Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 16 martie 2016 ora 13:30

5. Solicitări din partea Grupului parlamentar progresist referitoare la modificări în componența comisiilor permanente
amânate

Solicitări din partea Grupului parlamentar progresist referitoare la modificări în componența comisiilor permanente Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Grupul parlamentar progresist, referitor la modificarea componenței unor comisii permanente.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, am vorbit cu mai mulți colegi și cred că orice solicitare de această natură, conform Deciziei Curții Constituționale, se face numai la începutul fiecărei sesiuni parlamentare și în consecință, cred că în acest moment suntem în afara prevederilor Curții Constituționale.

Deci, vorbim strict pe ce spune Constituția. Asta am vrut să spun și eu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc. Aveți dreptate sută la sută. Din punct de vedere al Deciziei Curții, negocierea aceasta se face pe toate funcțiile la începutul sesiunii parlamentare.

Vă rog frumos să-i comunicați punctul de vedere al Biroului permanent domnului Răducanu, liderul Grupului parlamentar.

Funcția de președinte al Comisiei de învățământ revine UNPR. Este o negociere a grupurilor parlamentare.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, nu vă supărați! Eu am făcut ce scrie în Regulament, nu am făcut altceva. Cine conducea această comisie, a trecut la PSD. Cum să rămână președintele comisiei, dacă comisia, prin înțelegerea grupurilor, este.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Funcția a fost a dumneavoastră.

Domnul Ion Răducanu:

Dacă a fost o gândire a PSD-ului dinainte să dea lovitura asta, păi, nu are rost să rămânem grup, mai bine ne desființăm și plecăm acasă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi, da, dar nu ați scris bine.

Domnul Ion Răducanu:

Poftiți?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu ați scris bine.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, este nota secretarului Camerei unde scrie că este bine.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu vă supărați! Eu nu vorbesc de nota secretarului Camerei. Când o să fie membru al Biroului permanent îl ascult pe domnul secretar.

Domnul Ion Răducanu:

Nu mi se pare normal. Se încearcă din nou o mișcare a PSD incorectă față de UNPR.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Răducanu, ascultați-mă o secundă! Din discursul pe care l-a avut domnul Nicolăescu, am crezut că vreți să luați niște funcții, în funcție de ponderea pe care o aveți.

Dumneavoastră trebuia să scrieți în felul următor: Având în vedere că funcția respectivă era ocupată de niște deputați care erau ai grupului dumneavoastră și acei deputați din comisia respectivă au devenit afiliați altui grup parlamentar, asta înseamnă: comisia respectivă ca funcție aparținea Grupului parlamentar UNPR. Pe cale de consecință, în urma negocierilor . și atașați semnăturile pe care le-ați avut la începutul acestei sesiuni pentru toate funcțiile care sunt de: președinte, vicepreședinte și secretar să fie membri ai Biroului permanent, dumneavoastră solicitați doar înlocuirea persoanei.

Deci, în comisia respectivă, dumneavoastră aveți o persoană care era în UNPR. Acum numai este în UNPR.

Dreptul dumneavoastră: ați semnat un acord cu minim și cu maxim pe fiecare comisie și cu numărul de deputați pe care trebuie să-i aveți dumneavoastră, UNPR, în comisie, da.

Acel număr este stabilit în funcție de câți deputați ați avut la începutul acestei sesiuni parlamentare. Chiar dacă aveți mai puțini, puteți să-i plimbați între săptămânile din această sesiune de la o comisie la alta până vă faceți majoritatea, cum considerați dumneavoastră oportun.

Pe baza locurilor pe care le-ați negociat și le-ați semnat cu ceilalți lideri de grupuri parlamentare, aveți automat și funcțiile care erau la momentul, 1 februarie, ale dumneavoastră. Solicitați doar această chestiune și atunci Biroul permanent vă poate aproba. M-ați înțeles?

Din text, așa cum l-ați scris, dumneavoastră solicitați altceva. Trebuia să schimbați, lucrurile sunt foarte simple.

Având în vedere că opt parlamentari au părăsit grupul nostru parlamentar, au fost în comisiile cutare în care noi am avut funcție de: președinte, secretar sau vicepreședinte, care sunt ale grupului meu, conform negocierii inițiale stabilite prin Decizia Curții Constituționale, vă rog frumos, cei de acolo, dacă rămân în cele două locuri neafiliate sunt Ok, dacă sunt în locurile PSD trebuie mutați de la dumneavoastră sau locurile UNPR, mutați în Grupul UNPR și vă uitați dacă aveți coeficienții respectivi, s-ar putea ca un grup parlamentar să aibă mai mulți decât ar trebui să aibă în comisia respectivă, asta-i prima discuție care o aveți în Comitetul liderilor.

Dumneavoastră faceți o solicitare foarte simplă, prin care vă aduceți membrii în comisia respectivă. Și, în momentul respectiv, când a venit deputatul UNPR, automat va fi pus președinte.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, dar vă rog să citiți hârtiile semnate de mine, nu raportul făcut de secretarul Camerei!

Vă rog să citiți hârtiile, sunt făcute în baza regulamentului. E foarte clar, a plecat Diaconu, am propus pe altcineva. Care-i problema?

Domnule președinte, nu vă supărați suntem după o lună și jumătate de când am format grupul, nici astăzi nu am oameni. Și propunerea se mai plimbă încă o săptămână sau încă două săptămâni și nu am oamenii.

Eu am scris foarte bine, după regulament.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Corect!

Domnul Ion Răducanu:

Vă rog să citiți ce am scris eu!

Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte, solicitarea este formulată corect.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Acum văd și eu! Deci prima solicitare este ca să fie informat președintele Comisiei de agricultură că domnul Tabugan va fi noul vicepreședinte, în locul domnului Andrei Valeriu Steriu, da?

Domnul Ion Răducanu:

Da!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Asta este regulamentar, aprobat. Este funcția dumneavoastră, nu este nici o problemă.

Cea de-a doua, Comisia pentru IT.

Eu nu am o anexă cu angajamentul Comitetului liderilor, pe funcții la începutul sesiunii parlamentare pe care l-au semnat.

Domnul Ion Răducanu:

Noi am făcut corect hârtiile.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte, eu vă propun - noi ne întâlnim săptămâna aceasta - am discutat subiectul acesta, lăsați-ne o săptămână și lămurim problema pentru viitorul Biroul permanent, ca să vină și cu hârtiile scrise cum trebuie și gata. Deci, nu e nici o problemă.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, eu nu sunt de acord!

Eu am scris așa cum trebuie, am vorbit, ieri, când erau toți liderii de față, am vorbit cu domnul Pâslaru, i-am spus punct cu punct ce trebuie să fac, pentru că așa e normal, sunt lider de grup și trebuie să apăr interesele grupului. Eu cred că am scris foarte bine și nu cred că mă mai puteți plimba și luna asta, până la 1 aprilie, cu problema grupului. Mai bine spuneți că nu mai vreți să existăm!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi, membrii Biroul permanent, nu putem să intervenim în negocierea dumneavoastră.

Deci există o solicitare din partea grupului celui mai mare de a amâna cu o săptămână, dacă membrii Biroului permanent sunt de acord.

Dar vă spun ceva, domnule Pâslaru, domnule Nicolăescu, domnule Răducanu, domnule Mate și domnule Pambuccian, vă rog frumos să vă întâlniți și să ascultați punctul de vedere al UNPR.

Deci vă propun amânarea cu o săptămână a acestui punct, până luni, patru zile. Comitetul liderilor, veniți cu o propunere, dacă rezultă o negociere diferită. Dacă nu, o supunem la vot atunci.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, problema este mai simplă, în situația pe care, în sfârșit, am înțeles-o cu toții altfel și anume.

Și l-am întrebat pe domnul Răducanu, are de făcut modificări între comisii, ca oameni? Și a zis că nu.

Deci dacă nu are, în situația de față, Biroul permanent poate transmite comisiilor de specialitate, unde se fac aceste înlocuiri, aceste solicitări. Și comisiile, în primele lor ședințe, trebuie să facă modificările. Asta e discuția acum, că nu Biroul permanent le face, ci comisiile.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnilor colegi, domnule Răducanu, vreau să mă ascultați un pic. Deci aveți patru cereri, patru capete.

Prima, v-am spus, cu domnul Steriu, este aprobată, nu am nici o problemă, este funcție pe funcție, sunt membri ai comisiei ambii.

Cea de-a doua, domnul Nicolicea este acolo, vă rog frumos, vorbiți cu colegii, că se poate să vă blocheze la vot. Există o cutumă care trebuie respectată.

Celelalte două, domnul Murgu Neagu este în comisie, este aceeași problemă ca și la domnul Nicolicea. Domnul Gheorghe Florin, nu scrie dacă este în comisia respectivă.

Domnul Ion Răducanu:

Este în comisie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă este, nu e o problemă, discutăm luni.

Dar cererea cu privire la desemnarea doamnei deputat Bogdănici în Comisia de învățământ, trebuie să ne spuneți de unde vine.

Domnul Ion Răducanu:

De la Comisia de sănătate.

Doamna Rodica Nassar:

Trebuie să meargă la plen.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci dumneavoastră ați făcut două capete de solicitare, în aceeași cerere. Trebuia să faceți o cerere pentru că se mută doamna deputat - ultima frază - din calitatea de membru în Comisia de sănătate, în calitatea de membru al Comisiei pentru învățământ.

Mutarea dintr-o comisie în alta a unui deputat se supune plenului. Alegerea pe funcții este o chestiune pe care noi, Biroul permanent, la solicitarea dumneavoastră, pe graficul pe care l-ați semnat, o trimitem direct comisiei, pentru a fi discutată în plenul comisiei. Deci nu are treabă cu plenul Camerei. Sunt două lucruri total diferite.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Deci cu excepția acestei cereri, care trebuie să meargă la plen, restul sunt în regulă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Haideți să facem așa: trimitem această solicitare la plen, doamna Bogdănici se mută de la Comisia pentru sănătate la Comisia pentru învățământ și cea cu domnul Steriu merge direct la comisie.

Celelalte am spus că le suspendăm o săptămână, până discută liderii. Am rugat să amânăm patru zile, vă rog frumos.

Domnul Ludovic Orban:

Și apoi trebuie să clarificați, Grupul UNPR desemnează președinții pe două comisii, unde erau domnul Oajdea și domnul Diaconu. Și aici trebuie clarificat legat de negocierea pe care ați făcut-o la începutul sesiunii, ca să fie lucrurile limpezi, da?

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți, e vorba de formă, am înțeles. Noi, până luni, venim cu hârtiile cum trebuie, pe baza protocolului care a fost negociat, ca să nu se mai discute pe marginea lui. Și nu o săptămână, ci până luni.

Domnul Georgică Tobă:

Deci se amână totul până luni.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Se amână totul până luni. Membrii Biroului permanent sunteți de acord? Mulțumesc, aprobat în unanimitate.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 19 ianuarie 2022, 10:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro