Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 octombrie 2016 ora 14:00

16. Diverse

Diverse Domnul Florin Iordache:

Domnule Nicolăescu, la Diverse, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, două probleme vroiam să ridic la Diverse.

Prima problemă se referă la faptul că Biroul permanent, săptămâna trecută, în ciuda prevederilor regulamentare, nu a dat nici un termen Comisiei pentru Regulament pentru modificarea pe care noi am propus-o și vreau să vă solicit totuși un termen. Puteți să spuneți 25 de ani lumină, nu am nimic împotrivă.

Dați un termen, că așa este corect.

Domnul Florin Iordache:

Două săptămâni.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dacă hotărăște Biroul permanent, că dumneavoastră conduceți ședința și discutați cu Biroul.

Asta este prima problemă.

Și a doua problemă: vă reiterez totuși problema votului electronic. Ne-ați dat liderilor de grup un document, l-am văzut, este în regulă. Ce trebuie să mai facem ca să apelăm la votul electronic? Se termină și sesiunea asta parlamentară și noi suntem cu mâna pe sus. Eu cred că nu este corect și nici normal.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da, alte intervenții dacă mai sunt. Da, vă rog.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Propunerea noastră pentru termenele despre care discutăm este de o săptămână.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu mai suntem în cvorum ca să supunem la vot, dar eu propuneam trei ore, adică până ajunge la plen, în trei ore regulamentul să ne dea aceasta.

Domnul Florin Iordache:

Vă propun ca în primul Birou permanent, când vom fi în cvorum, să supunem la vot, fără îndoială, o săptămână sau două, fără probleme.

Domnul George Ionescu:

Domnule președinte, nu mai suntem în cvorum de o jumătate de oră, înseamnă că tot ce am votat.

Eu cred că de o jumătate de oră tot am votat.

Domnul Florin Iordache:

Deci hotărâm ca mâine reluăm acest punct de la Diverse pe care l-a reiterat domnul Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Aceste puncte, că au fost două până la urmă.

Domnul Florin Iordache:

Două. Acest punct care vizează termenul asupra căruia Comisia pentru Regulament trebuie să ne dea un punct de vedere și cel de-al doilea tot mâine. Rog Secretariatul tehnic să ne facă o informare dacă în acest moment corespunde, dacă în acest moment sistemul de vot satisface și în ceea ce privește introducerea sistemului Braille, exact ce am hotărât plus aceea cu rampa, că înțeleg că în momentul în care ați introdus rampa s-a recalibrat sistemul și așa mai departe. Este vorba de rampa aceea pentru unii deputați.

Și cel de-al treilea, domnule Secretar general, vă rog ca până mâine, prin ordin, ce am stabilit noi ca pentru pregătirea viitoarei sesiuni să constituiți un comitet condus de domnul Tobă care să ne spună: cine se ocupă de primirea documentelor etc. Da, vă rog eu ca până mâine să avem acest Comitet condus de domnul Tobă și să știm: cine primește, cum primește, cât de repede primește, pentru că ne vom trezi pe 24 decembrie în ajun de Crăciun că validăm Parlamentul la foc automat.

Doamna vicepreședinte și apoi dumneavoastră, domnule Marton.

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Aș vrea să vă solicit - cu privire la cererea pe care a făcut-o colegul nostru domnul deputat Urcan - să stabiliți un termen pentru Comisia juridică în care să ne răspundă.

O săptămână?

Domnul Florin Iordache:

Comisia juridică are termen de la Biroul permanent să stabilească ce se întâmplă cu domnul deputat.

Deci, Comisia juridică astăzi, pentru că avem pe ordinea de zi de mâine cele trei cazuri, să ne spună: încetează mandatele, nu încetează mandatele - nu numai la domnul Urcan, ci și la ceilalți.

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Dar domnul Urcan nu asta ne solicită, domnule președinte.

Domnul Urcan ne-a solicitat altceva.

Or, Comisia juridică, dacă va putea astăzi în ședință să stabilească și dacă au informațiile necesare, ne vor da răspunsul astăzi. Dacă nu, săptămâna viitoare.

Domnul Florin Iordache:

De acord.

Vă rog.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

În legătură cu solicitarea colegilor noștri liberali - cu privire la una din acele propuneri de modificare a Regulamentului, menționez acest lucru: că mai există o altă idee - de a face și noi ca senatorii - să avem o Comisie Constituțională care să supravegheze dacă ceea ce facem noi este constituțional sau nu. Ca atare, la Senat mai toate legile se discută în comun cu cele două comisii.

Așa ceva la noi nu s-a înființat. Prin urmare, problemele de constituționalitate sunt în vizorul Comisiei juridice.

Deci, nu știu care este situația acestei propuneri de modificare a Regulamentului, dar eu cred că și Comisia juridică trebuie să-și spună cuvântul și să le dați și lor un termen, pentru că nu știu dacă rezistă prevederilor constituționale această propunere de modificare a Regulamentului.

Astfel, eu aș fi bucuros să avem punctul de vedere al Comisiei care veghează asupra constituționalității propunerilor legislative, și să le dați și lor un termen - evident, înaintea termenului dat pentru Comisia pentru Regulament.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

În primul rând, propunerea noastră de modificare a Regulamentului are ceva de genul trei articole. Nu cred că este atât de mare filozofie pentru Comisia pentru Regulament să răspundă în mai mult de câteva zile, omenește vorbind.

În al doilea rând, eu nu am citit nicăieri că la Comisia juridică se verifică constituționalitatea. Eu știu că constituționalitatea se verifică la Curtea Constituțională sub rezerva sesizării, nu la Comisia juridică.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Conform Regulamentului, în competența Comisiei juridice este și acest lucru.

Domnul Florin Iordache:

La Senat, domniile lor și-au înființat o Comisie care vizează constituționalitatea.

Noi tocmai de aceea nu am mai înființat încă o comisie - pentru că la Comisia juridică avem trecut expresis verbis: constituționalitatea se verifică de către Comisia juridică.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Pentru aviz, poate fi trimisă orice lege.

Majoritatea legilor trec pe la Comisia juridică.

Și, având în vedere că eu, cel puțin, membru al Comisiei pentru Regulament, am o problemă destul de mare - de constituționalitate - cu una din ideile acestei propuneri de modificare, aș dori să cunosc și punctul de vedere al Comisiei juridice.

Deci, să solicitați și punctul de vedere.

Astfel, mâine, atunci când veți discuta, să solicitați și să dați pentru aviz și Comisiei juridice, și să le dați un termen înaintea termenului pentru raport al nostru.

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Se poate cere un aviz și de la Consiliul Legislativ, pentru că pe toate inițiativele legislative și pe toate proiectele există din partea Consiliului Legislativ un aviz privind constituționalitatea prevederilor cuprinse într-un proiect de hotărâre sau într-o inițiativă legislativă.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Declar ședința închisă.

Ne vedem la ora 16,00 la plen.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 29 mai 2022, 5:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro