Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 28 iunie 2017 ora 16:30

Ședința a început la ora 16,34.

Lucrările au fost conduse de domnul Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

Au participat:

De la Camera Deputaților: doamna Carmen-Ileana Mihălcescu și domnul Marian-Cătălin Predoiu - vicepreședinți, domnul Georgian Pop, doamna Ioana Bran (de la ora 16,40) și domnul Cristian Ghinea - secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Seres Denes și domnul Andrei Dominic Gerea - chestori, domnul Ion-Marcel Ciolacu - Grupul parlamentar al PSD, domnul Victor Paul Dobre - Grupul parlamentar al PNL, domnul Cristian-Gabriel Seidler - Grupul parlamentar al USR, domnul Marton Arpad-Francisc - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Constantin Avram - Grupul parlamentar ALDE, domnul Eugen Tomac (până la ora 16,39) - Grupul parlamentar al PMP, domnul Varujan Pambuccian și domnul Silviu Vexler - Grupul parlamentar al minorităților naționale.

De la Senat: domnul Remus Mihai Goțiu, domnul Iulian-Claudiu Manda și doamna Laura-Iuliana Scântei (de la ora 16,40) - vicepreședinți, domnul Marian Pavel, domnul Ioan-Iustin Talpoș, domnul Adrian Țuțuianu și domnul Ion-Marcel Vela - secretari, doamna Doina-Elena Federovici (de la ora 16,38) - chestor, domnul Mihai Fifor - Grupul parlamentar al PSD, domnul Cristian Ghica - Grupul parlamentar al USR, domnul Cseke Attila-Zoltan - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ionuț Sibinescu - Grupul parlamentar al partidului Alianța Liberalilor și Democraților.

Invitați:

Domnul Viorel Ilie - ministrul pentru Relația cu Parlamentul, și doamna Diana Severin - Ministerul pentru Relația cu Parlamentul,

De la Camera Deputaților: doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaților, domnul George Ionuț Dumitrică - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă - secretar general adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - director Direcția comunicare și relații publice, și doamna Andreea Stăncescu - director general la Cabinet Secretar general.

De la Senat: domnul Ion Vărgău - Secretarul general al Senatului, domnul Timotei Stuparu - secretar general adjunct, domnul Mihăiță Calimente - secretar general adjunct,doamna Roxana Truinea - directorul general al Direcției generale legislative, doamna Camelia Tomescu - Serviciul proceduri și evidență legislativă, doamna Claudia Pencea - directorul Direcției pentru organizarea lucrărilor plenului și comisiilor, doamna Elena Diaconu - șeful Serviciului pentru lucrările Biroului permanent, domnul Gabriel Sterea - Direcția generală Secretariat general, doamna Ionela Mihăilă - consilier, și doamna Mariana Carabin - director la Cabinetul Secretarului general.

*

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Stimați colegi, suntem în cvorum.

Începem, dacă sunteți de acord.

Observații la ordinea de zi a ședinței comune a Birourilor.

Suntem în cvorum?

Observații la ordinea de zi a ședinței de Birou. Nu.

Scrisoare din partea domnului Mihai Tudose, candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru

PUNCTUL 1

Scrisoare din partea domnului Mihai Tudose, candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru

● Lista Guvernului;

● Programul de guvernare pentru perioada 2017 - 2020

Domnul Petru Gabriel Vlase:

La primul punct al ordinii de zi avem scrisoarea din partea domnului Mihai Tudose, candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru, care ne înaintează lista membrilor Guvernului și programul de guvernare.

Luăm act de această scrisoare.

Repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului

PUNCTUL 2

Repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului

Domnul Petru Gabriel Vlase:

La punctul 2 - repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Aveți în mapă repartizarea pe comisii cu dată, oră ...

Domnul Ghinea.

Domnul Cristian Ghinea:

Domnule președinte, am eu un comentariu: văd că avem câte o jumătate de oră pentru fiecare ministru. Mi se pare ridicol. Adică mă uit la Fonduri Europene - câte probleme sunt acolo. Ce am putea întreba o întreagă Comisie pe doamna Rovana Plumb o jumătate de oră?! Adică suntem un Parlament serios? Cum vor decurge audierile acestea?

Oricum au fost ridicole audierile la primul Guvern - Guvernul Grindeanu, dar măcar a fost mai mult timp.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Propunere, domnule secretar.

Domnul Cristian Ghinea:

Să aducem măcar la o oră fiecare.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Tomac.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte, cred că ar trebui să analizăm foarte bine această chestiune pentru că a prezenta un asemenea program arată o anumită lipsă de respect față de Parlament. Deci, noi credem că aceste audieri trebuie să fie extrem de consistente și serioase. Dacă fiecare parlamentar ar pune câte o întrebare și ar primi răspuns, n-ar fi suficient timpul.

Deci, poate fi propusă mâine o zi pentru audieri și poimâine să se voteze cabinetul.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eventual sâmbătă.

Alte intervenții mai sunt?

Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte, am în primul rând o observație cu programul de la ora 8,00 - va fi o problemă să îi anunțăm pe oameni; gândiți-vă că nu mai este nimeni acum aici.

Aceeași problemă pe care au ridicat-o colegii mei - jumătate de oră pentru audieri - mi se pare că doriți să transformați totul într-o formalitate.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles.

Dacă mai sunt alte intervenții.

Domnul Goțiu.

Domnul Remus Mihai Goțiu:

Dacă cumva se votează să rămână la jumătate de oră, măcar lăsați această jumătate de oră pentru întrebările Opoziției.

Dumneavoastră cunoașteți foarte bine candidații, ați discutat cu ei, aveți un program de guvernare pe care l-ați prezentat, deci știți.

Nu vrem să luăm dreptul, dar nu vrem să se întâmple nici ceea ce s-a întâmplat la audierile din ianuarie, în care am pus întrebări, s-a răspuns la întrebările celor din Coaliția de guvernare și întrebările Opoziției au rămas fără răspuns.

Asta nu înseamnă audieri; asta înseamnă monolog!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Sigur, nu putem noi să stabilim aici cum va decurge ședința de audieri într-o comisie. Acolo fiecare președinte moderează și stabiliți reguli în interiorul comisiei.

Deci, am o propunere; două, nu? Domnule Dobre, ați propus ceva concret?

Domnule Dobre?

Domnul Victor Paul Dobre:

La ora opt avem și noi o ședință de grup; trebuie să coordonăm poziția noastră.

2. Cred că și observațiile colegilor legate de timpul foarte scurt de audiere sunt de luat în seamă.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci, am două propuneri - se suprapun una peste alta - cea cu program mai larg de audiere și cu începutul activității la ora 8,00.

Supun votului ambele propuneri ale domnului Dobre, că se suprapune și cu cealaltă.

Cine este pentru? Șase.

Împotrivă? Doisprezece.

S-a aprobat cu forma propusă inițial.

Proiectele Ordinii de zi și Programului de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de joi, 29 iunie 2017, ora 15,00

PUNCTUL 3

Proiectele Ordinii de zi și Programului de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de joi, 29 iunie 2017, ora 15,00

● Propuneri privind timpul maxim alocat pentru prezentarea programului de guvernare, a listei Guvernului, precum și pentru participarea parlamentarilor la dezbateri

Domnul Petru Gabriel Vlase:

La punctul 3 - Proiectele Ordinii de zi și Programului de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului ...

Domnul Cristian Ghinea:

Domnule președinte, propunerea mea n-ați pus-o la vot aici.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Le-am supus împreună. Propuneau același lucru.

Domnul Victor Paul Dobre:

Sunt propuneri separate.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Proiectele ordinii de zi și a programului de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de 29 iunie 2017, ora 15,00.

Propuneri pentru timpul maxim alocat pentru prezentarea Programului de guvernare, a Listei Guvernului, precum și pentru participarea la dezbateri.

Vă rog, intervenții.

Obiecții?

Domnul Goțiu.

Domnul Remus Mihai Goțiu:

Am spus și în ianuarie că 10 secunde sunt foarte puține pentru un reprezentant și optzeci de minute pentru prezentarea și discutarea unui Program de guvernare pe patru ani.

Atunci nu m-am gândit că într-adevăr vă gândiți că la șase luni, să înțelegem că dacă ați redus la cinci secunde vă gândiți la un Guvern pe trei luni?

Haideți totuși să punem un timp ca, cineva care vine să aibă măcar timp să exprime două sau trei idei legate de acel program. Două, trei minute, patru minute.

Deci, propun 20 de secunde pentru fiecare parlamentar.

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Am înțeles.

Vă rog, cine este pentru? Cinci.

Împotrivă? Treisprezece.

Vă rog domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Nu. Am votat pentru.

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Vă rog.

Domnul Ion-Marcel Vela:

Domnul președinte, pentru că trebuie să tratăm cu prietenie și bunăvoie un moment atât de important, cum este investirea unui Guvern al României, ca să nu fie nici cinci secunde, nici douăzeci de secunde, vă rog pe toți colegii din Birourile permanente reunite să votăm zece secunde.

Așadar propun zece secunde. Cred că este mulțumitor pentru toată lumea, și, decât să se ajungă la replici și la drept la replici și tot acolo vom fi, ca timp mă refer, propun să fiți de acord cu zece secunde de deputat sau senator.

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu, astăzi, în cadrul plenului, m-am sfătuit cu liderul PNL, cu doamna Raluca Turcan, și convenisem să mergem pe cinci secunde, dar poate dumneavoastră știți mai multe.

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Domnul Marton Arpad.

Domnul Marton Arpad:

Eu cred că,timpul de zece secunde poate fi acceptat evident, partidele care au număr mai mare de minute pot să renunțe la aceste minute, iar la cele mici diferența este de maxim zece minute plus.

Dacă totuși se rămâne la cele cinci secunde, poate primim împrumutul înapoi de la PNL ca să avem și noi cinci minute, de la Moțiune, am înțeles.

Domnul Ion-Marcel Vela:

Domnul președinte, am propus zece secunde ca să nu fim, ca imagine a Parlamentului, la deputați neafiliați, un minut. La un minut nici nu poate saluta prezidiul, sau colegii.

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu cred că, vreodată, vreunul dintre președinți a întrerupt discursul la un minut fix.

Haideți să fim serioși. Mergem pe propunerea deja convenită, și sunt ferm convins că președintele de ședință nu va face abuz.

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Deci, trebuie să supun la vot doar cea de-a doua propunere, cu zece secunde pentru fiecare parlamentar.

Cine este pentru? Cinci.

Împotrivă? Treisprezece.

A rămas forma propusă inițial.

Mulțumesc.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte de ședință, vroiam să-i informez pe colegi că am avut astăzi o convorbire legată de ceremonialul de mâine, presupunând că Guvernul va obține votul de încredere al Parlamentului, Palatul Cotroceni s-a interesat de calendar în așa fel încât să organizăm și momentul depunerii jurământului și estimările pe care le-am avut ne-au permis să le dau două repere de timp: începem deci practic la cât? La ora 15,00? Da? Și să terminăm cel târziu până în ora 17,30 - 18,00, pentru că mai este și timpul votului, aproximativ o oră jumătate, din experiența de până acum, astfel încât la 19,00 să putem participa la Cotroceni la Ceremonia de depunerea jurământului. Da?

Domnul Petru-Gabriel Vlase:

Da, mulțumesc domnul președinte.

Solicitare din partea Grupului Ecumenic de Rugăciune privind organizarea la București a Micului Dejun cu Rugăciune

PUNCTUL 4

Solicitare din partea Grupului Ecumenic de Rugăciune privind organizarea la București a "Micului Dejun cu Rugăciune"

Domnul Petru Gabriel Vlase:

La punctul 4 avem solicitare din partea Grupului Ecumenic de Rugăciune privind organizarea la București a "Micului Dejun cu Rugăciune". A fost o discuție purtată ieri în ședința comună a celor două Birouri și s-a solicitat un deviz estimativ. Avem atașate aceste devize estimative.

Dacă aveți obiecții. Dacă nu sunt obiecții, vă propun să aprobăm.

De acord.

Mulțumesc.

Scrisoarea Președintelui României prin care solicită aprobarea înființării Comandamentului multinațional de brigadă, pe teritoriul României

PUNCTUL 5

Scrisoarea Președintelui României prin care solicită aprobarea înființării Comandamentului multinațional de brigadă, pe teritoriul României

Domnul Petru Gabriel Vlase:

La punctul 5 avem o scrisoare a Președintelui României referitoare la înființarea Brigăzii multinaționale, sub coordonarea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est din București.

Vă rog să fiți de acord, fiind o formalitate pe care trebuie să o îndeplinim la Parlament, să trimitem la cele două Comisii de apărare pentru raport și hotărâre și să punem în plenul comun de mâine, să nu mai avem după aceea chestiunea asta de rezolvat.

Dacă sunteți de acord?

Mulțumesc.

Închidem ședința aici.

Vă mulțumesc pentru participare.

*

Ședința s-a încheiat la ora 16,50.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 16 februarie 2019, 15:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro