Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 27 februarie 2017 ora 14:00

20. Memorandum intern: Decontarea cheltuielilor legate de deplasarea în circumscripția electorală nr.43 - Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării
aprobat. În condițiile din stenogramă consultă

Memorandum intern: Decontarea cheltuielilor legate de deplasarea în circumscripția electorală nr.43 - Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării Domnul Liviu Dragnea:

Avem un memorandum intern privind decontarea cheltuielilor legate de deplasarea în Circumscripția electorală nr.43 - Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

Cei patru deputați aleși în Circumscripția nr.43 Diaspora solicită să efectueze cel puțin două deplasări pe lună în circumscripție.

În legislatura precedentă deputații din diaspora au avut dreptul la câte o deplasare în fiecare sesiune parlamentară, câte o deplasare în vacanța parlamentară de iarnă și câte o deplasare în vacanța parlamentară de vară.

Vă rog.

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

În susținerea acestor patru deputați, aș vrea să spun că există o condiționare a Camerei - de a zbura numai cu cursele TAROM, ceea ce îi scoate mult din buget. Dacă ar fi măcar eliberarea de a-și deconta pe cursele mai ieftine, ar putea fi prezenți mult mai des în teritoriu - pentru ei, însemnând în diaspora. Altfel, este prohibită.

Deci, cu actualele costuri, dânșii nu pot să-și viziteze nici măcar zona de unde și-au extras principalele voturi.

Este de peste trei luni în dezbatere în formatul acesta administrativ. Mă bucur că a ajuns, în sfârșit, în Biroul permanent solicitarea dânșilor, și aș propune să o privim cu toată atenția și să găsim o soluție pentru a-i lăsa să-și viziteze toate zonele de unde au votanți.

Domnul Liviu Dragnea:

Eu nu am de gând să o expediem sau să o tratăm cu lipsă de atenție; dimpotrivă, este un subiect important. În același timp, are și implicații financiare semnificative asupra sumelor care sunt deja aprobate în Buget destinate deplasărilor externe.

Și eu cred că ar fi bine ca domnii deputați să prezinte un proiect, un draft, un plan anual de deplasări pe luni și țări, și să reluăm discuția.

Vă rog.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte, eu am experiență pentru că în mandatul trecut am fost deputat de Diaspora.

Cred că, aici, lucrurile trebuie tratate distinct față de orice deplasare externă, pentru că ei sunt aleși să îi reprezinte în Parlament pe cetățenii români care locuiesc peste hotare.

Activitatea lor în circumscripție implică exact aceste deplasări de lucru - așa cum plecăm noi prin țară în diferite circumscripții, ei trebuie să plece în afară.

Deci, ar trebui separată acordarea de deplasări pe care le are Parlamentul peste hotare în ceea ce îi privește pe colegii noștri care reprezintă cetățenii români de peste hotare.

Și ar trebui să existe, într-adevăr, un sistem mult mai flexibil, pentru că eu sunt convins că există posibilitatea să plece cu curse externe mult mai ieftine dacă s-ar da o derogare pentru ca ei să-și poată asigura în avans, pentru că n-au cum să aibă un calendar exact. Sunt foarte multe evenimente care apar și pe care nu le poți programa din timp.

Deci, cred că aici trebuie să avem o abordare cât mai flexibilă și să venim în sprijinul acestor colegi care îi reprezintă pe cetățenii români care locuiesc peste hotare.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eu nu cred că există ce spuneți, ambii colegi - cu limitarea cu TAROM-ul, pentru că, din câte știu eu, este o procedură de achiziție publică, pe care oricât am vrea noi, în Biroul permanent, să o schimbăm, nu avem cum.

Achiziția publică intră sub un alt regim de lucru, unde vine Curtea de Conturi și întreabă "De ce ai cumpărat biletul acela și nu pe acela?"

Deci, nu există o exclusivitate pe TAROM; din contră, TAROM-ul este mai scump ca altele.

În condițiile în care se face memorandum în timp util în așa fel încât Biroul permanent să poată aproba.

Și există și situații de excepție, când se poate face deplasarea cu aprobarea ulterioară a Biroului permanent. În situații de vacanță, deci chestiuni de genul acesta, nu se pune problema de transport.

În ceea ce privește două deplasări, eu, personal, nu am o problemă să meargă și de zece ori unde vor să meargă.

Dar, așa cum spunea și domnul președinte, eu cred că ar trebui făcută o discuție între liderii de grup, pentru că în mandatul trecut, având Colegii, știam că mergea domnul Lubanovici în America și ceilalți în Spania, în Europa; acum avem un Colegiu mondial, ceea ce ne poate duce în situația să meargă un deputat - indiferent cum îl cheamă, pentru că nu facem discuții pe persoană - și să ia la rând - din Australia până în Noua Zeelandă - țară cu țară, dacă este un singur român care a votat acolo.

Nu sunt împotrivă, ci doar propun exact ceea ce spunea domnul președinte înainte: să faceți o discuție și să găsiți o soluție rezonabilă de deplasare a deputaților - chiar și de patru ori pe lună dacă este cazul.

Dar nu putem cheltui bani, că, dacă am un votant în Noua Zeelandă și unul în Alaska, și mă duc să îl reprezint.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți, cred că ar trebui să gândim un cuantum pe care să îl aibă la dispoziție cei din afară și, dacă vor să plece odată pe lună sau se încadrează în baremul respectiv și de patru ori, este problema lor.

Dar cred că cel mai bine ar fi ca Secretariatul general să stabilească: atât cheltuiește un parlamentar de Cluj pe deplasările pe care le efectuează într-o lună, atât vă poate deconta și Camera. Pentru că ei s-ar descurca dacă li s-ar da niște limite foarte clare în care să se încadreze.

Domnul Liviu Dragnea:

Tot la ce am propus eu rămânem, nu?

Domnul Nicușor Dan, vă rog.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Foarte bun. De acord cu ceea ce ați propus.

Pe momentul acesta aș vrea să ne explice doamna Secretar general la ce ne obligă contractul acesta cu TAROM, este exclusiv, sau..

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Nu avem un contract încheiat cu TAROM.

În momentul de față, atunci când există o solicitare pentru o deplasare, spre exemplu: Biroul permanent aprobă o deplasare a unui domn sau doamnă deputat, acea solicitare merge la relații externe, unde se desfășoară o licitație publică. Avem un acord cadru încheiat cu treisprezece operatori, li se transmite fiecăruia această solicitare, dumnealor ne înapoiază răspunsul și prețul cel mai mic câștigă. Așa se ajunge la un bilet de avion și costul respectiv. Nu avem încheiat cu un singur operator, deci este exclus să avem doar cu TAROM-ul.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Sunt și low cost-uri printre operatori?

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Nu. Nu este inclus low cost-ul.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Puteți zbura cu low cost și decontați, nu știu exact, decontați suma cea mai mică din ofertă. Și vă asumați dacă vă încadrați în preț sau nu.

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Dacă îmi permiteți, putem face o informare către Grupuri în acest sens.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Faceți o informare.

Domnul Liviu Dragnea:

Deci, stimați colegi, eu zic să rămânem la propunerea inițială. În sensul că, să se poarte o discuție cu colegii parlamentari din Diaspora, să se ajungă de comun acord la un proiect care să poată îmbina dorințele firești și legitime atât ale dumnealor cât și ale electoratului din Diaspora, care i-a susținut și i-a votat, dar să se încadreze și în prevederile legale și regulamentare.

Și dacă este nevoie să facem ceva modificări, ne propuneți, doamna secretar general, împreună cu colegii din Biroul permanent care vor să se implice și obligatoriu cu cei patru colegi de-ai noștri, la o proximă ședință a Biroului permanent și ne prezentați un punct de vedere.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 18 mai 2022, 5:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro