Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 9 februarie 2009 ora 13:15

1. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat, cu modificări consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă aveți observații pe marginea programului de lucru al Camerei Deputaților?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamnă președinte, o observație la programul de lucru pentru această săptămână. Este a doua săptămână din această sesiune în care nu avem dimineață, la ora 8,30 declarații politice. Haideți să începem ședința comună la ora 10,00 și de la 8,30 la 10,00 să facem ceea ce știm de ani de zile - declarații politice. Deputații așteaptă. Noi îi văduvim de un drept pe care îl au și vă mulțumesc pentru înțelegere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, eu una, sunt întrutotul de acord cu domnul Nicolăescu.

Domnul Ioan Oltean:

Secretariatul Tehnic știa acest lucru. În virtutea Regulamentului Camerei Deputaților, în fiecare marți la ora 8,30 până la ora 10,00 este ședința cu declarații politice. Săptămâna trecută a fost o justificare, pentru că a fost prima noastră ședință și nu existau, dar de acum, în fiecare marți, cei care întocmesc programul Camerei Deputaților, trebuie să știe acest lucru - 8,30-10,00 - declarații politice în Camera Deputaților, obligatoriu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Ca o glumă, numai vorbim de faptul că sunt și vicepreședinți care trebuie și să exerseze acțiunea la această acțiune, nu?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă nu mai există alte observații cu privire la această propunere, vă supun la vot dacă sunteți de acord să completăm programul pentru marți astfel?

Domnul Bogdan Olteanu:

Scuzați-mă! Îmi îngăduiți să pun o întrebare legată tocmai de alegerea zilei de marți, sigur că astăzi având o dezbatere politică, marți având Camerele reunite pentru o chestiune, fără îndoială, nu știu, probabil o discutăm în Birourile reunite, dacă vor fi mai multe lucruri pe ordinea de zi de marți, concluzionez că nu vom discuta proiecte legislative toată săptămâna și aș fi vrut să vă consult dacă nu am putea eventual, în Camerele reunite, să propunem ca poate miercuri dimineață să avem o ședință a Camerelor reunite în loc să o avem marți, astfel încât marți poate discutăm și proiecte legislative. Nu știu exact, fără îndoială care este programul Senatului și nu îl pot comenta sau poate punem marți după-amiază această ședință. Dacă este vorba doar de un vot de învestitură, atunci, probabil nu va dura mai mult de o oră și jumătate. Nu știu dacă se intenționează și punerea altor proiecte pe ordinea de zi chiar în această săptămână, dar rămânem fără dezbateri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Oricare ar fi propunerea dumneavoastră, o să vă rog, să țineți cont de faptul că intră bugetul, că probabil vom avea dezbateri în comisii și prioritatea este să dezbatem bugetul.

Domnul Toader, după care urmează doamna Aura Vasile.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci avem o problemă: totuși, uitându-ne și în ordinea de zi de la ședințele comune, se aprobă comisiile comune ale celor Camere, pe care nu le-am negociat. De abia astăzi, mâine, le negociem. Deci, v-aș propune să o amânăm sau cel puțin să scoatem. O fi ședință comună, dar nu discutăm de comisii, că nu am finalizat. Astăzi trebuie să ne întâlnim, diseară, și să finalizăm. Și, de asemenea, cu Senatul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vom ridica subiectul acesta în dezbaterea Birourilor reunite.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președinte, domnilor colegi, dacă ținem cont de ultimele două intervenții, atunci cred că ar trebui să luăm în calcul că în urma întâlnirii noastre de astăzi sau la întâlnirea noastră de astăzi cu Biroul permanent al Senatului să încercăm să propunem ședință comună miercuri sau joi. Până atunci, reușim la nivelul grupurilor parlamentare să se negocieze și să completeze comisiile comune și, în situația aceasta, marți să avem în vedere la Cameră, dimineața, ședință în plenul Camerei Deputaților pentru dezbaterea unor acte normative ale căror rapoarte deja au fost întocmite săptămâna trecută de către comisiile permanente, iar miercuri și joi, depinde de ședința comună, să avem în vedere activitatea în comisiile permanente. Sigur că această modificare va trebui să o luăm în calcul și în funcție de ceea ce vom stabili cu Senatul legat de începerea activității în comisiile comune și în comisiile de specialitate - Legea Bugetului național.

Doamna Roberta Alma Anastase:

De altfel, acum am văzut, și aș vrea să discutăm - va fi un subiect al Birourilor comune; în schimb, cred că în programul nostru zilele de vineri și sâmbătă să nu fie dedicate activității deputaților în circumscripțiile electorale, ci vineri, sâmbătă, duminică să le dedicăm dezbaterii bugetului aici, în Parlament.

Domnul Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Și eu susțin în primul rând să amânăm cel puțin pentru miercuri această ședință comună și să avem, așa cum am programat, marți - luări de cuvânt pe teme politice de la 8,30 până la 10,00, de la 10,00 să avem dezbaterea legilor cu rapoartele depuse și vot final. Pentru că, parcurgând această ordine de zi propusă la ședința comună, la nici un punct nu se regăsește raportul depus. Or, conform Regulamentelor ședințelor comune, nu avem instituția dezbaterii oricărei legi sau hotărâri fără raport. Aceasta se regăsește doar în Regulamentul Camerei Deputaților.

Deci, cel puțin din materialul pe care l-am primit la dosar poate să existe și altceva?

Nu văd nici un element de grabă, ca să zic așa, pentru întrunirea acestei ședințe comune.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Arpad, subiectele ședinței în plen ar fi fost două: discutarea delegațiilor, a grupurilor de prietenie, a comisiilor permanente și, nu în ultimul rând, scrisoarea domnului prim-ministru Emil Boc.

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Aceasta vroiam și eu să punctez - pentru că în ședința comună trebuie să se definitiveze delegațiile, comisiile și grupurile parlamentare, dacă până atunci va fi și raportul legat de Dan Nica, atunci va fi și chestiunea aceasta pe ordinea de zi. De aceea, propunem și noi ca mâine, marți, să mergem pe program obișnuit: 8,30-10,00 - declarații politice, după care dezbateri generale și vot final, în condițiile în care nu vor apărea alte propuneri de ordine de zi legate de activitățile comune cu Senatul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este în regulă.

Domnul Cezar Preda.

Domnul Cezar-Florin Preda:

Intervenția mea, doamna președintă, era... dar nu știu, văd că toți doresc amânarea aceasta, mă gândesc că poate primul-ministru a solicitat, și cred că aceasta cu modificarea componenței Guvernului este cea care este presantă, și pentru asta s-a făcut toată ședința marți dimineața; în rest, pentru toate celelalte puncte nu este nici o problemă să se facă joi. Poate aceasta se dorește, și vom vedea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, propunerea mea este de a menține acel program - declarații politice până la ora 10,00, de la ora 10,00 ședință în plen. Dacă Birourile permanente comune decid ca ședința în plen a celor două Camere reunite să se întâmple, atunci se întâmplă aceea; dacă nu, suntem pe programul nostru obișnuit de plen, cu voturi finale la ora 12,30.

Dacă sunteți de acord cu această propunere, liderii? Vă mulțumesc mult.

Domnul Gheorghe Barbu:

Cu menținerea vineri și sâmbătă, doamna președintă, activități în comisii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și cu menținerea în program a zilelor de vineri, sâmbătă, duminică pentru activitatea în Parlament pentru dezbaterea bugetului, evident.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Doamna președinte, dar nu asta s-a votat.

Și, dacă îmi permiteți, aș avea nevoie chiar de o informare. Am primit? N-am primit? Cum am primit bugetul de stat? Deci dacă am fost sesizați, dacă termenele sunt corecte, aplicabile? Putem să ne întrunim în zilele pe care dumneavoastră le propuneți? Pentru că vă spun: am primit data trecută un material. Cum primim noi un material, ca să zic așa, unde mai cu toții, mai ales noi din opoziție, am făcut un compromis major, pe care nu știu dacă toate partidele din arcul guvernamental l-ar fi făcut - să nu primim materialul bugetului ca până acum.

Ni s-a spus că vom primi la grupuri. M-am interesat. Deci până la ora când am intrat eu aici astfel de lucru nu s-a întâmplat. Nu a ajuns.

Este adevărat că am primit un mesaj cum că ar fi pe site. L-am accesat, l-am parcurs, mi-am dat încă odată seama că mie îmi trebuie și în formă de hârtie, dar asta este problema mea, dar, așa cum ați spus și dumneavoastră, din punct de vedere nici măcar al formei cu care am fost de acord, din punctul meu de vedere încă nu am primit, n-am fost sesizat cu bugetul. N-am fost sesizat. Poate până în momentul când începem ședința reunită a celor două Birouri permanente vom avea și această ipostază în care noi putem zice: da, de acum încolo au trecut 5 zile, putem intra în comisii. Dar deocamdată nu văd cum am putea începe dezbateri vineri și sâmbătă la un proiect de buget pe care încă nu l-am primit.

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamna președinte, Camerele au fost sesizate vineri, dacă îmi amintesc exact, și vineri s-a pus pe site. În acest moment, dacă sunt corect informat, la toate grupurile au ajuns CD-urile, sub semnătură, care au fost trecute în memorandum.

În această seară sper să fie terminată tipărirea la Monitorul Oficial și să ajungă forma tipărită, deoarece cealaltă este de vineri pe site, cu CD-urile date astăzi la grupuri, și să vină și exemplarele tipărite și să fie distribuite la Biroul permanent, grupuri, comisiile permanente și partea de staff tehnic, atât la noi, cât și la Senat.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna președintă, conform Regulamentului ședințelor comune, că este capitol special de buget, că asta e - ne place, nu ne place, de la data la care Birourile permanente iau decizia să declanșeze procedura de dezbatere a bugetului, de acolo decurg primele 5 zile. Deci noi încă nu suntem în faza în care suntem sesizați. Cred că, după ce vor fi cele două Birouri permanente și vor accepta că au fost sesizate și că de aici decurg termenele, după aceea discutăm. Deci probabil că sâmbătă pe la prânz vom sta de vorbă dacă astăzi se întâmplă procedura. Dacă nu se întâmplă astăzi, iar eu pe ordinea de zi a Birourilor reunite n-am văzut procedura de declanșare, deci nu există pe ordinea de zi, ca atare ce discutăm?

Domnul Gheorghe Barbu:

Este la punctul 2, domnul lider - Notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament, și Legea bugetului este inițiativă legislativă.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Mă rog, eu zic că este proiect de lege.

Eu zic că este altceva.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem să discutăm la capitolul II din proceduri, cu privire la aprobarea bugetului, iar ceea ce citiți, domnul Nicolăescu, scrie în cel mult 5 zile, pentru a fi corecți regulamentar. Vă mulțumesc.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

5 zile este cutuma.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu discutăm pe cutume, discutăm pe ce funcționăm, pe documente.

Domnul Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Deci cele susținute de mine sunt adevărate. Într-adevăr, după 15 minute după ce am coborât, acum o jumătate de oră, au fost distribuite CD-urile. Dar, în momentul în care eu am coborât și am verificat, n-am primit acest material.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dar ați fost informați. Obligativitatea este aceea de a primi în formă electronică în primul rând, și vă rog să citiți Regulamentul Camerei Deputaților, care stipulează lucrul acesta.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Aici se aplică Regulamentul comun al celor două Camere.

Domnul Adrian Năstase:

Dar nu discutăm cu cei de la Senat aceste chestiuni?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bineînțeles. Vă solicitam doar să fim îngăduitori. Sigur, programul dezbaterii asupra bugetului constituie obiectul Birourilor comune ale celor două Camere. Vă solicitam doar ca programul să fie modificat astfel încât în zilele de vineri, sâmbătă și duminică să putem lucra pe marginea acestui buget. Atât.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

CD-urile sunt pentru fiecare parlamentar?

Domnul Gheorghe Barbu:

Pentru fiecare deputat.

Sunt luate cu semnătură și, dumneavoastră, la grupuri le aveți.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteți de acord ca programul de vineri încolo să fie aprobat în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților?

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președintă, eu vă propun ca să stabilim programul până în ziua de marți, ceea ce s-a și făcut.

Așteptăm ședința comună.

Vom avea ședință miercuri de Birou permanent și vom definitiva, funcție de deciziile comune, pentru că este posibil să nu fie necesar.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, așa este cel mai bine.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președintă, dacă îmi permiteți, eu cred că cel mai bine este: în principiu, aprobăm programul până joi, iar, dacă astăzi în ședința comună a celor două Birouri permanente se produc modificări, comunicăm deputaților modificările respective. Că s-ar putea, în urma discuțiilor purtate pe marginea bugetului, să nu fie necesar să modificăm programul Camerei Deputaților de luni și până joi. Modificarea va interveni de joi încolo - vineri, sâmbătă, duminică sau, știu eu, în alte zile. De aceea, aș fi supus aprobării programul nostru pe zilele de luni, marți, miercuri și joi. Restul, cred că ține de discuția Birourilor permanente în ședință comună.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Totuși, trebuie să vă spun că într-adevăr în cazul acesta este vorba despre programul Camerei Deputaților, or Regulamentul Camerei Deputaților vorbește clar: miercuri se adoptă programul și ordinea de zi pentru săptămâna care urmează și, dacă dorim să facem modificări, le putem face luni.

Data trecută și eu am fost unul dintre aceia care am fost de acord ca să facem o mică derogare, ca să avem bugetul nostru, de la prevederile stricte ale Regulamentului. Dar nu putem continua așa, la nesfârșit.

Deci pentru săptămâna aceasta modificarea față de săptămâna trecută pentru programul Camerei Deputaților se poate face azi; mai târziu, nu.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamna președinte, are dreptate domnul.

Haideți, în funcție de cum decurg lucrurile cu Biroul Senatului, să stăm două minute și să ne votăm programul după ședința comună. Este cel mai simplu lucru, și îl votăm astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteți de acord cu propunerea domnului Albu?

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri? O abținere. (Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu)

Vă mulțumesc mult.

.............................
Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu propun Secretariatului general, vă rog, dacă se poate, să reușim să finalizăm ordinea de zi pe care o aveam pentru Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Domnule secretar general, vă propun ca modificările intervenite prin ședința comună să fie introduse în programul de lucru al Camerei Deputaților.

Haideți să discutăm pe zile.

Pentru ziua de astăzi nu intervine nici un fel de modificare în programul de lucru.

Pentru ziua de marți, de asemenea, nu intervine nici o modificare.

Domnul Gheorghe Barbu:

Doar declarațiile politice, dimineața.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aceea este aprobată. Oricum se introduce. Declarații politice - dimineața.

Se discutase să existe un plen al Camerei pentru marți, care să cuprindă voturi finale și dezbateri pe marginea proiectelor, normal.

Miercuri se modifică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este săptămâna mea, îmi cer scuze.

Deci, încă odată: de la ora 8,30 - 10,00 - declarații politice, de la ora 10,00 este plen, cu vot final la ora 12,30.

Miercuri: de la ora 9,00 - ședință comună.

Doamna Aurelia Vasile:

Da, miercuri, ora 9,00, ședință comună, cu două puncte pe ordinea de zi: scrisoarea primului-ministru și aprobarea comisiilor comune, după care, în momentul când am finalizat acest lucru, comisii reunite de specialitate pentru dezbaterea bugetului - analizarea, avizarea și depunerea avizelor la Comisiile de buget, până la ora 19,00.

Joi, vineri - aceeași activitate la comisiile de specialitate comune, tot de la ora 10,00 la ora 19,00.

Vineri, începând de la ora 10,00 - dezbateri în Comisiile de buget reunite Camera Deputaților - Senat. Elaborarea și depunerea raportului, care are termen luni 16, ora 13,00.

Domnul Gheorghe Barbu:

Deci vineri, sâmbătă, duminică - identic: 10,00 - 19,00.

Doamna Aurelia Vasile:

Da. Deci vineri, sâmbătă, duminică și luni, bineînțeles, lucrează comisiile reunite Cameră - Senat de buget.

Domnul Gheorghe Barbu:

A rămas ca luni, la ora 14,00, să aprobăm programul.

Deci, doar până duminică am aprobat.

Doamna Aurelia Vasile:

Deci eu spun că rămâne aprobat vineri, sâmbătă și duminică, pentru că termenul de depunere a raportului este luni, ora 13,00. Așa s-a discutat. Și atunci știu eu dacă vor termina?

Domnul Ștefan Cristian Ionescu:

Și sâmbătă, și duminică tot până la ora 19,00?

Doamna Aurelia Vasile:

Deci cât este nevoie.

Domnul Gheorghe Barbu:

Noi punem 19,00.

Și termenul de depunere a raportului: luni, la ora 13,00.

Doamna Aurelia Vasile:

Este foarte bine. Dacă scriem: vineri, 13.02.2009, ora 10,00, până luni, 16.02.2009, ora 13,00 - dezbateri în Comisii de buget și depunerea raportului, sună mai bine?

Domnul Gheorghe Barbu:

Da.

Doamna Aurelia Vasile:

Bine.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 19 septembrie 2019, 14:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro