Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 18 iunie 2020 ora 9:30

1. Scrisoare din partea domnului prim-ministru Ludovic Orban
s-a luat act consultă

Vorbitor: Cseke Attila-Zoltán

Scrisoare din partea domnului prim-ministru Ludovic Orban Domnul Cseke Attila-Zoltan:

Da, bună ziua.

.............................
Domnul Cseke Attila-Zoltan:

Eu aș încerca, să încerc să lămurim puțin această situație, dintr-o altă perspectivă.

Avem această chestiune a prevederii sau neprevederii în lege cu privire la ce trebuie să facă Parlamentul sau nu, la prelungirea stării de alertă.

Sigur că știm acest principiu juridic care spune că cine poate mai mult, poate și mai puțin. Adică dacă Parlamentul a avut...

.............................
Domnul Cseke Attila-Zoltan:

... acel principiu de drept care spuneam, "Cine poate mai mult, poate și mai puțin".

Dacă Parlamnetul a trebuit să încuviințeze într-un fel sau altul, instituirea stării de alertă, din punctul nostru de vedere, ar trebui să se pronunțe și pe prelungirea stării de alertă.

În ce privește faptul că premierul nu a solicitat în mod expres această încuviințare de prelungire este o discuție dar care iarăși trebuie tranșată dintr-un alt aspect.

Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă este în vigoare, a fost publicată în Monitorul Oficial, este un act normativ aflat în vigoare.

Dacă noi așteptăm îndeplinirea unei condiții de formă, și anume aceea că premierul să ne solicite printr-o scrisoare, noi știm că Hotărârea de Guvern este în vigoare, ce mai așteptăm?

Deci din punctul nostru de vedere, Parlamentul ar trebui să se pronunțe asupra prelungirii stării de alertă, sigur pot să aducă și modificări dacă... dacă există solicitări și majoritate pentru acest lucru.

Deci, noi nu credem că este bine, mai ales că vorbim de restrângerea drepturilor fundamentale ale omului.

Avem decizia... orice act constituțional, legat de Decretul Președintelui României, instituirea stării de urgență în care se spune foarte clar că Parlamentul este singurul instituit să se pronunțe unor asemenea restrângeri.

Avem asemenea restrângeri de drepturi în Hotărârea de Guvern. Ceea ce este în situația actuală, se poate spune că este, trebuie făcut. Bun, se poate susține din punct de vedere profesional, epidemiologic acest lucru. Dar numai Parlamnetul este (...) și pe Decizia Curții de a se pronunța asupra acestor lucruri.

Deci, noi credem că ar trebui ca Parlamentul să se pronunțe asupra acestei prelungiri, indiferent că Premierul a solicitat acest lucru sau nu.

Vă mulțumesc!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 19:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro