Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 18 iunie 2020 ora 9:30

1. Scrisoare din partea domnului prim-ministru Ludovic Orban
s-a luat act consultă

Scrisoare din partea domnului prim-ministru Ludovic Orban Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

La punctul 1, avem scrisoarea din partea domnului prim-ministru Ludovic Orban. Răspunsul de fapt, la scrisoarea de ieri.

Cred că ați luat act cu toții despre acest răspuns. Eu l-am pus pe grupurile de la Cameră și de la Senat. L-ați pus nu, domnul Cazanciuc?

Și mai avem această mini-informare a factorilor de risc.

Punctul meu de vedere rămâne același, că Guvernul nu a făcut solicitarea de încuviințare.

Deci nu are rost să prindem pe ordinea de zi a plenului comun un eventual vot asupra încuviințării prelungirii stării de alertă.

Vă ascult pe dumneavoastră, dacă aveți intervenții.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Și eu mă înscriu, domnule președinte, Victor Ponta sunt.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, vă rog!

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Bun, dacă nu e altcineva mai rapid, atunci spun eu că, din punctul meu de vedere și al Grupului PRO Europa, aveți dreptate. Premierul nu a făcut o cerere de încuviințare care să ducă la un vot, motiv pentru care am făcut noi proiectul care se află la punctul 6, ca Parlamentul să constate că nu s-a îndeplinit procedura prevăzută de Lege, să luăm act că nu mai avem Stare de alertă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da. Eu am în acest moment... am văzut Curtea Constituțională a modificat termenul când se dorește judecarea sesizării făcute de Avocatul Poporului...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Pe 25.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... din data de 9...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Pentru 25, da.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... pentru data de 25.

Părerea mea, că vom aștepta decizia Curții.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Momente istorice, de acord cu dumneavoastră domnule președinte.

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Eu sunt de acord cu dumneavoastră domnule președinte.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ok și atunci rămâne... domnul Cseke, văd că solicită o intervenție.

Domnul Cseke Attila-Zoltan:

Da, bună ziua.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bună ziua.

Domnul Cseke Attila-Zoltan:

Eu aș încerca, să încerc să lămurim puțin această situație, dintr-o altă perspectivă.

Avem această chestiune a prevederii sau neprevederii în lege cu privire la ce trebuie să facă Parlamentul sau nu, la prelungirea stării de alertă.

Sigur că știm acest principiu juridic care spune că cine poate mai mult, poate și mai puțin. Adică dacă Parlamentul a avut...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cine mai are microfoane deschise, să le închidă fiindcă facem microfonie.

Domnul Cseke Attila-Zoltan:

... acel principiu de drept care spuneam, "Cine poate mai mult, poate și mai puțin".

Dacă Parlamnetul a trebuit să încuviințeze într-un fel sau altul, instituirea stării de alertă, din punctul nostru de vedere, ar trebui să se pronunțe și pe prelungirea stării de alertă.

În ce privește faptul că premierul nu a solicitat în mod expres această încuviințare de prelungire este o discuție dar care iarăși trebuie tranșată dintr-un alt aspect.

Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă este în vigoare, a fost publicată în Monitorul Oficial, este un act normativ aflat în vigoare.

Dacă noi așteptăm îndeplinirea unei condiții de formă, și anume aceea că premierul să ne solicite printr-o scrisoare, noi știm că Hotărârea de Guvern este în vigoare, ce mai așteptăm?

Deci din punctul nostru de vedere, Parlamentul ar trebui să se pronunțe asupra prelungirii stării de alertă, sigur pot să aducă și modificări dacă... dacă există solicitări și majoritate pentru acest lucru.

Deci, noi nu credem că este bine, mai ales că vorbim de restrângerea drepturilor fundamentale ale omului.

Avem decizia... orice act constituțional, legat de Decretul Președintelui României, instituirea stării de urgență în care se spune foarte clar că Parlamentul este singurul instituit să se pronunțe unor asemenea restrângeri.

Avem asemenea restrângeri de drepturi în Hotărârea de Guvern. Ceea ce este în situația actuală, se poate spune că este, trebuie făcut. Bun, se poate susține din punct de vedere profesional, epidemiologic acest lucru. Dar numai Parlamnetul este (...) și pe Decizia Curții de a se pronunța asupra acestor lucruri.

Deci, noi credem că ar trebui ca Parlamentul să se pronunțe asupra acestei prelungiri, indiferent că Premierul a solicitat acest lucru sau nu.

Vă mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu mulțumesc.

Domnul Roman. Ați solicitat.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi, lucrurile sunt foarte clare.

Avem o lege, care spune că instituirea... că prelungirea stării de alertă se face prin Hotărârea Guvernului pe care ați votat-o stimați colegi și care este în vigoare și suntem în stare de alertă pentru cei care au dubiu în privința asta, prin votul dat de către Parlament.

Cine nu vrea să vadă diferența între cele două situații, mă rog, e o problemă pe care o poate ridica fiecare însă, eu vă propun, domnule președinte, să depășim acest moment, dacă vreți să intrăm în faza de dezbateri politice avem plenul la dispoziție astăzi, să discutăm suficient pe această temă și eu cred că în Birou trebuie să fim un pic mai operativi că avem destul timp în plen să ne (...) pe de masă.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu mulțumesc.

Dar totuși nu a fost o dezbatere politică, a fost un punct de vedere juridic al domnului Cseke,

Eu rămân la părerea mea că dacă dorim putem iniția o modificare la Legea 55, astfel încât să fie clar.

Nu aș face acest lucru până când nu ne vine de la Curte pe 25 iunie.

Dar altă abordare, din punctul nostru de vedere decât modificarea Legii 55, eu nu o văd în acest moment decât pe urmă o dispută pe care o să o ducem tot în curte la Curtea Constituțională.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 28 ianuarie 2022, 6:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro