Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe ian. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 ianuarie 2017 ora 10:30

5. Răspunsul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la scrisoarea domnului Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, prin care se solicita un punct de vedere privind posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ca un potențial conflict de interese
se trimite liderilor grupurilor parlamentare și la Comisia juridică,de disciplină și imunități pentru punct de vedere. Termen: o săptămână consultă

Răspunsul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la scrisoarea domnului Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, prin care se solicita un punct de vedere privind posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ca un potențial conflict de interese Domnul Liviu Dragnea:

Avem, de asemenea, pe ordinea de zi, răspunsul Parchetului General la o scrisoare pe care am transmis-o după discuția pe care am avut-o la ședința precedentă, în legătură cu prevederile referitoare la conflicte de interese.

Eu am transmis o scrisoare prin care am cerut Procurorului general să ne spună dacă, în condițiile în care există neclarități cu privire la posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ale deputaților, la cabinetele membrilor din Biroul permanent sau ale președinților de comisii, dacă există acest risc, ca un potențial conflict de interese, din perspectiva articolului 301 din Codul Penal.

Au fost colegi de-ai noștri acolo, din câte am înțeles, am primit un răspuns, nu știu daca îl aveți în mapă; eu vă propun ca acest răspuns să fie transmis către toate grupurile parlamentare și, de asemenea, și către Comisia juridică, pentru a formula un punct de vedere foarte clar, în maxim o săptămână, pentru că nu cred că trebuie să fim în situația în care orice parlamentar să înceapă să fie sub riscul incompatibilității sau al conflictului de interese printr-o prevedere pe care nu o înțelege nimeni. Poate a fost o rațiune dar, și din răspunsul pe care l-am primit, cred că și dumnealor au același punct de vedere, dar nu au vrut să scrie.

Vă rog, domnule Predoiu.

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnule președinte, stimați colegi, m-am uitat și eu pe răspuns. Trebuie citit puțin printre rânduri, pentru că niciodată un Parchet nu o să spună ce o să facă într-o speță sau alta. Ei aranjează spețe concrete, nu au atribuții de interpretare generală, dar ne indică două lucruri aici și anume faptul că textul nu a făcut obiectul unei interpretări normative subsecvente legii; or, atribuția de interpretare legală aparține emitentului legii.

2. Deci, nu ne oprește nimic ca, la un moment dat, Parlamentul să emită o lege de interpretare a acestui text de lege, în care să spună clar cum trebuie interpretat textul de lege și asta va greva și instanțele și parchetele, și ne mai dă o indicație cu privire la faptul că norma specială derogă de la norma generală. Deci, pe undeva, lasă să se întrevadă că, de fapt, textul nu se aplică situațiilor pe care le avem noi în vedere, întrucât această reangajare este prevăzută într-o normă specială.

Sigur că niciodată un procuror nu o să-și ia răspunderea să spună "așa o interpretez“ pentru că de aceea ne și spun că ei sunt independenți. Ceea ce spune procurorul general, ca soluție, nu-l leagă pe un procuror de caz.

Deci, părerea mea este să procedăm cum ați propus, să avem și punctul de vedere al Comisiei juridice, dar să avem, în perspectivă, adoptarea unui text de lege care să interpreteze cum vrea legiuitorul, care este voința lui. Și atunci am clarificat lucrurile.

Domnul Liviu Dragnea:

Aceasta este și motivația pentru care am propus să o trimitem la Comisia juridică, să vină cu o propunere, pentru că.

Vă rog.

Domnul Korodi Attila:

Domnule Președinte, atunci propun ca și la punctul anterior, Comisia juridică să fie împuternicită să se întrunească, pentru că aceste proceduri de angajări trebuie să meargă înainte și atunci, în perioada aceasta de vacanță de o lună, Comisia juridică să aibă abilitatea de a se întruni.

Domnul Liviu Dragnea:

Din moment ce am decis aceasta și o sesizăm, Comisia juridică se va întruni și va începe să lucreze, și eu asta vreau, ca într-o săptămână să formuleze un punct de vedere.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 21 iulie 2018, 13:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro