S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de marţi, 18 iunie 2013

 

Şedinţa a început la ora 14,40.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnul Ioan Oltean – vicepreşedinte, domnul Eugen Nicolicea, domnul Adrian-Nicolae Diaconu şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul  Seres Denes – chestori, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Andrei Dominic Gerea – Grupul parlamentar al PNL, domnul Mircea-Nicu Toader – Grupul parlamentar al PDL, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu – Grupul parlamentar al PP-DD, domnul Mate Andras-Levente – Grupul parlamentar al UDMR (până la ora 15,12), domnul Liviu-Bogdan Ciucă – Grupul parlamentar al PC şi domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă şi domnul Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Simion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Laura Nicoleta Riteş – Direcţia procedură legislativă, sinteze şi evaluări, domnul Constantin Bantaş - Serviciul pentru lucrări în comisii, doamna Gabriela Enea – Direcția pentru relații publice şi protocol, doamna Andreea Cleras – Direcţia generală pentru relaţii externe  şi domnul Victor-Viorel Coman – director general la Cabinet Secretar general.

 

*

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Bună ziua!

Începem şedinţa noastră de Birou permanent. Avem la ordinea de zi 21 de puncte. Liderii grupurilor parlamentare au tot 21 de puncte? Perfect. Avem doi chestori. Ne-ar mai trebui nişte membri ai Biroului permanent ca să putem începe. Eu aş putea să încep şi singur, conform deciziei Curţii Constituţionale.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Dacă îmi permiteţi. Până începem, aş vrea să fac o propunere, dacă se poate.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă rog.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Este pentru dumneavoastră şi pentru Serviciul tehnic. Am primit aceste tablete şi sunt foarte utile şi se poate opera uşor cu ele, dar este o problemă. Menţiunile pe care le facem pe documentele pe care le deschidem şi pe care le salvăm rămân în tabletă, dar v-aş ruga, să fiţi de acord, ca structura de specialitate a Parlamentului să introducă acele modificări, să apară automat în momentul în care deschidem ordinea de zi. În final, să rămână salvate pe ordinea de zi. De ce? Pentru ca la momentul în care facem conferinţa de presă să avem menţiunea respectivă cu tot ce avem, să nu trebuie să deschidem fiecare document din mapă a doua oară. Este tehnic foarte simplu de rezolvat.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu am înţeles

 

Domnul Niculae Mircovici:

Deci noi, pe unele documente, vom face modificări: modificări la program, menţiunea de „aprobat” sau „neaprobat”, opt deputaţi în loc de trei plecaţi într-o misiune. Aceste modificări se salvează pe fiecare document cu roşu. Ei, în momentul în care se termină toată operaţiunea şi terminăm şedinţa, când deschidem tableta din nou pe ordinea de zi, să apară în partea dreaptă sau în partea stângă aici a ordinii de zi menţiunile pe care noi le-am făcut în documentul respectiv, dar să avem oglinda a ceea ce s-a întâmplat pe o singură pagină, printr-o simplă deschidere a tabletei şi când mă duc la conferinţă de presă, deschid la ordinea de zi şi spun: programul de lucru s-a aprobat, solicitarea din partea... de asemenea.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Am înţeles.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Despre asta este vorba. Vă mulţumesc.  

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dar documentele sunt în Pdf.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Documentele sunt în Pdf, dar …

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dumneavoastră le vreţi în Word ca să scrieţi pe ele modificarea.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Exact. Păi, noi scriem şi acum, putem scrie pe ele, putem face modificarea şi putem să le şi salvăm, dar salvarea respectivă să apară pe prima pagină, pe ordinea de zi a documentului.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

On-line. Am înţeles.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Absolut, da.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Nu este o problemă.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dacă la ordinea de zi, colegii mei au obiecţii, comentarii de făcut cu cele 21 de puncte? Nu aveţi. Vă mulţumesc.

Intrăm atunci în primul punct al ordinii de zi.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Pentru săptămâna viitoare, luni sunt Rusaliile. Luni – liber, marţi – program de luni, da? Este în regulă. Dacă marţi seara, liderii grupurilor parlamentare, avem raportul de la Comisia de statutul deputatului şi senatorului pentru Regulamentul comun, miercuri dimineaţa facem o şedinţă de plen reunit, ca să şi-l votăm, să nu avem o problemă.

Domnule preşedinte Ciucă, nu uitaţi! Mai avem două obligaţii, da? să le introduceţi săptămâna viitoare.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dacă îmi permiteţi domnule preşedinte. Noi deja lucrăm la comisie pentru procedura de punerea în aplicare a Codului de procedură civilă şi o să încercăm să intrăm şi pe Legea privind măsurile privative de libertate. Am debutat încă de aseară cu subiectul acesta.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Este o lege pentru aplicarea 135. Perfect.

Bun, mergem mai departe.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Domnule preşedinte, am ridicat mâna, dar nu m-aţi văzut.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă rog, domnule Toader. Ne obişnuim încet.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Încet-încet, dar nu mă vedeţi. Deci, aţi spus un lucru, că s-ar putea să facem săptămâna viitoare o şedinţă comună. Cred că ar trebui să rediscutăm avizul solicitat de preşedinte pentru referendum, mai ales că hotărârea respectivă trebuia să prevadă două variante, dacă mergeam aşa: aviz favorabil sau nefavorabil şi atunci hotărârea era valabilă şi trebuie să decidem odată dacă este favorabil sau nefavorabil, că această ambiguitate nu ne face deloc bine şi v-aş propune ca să o rediscutăm, să facem şi Birouri reunite şi cu ocazia aceasta putem să le discutăm sau să facem votul, dacă nu vreţi să facem discuţia încă odată.

Să facem o hotărâre foarte fermă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Faceţi o solicitare către una dintre Camere sau către ambele Camere şi ambele Birouri permanente, noi convocăm marţi BPR-ul şi în BPR luăm decizia.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Este în regulă, bine.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Mulţumesc foarte mult. Secretarii de şedinţă, domnul Mircovici şi domnul Diaconu, da? Bine.

  

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Procedură de drept comun..., nu ştiu dacă avem vreo urgenţă. Nu văd nimic pe urgenţă. Urgenţă de drept: Guvernul României avem pe ex-ISPA – şi gata. La comisii.

Notă suplimentară cu privire la iniţiativele legislative:

Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea administrării şi exploatarea pajiștilor permanente, 34/2013. Vine de la Senat. Şi cea de a doua, OUG 57 – cu energia regenerabilă – tot la fel, merge la comisii.

Membrii Biroului? Unanimitate.

 

PUNCTUL 4

Solicitare din partea Grupului parlamentar PP – DD, referitoare la modificarea componenţei unor comisii permanente

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Grupul PP- DD a solicitat modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor 48 din 2012 privind aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente prin înlocuirea unor deputaţi care nu sunt membri ai grupului parlamentar. Avem o problemă cu domnul deputat Codârlă, care vrea să facă parte şi din altă comisie. Nu se poate.

O discutăm marţi din nou, da? Şi celelalte modificări?

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Celelalte sunt în regulă. 

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Celelalte, secretarul general, sunt în regulă?

Da, bun. Celelalte dacă sunt în regulă, pe ordinea de zi să fie trecute ca să le citim în plen, să facem ceea ce trebuie. Domnul Diaconu îl înlocuieşte pe domnul .... Deci, l-a retras pe domnul Codîrlă, la 4a). Solicitarea fără domnul Codîrlă. Am înţeles.

 

 

PUNCTUL 5

Scrisoare din partea Grupului parlamentar PP – DD, referitoare la desemnarea doamnei deputat Nistor Mărioara în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Intrăm pe punctul 5: doamna deputat Nistor Mărioara – ca membră a PP-DD în Comisia de cultură, renunţă la calitatea de membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Se respectă negocierea liderilor? Da. Bun. Se aprobă.

 

PUNCTUL 6

Informare din partea domnului deputat Bogdan Ciucă, liderul Grupului parlamentar PC

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule preşedinte, ieri s-a îndeplinit procedura prevăzută de Regulament. Parlamentarul a anunţat deja în plenul Camerei.

 

PUNCTUL 7

Scrisoare din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Au mai făcut o subcomisie. Domnul deputat Marian Neacşu.

 

Domnul Marian Neacşu:

Mulţumesc domnule preşedinte. Aţi văzut că nu intervin până nu îmi daţi cuvântul.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Până mă obişnuiesc şi eu cu această sală a juriştilor.., până modificăm sala de Birou permanent...

 

Domnul Marian Neacşu:

Vă rugăm frumos, dat fiind faptul că aici sunt grupaţi liderii de grup, să vă uitaţi cu precădere către zona aceasta.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Acolo sunt liderii de grup? Atunci, o să rog frumos, data viitoare să fie toţi membrii Biroului unde sunteţi dumneavoastră, domnule secretar general, ca liderii de grup să fie pe partea stângă, da? Şi rămâne secretarul general în faţa mea împreună cu secretarii generali adjuncţi, unde sunt şi stenografele.

 

Domnul Marian Neacşu:

Nu era acesta obiectul intervenţiei mele, domnule preşedinte.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă rog.

 

Domnul Marian Neacşu:

Tot eu, acum o săptămână, am rugat să se amâne acest proiect şi v-aş ruga frumos să supuneţi votului colegilor noştri din Biroul permanent să se mai amâne până marţi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Comisia pentru muncă şi protecţie socială?

 

Domnul Marian Neacşu:

Exact cu această problemă, pentru că noi, din câte îmi aduc eu aminte, ca şi Cameră, prin semnătura dumneavoastră, avem un parteneriat cu UNICEF. Şi ei şi-au exprimat dorinţa de a lua cunoştinţă despre lucrurile acestea.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Perfect, se amână o săptămână, discutăm marţea viitoare.

 

Domnul Marian Neacşu:

O să o discutăm marţi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Mulţumesc. Colegii mei sunt de acord.

 

PUNCTUL 8

Solicitare din partea Comisiei de afaceri europene

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Din partea Comisiei de afaceri europene, solicită acordarea unor termene în sesiunea de toamnă, pentru examinarea pe fond a următoarelor propuneri ale Uniunii Europene.

Eu nu ştiu dacă avem voie, comisia nu are problema asta, cu termenele noastre, opt săptămâni sunt opt săptămâni acolo. Domnul Silaghi nu a aflat.

Domnule Ganţ, aşa este? Sunteţi la Comisia de afaceri europene.

 

Domnul Ovidiu Victor Ganţ:

Nu mai sunt!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Eu vă rog frumos, să o amânăm pentru săptămâna viitoare şi, vă rog frumos, să vă informaţi, staff-ul tehnic. Şi, dacă se poate, o repunem pe ordinea de zi şi o aprobăm.

Vă rog, doamna secretar general adjunct.

 

Doamna Ileana Maria Luncan:

Pe perioada de vacanţă parlamentară se pot face derogări de la termene, s-au mai făcut.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu noi trebuie să facem, trebuie să accepte comisia. Comisia acceptă? Sub această rezervă, eu sunt de acord, membrii Biroului nu au nici o problemă.

 

PUNCTUL 9

Scrisoare din partea domnului deputat Mihai Stănişoară referitoare la acordarea a 3 zile de concediu cu plată, în perioada 17-19 iunie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

O scrisoare din partea domnului Sănişoară, care ne solicită 3 zile de concediu. De acord.

 

PUNCTUL 10

Scrisoare din partea doamnei deputat Raluca Turcan referitoare la aprobarea a 7 zile de concediu, în perioada 20-28 iunie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Doamna Raluca Turca solicită aprobarea a 7 zile de concediu, de acord, în unanimitate.

 

PUNCTUL 11

Memorandum intern: Solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 18 iunie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Două memorandumuri de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. O solicitare pentru data de 18 iunie a „Sălii pentru Drepturile Omului”, din cadrul CIC.

Un eveniment în 18 iunie, între 15-17. Nu putem să le dăm în regim de gratuitate, pentru că avem o hotărâre. Deci noi am votat o schimbare de optică şi, acum, Ministerul Agriculturii are dezbatere şi  trebuie să plătească 1000 de euro, nu putem da gratuitate.

 

Domnul Cristian Adrian Panciu:

În 10 minute începe această acţiune şi solicitarea este pentru regim economic deci să plătească suma respectivă, nu în regim de gratuitate, trebuie să plătească.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Dar de ce, astăzi are loc şi tot astăzi să aprob?

 

Domnul Cristian Adrian Panciu:

Ieri a venit hârtia!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Bun, conform hotărârii noastre, aprobăm în regim economic. De acord.

 

PUNCTUL 12

Memorandum intern: Solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării  Rurale – 27iunie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

La următorul punct, la fel, pentru 27 iunie, între 13-18, la fel, suntem de acord, în regim economic dar nu gratuitate. S-a aprobat în unanimitate.

 

PUNCTUL 13

Scrisoare din partea domnului Radu Tudor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Scrisoare din partea domnului Radu Tudor, la Comisia juridică, termen două săptămâni. Membrii Biroului, unanimitate.

 

PUNCTUL 14

Scrisoare din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Scrisoare din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării: în funcţia de ambasador nu poate să lucreze, sunt procedurile de la Comisia de afaceri externe. Audierea persoanelor propuse să fie numite în funcţii de conducere, în institutele care se ocupă de românii din străinătate. Dar nu de asta se ocupă, au alt regim cei de la MAE, diplomaţi de carieră. Nu are nici o legătură una cu asta.

În rest, staff-ul tehnic, când vin documente pentru comisii, le trimitem şi acolo.

 

PUNCTUL 15

Scrisoare din partea Council of Danube Cities and Regions referitoare la Organizarea celui de-al 2-lea Forum al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării la Palatul Parlamentului, Bucureşti, 27-28 octombrie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Scrisoare din partea Council of Danube Cities and Regions, pentru organizarea celui de al doilea forum, 27-28.

O să o rog frumos pe doamna secretar general adjunct, doamna Luncan, să se ocupe.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Domnule preşedinte, aici spune să propunem noi pe cineva pe nuclee, vrea să facă o bursă a ideilor de succes. Citiţi până la sfârşit! Şi cred că ideea este foarte bună, pe 27-28 va fi, dar până atunci se solicită să trimitem şi noi pe cineva, cred că parlamentari de la Comisia de industrie.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Ce parlamentari? Este vorba de o persoană, din cadrul instituţiei, care să se ocupe de partea tehnică. ... este important ca cel de-al doilea forum anual să vină în întâmpinarea mesajului politic, care  va fi transmis de către România ....... succesul depinde de implicarea instituţiei Parlamentului României ca sprijin fundamental al Municipiului .... trebuie să trimitem un parlamentar să discute cu un funcţionar de la primărie.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Poate că şi aşa!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

 În calitate de gazdă, Academia Română, constituirea unui grup de specialişti, la nivel înalt, care să susţină eforturile Guvernului României, al Primului ministru şi al preşedintelui executiv al forumului, în persoana ministrului de externe .......

Biroul permanent face tot efortul, dar trebuie să facem o echipă din cadrul Secretariatului tehnic. Nominalizăm pe unul dintre secretarii generali adjuncţi, pe doamna Luncan, să facem în jurul domniei sale o echipă de staff tehnic şi informează, săptămânal, membrii Biroului permanent şi Comitetul Liderilor. E bine aşa? Deci de acord.

 

 

PUNCTUL 16

Solicitare din partea domnului deputat Eugen Tomac referitoare la deplasare în Republica Moldova, în Colegiul uninominal nr.2

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Domnul Tomac solicită aprobarea unei deplasări.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Dacă-mi permiteţi, a solicitat şi vreau să susţin solicitarea dânsului, să se poată deplasa la Chişinău, unde are birou parlamentar, cu avionul, că nu poate cu altceva, este acelaşi cost ca atunci când pleacă un coleg în teritoriu.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Sunt de acord, dar este în afara graniţelor ţării!

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

De acord!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Îmi pare rău, dar nu pot!

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

De ce?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Este o decizie a Biroului permanent, de pe vremea dumneavoastră. Toţi cei care sunt aleşi în circumscripţiile din afara ţării, au o singură deplasare pe sesiune.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Domnule preşedinte, haideţi să ne gândim, că pleacă în America este una, că pleacă la Chişinău cu costul transportului este altceva.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Preţul la un avion, dacă te deplasezi până în Bulgaria, este echivalent cu costul unui bilet, pe care îl iei din timp, să te deplasezi la Timişoara sau la Cluj.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Dar când se deplasează un coleg al nostru, în colegiul lui, la Cluj sau la Baia Mare, nu i se decontează? O dată pe săptămână. Este o situaţie de excepţie.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu pot, ar trebui să modific mai multe regulamente.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Nu-i nimic, umblăm la regulament, dar mi se pare incorect ....

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

La momentul oportun, o să le modificăm.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Mie mi se pare incorect ca idee.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Pe vremea dumneavoastră nu era incorect?

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Pe vremea noastră, aprobam aşa ceva.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu este adevărat!

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Ba da, îmi pare rău!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu aveţi memorie instituţională!

Domnul vicepreşedinte Oltean!

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Eu doar v-am explicat că, din punct de vedere financiar, nu e nici un fel de problemă, pentru că asta ne interesează.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, este vorba despre o aprobare pe care noi am dat-o în ceea ce priveşte pe toţi parlamentarii din afara graniţelor ţării. Nu e lipsit de importanţă ca noi, totuşi, să regândim sau să reanalizăm posibilitatea de a modifica hotărârea, pentru că este o nedreptate, într-un fel sau altul, faţă de colegul nostru, care se deplasează până la Chişinău, o dată pe sesiune, în aceleaşi condiţii, ca şi cel care se deplasează până la Chicago, tot o dată pe sesiune.

Sigur, este o hotărâre veche, nimic nu este de neînlocuit şi de nemodificat. De aceea, domnule preşedinte, poate că nu ar fi rău să ne aplicăm şi să rugăm staff-ul tehnic ....

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu putem să ne aplecăm aşa, peste noapte, domnilor colegi.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte, eu nu am cerut să ne aplecăm astăzi, în noaptea aceasta!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Eu am spus şi data trecută şi vă reamintesc despre ce este vorba. În momentul în care un parlamentar se deplasează în afara graniţelor ţării, primeşte diurnă pe zi şi nu încălcăm legea, pentru că nu este vorba despre o hotărâre a Biroului permanent, ne întâlnim noi doi şi hotărâm. Trebuie să modificăm legea, pentru că el intră în alt regim, primeşte diurnă pe zi şi i se dă cazare în euro.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte, vă rog să observaţi!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Nu vă supăraţi, asta este legea!

 

Domnul Ioan Oltean:

De acord!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Vine Curtea de Conturi şi ne impută banii, eu nu vreau să plătesc aceşti bani!

 

Domnul Ioan Oltean:

Atâta timp cât deputatul nu solicită şi nu va solicita alte drepturi, decât costurile transportului, nu cere nici diurnă, nu cere nici cazare.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Domnilor, aţi fost miniştri, aţi fost conducători de unităţi, înainte de a veni în Parlament, cum puteţi să spuneţi aşa ceva? Legea este lege pentru toţi, Curtea de Conturi vine şi ne impută banii! Spune, a plecat deputatul, i-ai dat diurnă? Nu! Dar de ce?

 

Domnul Ioan Oltean:

Şi ce să impute?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Că ai încălcat legea!

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Îmi impută cineva că nu am luat diurnă? Nu am mai auzit treaba asta?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Dar în momentul respectiv, dacă nu solicită diurnă, înseamnă că este acţiune parlamentară, vă rog frumos. Nu ştiu de ce nu se vrea să se înţeleagă, aţi fot la guvernare atâţia ani! Legea este lege, am discutat cu staff-ul tehnic de prima dată, când a făcut-o domnul Tomac şi i-am explicat, nu este vorba de a modifica două hotărâri de parlament, pentru că şi la Budapesta ajungi cu 99 de euro.

În momentul respectiv, trebuie să îi dau aceleaşi resurse, ca la orice deplasare externă. Asta este obligaţia mea! El, ca parlamentar, poate să renunţe, dar eu trebuie să fac documentaţia şi decontarea se face altfel. Nu este decontarea din interior.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader: 

Dar Curtea de Conturi, dacă impută, impută când a obţinut un drept nelegal sau dreptul în sine.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Domnule Mate, vă rog frumos, poate că îi convingeţi dumneavoastră, pentru că eu încerc, dar nu înţeleg!

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Mulţumesc să aţi încercat. În primul rând, v-aş ruga să amânăm discuţia şi aş sugera colegilor să vadă ce înseamnă înfiinţarea unui Birou parlamentar, inclusiv dacă eu aş dori să deschid un Birou parlamentar în afara judeţului, nu unde am câştigat alegerile, trebuie să cer acordul Biroului permanent. A deschide în afara ţării este şi o altă problemă, trebuie modificate mai multe hotărâri.

Pentru aceste considerente, pentru a le arăta colegilor despre ce este vorba, eu vă propun să sistăm aici discuţiile pe acest subiect şi să discutăm marţi când discutăm pe puncte, efectiv pe acele hotărâri pe care le-am dat.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Sunt de acord cu dumneavoastră, dar am avut aceeaşi discuţie cu domnul Tomac care a venit la mine şi m-a rugat frumos, după care colegii săi de partid vin şi fac tam-tam. Am spus: domnule Tomac, dacă sunteţi aşa de priceput cu echipa dumneavoastră, veniţi cu propunerile de modificări la toată legislaţia care să ne permită acest lucru, că şi pentru dânsul şi pentru domnul Raeţchi care poate să meargă până în Turcia sau până în Palestina sau până în Israel cu 99 de euro, să vedeţi care cum, leii ăştia sunt. Nu am ce să fac. Nu că nu aş vrea eu.

Bun. O amânăm pentru săptămâna viitoare. Domnul vicepreşedinte Oltean.

 

Domnul Ioan Oltean:

De acord, o amânăm pentru săptămâna viitoare. Vreau să atrag atenţia colegului nostru că nu este vorba de înfiinţarea unui Birou parlamentar. Vă rog să citiţi cu exactitate cererea domnului deputat şi restul discuţiilor le purtăm la o dată când vom avea suficiente informaţii.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Este exact ce zice domnul Mate. Bun, mergem mai departe.

 

PUNCTUL 17

Solicitare din partea domnului deputat Gheorghe Firczak

 

11 – 15 iulie – Congresul al XII-lea mondial al rutenilor din Munkacevo.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, vă rog să fiţi de acord, este vorba numai de un microbuz. Toate cheltuielile le suportă Uniunea rutenilor.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Sunt de acord sută la sută. Este colegul nostru, este deputat, are dreptul la Congresul mondial, aprobăm pentru toţi colegii.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Mulţumesc domnule preşedinte.

 

 

PUNCTUL 18

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1.    Memorandum intern privind participarea la cea de-a 41-a Adunare Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) (Sofia, 9 – 11 iulie 2013)

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Ionuţ Vulpescu, Vlad Nistor şi Lucian Bodea. Se aprobă.

 

2.    Memorandum intern privind participarea la cea de-a XLIX-a reuniune a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene (Dublin, 23 – 25 iunie 2013)

şi

   participarea la reuniunea Reţelei parlamentarilor de referinţă în Campania Consiliului Europei pentru combaterea violenţei asupra femeilor (Strasbourg, 26 iunie 2013)

          

          Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

          Deci, la Reuniunea Reţelei parlamentarilor de referinţă în Campania Consiliului Europei pentru combaterea violenţei asupra femeilor – merge domnul Geantă şi cu domnul Silaghi. Doamna Birchall şi cu domnul Matei, consilier parlamentar – ofiţer de legătură COSAC. Suntem de acord. Este o acţiune parlamentară, nu avem ce să comentăm.

         Trei de la Comisia de afaceri europene pentru COSAC? Hotărăşte domnul Silaghi. Nu pot să hotărăsc eu.

 

3.    Memorandum intern privind participarea la cea de-a XXXIX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei – APF (Abidjan, Coasta de Fildeş, 9 -2 iulie 2013)

 

        Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: 

Stroe, Preda, Pâslaru, Cozmanciuc, Korodi, Gorghiu. Un PSD-ist, un PDL-ist, un UDMR-ist şi 3 liberali. Domnul Gerea.

 

       Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

       Domnule preşedinte, eu cred că nu este în regulă. Delegaţia permanentă la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei este cea mai importantă delegaţie a României. Eu nu văd logica de ce să trimit 6 din 8, chiar nu o văd. Toată chestiunea asta mie mi se pare o chestiune care nu este în regulă. Adică de ce PP-DD de exemplu să fie dezavantajat şi în plan de relaţii şi să ajungem la o situaţie de genul acesta?

 

       Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

       Domnule Fenechiu, asta o şi spun. Sunt de acord cu domnul Ionuţ, că este şef, domnul Cezar că este Opoziţia, domnul Korodi la fel. Înţeleg că trebuie să fie doamna Gorghiu că este o doamnă şi ai nevoie de reprezentarea feminină, că aşa scrie la lege, îl înţeleg pe Florin Pâslaru că este PSD, dar pe Mugurel Cozmanciuc nu mai înţeleg de ce îl trimiteţi.

       Domnule Dominic, ar putea să plece cineva de la PP-DD, ca să avem toată echipa completă.

 

       Domnul Andrei Dominic Gerea:

       Nu ştiu care au fost discuţiile în comisie.

 

       Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

       Dacă îmi permiteţi să aflu şi eu despre ce este vorba. Cred că aşa s-au înţeles, dânşii au vorbit.

 

       Domnul Mate Andras-Levente:

       Domnul Fenechiu este şi membru acolo.

 

       Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Haideţi să procedăm aşa: în locul domnului Cozmanciuc va fi domnul deputat Fenechiu din partea PP-DD-ului. Deci: Stroe, Preda, Pâslaru, Fenechiu, Korodi şi Gorghiu.

Staff-ul tehnic, de acum înainte când sunt memorandumurile cu adunările parlamentare vreau să aveţi listele cu negocierile aici. Dacă de la PSD care are cel mai mare grup pleacă unu, nu pot să plece trei de la PNL. Nu poate să vină cel de la PP-DD, atunci înţeleg. Primul care este pe listă s-a înscris.

  

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Bun, ne întoarcem unde rămăsesem, la francofonie.

Doamna Sanda Maria Ardelean, în Coasta de Fildeş, se aprobă.

 

PUNCTUL 19

Memorandum intern: Expoziţie de fotografii

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Expoziţie de fotografii.

 

Domnul Mate Andras-Levente

Vă solicit să fiţi de acord, domnule preşedinte!

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

„Secuime, oameni, peisaje”. Nu pot să vă refuz, dar cum ne-am înţeles, da? Vă mulţumesc foarte mult!

S-a aprobat!

 

PUNCTUL 20

D i v e r s e

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Domnule preşedinte, puteam să discutăm şi la următoarea şedinţă, dar nu am fost pe fază la discutarea ordinii de zi, la primul punct. Noi am înaintat Biroului permanent, acum o săptămână sau două, hotărârea Grupului PNL de înlocuire a doamne deputat Diana Tuşa cu domnul deputat Sorin Teju, în Comisia de afaceri europene.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

S-a aprobat!

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Dar nu a intrat în plen, eu nu am urmărit şi nu ştiam dacă a fost sau nu a fost.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

S-a aprobat în Biroul permanent, vorbiți cu staff-ul tehnic.

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Şi s-a aprobat şi în plen?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Să o punem pe ordinea de zi la plen, vă rog!

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Asta era rugămintea mea.

Şi dacă-mi permiteţi, tot o sugestie tehnică, ca urmare a experienţei noastre de astăzi, în momentul în care notăm ce votăm, trece un pic de timp, trebuie să notezi, să revii, să ieşi din ecran. Adică, trebuie timp.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Facem altceva, vă rog să luaţi la toţi colegii de aici pinpointuri, cu care să scrie. Şi vreau să vă uitaţi la conceptul de Drop Box, pe care îl aveţi toţi şi să fie la fel. Adică, aveţi în stânga ordinea de zi, când apăsaţi pe ea se deschide şi să se poată nota cu pixul direct pe Pdf-ul respectiv şi se salvează imediat.

Deci cei de la IT, domnul Boţocan, m-aţi înţeles, da? Vă mulţumesc.

Să aibă fiecare câte un pan, cu care să scrie şi când deschide Pdf-ul să poată scrie. Poată să fie şi un Word, ca să poată să îşi noteze, dacă au ceva. Trebuie să găsim o soluţie, în aşa fel încât să combinăm cele două, ce a spus domnul Gerea şi cu domnul Mircovici, da? Un fel de comentarii, un notes, ca să-şi poată nota.

 

PUNCTUL 21

Scrisoare din partea domnului Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Mai avem o hârtie de la ICR, am luat act de ea, nu avem ce să discutăm.

Dacă mai sunt alte teme? Nu mai sunt!

Eu, o să vă rog frumos, să rămâneţi un moment, să discutaţi despre ordinea de zi, ca să poată să informeze la presă.

Pentru săptămâna viitoare, până marţi, am să vă rog să pregătiţi un upgrade la chestia asta şi să notăm toate neregulile care sunt, astfel încât să putem upgrada icon-ul legat de această chestiune.

Domnilor, ne vedem marţi!

Vă urez o zi frumoasă şi un sfârşit de săptămână plăcut.

 

*

Şedinţa s-a încheiat la ora 15,25.