Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 17 iunie 2020 ora 9:30

Vorbitor: Corlățean Titus

Scrisoarea domnului prim-ministru Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 Domnul Titus Corlățean:

Dacă-mi permiteți? Aș vrea și eu să intervin.

.............................
Domnul Titus Corlățean:

Titus Corlățean sunt.

Semnalasem pe chat dorința de intervenție, eu voi fi concis.

Dincolo de argumentele juridice de tip formalist, în sens juridic nu peiorativ, argumentele formaliste, orice jurist știe că spațiul dreptului este reglementat de norme și de principii. Principii fundamentale.

Există un principiu fundamental de drept care spune foarte clar: qui potest plus, potest minus, cine poate mai mult, poate și mai puțin. Și aici e aplicabil acest principiu de două ori.

Cine a încuviințat, ca Parlament, avem competența e adevărat legală explicită; cine a încuvințat starea de alertă evident că poate să încuviințeze și mai puțin, ăsta-i primul comentariu.

Cine a încuviințat starea de urgență, care e o stare de o gravitate superioară prevăzută de Constituție, și a încuviințat și prelungirea stării de urgență, adică mai puțin, categoric poate mult mai puțin respectiv și trebuie să încuviințeze ceea ce a încuviințat prima oară stare de alertă, și are obligația de a încuviința și prelungirea, altfel am ieși din logica juridică.

Și doi la mână, este foarte adevărat și asta o spun pentru actele reuniunii, din păcate Guvernul nu a transmis la Parlament nici un element în toată această perioadă, nici un element privind evaluarea indicilor privind testele, privind chestiunile de gravitate sanitară, nu poți să lași Parlamentul total în afara sferei de analiză, de evaluare preluând doar din surse publice, din declarații publice ale Guvernului.

E o chestiune, îmi cer scuze dar o spun foarte clar, e o chestiune de lipsă de cooperare loială între instituții din partea Guvernului față de Parlament, așa încât scrisoarea pe care ați propus-o se justifică pe deplin domnule președinte.

Vă mulțumesc!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 3:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro