Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 4 octombrie 2016 ora 15:30

18. Contestație depusă de domnul deputat Adrian Gurzău
nu a fost aprobată consultă

Contestație depusă de domnul deputat Adrian Gurzău Domnul Florin Iordache:

.............................

Avem suplimentar pe ordinea de zi: Contestația domnului Adrian Gurzău, căreia îi dau citire:

"Subsemnatul Adrian Gurzău, domiciliat în Cluj-Napoca, vă înaintez prezenta.

Cu privire la procedura de vot din plenul Camerei Deputaților a cererii de încuviințare a arestării preventive a subsemnatului desfășurată azi, 4 octombrie, întrucât numărul de deputați prezenți a fost consemnat greșit de secretarul de ședință, vă solicităm să admiteți contestația și să dispuneți reluarea procedurii votului cu privire la încuviințarea arestării preventive, să ne puneți la dispoziție înregistrările audio și video ale ședinței cu privire la procedura de vot.

Pentru aceste considerente, solicit reluarea votului întrucât numărul deputaților a fost consemnat greșit, existând diferențe semnificative între procesul verbal de ședință întocmit de secretarul de ședință și procesul verbal al membrilor Comisiei de numărare.

Există indicii că acest proces verbal de ședință a fost greșit întocmit. Spre exemplu, doamna deputat Liliana Mincă a fost prezentă în sală și a votat, însă pe lista procesului verbal de ședință a fost trecută absentă.

Această situație este și în cazul mai multor deputați.

În aceste condiții, vă solicit reluarea procedurii de vot".

Colegii?

Domnul Ciolacu și apoi domnul Buican.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

S-a făcut numărarea de două ori a listei. Au ieșit 238 la prezență.

Doamna Mincă nu a fost nici atunci când am strigat "prezent", nici pe lista domnului secretar Buican, care era lângă mine. Acum, dânsa poate să spună orice.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Buican.

Domnul Cristian Buican:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Înțeleg că aici nu se contestă numărarea prezenților de pe lista întocmită de secretari, ci colegul nostru încearcă să ne aducă în atenție faptul că ar fi existat în sală câțiva colegi care au votat și pe care noi nu i-am înscris pe listă ca fiind prezenți și să voteze.

Vreau să vă spun că toți parlamentarii care nu răspund "prezent" atunci când îi strigă secretarul care face apelul și nu vin la mine să se treacă pe lista de prezență nu pot fi trecuți prezenți de secretarul care face apelul.

Există, după cum bine știți, foarte mulți colegi care nu sunt atenți sau care ies la fumat sau mai știu eu ce fac în timpul apelului nominal și probabil că unii dintre ei votează, alții nu votează.

Secretarul de ședință nu poate să urmărească pe fiecare deputat în timpul apelului nominal. Poziția lui se schimbă pentru că în timpul apelului nominal colegii noștri, ați văzut, se ocupă cu diverse lucruri, și nu cred că este imputabilă această chestiune secretarului care face apelul nominal.

În ceea ce privește numărarea colegilor care au fost înscriși prezenți, nu cred că este o chestiune care să ridice probleme pentru că Comisia de numărare a făcut de două - trei ori numărarea tuturor prezenților de pe listă, și nu cred că este o diferență între ce a consemnat secretarul de ședință și Comisia de numărare a voturilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Un singur lucru mai vreau să spun: nu au fost mai multe bile în urna de vot și prezență mai mică, ca să fi arătat că noi am greșit, am dat un număr mai mic de prezență.

Domnul Florin Iordache:

Mai sunt intervenții: domnul Ionescu, domnul Steriu.

Vă rog.

Domnul George Ionescu:

Doamna Mincă a venit în față, la noi, să voteze, într-adevăr, după ce ați strigat. I-am spus: "Doamnă, votați și mergeți la domnul Buican și vă treceți pe listă.", după care a plecat.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Steriu.

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Într-adevăr, și eu vroiam să întăresc ideea că doamna Mincă a stat chiar jumătate din timpul votului alături de noi. Deci, din acest punct de vedere, cred că totuși este nevoie de o scurtă analiză a unor probe video existente, cu siguranță, pentru că aș vrea să știu eu personal dacă figurez "prezent".

Dacă figurez "prezent", este meritul domnului Dragnea, pentru că eu împărțeam bilele și am strigat "prezent" dar nu am fost consemnat. Astfel, ar fi bine de văzut. Ar fi chiar o situație ridicolă în care chestorul care împarte bile este trecut "absent".

Dar există cu siguranță o procedură de analiză a probelor audio-video pentru a vedea care ar fi într-adevăr situația, și cred că poate lămuri foarte repede orice dubiu asupra acestei contestații.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții, vă rog.

Domnul Răducanu, și apoi domnul Neacșu.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule președinte, eu voi interveni puțin pe procedură, pentru că suntem în Parlamentul României și nu ne permitem să facem altceva decât este corect și legal.

Pentru faptul că aglomerăm întotdeauna mai multe voturi în zilele când toți sunt cu biletele de avion în buzunar votul nu se desfășoară cum trebuie.

Între momentul în care secretarul citește numele omului și până ajunge la vot omul este o distanță enormă.

Nu există nici un control al faptului că el îl pune "prezent" acolo și a votat. Nu se mai știe cine a votat!

În afară de acest lucru, eu consider că nu are rost să mai trimit un om în Comisia de numărare a votului atâta timp cât nu semnează procesul-verbal dar procesul-verbal trece sau cineva, vreun savant care nu are nimic cu Comisia de numărare a voturilor apare în momentul în care se dezbate finalizarea și impune să se falsifice votul.

Eu vorbesc în cunoștință de cauză.

Îmi pare rău că nu a venit vicelidera de drept, înlocuitoarea mea, pentru că pleacă în delegație parlamentară și acum are avion.

Dar eu cred că aceste lucruri trebuie eliminate din activitatea noastră.

Eu nu am nici o problemă cu votul "da" sau "nu". Este perfect votul.

Dar modul în care se citește și se revine și se modifică din nou pe listă nu este corect.

Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva!

Anul acesta de câteva ori am venit aici și vă rugați de domnul Popescu să găsească soluție că nu ies voturile, că nu ies bilele!

Trebuie să facem ordine în lucrurile acestea!

Nu se poate merge așa în continuare!

Și să nu ne mai grăbim, domnule președinte! Pentru că am venit la Parlament să muncim! Nu am venit să stăm două zile la Parlament și să plecăm acasă!

Să muncim cât trebuie!

Să stăm până facem lucrurile cum trebuie!

Și să nu citească pe următorul până nu a votat Ionescu și Popescu!

Pentru că așa niciodată nu va ieși socoteala secretarului care citește cu adevărul!

Eu vă rog respectuos să clarificați această situație în Birou, pentru că așa nu are rost să trimit eu în Comisie pe cineva! Nu are rost să trimit în Comisie atâta timp cât nu se ține cont și nu ajung la consens!

Cum adică?! Dacă unul spune "Fraților, este greșeală!", păi stați acolo până rezolvați greșeala! Că ajungem la reclamații de genul acesta!

Nu vă supărați pe mine că poate am ridicat puțin vocea, dar așa este vocea mea normală.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Mă rog, nu pentru asta vroiam să intervin, dar îmi remodelez intervenția și remarc faptul că nu reușim să ratăm nici un prilej în care ne autodecredibilizăm.

Afirmațiile colegului meu care a vorbit puțin mai devreme sunt extrem de grave - lucruri măsluite, renumărare, numărare greșită sau reînregistrare a unor colegi care au votat sau care nu au votat. Acestea sunt lucruri extrem de grave, și eu înclin să cred că nu s-au întâmplat și că lucrurile nu au stat tocmai așa.

Asta, cu atât mai mult cu cât opinia nu este, din câte am înțeles, a domniei sale, ci este a unui interpus care în momentul acesta nu este aici ca să declare că lucrurile stau așa.

Iar aici, în sală, sunt câțiva dintre colegii noștri - cel puțin cei doi secretari - care au asistat la numărarea bilelor de vot aici, în sală.

Alt aspect vroiam eu să ridic: este adevărat, asta este procedura de vot cutumiară. Suntem la al nenumăratelea, și mi-e greu să precizez o cifră acum, vot care se desfășoară în aceleași condiții.

Recunosc că de-a lungul timpului și mie, în calitate de lider al grupului parlamentar, încercând să văd în ce mod se votează sau dacă se votează, dacă colegii mei ies din sală și votează, mi-a fost foarte greu să urmăresc datorită aglomerației care se realizează în fața podiumului unde se strigă prezența.

Dar de aici până la a afirma că lucrul acesta determină în mod capital a se vota într-un fel sau în altul este diferență mare.

Un alt aspect se referă la faptul că exprimarea votului este liberă și neîngrădită.

Dacă unul dintre colegii noștri alege să spună "prezent" și alege să nu plece din sală, este dreptul lui. Poate să facă lucrul acesta și nimeni nu poate să îl tragă la răspundere pentru asta.

Ar fi fost mult mai complicat dacă vreunul dintre colegii noștri alegea să voteze de două ori sau alegeau să voteze cu mai multe bile - dacă se întâmpla acest lucru, lucru care, de altminteri nu s-a întâmplat și nici nu vedeam posibil pentru că am văzut că onorabilii domni chestori și-au făcut cu prisosință datoria și astăzi.

Eu opinez, în spiritul cutumei parlamentare, la care am ținut și țin în continuare pentru că, într-o măsură destul de importantă, credibilitatea și credibilizarea Parlamentului ține și de respectul pe care ni-l acordăm în primul rând noi: nouă. Este absurd să cerem să ne respecte alții dacă noi nu reușim să ne respectăm între noi.

Din această perspectivă, cu titlu personal, evident, apreciez că votul de astăzi s-a desfășurat într-o componentă strictă de normalitate și de respectare a Regulamentului. Faptul că secretarul de ședință care citește lista este dublat de celălalt secretar, evident că aceasta cel puțin ne prezumă să credem că prezența este neviciată în astfel de situații; faptul că, evident, emoțional, votul "pentru" sau votul "contra", cum a fost și cazul primului vot, a fost la diferență de un număr foarte mic de voturi, evident că aceasta creează o emoție suplimentară, determinată în mod sigur și de încărcătura extrem de importantă a acestui moment pentru colegul nostru.

Cred că nu este cazul să continuăm discuția sau, mă rog, dacă sunt alte argumente aș vrea să le aud și pe acelea. Pe mine, punctul de vedere al celor doi secretari m-a convins. În plus, am fost în sală pe parcursul derulării votului, am văzut ce s-a întâmplat și acolo, iar lucrurile care au fost reclamate să se fi întâmplat aici, eu cred că lucrurile nu au stat tocmai așa.

Vă mulțumesc. Aceasta a fost luarea mea de poziție.

Domnul Florin Iordache:

Ultimul vorbitor, după care închidem.

Vă rog, domnule Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu știu de ce se contestă al doilea vot. Primul vot a fost favorabil și la al doilea vot - 124 de voturi "pentru", 114 "împotrivă" și "zero" abțineri. Nu a fost nimeni să voteze ambele bile. Este foarte clar. Și cu votul doamnei Mincă. (124 de voturi; trebuiau să fie 247, 248.). E diferența destul de mare de la 238 la 247. Sunt 9-10 voturi. Haideți să fim serioși.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Vă rog, domnule Ionescu.

Domnul George Ionescu:

Doamna Mincă a venit și a spus că era în sală. I-am spus: "Doamnă, luați bilele, votați și mergeți la domnul Buican și vă treceți pe listă". A stat vreme de câteva minute acolo, după care a plecat.

Dânsa nici nu a mai venit să se treacă pe listă că este prezentă, nici nu a vrut să voteze, din punctul meu de vedere.

Domnul Florin Iordache:

Stimați colegi, vă propun să respingem contestația domnului Gurzău, să constatăm în urma discuțiilor care s-au făcut în Biroul permanent că procedura de vot a fost regulamentară și că menținem raportul Comisiei de numărare a voturilor.

Cine este pentru această soluție? Vă rog să votați.

Voturi împotrivă? Un vot împotrivă.

Mulțumesc.

Cu majoritate de voturi a fost respinsă contestația domnului Gurzău și se menține raportul Comisiei de numărare și ceea ce am prezentat noi în plen.

Domnul Marian Neacșu:

V-aș ruga frumos să menționați exact raportul votului, nu "majoritate". Exact numărul de voturi "pentru" și numărul de voturi "împotrivă".

Domnul Florin Iordache:

Sunt 8 voturi pentru și un vot împotrivă, cel al domnului Steriu.

Am menționat ca să știm cum au votat cei 9 membri ai Biroului permanent,.

Domnul Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, la ședința trecută ați spus că nu mai este cvorum și că nu mai puteți să repartizați la comisie cererea PNL de modificare a Regulamentului. Astăzi aveți cvorumul.

Domnul Florin Iordache:

A fost repartizată, dar nu am stabilit.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Termenul de depunere a raportului.

Domnul Florin Iordache:

Da, termenul. Eu vă propun termenul de trei săptămâni.

Cine este pentru termenul de 3 săptămâni la Comisia de Regulament, să vină cu un punct de vedere? Să voteze și colegii în cunoștință de cauză, să poată depune amendamente.

Cine este pentru? 6 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 2 voturi împotrivă.

Cu 6 voturi pentru și 2 voturi împotrivă termenul de trei săptămâni a fost adoptat.

Am o singură precizare către stafful tehnic.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 ianuarie 2022, 16:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro