Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 octombrie 2018 ora 13:00

13. Solicitare din partea domnului deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii
retrasă în baza solicitării liderului Grupului parlamentar PSD

Solicitare din partea domnului deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii Domnul Liviu Dragnea:

13 - Solicitare din partea domnului deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii.

Domnul Iancu solicită aprobare pentru participarea sa în calitate de președinte al Consiliului Mondial al Energiei - Comitetul Național Român la un eveniment ce va avea loc la Milano, Italia în perioada 8 - 11 octombrie 2018.

Totodată este solicitată și motivarea absențelor de la activitățile Camerei în această perioadă. Costurile fiind suportate de organizator.

Săptămâna viitoare, adică nu știu dacă . eu nu am foarte mare garanție că săptămâna asta comisia se va întruni și va discuta din nou. Și după aceea iar o să fim puși în situația să fim acuzați de unii colegi că facem jocul rușilor.

Și eu cred că domnul Iancu., putem să ... nu știu, spuneți și dumneavoastră că e o situație .

Domnul Florin Iordache:

Domnul președinte, Legea offshore, ați văzut, a declanșat foarte mult interes.

Eu cred că domnul Iancu împreună cu ceilalți doi președinți ai comisiilor, este vorba de Comisia de administrație și Comisia de buget, săptămâna viitoare întâi să rezolve, să aibă discuțiile, să avem o ... un raport pentru că avem prin votul unanim al plenului un raport pentru o săptămână.

Deci, să rămână să facă raportul și apoi poate să plece să și . în excursie.

Domnul Liviu Dragnea:

Eu știu, poate motivăm absențele. Trimitem o . la Consiliul Mondial al Energiei să .

Domnul Florin Iordache:

Da.

Domnul Liviu Dragnea:

Da, nu . domnul Suciu, vă rog!

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Conform procedurii, liderul de grup poate să solicite anularea prezenței oricărui deputat la orice eveniment.

Așadar o să fac hârtie către Biroul permanent prin care voi retrage această deplasare externă.

Domnul Liviu Dragnea:

Da, o să vorbim cu domnul Iancu după Biroul permanent să înțeleagă că . chiar nu poate să fie în două locuri, nici măcar dumnealui.

Deci, se retrage această solicitare.

Doamna Turcan, vă rog!

Doamna Raluca Turcan:

Aș dori o intervenție pe procedură, pentru că ne apropiem de finalul ordinii de zi și mi-e teamă că se va închide brusc ședința și nu voi reuși să vă supun atenției un subiect care a fost în dezbatere și în ședința precedentă și anume o solicitare a Partidului Național Liberal, înscrisă și depusă la Secretariatul General, nu mai apare pe ordinea de zi, chiar a fost respinsă așa a priori până în apropiere de luna noiembrie, pentru că noi solicitam, în virtutea faptului că am încercat de câteva ori, la începutul lunii octombrie, să vină Primul-ministru al României la "Ora Primului-ministru" în Parlament, să o chemăm pentru a-și face agenda din timp, pe doamna Prim-ministru Dăncilă la "Ora Primului-ministru" la începutul lunii noiembrie.

Și luni a fost o dezbatere întreagă și s-a inventat o nouă regulă, în afara textului regulamentar, și anume că această solicitare poate fi luată în considerare doar într-o zi de miercuri, înainte o săptămâna de la începutul lunii; ceea ce este total în afara Regulamentului.

Așadar, vreau să vă supun atenției faptul că noi avem o solicitare în scris depusă pentru a rezerva spațiul la începutul lunii noiembrie să vină la "Ora Primului-ministru" doamna premier Viorica Dăncilă.

Au fost motive sau pretexte invocate pentru luna octombrie; sperăm totuși ca, existând această solicitare și fiind acceptată, la începutul lunii noiembrie să putem avea prezența Primului-ministru în Camera Deputaților la "Ora Primului-ministru", așa cum prevede Regulamentul și așa cum este obligată și în baza Legii răspunderii ministeriale. Pentru că și în baza Legii răspunderii ministeriale există această obligație de a oferi informații Parlamentului, atunci când sunt solicitate.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am crezut că am încheiat.

Păi nu, nu îi răspund, eu precizez pentru colegii mei de bună-credință.

Am citat din Regulament, în fiecare zi de miercuri, deci astăzi suntem într-o zi de miercuri, facem programul, potrivit Regulamentului, pentru săptămâna care urmează. Și am spus: ne dorim și doamna prim-ministru și restul miniștrilor să fie invitați, dar această solicitare poate fi adusă în discuție în ședința Biroului permanent din ultima miercuri din luna octombrie, respectiv pe 31. Și atunci, în ședința din 31 octombrie, când stabilim ordinea de zi a ședinței 5 - 8 noiembrie, se poate lua în discuție și această solicitare. Nu putem discuta acum și nu putem stabili într-o ședință, chiar și astăzi sau peste o săptămână, pentru că nu este atributul Biroului permanent să facă ordinea de zi cu o lună înainte. Avem articol regulamentar care spune că în ziua de miercuri, în ședința de Birou permanent, se stabilește ordinea de zi.

Într-adevăr, pentru luna noiembrie, pentru data de luni când este 4 noiembrie, putem lua în discuție și să aprobăm în Biroul permanent.

Deci, ca să concluzionez, potrivit Regulamentului, pe 31 octombrie luăm în discuție această solicitare.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc.

Doar două observații pe procedură: ordinea de zi a fost aprobată la începutul ședinței, deci nu mai putem discuta despre asta; și doi: nu cred că a fost vorba de pretexte. Doamna premier a fost la Strasbourg zilele astea, fiind invitată, și chiar nu putea rata cele 5 minute care i-au fost alocate pentru a susține poziția!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 6 octombrie 2022, 21:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro