Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 29 martie 2016 ora 14:00

15. Solicitări din partea Grupului parlamentar progresist referitoare la modificări în componența unor comisii permanente

Solicitări din partea Grupului parlamentar progresist referitoare la modificări în componența unor comisii permanente Domnul Florin Iordache:

Vă rog, domnule Răducanu.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule vicepreședinte, săptămâna trecută, domnul președinte Zgonea a spus că dânsul nu are altă hârtie decât cea făcută în 2014 de înțelegere între grupurile parlamentare privind structura conducerilor și componența comisiei și a dat o săptămână termen să ne întrunim și să ajungem la o învoială. Nu s-a ținut această ședință, n-am ajuns la nici o învoială. Suntem în aceeași situație. În afară de cele care s-au rezolvat - cu IT-ul - care au fost rezolvate și au trecut, și cu schimbarea vicepreședintelui, nu ne-am înțeles asupra celor două comisii care au fost ale UNPR-ului repartizate la începutul mandatului, ai căror președinți au trecut, prin respectarea acordului între cele două partide, au trecut la PSD și sunt comisiile repartizate la mine. Dacă nu sunt repartizate la mine, atunci trebuie să scriem din nou, să facem o hârtie. Altfel, eu consider că regulamentul, art.46 este încălcat și, ca atare, eu nu pot să fiu de acord decât dacă rediscutăm, pentru că eu am făcut calcule și într-adevăr poate că marea majoritate a noastră avem repartizate comisii atât cât avem ponderea în Cameră, dar sunt unele care au mai mult cu trei comisii, unele grupuri.

Domnul Florin Iordache:

Domnule Răducanu, aveți un acord al Comitetului liderilor?

Domnul Ion Răducanu:

Nu există acord.

Domnule președinte de ședință, la începutul sesiunii parlamentare trebuia făcut acest acord. Nu s-a mai făcut, a fost o înțelegere tacită, pacifistă, până la momentul în care doi parlamentari au fost luați la PSD, sunt președinți de comisie, nu mai sunt membrii mei, ca atare, sunt scoși.

Domnul Florin Iordache:

În condițiile în care nu avem un acord, dacă se face un alt acord cu dumneavoastră, înțeleg că dumneavoastră vreți un alt acord, acesta funcționează din viitoarea sesiune, deci nu putem discuta.

Domnul Ion Răducanu:

Nu, domnule președinte. Vă rog. Eu am auzit povestea aceasta.

Domnul Florin Iordache:

Nu este poveste.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, este o poveste. Să răspundă cine n-a făcut ședință la începutul sesiunii parlamentare să împartă grupurile, pentru că noi suntem un grup parlamentar creat acum, nu creat în 2014.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte, dați-mi și mie cuvântul.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, domnule Pâslaru.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, eu zic să păstrăm un calm, pentru că așa este normal aici.

În al doilea rând, nu este vorba de persoane. Este vorba de negocierea între liderii grupurilor parlamentare și ultima negociere spune foarte clar cine și ce comisii are.

Eu am avut o discuție astăzi cu domnul lider, am avut discuție și cu ceilalți colegi lideri ai grupurilor parlamentare și toată lumea a fost de acord, cu excepția domnului Răducanu, că ceea ce stabilesc liderii este suveran. Și la ora actuală, componența comisiilor care este în acea negociere, de care ați amintit și dumneavoastră, arată așa cum spunem noi și nu cum spune domnul Răducanu.

Deci, la ora actuală, încă nu ne-am înțeles. Când o să ne înțelegem, vă aducem la cunoștință.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte!

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

Domnul Ion Răducanu:

N-am avut nici o întâlnire cu liderii pe această problemă. Am avut o întâlnire cu domnul lider al Grupului PSD azi dimineață, ca să mă lămurească nu știu ce, că este bine așa. Nu. Trebuie să avem o întâlnire cu liderii toți, trebuie să scriem pe hârtie înțelegerea. Eu așa cred. Eu cel puțin atât înțeleg la 66 de ani. Restul, nu știu. Nu vreți să facem așa, aplicăm ce spune legea.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Înțeleg că și dumneavoastră sunteți de acord. Comitetul liderilor se întrunește. Când aveți un alt punct de vedere al Comitetului liderilor, stăm de vorbă. Dar din câte știu eu, un alt punct de vedere al Comitetului liderilor funcționează din viitoarea sesiune parlamentară.

Domnul Pâslaru.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte, aveți perfectă dreptate. Liderii sunt aici. Noi am discutat despre această problemă și singurul act valabil este consultarea și procesul verbal al liderilor. Liderii sunt aici și, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ei, am avut această discuție. În plus, am avut discuție astăzi și cu domnul lider Răducanu.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, din 2014 este înțelegerea. Noi ne-am înființat acum, nu în 2014. Cum putem să acceptăm așa ceva? Eu vă rog din suflet, cu tot respectul, respectați Regulamentul Camerei. Nu mă puneți în situația de a contesta această decizie. Nu mă puneți în situația aceasta. Eu nu voi ceda până nu vom semna acest acord. Eu nu sunt în jocul nimănui, ca să fie clară problema.

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Alte intervenții.

Vă rog, domnule Chirvăsuță.

Domnul Laurențiu Chirvăsuță:

Mulțumesc.

Așa cum a afirmat și domnul lider Răducanu, Comisia de IT nu mai face obiectul acestei discuții, pentru că este tranșată dinainte de a fi avansate documentele și pentru celelalte două-trei comisii.

Domnul Florin Iordache:

Tocmai. Înțeleg că o parte dintre ele sunt rezolvate. Comitetul liderilor, vă întâlniți, stabilim.

Domnul Pâslaru.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte, nu este tranșată nici una dintre cele patru poziții. În momentul în care vom tranșa acest lucru, vă vom aduce la cunoștință, dar nu cred că este necesar acum să subminăm autoritatea liderilor de grup. Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da. Alte intervenții? Nu mai sunt. Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 20:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro