scrisoare din partea Grupurilor parlamentare PSD din Senat şi Camera Deputaţilor privind înlocuirea domnului deputat Victor Viorel Ponta cu domnul senator Adrian Anghel în cadrul Grupului Pro-America

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o scrisoare din partea Grupurilor parlamentare PSD din Senat şi Camera Deputaţilor privind înlocuirea domnului deputat Victor Viorel Ponta cu domnul senator Adrian Anghel în cadrul Grupului Pro-America. Această discuţie referitoare la Pro-America este corectă, numai că eu am o altă propunere. Aceasta este schimbarea pe care domnul Sârbu şi domnul Neacşu au făcut-o – domnul Adrian Anghel. Este o greşeală de redactare, ca să fie foarte clar. Domnul prim-ministru m-a rugat de la început să fie domnul Anghel.

Am foarte multe cereri de la colegii din grupurile parlamentare de a merge în acest grup. De aceea, fac următoarea propunere către liderii grupurilor parlamentare: grupurile parlamentare mari - adică PSD, PNL sau, dacă vreţi, fiecare grup parlamentar să mai facă câte o propunere. Nu cred că deranjează pe nimeni. Vă rog mult să veniţi cu o variantă. M-au sunat colegi de la  toate grupurile parlamentare. Poate v-au informat şi pe dumneavoastră, dar am avut rugăminţi nu de la Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, nu de la Grupul UDMR, dar de la celelalte grupuri – de la PP-DD, de la PNL în special şi de la PSD, şi chiar de la PDL m-au rugat că ar mai dori să suplimenteze cu un loc fiecare grup.

Aşa încât dacă primele patru grupuri care sunt mari mai fac câte o propunere pentru Grupul Pro-America, eu spun că nu deranjează. Vă rog ca până săptămâna viitoare Comitetul liderilor să vă întâlniţi pe această chestiune. Oricum vă întâlniţi şi pentru chestiunea referitoare la Avocatul Poporului. Dacă rezolvăm şi această chestiune, este perfect. De acord? Vă mulţumesc foarte mult.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Atunci, vorbim de un alt algoritm.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu există algoritm. Nu este un grup de prietenie, domnule Varujan Pambuccian. Am mai discutat odată chestiunea aceasta. Este un grup de susţinere Pro-America făcut în 2010, şi înţelegerile au fost între grupuri în aşa fel încât să nu fie un grup de 25 şi iar să facem discuţii, dar să fie un grup în aşa fel încât să fie colegi care vorbesc limba engleză şi care să fie susţinători ai parteneriatului strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Perfect.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dumneavoastră îl aveţi pe domnul Vainer.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Da. Dar, dacă facem suplimentarea aceasta, o putem face la toate grupurile.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu putem să o facem la toate pentru că, de exemplu, PDL-ul are de trei ori mai mult decât dumneavoastră.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Atunci, vorbim de un algoritm.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule Pambuccian, PDL-ul, care are de trei ori mai mult decât dumneavoastră, a făcut doar două propuneri şi m-a rugat să mai facă una în plus. Grupul PP-DD are o singură propunere şi a spus: măcar să aibă şi acest grup două propuneri. Şi am convenit să facem acest lucru.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Este în regulă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dacă nu se supără Grupul UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Grupul UDMR mi-a spus că nu are nici o problemă.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale sper să nu aibă nici o problemă.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu, dar aveam o problemă de matematică.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

O discutăm mai târziu.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Bine.

 

PUNCTUL 4

Scrisori referitoare la modificări în componenţa nominală a grupurilor parlamentare de prietenie din partea:

● Grupului parlamentar al PNL din Senat;

● Grupului parlamentar al PP-DD din Camera Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

La acest punct de pe ordinea de zi sunt scrisori referitoare la modificări în componenţa nominală a grupurilor parlamentare de prietenie din partea Grupului parlamentar al PNL din Senat şi Grupului parlamentar al PP-DD din Camera Deputaţilor.

Îi rog pe domnul Sârbu şi pe domnul Neacşu, liderii Grupurilor parlamentare PSD, ca până miercurea viitoare să rediscute cu toţi liderii grupurilor acest lucru. Şi să vedeţi care sunt cei care au făcut în plus şi să îi comunicaţi domnului Ioan Stan, care trebuie să facă citirea în plen. Dânsul trebuie să facă documentul către Biroul permanent. Dacă nu doreşte domnul Stan să citească, voi citi eu, dar să am materialul sub semnătura domniei sale, pentru că dânsul este preşedintele GRUI-ului, iar grupurile de prietenie sunt parte a GRUI-ului. Să trecem şi această chestiune pe ordinea de zi.

Vă rog pe dumneavoastră, domnule Neacşu, să preluaţi această chestiune.

Sunteţi de acord? Vă mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 5

Scrisoare din partea liderului Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor ca domnul deputat Mugurel Cozmanciuc să facă parte din Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem propunerea ca domnul Mugurel Cozmanciuc să facă parte din Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

Scrisoarea va fi transmisă pentru plenul reunit.

De acord.

 

PUNCTUL 6

Notă privind repartizarea la comisiile de specialitate a:

● raportului de activitate pe anul 2012 al Agenţiei Naţionale Anti-Doping;

● raportului de activitate pe anul 2012 al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES;

● raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor;

● raportului privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2012

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem o notă privind repartizarea la comisiile de specialitate a patru rapoarte.

Raportul de activitate pe anul 2012 al Agenţiei Naţionale Anti-Doping va fi transmis la Comisia pentru învăţământ şi la Comisia pentru sănătate. Termen: 30 de zile.

Raportul de activitate pe anul 2012 al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES va fi transmis la Comisiile pentru cultură.

Termen: 30 de zile.

Unanimitate.

Raportul de activitate pe anul 2012 al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va fi transmis la Comisia economică şi la Comisia juridică de la Senat împreună cu comisiile similare de la Camera Deputaţilor. Termen: 30 de zile.

Raportul privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2012 va fi transmis la Comisiile de apărare şi siguranţă naţională. Termen: 30 de zile.

De acord? Unanimitate.

Vă mulţumesc mult.

Dacă mai avem ceva pe suplimentar?

Ordinea de zi. O să mai introducem la ordinea de zi ce a omis domnul Mitrea data trecută, cele 20 de proiecte pe care le-am votat şi trebuie să fie la votul final. Să le trecem şi pe acestea.

Mai avem o solicitare din partea CSM-ului cu care, dacă dumneavoastră sunteţi de acord, o să-l informez pe domnul preşedinte Antonescu, care este şi preşedintele comisiei speciale.

CSM doreşte să participe, să fie invitat la şedinţele privind formularea propunerilor şi dezbaterilor referitoare la revizuirea Constituţiei.

Eu o să informez, Birourile permanente sunt de acord, nu avem nici o problemă din acest punct de vedere. Vor fi invitaţi conform programului pe care îl are comisia. Acum este cvorumul, este forumul constituţional.

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Dacă îmi permiteţi domnule preşedinte.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă rog.

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

În cadrul comisiei, discuţia aceasta a existat şi s-a apreciat şi s-a votat asupra acestei probleme în sensul că dacă o comisie apreciază că are nevoie de expertiza CSM-ului şi a altora o să-i invite, dar nu fac parte din categoria invitaţilor permanenţi, împrejurare care este prinsă şi în Regulament. Deci, invitaţii permanenţi sunt prinşi în Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei.

Deci, discuţia cu CSM-ul a existat, domnul Chelaru poate să confirme.

 

Domnul Ioan Chelaru:

Domnule preşedinte, părerea noastră este să o trimiteţi la comisie, o să o discutăm sigur. Noi avem interes să folosim toate expertizele de la toţi specialiştii, inclusiv de la C.S.M. pentru a avea un text corect şi atunci nu este nici un fel de problemă. Toată mulţumirea pentru dorinţa dumnealor de a se implica.

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Eu am făcut această precizare pentru că eu am propus ca ICCJ şi CSM să participe la comisie, însă comisia are un alt punct de vedere. Deci, acesta este motivul.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dacă mai sunt şi alte propuneri? Numai sunt alte propuneri, da?

Vă urez o zi frumoasă!

Ne vedem săptămâna viitoare.

Vă mulţumesc foarte mult pentru participare.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,00.