Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 9 martie 2020 ora 14:03

Ședința a început la ora 14,03.

Lucrările au fost conduse de Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților, asistat de domnul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului.

Au participat:

De la Camera Deputaților: domnul Florin Iordache, doamna Carmen-Ileana Mihălcescu și domnul Marilen-Gabriel Pirtea - vicepreședinți, doamna Lia Olguța Vasilescu, domnul Cristian Buican și domnul Dragoș Gabriel Zisopol - secretari, domnul Marius-Constantin Budăi, domnul Laurențiu-Dan Leoreanu și domnul Nicolae Bănicioiu - chestori, domnul Alfred-Robert Simonis - Grupul parlamentar al PSD, domnul Florin-Claudiu Roman - Grupul parlamentar al PNL, domnul Cătălin Drulă - Grupul parlamentar al USR, domnul Benedek Zacharie - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ovidiu Victor Ganț - Grupul parlamentar al minorităților naționale, și domnul Emil-Marius Pașcan - Grupul parlamentar al PMP.

De la Senat: domnul Robert-Marius Cazanciuc, domnul Șerban-Constantin Valeca și doamna Alina-Ștefania Gorghiu - vicepreședinți, domnul Ion Ganea, domnul Marian Pavel, domnul Mario-Ovidiu Oprea și domnul George-Edward Dircă - secretari, domnul Marius-Alexandru Dunca, domnul Paul Stănescu, domnul Cornel Popa și domnul Tanczos Barna - chestori, domnul Radu-Cosmin Preda - Grupul parlamentar al PSD, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu - Grupul parlamentar al PNL, domnul Radu-Mihai Mihail (de la ora 14,15) - Grupul parlamentar al USR, și domnul Csaszar Karoly Zsolt - Grupul parlamentar al UDMR.

Invitați:

Din partea Guvernului: domnul Nini Săpunaru - Departamentul pentru relația cu Parlamentul.

De la Camera Deputaților: doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaților, domnul George Ionuț Dumitrică - Secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă - Secretar general-adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - Direcția comunicare și relații publice, doamna Anca Mihaela Spiridon - Director general la Cancelarie Președinte, doamna Andreea Stăncescu - Director general la Cabinet Secretar general, și domnul Alexandru Tănase - Centrul de Dezvoltare Tehnologică.

De la Senat: doamna Izabela Chencian - Secretarul general al Senatului,doamna Cristina Ionescu - Secretar general-adjunct, domnul Timotei Stuparu - Secretar general-adjunct, doamna Roxana Truinea - Direcția Generală Legislativă, doamna Claudia Pencea - Direcția pentru organizarea lucrărilor plenului și comisiilor, doamna Camelia Tomescu - Direcția proceduri, sinteză, studii și evidență legislativă, domnul Gabriel Sterea - Direcția generală Secretariat general, doamna Raluca Zota - Cabinet Secretar general, doamna Luiza Coman - Cabinet Președinte, doamna Elena Diaconu și doamna Ionela Mihăilă - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent.

*

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bună ziua.

Vă propun să începem ședința.

Ordinea de zi a acestei ședințe comune a fost distribuită.

Dacă sunt observații la ordinea de zi?

Dacă nu, supun votului dumneavoastră.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Avizele Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului privind audierea candidaților propuși pentru funcțiile de miniștri

PUNCTUL 1

Avizele Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului privind audierea candidaților propuși pentru funcțiile de miniștri

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Avizele Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului privind audierile candidaților propuși pentru funcțiile de miniștri.

Constatăm că din șaisprezece candidați desemnați un număr de șapte au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Totodată, conform Deciziei CCR numărul 356 din 2007, în cazul avizelor de respingere, candidatul la funcția de premier propune un alt candidat la funcția de ministru.

Vă propun să transmitem o scrisoare domnului premier desemnat să se conformeze Deciziei CCR și să procedeze la a propune alți candidați pentru funcția de ministru pentru ministerele la care candidații desemnați anterior au primit avize negative.

Având în vedere principiul pe care l-am enunțat și respectat de fiecare dată, care vizează colaborarea loială dintre autorități și celălalt, pentru celeritate, aș vrea să fiți de acord să organizăm o ședință BPR imediat ce primim de la premierul desemnat numele noilor candidați pentru funcția de ministru, pentru a stabili de îndată calendarul pentru audierea acestora.

De asemenea, vă supun votului această propunere, cu speranța că premierul desemnat va transmite cât mai repede noile propuneri, astfel încât să putem stabili data ședinței comune pentru învestire în interiorul termenului de cincisprezece zile prevăzut de articolul șapte din Regulamentul activităților comune.

Vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Domnule președinte, o să vă rog să luați intervenția mea ca din partea Primului-ministru, și am să vă spun de ce: a comunicat public deja de suficient de multe ori că, în situația politică în care suntem, nu va schimba nici un fel de ministru, chiar dacă nu a întrunit numărul suficient de voturi la audieri, pentru că poziția Partidului Național Liberal este foarte limpede. Opinia noastră este că dumneavoastră n-ați făcut decât spectacol la audieri și n-ați avut nici un fel de intenție de a transforma audierile într-un demers constructiv.

Poziția publică a Primului-ministru a fost comunicată nu o dată, ci de fiecare dată când ați picat miniștri în comisii, prin atacuri constante la persoană, și nu demersuri, repet, care să arate că ar fi probleme la minister, motiv pentru care o să vă rog, cu tot respectul, să încercăm să nu mai tragem de timp și să stabiliți un plen în care să se poată da vot pe Cabinetul Florin Cîțu.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

În primul rând, nu știu cum sunt audieri serioase, neserioase; eu vă citesc din Decizia CCR-ului. Cred că respectarea legii e înainte de anumite speculații cum au fost voturile. "Acestea emit avize favorabile sau avize de respingere. În cazul avizelor de respingere, candidatul pentru funcția de prim-ministru propune un alt candidat la funcția de ministru. În practica parlamentară, s-au înregistrat mai multe cazuri de avize negative, care au fost urmate de noi propuneri." În Decizia Curții Constituționale.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Noi o știm, chiar dacă n-o citim și n-o avem în față, dar noi o cunoaștem foarte bine Decizia Curții Constituționale.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog frumos s-o respectați!

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Și opinia mea și a colegilor mei din Partidul Național Liberal rămâne aceeași, doar că dumneavoastră sunteți într-o ușoară contradicție cu declarațiile dumneavoastră anterioare, domnule Președinte al Camerei Deputaților și interimar PSD, pentru că cel puțin în ultima săptămână ați tot spus câtă nevoie de guvern stabil avem.

Eu v-aș ruga să vă analizați aceste declarații și, dacă sunteți în divergență cu ele, să veniți cu altele; dar, până una alta, și noi insistăm pe ideea de guvern stabil, și noi insistăm pe faptul că avem nevoie de un vot în plen cât se poate de repede.

Rămâne la latitudinea dumneavoastră și, de asemenea, responsabilitatea dumneavoastră dacă veți trage de timp în continuare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cele cincisprezece zile vor fi respectate. Din lege. Indiferent de răspunsul domnului Prim-ministru. Aceasta este nu o declarație politică, cred că e o datorie a mea.

Nu v-am întrerupt și n-am nicio problemă.

Nu cred că judecăm acum. Repet, eu v-am citit dintr-o Decizie a Curții Constituționale. Nu v-am citit dintr-o declarație politică, făcută la televizor sau pe holurile Parlamentului.

Deciziile Curții trebuie respectate! Așa face orice țară într-un stat de drept.

Vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Domnule președinte, o să vă rog să luați act și să supuneți la vot și propunerea Partidului Național Liberal și anume, aceea de a stabili plenul pentru a da vot pe Cabinetul Florin Cîțu.

Eu astăzi, în fața colegilor fac apel la responsabilitatea PSD care invocă criza generată de Coronavirus și ce mai invocați public, pentru a nu amâna această ședință de plen de care avem cu toții nevoie.

Dacă aveți vreo nemulțumire legată de vreo decizie a Curții Constituționale și considerați că nu este respectată și considerați că e vreun conflict, dumneavoastră sunteți specializați pe atacatul la Curte pe tot felul de conflicte juridice de natură constituțională, sunteți invitații noștri să o facem, nu ne opunem cu nimic dar, până veți face aceste demersuri vă rog să stabiliți un plen al Parlamentului în care să se decidă soarta Guvernului pe care noi l-am propus.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Categoric că vom face o propunere, după ce ne răspunde domnul Prim-ministru în termen de cincisprezece zile.

Dacă...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Bine, o să supuneți la vot și asta, presupun...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... eu nu v-am întrerupt...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... că nu-i o decizie pe care o luați unilateral, nu?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... nu v-am întrerupt...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Sigur, dar respectați totuși Regulamentul...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... doamna Gorghiu...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... și supuneți la vot propunerea...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... știți că am capacitatea de a vă tăia cuvântul. Nu v-am întrerupt, v-am respectat...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... sigur aveți multe lucruri.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... nu v-am întrerupt, v-am lăsat să vorbiți, nu am avut nicio problemă, vă dau cuvântul în continuare, nu mă grăbesc niciunde dar, pentru stenogramă...

Partidul Social Democrat va propune plen comun, cu respectarea Regulamentului respectiv în cele cincisprezece zile.

Este în schimb, o încălcare a unei Decizii a Curții, îi scriem domnului Prim-ministru desemnat, dânsul ne va răspunde sau nu ne va răspunde, noi vom lua act și vom face acest vot.

Vă rog frumos, ne-ar ajuta foarte mult o declarație publică a Partidului Național Liberal, că va vota la vedere Guvernul Cîțu și atunci categoric cu toții vom sta liniștiți că vom fi responsabili și vom avea un Guvern, care va lua act de criza Coronavirus în primul rând și nu de interesele politice.

Cred că decizia corectă este tot la dumneavoastră, la Partidul Național Liberal să voteze la vedere.

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Da, mulțumesc.

Audierile din câte știu, au fost niște audieri profesioniste, acei miniștri care nu au avut problemă cu Programul de guvernare au primit avize favorabile.

Pentru aducerea aminte, ca să nu mai căutați, vreau să vă dau trei exemple: în 2004 Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu la audieri, doamna Cristina Pârvulescu propusă la funcția de ministru al integrării europene, a primit aviz negativ și a fost înlocuită cu domnul Ene Dinga; în 2014 - nu este domnul Ponta - era Prim-ministru Victor Ponta, domnul Adrian Anghel, Ministrul pentru relația cu Diaspora a primit aviz negativ și a fost înlocuit imediat cu colegul nostru Angel Tîlvăr; și mai apoi în 2015, domnul Dacian Cioloș, domnul Baciu la sănătate a primit aviz negativ și a fost înlocuit cu domnul ministru Patriciu Cadariu, iar doamna Guseth, cum vă aduceți aminte, la audieri a fost înlocuită cu doamna Raluca Prună.

Iată că v-am dat exemple trei guverne până la această dată au ținut cont de decizia Curții Constituționale, din 2007.

Dacă domnul Prim-ministru nu-și asumă o astfel de decizie cred eu că pleacă cu stângul că deciziile Curții sunt făcute pentru a fi respectate și în același timp ar fi important să vedem și noi, repet, domnul Președinte a spus, ne încadrăm în cele cincisprezece zile, cu condiția să ne și răspundă, sigur.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul senator, vă rog.

Domnul George-Edward Dircă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, ne aflăm într-o situație delicată.

Apreciez faptul că ați invocat aceste Decizii ale Curții Constituționale însă ele nu obligă Premierul, ci acea Decizie obliga Parlamentul să accepte o nouă nominalizare.

Vorbim despre avize consultative și, în cele din urmă, plenul este suveran, votul plenului poate acoperi orice neajuns, orice aviz negativ; dacă cele două Camere reunite, majoritatea celor două Camere reunite apreciază că o anume propunere, un anumit ministru desemnat poate să ocupe acea funcție, ministrul va ocupa acea funcție.

Propunerea noastră este să nu mai amânăm, să nu mai tergiversăm acordarea votului în plen, mai ales că pe data de 14 martie, adică sâmbătă, expiră termenul constituțional de cincisprezece zile în care suntem obligați să supunem la vot învestirea Guvernului.

Haideți să găsim o soluție! Faptul că noi transmitem scrisori și invităm Premierul desemnat să respecte legea pe care cred că o cunoaște foarte bine nu apreciez că este o soluție în acest moment.

Dacă Premierul desemnat dorea să înlocuiască persoanele nominalizate pentru a ocupa funcția de ministru, a avut timp până în prezent s-o facă și putea s-o facă.

Dar, așa cum ați spus și dumneavoastră, știți deja răspunsul, motiv pentru care eu propun să avem un plen cât mai repede, pentru a da votul de învestitură pentru Guvernul Cîțu.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

O să ne încadrăm în tipologia "de îndată".

Să știți că termenul de cincisprezece zile nu este constituțional, e regulamentar.

Repet, voi supune la vot această scrisoare către domnul Prim-ministru, concomitent cu faptul că vom respecta data limită de vot, respectiv... Cât este? 13 martie. Ok? E bine așa? Ca să închidem această discuție.

Vă rog.

Și pe urmă voi supune la vot cele două propuneri, a mea și a doamnei Gorghiu.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Voiam doar să vă întreb, domnule președinte, când considerați dumneavoastră că e încălcată legea: atunci când n-a schimbat Premierul miniștrii care au fost votați negativ în comisie la Guvernul Orban I sau Orban II, sau doar acum, la Guvernul Cîțu? Pentru că dumneavoastră n-ați făcut nici un fel de solicitare și nici un fel de depeșă către Primul-ministru la momentul la care s-a votat, de exemplu, Guvernul Orban, ceea ce mă face să cred că știți foarte bine ce impune sau ce nu impune Decizia Curții și cât de consultativ este avizul venit de la comisie.

Concluzia este una pe care - cum spuneți dumneavoastră, așa, pentru stenogramă - că PSD, prin persoana sau prin vocea dumneavoastră astăzi, n-are ca obiectiv decât blocarea funcționării Executivului în România, nu vizați decât o prelungire a crizei la nivel de Parlament, în care aveți încă majoritate, și vă folosiți de motive puerile pentru a duce în derizoriu ideea de învestire a unui cabinet, mai ales în această situație, deși public clamați în permanență altceva.

O să aștept cu interes votul la propunerea pe care v-am făcut-o și anume de a stabili cât mai repede; propunerea mea, ca să fie una mai concretă, este ca mâine să fie un plen reunit, astfel încât să se poată da un vot privitor la Guvernul Cîțu, și o să vă rog s-o supuneți la vot cu maximă responsabilitate, spunându-vă în același timp ceea ce toți colegii noștri știu și ceea ce știe întreaga opinie publică, și anume care este răspunsul Primului-ministru.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bun. Am luat act de o Decizie a Curții Constituționale care este puerilă. Am luat act.

Tocmai de aceea! Vorbim de o Decizie a Curții Constituționale privind o interpretare a Constituției!

Deci, începem să avem comunicare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun la vot, în primul rând scrisoarea adresată domnului prim-ministru desemnat, o aveți la mapă.

Cine este pentru?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Și poate ne-o dați și nouă, că nu este la mapă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu este la mapă? V-o citesc dacă vreți, în ședința... de ce nu s-a dat la mapă scrisoarea?

"Stimate domnule prim-ministru desemnat, în ședința din 9 martie 2020, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului întrunite în ședința..." o aveți pe ... "au examinat avizele elaborate de comisiile permanente de specialitate a celor două Camere ale Parlamentului în urma audierii candidaților propuși la funcțiile de ministru, de către candidatul la funcția de Prim-ministru domnul Florin Cîțu. Având în vedere faptul, că șapte dintre candidații la funcția de ministru au primit aviz negativ, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit să vă solicite să nominalizați alte persoane pentru funcția de ministru în locul candidaților de ministru care au primit avize negative la audierile în fața comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Cu atât mai mult, în contextul actual al evoluției răspândirii Coronavirusului, aveți obligația față de români să desemnați un ministru al Sănătății care să lucreze 24 de ore din 24 în interesul populației și nu în interesul firmelor private așa cum am demonstrat până acum.

Avem speranța, că veți transmite cu celeritate noile propuneri în spiritul principiului colaborării loiale dintre autorități astfel încât Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să poată stabili data ședinței comune pentru învestire, în interiorul termenului de cincisprezece zile prevăzut de articolul 87 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului până la data de 13 martie 2020.

Această Hotărâre a avut la bază decizia Curții Constituționale a României numărul 356 pe 2007 prin care a fost soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre Președintele României și Guvernul de la acea vreme."

Vă mulțumesc!

Cine este împotrivă? Unu, imediat stați să terminăm cu scrisoarea și pe urmă revin.

Unu, două, liderii de grup nu votează. Unu, două, trei...

Din sală:

Am înțeles dar, trebuie să, trebuie să avem și un termen stipulat în acea scrisoare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... vă rog frumos, mă lăsați să conduc? Ok. Șapte.

Da, abțineri există?

Deci, vom adresa... ședința.

Mai mult, în spiritul unui dialog parlamentar corect, vă propun ziua votului de joi, ora 16,00. Indiferent de răspunsul domnului Prim-ministru desemnat, să-și asume dânsul încălcarea Deciziei Curții Constituționale.

Cine este pentru?

Împotrivă? Unu, două, trei, patru, cinci... o supun. Cinci. Șase împotrivă.

Vă mulțumesc!

Acum supun votului, deci vom avea joi la ora 16,00 vot.

Acum vă propun, vă propun...

Domnul Cristian Buican:

Păi poate ridicați mâna și voi! Poate ridicați și voi mâna și nu vă e jenă să o ridicați!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Faceți o ședință la Partid și certați-i.

Supun votului dumneavoastră propunerea doamnei vicepreședinte, doamna Gorghiu ca votul să fie marți, nu? Mâine? Eu m-am gândit să avem timp să ne răspundă domnul Cîțu.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Eu cred că vă descurcați.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cine este pentru? Una, două, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Da, opt. Vedeți că ne înmulțim?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mai vreți să mai supun odată?

Cine este împotrivă? Restul.

Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc!

Memorandum intern: Măsuri ce urmează să fie stabilite în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Coronavirus (Covid-19) în spațiile Camerei Deputaților și cele ale Senatului din Palatul Parlamentului

PUNCTUL 2

Memorandum intern: Măsuri ce urmează să fie stabilite în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Coronavirus (Covid-19) în spațiile Camerei Deputaților și cele ale Senatului din Palatul Parlamentului

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Trecem la punctul 2 - Memorandum intern: Măsuri ce urmează să fie stabilite în spațiile Camerei Deputaților și cele ale Senatului din Palatul Parlamentului în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Coronavirus.

Avem un memorandum din partea doamnei Secretar general cu privire la măsurile care trebuie să fie, să le stabilim pentru prevenirea îmbolnăvirii cuCovid-19, pe care vă propun să-l aprobăm.

Domnul doctor Bănicioiu, doriți să interveniți la acest punct?

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Da, eu aș interveni un pic.

V-am spus și înainte, chiar când veneam spre Parlament, am văzut niște reclame cu nu știu ce târguri de nunți care se vor ține în Parlament în week-end, și v-aș propune ca astfel de evenimente să nu mai fie acceptate de Parlament pe perioada în care, evident, este această discuție cu epidemia. Deci, ar trebui suspendate chiar și cele din week-end-ul ăsta. Aceasta ar fi prioritară.

În rest, așa, dacă vreți ca o informare sau ca o părere a unui om care totuși a urmărit și ce se întâmplă în Italia, am văzut și mai mult ce se întâmplă în America acum legat de răspândirea virusului, cred că România va avea un număr mult mai mare de posibili suspecți și un număr mult mai mare de confirmați, din păcate. Trebuie să ne așteptăm în următoarele săptămâni la lucrul acesta.

Cred că și activitatea Parlamentului ar trebui restricționată sau orientată doar către această temă.

Din punctul meu de vedere, știți foarte bine părerea mea, nu cred că temele politice vor mai fi de actualitate pe perioada următoare, ci cred că mai mult preocupările legate de Coronavirus. Și atunci, cred că, în timpul în care vom muta din activitatea politică către o activitate de suport pentru Comitetul de situații speciale - și cred că asta ar trebui să fie principala noastră preocupare de acum - cred că, așa cum am făcut un grup pentru combaterea cancerului în Parlamentul României, Cameră plus Senat, tot ce avem noi mai bun, nu știu... membri de la Comisiile de sănătate, specialiști, toți cei care avem contact, ar trebui, tot așa, de mâine să intrăm în același dispozitiv.

Deci, mai puține ședințe pe partea de politică, și mai mult grup de suport în sensul ăsta. Și asta v-o spun ca om care am fost implicat în gestiuni de crize, tocmai pentru a preîntâmpina o eventuală dispută politică. Pentru că, dacă ducem treaba asta într-o dispută politică, pierdem cu toții. Deci, generăm doar isterie, iar isteria va duce la haos, și oamenii care ar trebui să ia măsuri nu vor putea lua măsuri. Și atunci noi să fim mult mai deștepți decât au fost alții altădată, să nu punem paie pe foc și să încercăm să sprijinim, să adunăm, să-i ajutăm.

Deci, de aceea cred că un grup de suport pe care Parlamentul României trebuie să-l facă e de bun augur.

Și, domnule președinte, restricționarea activității politice cât mai mult.

Avem câteva mii de angajați, nu uitați, în Parlamentul României.

Astăzi, aveți prima suspiciune la Senat. Nu știu, am citit în presă, nu știu dacă s-a... nu este confirmată. Doamne, ajută să nu fie confirmată! Dar uitați-vă ce se întâmplă în Italia, să nu credeți că... da? Deci, genul acesta de adunări, pe care deja DSU le-a anunțat că recomandă a fi interzise, credeți-mă că ar trebui să le luăm și noi în calcul!

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Corlățean.

Domnul Titus Corlățean:

Foarte pe scurt, ca și informare, noi am avut o discuție la Biroul permanent al Senatului, colegii știu; și, în plus de asta, am fost informați de Secretarul general și de Secretarul general-adjunct, care coordonează grupul nostru de lucru care ia măsuri la nivelul Senatului, faptul că DSP-ul a verificat dimineață la instituția cealaltă, unde lucra soțul angajatei, a ajuns la concluzia că nu lucrau în același departament, n-au fost în contact, încât DSP-ul a decis nici măcar să nu-i facă testul soțului. A fortiori, înseamnă că nu există o problemă și măsura de precauție care a fost luată a fost binevenită, funcționarii au fost trimiși acasă, s-a procedat la dezinfecție, dar nu s-a verificat ca fiind o problemă. Deci, nu avem în clipa de față la Senat, din ce am fost informați, vreo problemă.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Mai am o completare, domnule președinte, atât.

Pentru că deocamdată avem un Guvern interimar - cum s-a ajuns la asta, în fine, să sperăm că joi va trece, sau liberalii vor reuși să găsească formula de a trece Guvernul - în situația în care există vreo urgență până în data votării Guvernului, noi trebuie să ne manifestăm disponibilitatea și orice formă de a ne întâlni și noaptea, și la trei dimineața, când se dorește, în cazul în care Guvernul vrea să inițieze anumite legi să treacă.

De exemplu, una din legile pe care - și aici le spun colegilor de la PNL, dacă e cineva interesat - am văzut că de aseară se trece la restricționarea călătoriilor de pasageri, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este o chestiune rea. Din contră, trebuia mai devreme și trebuia și chiar mai mult.

Problema e în felul următor: cred că este nevoie și de legislație în sensul acesta.

Nu știu dacă un guvern interimar poate să dea o ordonanță. Ar fi trebuit azi să dea ordonanță.

Și, dacă nu există această posibilitate legală, să ne punem noi la dispoziție și să trecem un proiect de lege, nu știu... în două zile, dacă e posibil. Dar situația aceasta trebuie reglementată.

Deci, nu poți să restricționezi drepturi, dacă nu ai și cadrul legal.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun votului dumneavoastră memorandumul celor două Secretare generale.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Vă mulțumesc.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,29.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 6 iulie 2022, 9:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro