Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe ian. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 ianuarie 2017 ora 10:30

5. Răspunsul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la scrisoarea domnului Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, prin care se solicita un punct de vedere privind posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ca un potențial conflict de interese
se trimite liderilor grupurilor parlamentare și la Comisia juridică,de disciplină și imunități pentru punct de vedere. Termen: o săptămână consultă

Vorbitor: Predoiu Marian-Cătălin

Răspunsul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la scrisoarea domnului Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, prin care se solicita un punct de vedere privind posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ca un potențial conflict de interese Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnule președinte, stimați colegi, m-am uitat și eu pe răspuns. Trebuie citit puțin printre rânduri, pentru că niciodată un Parchet nu o să spună ce o să facă într-o speță sau alta. Ei aranjează spețe concrete, nu au atribuții de interpretare generală, dar ne indică două lucruri aici și anume faptul că textul nu a făcut obiectul unei interpretări normative subsecvente legii; or, atribuția de interpretare legală aparține emitentului legii.

2. Deci, nu ne oprește nimic ca, la un moment dat, Parlamentul să emită o lege de interpretare a acestui text de lege, în care să spună clar cum trebuie interpretat textul de lege și asta va greva și instanțele și parchetele, și ne mai dă o indicație cu privire la faptul că norma specială derogă de la norma generală. Deci, pe undeva, lasă să se întrevadă că, de fapt, textul nu se aplică situațiilor pe care le avem noi în vedere, întrucât această reangajare este prevăzută într-o normă specială.

Sigur că niciodată un procuror nu o să-și ia răspunderea să spună "așa o interpretez“ pentru că de aceea ne și spun că ei sunt independenți. Ceea ce spune procurorul general, ca soluție, nu-l leagă pe un procuror de caz.

Deci, părerea mea este să procedăm cum ați propus, să avem și punctul de vedere al Comisiei juridice, dar să avem, în perspectivă, adoptarea unui text de lege care să interpreteze cum vrea legiuitorul, care este voința lui. Și atunci am clarificat lucrurile.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 21 iulie 2018, 18:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro