Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 9 martie 2020 ora 14:03

1. Avizele Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului privind audierea candidaților propuși pentru funcțiile de miniștri
se trimit la Guvern; ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului consacrată votului asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului de guvernare și a întregii Liste a Guvernului: joi, 12 martie 2020, ora 16.00 consultă

Avizele Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului privind audierea candidaților propuși pentru funcțiile de miniștri Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Avizele Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului privind audierile candidaților propuși pentru funcțiile de miniștri.

Constatăm că din șaisprezece candidați desemnați un număr de șapte au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Totodată, conform Deciziei CCR numărul 356 din 2007, în cazul avizelor de respingere, candidatul la funcția de premier propune un alt candidat la funcția de ministru.

Vă propun să transmitem o scrisoare domnului premier desemnat să se conformeze Deciziei CCR și să procedeze la a propune alți candidați pentru funcția de ministru pentru ministerele la care candidații desemnați anterior au primit avize negative.

Având în vedere principiul pe care l-am enunțat și respectat de fiecare dată, care vizează colaborarea loială dintre autorități și celălalt, pentru celeritate, aș vrea să fiți de acord să organizăm o ședință BPR imediat ce primim de la premierul desemnat numele noilor candidați pentru funcția de ministru, pentru a stabili de îndată calendarul pentru audierea acestora.

De asemenea, vă supun votului această propunere, cu speranța că premierul desemnat va transmite cât mai repede noile propuneri, astfel încât să putem stabili data ședinței comune pentru învestire în interiorul termenului de cincisprezece zile prevăzut de articolul șapte din Regulamentul activităților comune.

Vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Domnule președinte, o să vă rog să luați intervenția mea ca din partea Primului-ministru, și am să vă spun de ce: a comunicat public deja de suficient de multe ori că, în situația politică în care suntem, nu va schimba nici un fel de ministru, chiar dacă nu a întrunit numărul suficient de voturi la audieri, pentru că poziția Partidului Național Liberal este foarte limpede. Opinia noastră este că dumneavoastră n-ați făcut decât spectacol la audieri și n-ați avut nici un fel de intenție de a transforma audierile într-un demers constructiv.

Poziția publică a Primului-ministru a fost comunicată nu o dată, ci de fiecare dată când ați picat miniștri în comisii, prin atacuri constante la persoană, și nu demersuri, repet, care să arate că ar fi probleme la minister, motiv pentru care o să vă rog, cu tot respectul, să încercăm să nu mai tragem de timp și să stabiliți un plen în care să se poată da vot pe Cabinetul Florin Cîțu.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

În primul rând, nu știu cum sunt audieri serioase, neserioase; eu vă citesc din Decizia CCR-ului. Cred că respectarea legii e înainte de anumite speculații cum au fost voturile. "Acestea emit avize favorabile sau avize de respingere. În cazul avizelor de respingere, candidatul pentru funcția de prim-ministru propune un alt candidat la funcția de ministru. În practica parlamentară, s-au înregistrat mai multe cazuri de avize negative, care au fost urmate de noi propuneri." În Decizia Curții Constituționale.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Noi o știm, chiar dacă n-o citim și n-o avem în față, dar noi o cunoaștem foarte bine Decizia Curții Constituționale.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog frumos s-o respectați!

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Și opinia mea și a colegilor mei din Partidul Național Liberal rămâne aceeași, doar că dumneavoastră sunteți într-o ușoară contradicție cu declarațiile dumneavoastră anterioare, domnule Președinte al Camerei Deputaților și interimar PSD, pentru că cel puțin în ultima săptămână ați tot spus câtă nevoie de guvern stabil avem.

Eu v-aș ruga să vă analizați aceste declarații și, dacă sunteți în divergență cu ele, să veniți cu altele; dar, până una alta, și noi insistăm pe ideea de guvern stabil, și noi insistăm pe faptul că avem nevoie de un vot în plen cât se poate de repede.

Rămâne la latitudinea dumneavoastră și, de asemenea, responsabilitatea dumneavoastră dacă veți trage de timp în continuare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cele cincisprezece zile vor fi respectate. Din lege. Indiferent de răspunsul domnului Prim-ministru. Aceasta este nu o declarație politică, cred că e o datorie a mea.

Nu v-am întrerupt și n-am nicio problemă.

Nu cred că judecăm acum. Repet, eu v-am citit dintr-o Decizie a Curții Constituționale. Nu v-am citit dintr-o declarație politică, făcută la televizor sau pe holurile Parlamentului.

Deciziile Curții trebuie respectate! Așa face orice țară într-un stat de drept.

Vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Domnule președinte, o să vă rog să luați act și să supuneți la vot și propunerea Partidului Național Liberal și anume, aceea de a stabili plenul pentru a da vot pe Cabinetul Florin Cîțu.

Eu astăzi, în fața colegilor fac apel la responsabilitatea PSD care invocă criza generată de Coronavirus și ce mai invocați public, pentru a nu amâna această ședință de plen de care avem cu toții nevoie.

Dacă aveți vreo nemulțumire legată de vreo decizie a Curții Constituționale și considerați că nu este respectată și considerați că e vreun conflict, dumneavoastră sunteți specializați pe atacatul la Curte pe tot felul de conflicte juridice de natură constituțională, sunteți invitații noștri să o facem, nu ne opunem cu nimic dar, până veți face aceste demersuri vă rog să stabiliți un plen al Parlamentului în care să se decidă soarta Guvernului pe care noi l-am propus.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Categoric că vom face o propunere, după ce ne răspunde domnul Prim-ministru în termen de cincisprezece zile.

Dacă...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Bine, o să supuneți la vot și asta, presupun...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... eu nu v-am întrerupt...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... că nu-i o decizie pe care o luați unilateral, nu?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... nu v-am întrerupt...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Sigur, dar respectați totuși Regulamentul...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... doamna Gorghiu...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... și supuneți la vot propunerea...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... știți că am capacitatea de a vă tăia cuvântul. Nu v-am întrerupt, v-am respectat...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... sigur aveți multe lucruri.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... nu v-am întrerupt, v-am lăsat să vorbiți, nu am avut nicio problemă, vă dau cuvântul în continuare, nu mă grăbesc niciunde dar, pentru stenogramă...

Partidul Social Democrat va propune plen comun, cu respectarea Regulamentului respectiv în cele cincisprezece zile.

Este în schimb, o încălcare a unei Decizii a Curții, îi scriem domnului Prim-ministru desemnat, dânsul ne va răspunde sau nu ne va răspunde, noi vom lua act și vom face acest vot.

Vă rog frumos, ne-ar ajuta foarte mult o declarație publică a Partidului Național Liberal, că va vota la vedere Guvernul Cîțu și atunci categoric cu toții vom sta liniștiți că vom fi responsabili și vom avea un Guvern, care va lua act de criza Coronavirus în primul rând și nu de interesele politice.

Cred că decizia corectă este tot la dumneavoastră, la Partidul Național Liberal să voteze la vedere.

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Da, mulțumesc.

Audierile din câte știu, au fost niște audieri profesioniste, acei miniștri care nu au avut problemă cu Programul de guvernare au primit avize favorabile.

Pentru aducerea aminte, ca să nu mai căutați, vreau să vă dau trei exemple: în 2004 Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu la audieri, doamna Cristina Pârvulescu propusă la funcția de ministru al integrării europene, a primit aviz negativ și a fost înlocuită cu domnul Ene Dinga; în 2014 - nu este domnul Ponta - era Prim-ministru Victor Ponta, domnul Adrian Anghel, Ministrul pentru relația cu Diaspora a primit aviz negativ și a fost înlocuit imediat cu colegul nostru Angel Tîlvăr; și mai apoi în 2015, domnul Dacian Cioloș, domnul Baciu la sănătate a primit aviz negativ și a fost înlocuit cu domnul ministru Patriciu Cadariu, iar doamna Guseth, cum vă aduceți aminte, la audieri a fost înlocuită cu doamna Raluca Prună.

Iată că v-am dat exemple trei guverne până la această dată au ținut cont de decizia Curții Constituționale, din 2007.

Dacă domnul Prim-ministru nu-și asumă o astfel de decizie cred eu că pleacă cu stângul că deciziile Curții sunt făcute pentru a fi respectate și în același timp ar fi important să vedem și noi, repet, domnul Președinte a spus, ne încadrăm în cele cincisprezece zile, cu condiția să ne și răspundă, sigur.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul senator, vă rog.

Domnul George-Edward Dircă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, ne aflăm într-o situație delicată.

Apreciez faptul că ați invocat aceste Decizii ale Curții Constituționale însă ele nu obligă Premierul, ci acea Decizie obliga Parlamentul să accepte o nouă nominalizare.

Vorbim despre avize consultative și, în cele din urmă, plenul este suveran, votul plenului poate acoperi orice neajuns, orice aviz negativ; dacă cele două Camere reunite, majoritatea celor două Camere reunite apreciază că o anume propunere, un anumit ministru desemnat poate să ocupe acea funcție, ministrul va ocupa acea funcție.

Propunerea noastră este să nu mai amânăm, să nu mai tergiversăm acordarea votului în plen, mai ales că pe data de 14 martie, adică sâmbătă, expiră termenul constituțional de cincisprezece zile în care suntem obligați să supunem la vot învestirea Guvernului.

Haideți să găsim o soluție! Faptul că noi transmitem scrisori și invităm Premierul desemnat să respecte legea pe care cred că o cunoaște foarte bine nu apreciez că este o soluție în acest moment.

Dacă Premierul desemnat dorea să înlocuiască persoanele nominalizate pentru a ocupa funcția de ministru, a avut timp până în prezent s-o facă și putea s-o facă.

Dar, așa cum ați spus și dumneavoastră, știți deja răspunsul, motiv pentru care eu propun să avem un plen cât mai repede, pentru a da votul de învestitură pentru Guvernul Cîțu.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

O să ne încadrăm în tipologia "de îndată".

Să știți că termenul de cincisprezece zile nu este constituțional, e regulamentar.

Repet, voi supune la vot această scrisoare către domnul Prim-ministru, concomitent cu faptul că vom respecta data limită de vot, respectiv... Cât este? 13 martie. Ok? E bine așa? Ca să închidem această discuție.

Vă rog.

Și pe urmă voi supune la vot cele două propuneri, a mea și a doamnei Gorghiu.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Voiam doar să vă întreb, domnule președinte, când considerați dumneavoastră că e încălcată legea: atunci când n-a schimbat Premierul miniștrii care au fost votați negativ în comisie la Guvernul Orban I sau Orban II, sau doar acum, la Guvernul Cîțu? Pentru că dumneavoastră n-ați făcut nici un fel de solicitare și nici un fel de depeșă către Primul-ministru la momentul la care s-a votat, de exemplu, Guvernul Orban, ceea ce mă face să cred că știți foarte bine ce impune sau ce nu impune Decizia Curții și cât de consultativ este avizul venit de la comisie.

Concluzia este una pe care - cum spuneți dumneavoastră, așa, pentru stenogramă - că PSD, prin persoana sau prin vocea dumneavoastră astăzi, n-are ca obiectiv decât blocarea funcționării Executivului în România, nu vizați decât o prelungire a crizei la nivel de Parlament, în care aveți încă majoritate, și vă folosiți de motive puerile pentru a duce în derizoriu ideea de învestire a unui cabinet, mai ales în această situație, deși public clamați în permanență altceva.

O să aștept cu interes votul la propunerea pe care v-am făcut-o și anume de a stabili cât mai repede; propunerea mea, ca să fie una mai concretă, este ca mâine să fie un plen reunit, astfel încât să se poată da un vot privitor la Guvernul Cîțu, și o să vă rog s-o supuneți la vot cu maximă responsabilitate, spunându-vă în același timp ceea ce toți colegii noștri știu și ceea ce știe întreaga opinie publică, și anume care este răspunsul Primului-ministru.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bun. Am luat act de o Decizie a Curții Constituționale care este puerilă. Am luat act.

Tocmai de aceea! Vorbim de o Decizie a Curții Constituționale privind o interpretare a Constituției!

Deci, începem să avem comunicare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun la vot, în primul rând scrisoarea adresată domnului prim-ministru desemnat, o aveți la mapă.

Cine este pentru?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Și poate ne-o dați și nouă, că nu este la mapă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu este la mapă? V-o citesc dacă vreți, în ședința... de ce nu s-a dat la mapă scrisoarea?

"Stimate domnule prim-ministru desemnat, în ședința din 9 martie 2020, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului întrunite în ședința..." o aveți pe ... "au examinat avizele elaborate de comisiile permanente de specialitate a celor două Camere ale Parlamentului în urma audierii candidaților propuși la funcțiile de ministru, de către candidatul la funcția de Prim-ministru domnul Florin Cîțu. Având în vedere faptul, că șapte dintre candidații la funcția de ministru au primit aviz negativ, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit să vă solicite să nominalizați alte persoane pentru funcția de ministru în locul candidaților de ministru care au primit avize negative la audierile în fața comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Cu atât mai mult, în contextul actual al evoluției răspândirii Coronavirusului, aveți obligația față de români să desemnați un ministru al Sănătății care să lucreze 24 de ore din 24 în interesul populației și nu în interesul firmelor private așa cum am demonstrat până acum.

Avem speranța, că veți transmite cu celeritate noile propuneri în spiritul principiului colaborării loiale dintre autorități astfel încât Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să poată stabili data ședinței comune pentru învestire, în interiorul termenului de cincisprezece zile prevăzut de articolul 87 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului până la data de 13 martie 2020.

Această Hotărâre a avut la bază decizia Curții Constituționale a României numărul 356 pe 2007 prin care a fost soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre Președintele României și Guvernul de la acea vreme."

Vă mulțumesc!

Cine este împotrivă? Unu, imediat stați să terminăm cu scrisoarea și pe urmă revin.

Unu, două, liderii de grup nu votează. Unu, două, trei...

Din sală:

Am înțeles dar, trebuie să, trebuie să avem și un termen stipulat în acea scrisoare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... vă rog frumos, mă lăsați să conduc? Ok. Șapte.

Da, abțineri există?

Deci, vom adresa... ședința.

Mai mult, în spiritul unui dialog parlamentar corect, vă propun ziua votului de joi, ora 16,00. Indiferent de răspunsul domnului Prim-ministru desemnat, să-și asume dânsul încălcarea Deciziei Curții Constituționale.

Cine este pentru?

Împotrivă? Unu, două, trei, patru, cinci... o supun. Cinci. Șase împotrivă.

Vă mulțumesc!

Acum supun votului, deci vom avea joi la ora 16,00 vot.

Acum vă propun, vă propun...

Domnul Cristian Buican:

Păi poate ridicați mâna și voi! Poate ridicați și voi mâna și nu vă e jenă să o ridicați!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Faceți o ședință la Partid și certați-i.

Supun votului dumneavoastră propunerea doamnei vicepreședinte, doamna Gorghiu ca votul să fie marți, nu? Mâine? Eu m-am gândit să avem timp să ne răspundă domnul Cîțu.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Eu cred că vă descurcați.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cine este pentru? Una, două, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Da, opt. Vedeți că ne înmulțim?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mai vreți să mai supun odată?

Cine este împotrivă? Restul.

Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 23 mai 2022, 15:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro