Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 17 iunie 2020 ora 9:30

1. Scrisoarea domnului prim-ministru Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
scrisoare domnului prim-ministru din partea președinților celor două Camere ale Parlamentului României consultă

Scrisoarea domnului prim-ministru Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Având ordinea de zi aprobată ... Scrisoarea domnului prim-ministru Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului numărul 476 din 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Am primit de la domnul prim-ministru, spre informare, HG-ul numărul 476/16.06.2020.

După cum se poate observa, această Hotărâre este trimisă Parlamentului în mod greșit "spre informare", Legea 55 pe 2020 prevăzând la articolul 4 alineatul (4), că măsura trebuie încuviințată de Parlament.

Vă propun să transmitem o solicitare Guvernului, de a se conforma prevederilor legale în vigoare și anume să completeze toată această procedură prin transmiterea către președinții celor două Camere, a unei scrisori care să cuprindă solicitarea de încuviințare a Hotărârii de Guvern adoptate ieri.

Deci noi nu putem continua procedura, ținând cont de adresa trimisă de către primul-ministru, unde în adresă noi doar suntem informați, nu ni se solicită încuviințarea cum a fost acum o lună de zile.

Dacă sunt intervenții?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Dacă-mi permiteți?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog!

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Mulțumesc!

Eu nu am o problemă să încercați să faceți această conversație-corespondență cu Guvernul, dar la o lectură...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

(...) foarte greu, să întrerupeți. Da, spuneți.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... dacă vreți să nu mă întrerupeți, aș aprecia.

Vă mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu la fel.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Puteți să faceți această corespondență, de altfel dumneavoastră ați mai încuviințat, conform legii pe care ați dat-o în Parlament - ați mai încuviințat Hotărâre de Guvern, cred că ar fi ciudat ca în lipsa unui text să prelungiți starea de alertă pentru că în 55, așa cum ați citit dumneavoastră, vorbim de încuviințare nu de prelungirea stării de alertă.

Motiv pentru care, părerea mea, ca umil senator, este că facem corespondența degeaba, am putea să așteptăm de exemplu să se pronunțe Avocatul Poporului pe speța anterioară prin care noi am aprobat HG-ul, dar consemnați votul meu împotriva acestei corespondențe pe motiv de inutilitate.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bun. Și propunerea dumneavoastră care ar fi? Să intrăm în plenul comun să încuvințăm o solicitare de informare?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Nu, tocmai vă spuneam că nu. Ar fi culmea să facem revoluția aceasta, să dea plenul o informare... o hotărâre de informare pe un HG!

În opinia mea, Parlamentul nu mai are nici un fel de implicare în acest moment. Există un HG, publicat în Monitorul Oficial, nu avem text de lege, cum e și firesc că Parlamentul ar trebui să prelungească starea de alertă, ca atare Guvernul și-a făcut treaba, Parlamentul nu are de ce să...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dar cum facem cu articolul...?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... neapărat să ne bage în seamă cu ceva aici.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dar cum facem cu articolul 4 și cu alineatul 4?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Mai citiți-l o dată, domnul președinte, mai citiți-l o dată!

Păi da, că vreți încuviințare...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu! Lăsați, vă rog eu frumos...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Încuviințare, nu prelungirea stării de alertă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog eu frumos, doamna Gorghiu, vă rog eu frumos.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Vă las. Vă rog, vă ascult.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Doamna Gorghiu, am tot respectul și știți lucrul acesta.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Vă ascult cu mare plăcere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Atunci, acum o lună de zile de ce a solicitat încuviințarea conform Legii și conform articolului 4, alineatul 4? Și acum, peste o lună, nu se mai solicită? doar suntem informați? Ați putea dumneavoastră ...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Pentru că atunci ați încuvințat-o, da, și acum se prelungește...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dacă dumneavoastră reușiți să aveți un dialog cu domnul Orban și să ne lămurească eu nu fac corespondență.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Deci dacă, dacă premierul v-a trimis scrisoarea privitoare la informare este pentru că nu are text de lege. Dacă dumneavoastră reușiți să identificați cu colegii dumneavoastră juriști, aș fi foarte încântată.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Acum o lună, când am votat, pe ce text de lege am votat?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Ați votat încuviințarea stării de alertă.

Dacă îmi arătați unde scrie expressis-verbis că și prelungirea stării de alertă trebuie aprobată în Parlament, eu o să iau în analiză acel articol și sunt sigură că și premierul.

La momentul acesta în lege nu există acel articol, dar sunt sigură că nu contează că nu există, și că dumneavoastră veți face oricum ce dorește majoritatea.

Dar eu am simțit nevoia să vă spun punctul de vedere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

O să fac o solicitare, nu fac nimic mai mult dar... vă rog!

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Domnul președinte, dacă-mi permiteți și mie?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog!

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Aș vrea să... bună dimineața tuturor!

Aș vrea să precizez că dacă, cu privire la starea de urgență, în lege se prevede clar, că Parlamentul trebuie să voteze, și încuvințarea stării de urgență dar și prelungirea acesteia, iată că în Legea 55, se face precizarea că Parlamentul trebuie să voteze, încuviințarea stării de alertă, nefăcând nicio precizare asupra prelungirii stării de alertă, pe cale de consecință Guvernul vine cu HG și prelungește starea de urgență, nerestricționând măsurile și prin urmare luăm act, nefiind nicio precizare prin care ar trebui să dăm vot pe acest act normativ.

Acesta este punctul meu de vedere drept pentru care și eu voi vota împotriva unei scrisori, unei adrese către Guvern.

Vă mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu mai am o singură problemă procedurală dacă puteți dumneavoastră să comunicați și o să-i scriu și domnului Orban, în cazul în care suntem mandatați.

Ne scrie că, "Starea de alertă poate fi prelungită ori de câte ori, analiza factorilor de risc...", nu mi-au venit factorii de risc, am prins ceva la televizor, cu adevărat nu am putut să stau toată noaptea la televizor să văd toți factorii de risc, dar așa scrie în Lege.

Nu știu dacă ați putea dumneavoastră să comunicați mai bine cu domnul prim-ministru.

Alte intervenții dacă mai sunt?

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Îmi permiteți domnul președinte?

Ca lider, nu sunt membru al Biroului permanent, Victor Ponta sunt.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu e problemă.

Vă rog, domnul Ponta!

Domnul Victor-Viorel Ponta:

În primul rând, în calitatea de deputat care am votat împotriva și a legii și a stării de alertă, pe un motiv în primul rând juridic, la anul I la Faculatatea de Drept dacă spui că votezi în Parlament o Hotărâre de Guvern, te pică și mai dai o dată examenul sau repeți anul.

Acum, înțeleg că Guvernul și colegii liberali și-au dat seama că prima dată acum o lună s-a greșit că s-a votat o Hotărâre de Guvern în Parlament, eu vreau să-i felicit pentru faptul că au revenit la principiile fundamentale ale dreptului.

E o Hotărâre de Guvern care însă conform legii, poate fi atacată în contencios administrativ, și vreau să vă anunț că noi cei de la PRO România, azi o s-o atacăm în contencios administrativ, nu are nicio bază legală hotărârea emisă ieri de Guvern.

Dar faptul că reintrăm cumva într-o logică juridică și legală e un lucru bun.

Atâta voiam să vă spun.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, eu am o singură problemă, domnul președințe Ponta.

Problema e că starea de alertă, conform legii, aici presupun că nu e o problemă în lege, ci o problemă de drept.

"Starea de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc, indică necesitatea menținerii răspunsului". Și ei sunt obligați să vină cu această analiză la Parlament.

Asta e singura mea problemă.

Domnul Titus Corlățean:

Dacă-mi permiteți? Aș vrea și eu să intervin.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, domnul...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Și eu, Roman.

Domnul Titus Corlățean:

Titus Corlățean sunt.

Semnalasem pe chat dorința de intervenție, eu voi fi concis.

Dincolo de argumentele juridice de tip formalist, în sens juridic nu peiorativ, argumentele formaliste, orice jurist știe că spațiul dreptului este reglementat de norme și de principii. Principii fundamentale.

Există un principiu fundamental de drept care spune foarte clar: qui potest plus, potest minus, cine poate mai mult, poate și mai puțin. Și aici e aplicabil acest principiu de două ori.

Cine a încuviințat, ca Parlament, avem competența e adevărat legală explicită; cine a încuvințat starea de alertă evident că poate să încuviințeze și mai puțin, ăsta-i primul comentariu.

Cine a încuviințat starea de urgență, care e o stare de o gravitate superioară prevăzută de Constituție, și a încuviințat și prelungirea stării de urgență, adică mai puțin, categoric poate mult mai puțin respectiv și trebuie să încuviințeze ceea ce a încuviințat prima oară stare de alertă, și are obligația de a încuviința și prelungirea, altfel am ieși din logica juridică.

Și doi la mână, este foarte adevărat și asta o spun pentru actele reuniunii, din păcate Guvernul nu a transmis la Parlament nici un element în toată această perioadă, nici un element privind evaluarea indicilor privind testele, privind chestiunile de gravitate sanitară, nu poți să lași Parlamentul total în afara sferei de analiză, de evaluare preluând doar din surse publice, din declarații publice ale Guvernului.

E o chestiune, îmi cer scuze dar o spun foarte clar, e o chestiune de lipsă de cooperare loială între instituții din partea Guvernului față de Parlament, așa încât scrisoarea pe care ați propus-o se justifică pe deplin domnule președinte.

Vă mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul lider Roman, nu?

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da, domnul președinte.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Vă mulțumesc!

Și eu vreau să, adică nu vreau să intru în disputa asta între juriști, că nu sunt jurist.

Eu vreau doar să ridic o problemă de logică.

Prelungirea stării de alertă nu presupune noi restricții, nu presupune noi restrângeri de libertăți cetățenești și de drepturi cetățenești. Dimpotrivă, prelungirea stării de alertă vine la pachet cu alte măsuri de relaxare, cum ar fi accesul în interiorul bisericilor de exemplu.

Acuma, e foarte clar că e o chestiune nu de natură juridică, nu de natură logică, e o chestiune de natură politică.

Pentru că, data trecută dumneavoastră când ați intervenit asupra unei Hotărâri de Guvern, ați spus: "Domnule haideți să depășim momentul, pentru că vom cădea în penibilitate să cenzurăm o Hotărâre de Guvern". Vorba domnului Ponta, poți s-o ataci ca și act administrativ în contencios administrativ. Dar nu să ne apucăm noi în Parlament să cenzurăm o Hotărâre de Guvern.

În altă ordine de idei, e foarte clar că această decizie a fost luată de către specialiști, de către aceiași specialiști, de către doctorul Arafat, de către doctorul Rafila, de către colectivul de oameni care ne ajută de la începutul acestei crize sanitare și ne spun ce trebuie să facem.

Eu cred că dacă dăm dovadă de responsabilitate, lăsăm Guvernul și Comitetul Național pentru Situații de Urgență să-și facă treaba și haideți să o spunem pe românește, ce am făcut data trecută? Am oprit Guvernul să numească la spital... ați făcut un scandal imens că a fost pus un chelner care nu a fost niciodată chelner și a doua zi un primar PSD, a numit manager pe unul pe care l-a demis de două ori pentru nerespectarea...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Haideți să ne rezumăm la speța...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... mă opresc aici, apelul meu era...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... pe care o avem acum în discuție.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... stabilitate...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am oprit și mai multe, domnul Roman, am oprit de exemplu achiziții publice directe indiferent dacă au treabă cu pandemia sau nu, alt exemplu, alt exemplu.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Eu de asta zic, că lucrurile astea ni le-am reglat ca să zic așa. Cred că, repet, nu venim cu elemente noi, trebuie doar să avem și noi cu toții ca Parlament dacă tot vorbim de loialitate, de bună credință că acest Guvern încearcă să-și facă treaba. Să-l lăsăm să-și facă treaba!

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da.

În scrisoare eu nu o să intru... nu o să înjur Guvernul sau... doresc și eu niște lămuriri. Așa, vremelnic în funcția asta de președinte al Camerei și domnul Cazanciuc de președinte al Senatului, dorim să știm.

Totuși în lege specifică, la articolul 3, alineatul 2, scrie foarte clar. Starea de alertă poate fi prelungită, ori de câte ori analiza factorilor de risc. Măcar această analiză a factorilor de risc, nu am solicitat prea mult lucru, dar o să-mi fac timp mai mult, poate stau astăzi la televizor și văd această analiză.

Domnul Cătălin Drulă:

Domnule președinte aș vrea o intervenție.

Domnul Dan-Laurențiu Leoreanu:

Aș vrea să vă spun că înaintea ședinței de Guvern a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar decizia în acest Comitet în care sunt specialiști, au luat în calcul acești factori de risc pentru că decizia s-a bazat pe o analiză a specialiștilor. Și ulterior în ședința de Guvern s-a adoptat această hotărâre...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Corect, corect.

Eu ce am apucat să văd la televizor este... pe domnul Orban care a spus că o să trimită, ieri a spus că o să trimită această analiză, dar poate nu...

Domnul Dan-Laurențiu Leoreanu:

Dacă a spus, înseamnă că așa va fi.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Păi nu, dar noi hotărâm acum domnul deputat.

Da, vă rog!

Domnul Cătălin Drulă:

O intervenție.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da. Vă rog!

Domnul Cătălin Drulă:

Toată această situație în care suntem în prezent a fost creată de acea dorință - după mine - de nejustificat constituțional de a înlocui starea de urgență cu starea de alertă, starea de urgență fiind o stare prevăzută în Constituție, în timp ce starea de alertă, e un construct juridic intraconstituțional, cam cu același sens dar în afara Constituției, strict pentru puncte de PR, s-a dorit ca pe 15 mai să trecem la altceva, deși într-un fel eram în același lucru adică o restrângere de drepturi și de libertăți, asta este partea Președintelui și a PNL, iată că ați greșit și dumneavoastră de la PSD când ați făcut acest amendament că e clar că juridic acolo e o problemă cu...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dar știți că noi suntem la Parlament, nu la Curte. La Curte sunt alții, care judecă. Noi nu avem în comepetențe și vă ...

Domnul Cătălin Drulă:

... textul de lege care spune că prelungirea trebuie supusă...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

(...) competențele Parlamentului, nu avem în ...

Domnul Cătălin Drulă:

... domnul Președinte, lăsați-mă să termin și după aia vă ascult și eu pe dumneavoastră.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da! Dar aș vrea să ne încadrăm în Regulament și în atribuțiile pe care le are Parlamentul.

Domnul Cătălin Drulă:

Păi în Regulament.

Legea pe care ați făcut-o prin amendament în Parlament are o eroare, asta e evident, juridic.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sunteți de la Curte sau sunteți de la Parlament?

Domnul Cătălin Drulă:

Domnul Corlățean începe să folosească citate în latină, când textul suferă.

Deci pe de o parte..., avem incompetență de ambele părți și politicianism.

Ăsta este rezultatul, care ne-a adus aici!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ați votat-o cumva, legea?

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Da, da a votat. Doar eu nu am votat, dacă ați uitat cumva.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles. Am nelămuriri.

Domnul Oprea, vă rog! O solicitare de intervenție.

Domnul Mario Ovidiu Oprea:

Mario Ovidiu Oprea vă referiți la mine?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, da.

Domnul Mario Ovidiu Oprea:

Nu am solicitat.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

A! Era de data trecută.

Domnul Mario Ovidiu Oprea:

Mi s-a întrerupt legătura și probabil că de aici. Dar vreau să intervin, dacă tot îmi dați prilejul ăsta.

Domnule președinte, data trecută s-a reproșat Guvernului că a venit prea târziu cu solicitarea și că am avut trei zile de incertitudine și așa mai departe.

Acum, din cauza unui cuvânt care nu pică pe un anumit text de articol, vom avea probabil din nou vreo trei zile de incertitudine și din nou evenimente și evenimente de presă și declarații și așa mai departe.

Vă rugăm frumos, haideți să trecem peste chestiunea asta care pare doar o șicană, problemele sunt evidente, este clar de ce se solicită această prelungire și dumneavoastră ați contribuit cu tot felul de amendamente la solicitarea Guvernului, iar acum pică și amendamentele dumneavoastră pentru o perioadă de zile sau ore nu știu cât aveți în intenție, și rugămintea este să nu mai apelăm la șicane pentru că ...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul senator? Domnul senator? Cred că vorbim de două lucruri distincte.

Să știți, Hotărârea de Guvern este publicată. Cu toate că a fost trimisă la ora 21,30.

Monitorul Oficial are... este în subordinea Camerei Deputaților, cu adevărat au fost la serviciu, au publicat-o, ea este în vigoare, nu vorbim de nici un vid legisalativ, de nimic.

Noi conform Legii 55, avem cinci zile.

Domnul Mario Ovidiu Oprea:

Vă schimbați poziția față de data trecută, domnule președinte.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci nu e nicio problemă în acest moment, HG-ul este publicat.

Bun.

Supun votului dumneavoastră solicitarea mea și a președintelui Senatului să trimitem o scrisoare domnului Orban să ne lămurească, dacă e o greșeală "spre informare" sau ... fiindcă altfel noi nu putem prinde pe ordinea de zi a plenului comun o informare.

Cine este împotrivă? Vă rog pe chat.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

O întrebare, domnul președinte. O întrebare doar.

Deci înțeleg: cât timp purtați dumneavoastră și domnul Cazanciuc corespondență cu domnul prim-ministru nu va fi nicio ședință comună?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cu acest... va fi o ședință comună dar poate cu altceva pe ordinea de zi, sub nicio formă...

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Nu! Mă refeream la starea de alertă. Nu facem nimic în Parlament fără răspuns.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Categoric, categoric nu.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Dacă primiți răspuns vreodată.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Categoric. Dacă primesc, posibil și asta.

Am mai trimis...

Haideți cine îmi contabilizează voturile?

Sunt două voturi împotrivă și o abținere până acum.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Și două abțineri, după cum văd.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Poftim?

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Două abțineri și două împotrivă, la cum văd pe chat, da? Trebuie numărate.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da. Două abțineri și două împotrivă. Da?

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Eu văd patru voturi împotrivă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci, abținere, împotrivă, împotrivă, abținere, abținere. Sunt trei abțineri și două voturi împotrivă.

Domnul George Edward Dircă:

Și eu domnul președinte, abținere, da?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, păi vă rog pe chat.

Domnul George Edward Dircă:

Bine, mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da?

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Și Pirtea împotrivă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu, nu.

Vă rog, am stabilit procedura pe chat să scrieți ca să rămână dovada.

Abținere, împotrivă, împotrivă, abținere, deci trei împotrivă...

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Patru împotrivă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Patru împotrivă și trei abțineri.

O să-mi permit cu adevărat înainte de a trimite textul scrisorii semnate de către mine și domnul Cazanciuc, o să îl pun, o să-l trimitem la toată lumea ca să luați act, spre informare, nu spre încuviințare.

Sunt patru abțineri? Ok, și trei voturi..., sunt patru abțineri. Unu, doi, trei, patru și unu, doi, trei, patru împotrivă. Patru abțineri cu patru împotrivă.

Bun.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 3:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro