Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 19 mai 2020 ora 13:00

Vorbitor: Corlățean Titus

Solicitare privind înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules sparanghel Domnul Titus Corlățean:

Stimați colegi,

Domnilor președinți,

Am participat și eu la audierea menționată a celor doi miniștri de externe și Ministerul Muncii și vă spun cu sinceritate că a fost o experiență destul de traumatizantă pentru mulți dintre membrii Comisiei, în fața absenței sau evitării cu orice preț de a da răspunsuri la întrebările adevărate, în fața incapacității doamnei ministru, fie de a înțelege întrebarea care îi era adresată pe tema esențială, fie din dorința de a evita de a răspunde.

De altfel, cei doi miniștri, la întrebările cele mai importante, au evitat s-au n-au dorit, n-au vrut, n-au putut să dea răspunsuri, atunci când au existat contradicții depoziție flagrante, așa cum a fost cea legată de existența sau nu a unui acord interguvernamental româno-german, dacă era necesar sau nu. Un ministru a spus într-un fel, celălalt ministru a spus că este oportun un astfel de acord, și chiar a transmis, chiar dacă tardiv, un proiect de acord părții germane.

Și au fost mai multe aspecte care ne spun, în orice caz, comisia de anchetă este necesară, ea trebuie să investigheze dacă a existat o bază juridică internă pentru circuitul intern privilegiat, culoarul care a fost creat, cu încălcarea tuturor regulilor din ordonanțele militare, decrete prezidențiale. Adăugați și hotărârile Parlamentului privind starea de urgență.

Așa că eu cred că e justificată și aș încuraja colegii de la PNL să continue cu acea atitudine de transparență și de deschidere pe care au demonstrat-o atunci când au fost de acord cu audierea celor doi miniștri. Se poate și la comisia de anchetă, e un mecanism parlamentar democratic, regulamentar, care poate fi și trebuie pus în practică.

Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 1:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro