Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2021 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 14 aprilie 2021 ora 12:35

5. Sesizare din partea doamnei deputat Cristina-Mădălina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, privind sancționarea persoanelor care nu respectă obligația legală de a purta masca în timpul ședințelor de plen ale Camerei Deputaților
la Comitetul liderilor consultă

Sesizare din partea doamnei deputat Cristina-Mădălina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, privind sancționarea persoanelor care nu respectă obligația legală de a purta masca în timpul ședințelor de plen ale Camerei Deputaților Domnul Ludovic Orban:

Punctul 5 - Sesizare din partea doamnei deputat Cristina-Mădălina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, privind sancționarea persoanelor care nu respectă obligația legală de a purta masca în timpul ședințelor de plen ale Camerei Deputaților.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte!

Domnul Ludovic Orban:

Vă ascult, doamna vicepreședinte. Eram înecat.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Da. La ultimele două ședințe de plen pe care le-am condus, am observat că sunt deputați în sală care consideră că portul măștii este opțional.

S-a adus în discuție și faptul că doi dintre aceștia ar avea adeverințe care-i scutesc de la portul măștii, însă nu am văzut acele adeverințe, și atunci ceea ce mi-aș dori este să vedem aici, în cadrul Biroului permanent, cum putem soluționa acest lucru, ținând cont că din punctul meu de vedere sunt colegi care încalcă legea și n-aș vrea să întrerupem ședințele de plen de fiecare dată, spunându-le și atrăgându-le atenția că încalcă legea și că nu au un comportament demn de plenul Camerei Deputaților.

Și nu cred că de la nivelul nostru este corect și, noi ca legiuitori, să dăm aceste semnale în societate că portul măștii este un lucru opțional și nu obligatoriu, conform legii.

Vă mulțumesc.

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Domnul președinte, susțin întru totul ceea ce a spus colega noastră - clar, cu toții trebuie să respectăm regulile - și de aceea vă propun acum, dacă vreți, să introducem în această sesizare și pe domnul deputat Bulai, existând în presă fotografii cu dumnealui din plen care, practic, a făcut același lucru.

Și, dacă colega noastră ar fi vrut să fie corectă până la capăt, cred că și domnul deputat Bulai putea fi introdus în acest material.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Domnul vicepreședinte, cred că nu ați citit această sesizare pe care am făcut-o.

Nu am făcut referire la anumiți deputați în această sesizare.

Din punctul meu de vedere, indiferent cine este persoana, deputatul care își permite să nu poarte mască în cadrul ședințelor de plen, cred că ar trebui să fie sancționat conform legii.

Dumneavoastră știți cine nu a purtat ieri mască și știu că sunt colegi de la PSD care n-au făcut lucrul acesta, dar nu cred că asta este discuția de fond.

Discuția de fond este, cum putem să ne determinăm colegii care nu poartă mască să o facă, iar dacă încalcă în mod repetat legea, să fie sancționați.

Domnul Ludovic Orban:

Aici vă fac o propunere: să aveți o discuție în Comitetul liderilor și să luăm o decizie.

Eu sunt total de acord cu ceea ce spuneți dumneavoastră, obligația noastră ca parlamentari este aceea de a da un exemplu, de a respecta legea și de a ne comporta firesc în plen.

Putem să mergem pe calea sancționării de către poliție, prin amendă, sesizări către poliție; putem să introducem o prevedere regulamentară suplimentară care să stabilească cadrul. Eu asta... aș trimite o discuție către Comitetul liderilor care să ne formuleze o propunere.

Domnul Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Bun, dacă ați formulat propunerea asta, vom discuta mai multe la Comitetul liderilor.

Eu aș vrea doar să vă spun că, Regulamentul Camerei, cel actual, are putere juridică de lege, și probabil că și puterea și opoziția, fiecare dintre noi sau majoritatea dintre noi, mai încălcăm voit sau nevoit Regulamentul. Inclusiv doamna vicepreședinte și președinte de ședință la un moment dat, a încălcat cu bună știință Regulamentul, nesupunând votului o propunere pe care am făcut-o în timpul regulamentar.

Nu am făcut sesizare nici unei comisii atunci, pentru că mai sunt scăpări pe care le facem, le avem fiecare dintre noi.

Menționez faptul că transmit de fiecare dată colegilor mei atât la grupul parlamentar cât și în sala de plen, atunci când cineva îmi atrage atenția că sunt unul, doi colegi care nu poartă mască, să încerce să înceapă să o poarte.

Dar în același timp, dacă suntem atenți pe parcursul unei săptămâni, cred că fiecare grup parlamentar are la un moment dat măcar un coleg surprins fără mască.

Dacă ne transformăm într-o armată de polițiști, în care ne hăituim unii pe alții și ne amendăm, nu cred că e cea mai bună soluție.

Avem acest mecanism la îndemână de a face sesizare la poliție împotriva oricărui coleg care are sau nu are adeverință, nu-i treaba noastră.

Nu cred că Biroul permanent, președintele Camerei, doamna vicepreședinte sau eu, alt coleg, trebuie să cerem la verificat adeverințele parlamentarilor, de scutire sau nu, putem reclama la poliție orice coleg din partea oricărui grup, membru al oricărui grup, cu privire la ne-purtarea măștii, iar poliția va constata dacă are sau nu are scutire și să-l sancționeze.

Acest obicei de a ne tot sancționa unii pe alții, mă rog sancțiune dată de majoritate opoziției, minorității, nu cred că face bine pe termen mediu și lung. Puteți avea victorii de etapă, dar nu văd, nu cred că scopul și sensul nostru este acela de a ne urmării unii pe alții și de a ne sancționa, de a ne cere documentele justificative.

De aceia sunt de acord să mergem la Comitetul liderilor cu discuția aceasta, dar repet, avem conform legii puterea, posibilitatea de a decide, de a face o sesizare la poliție împotriva oricărui coleg, sau mă rog, care nu poartă mască.

Domnul Ludovic Orban:

Da.

Deci am formulat propunerea, rugămintea mea este să discutați, imediat domnul Rodeanu.

Să discutați în Comitetul liderilor și dacă considerați că puteți formula o propunere care să fie adoptată de Biroul permanent sau de plen, eu susțin o astfel de idee.

Domnul Rodeanu.

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Mulțumesc domnule președinte.

Sunt de acord cu ceea ce a spus domnul Fredy Simonis mai devreme, dar să nu uităm că totuși aici nu este un spațiu public, este o... nu este un spațiu public în adevăratul sens al cuvântului, este vorba de o instituție care după cum a spus și dumnealui, are un Regulament strict și asumat de către Parlamentul României, avem un mecanism intern cu care putem regla și cu care putem preveni aceste lucruri, avem chestorii la îndemână, avem liderii de grup care pot induce colegilor lor niște bune maniere agreate pentru toată lumea.

Deci, cum am spus și săptămâna trecută, ăștia ar fi primii pași pe care ar trebui să-i facem și aici trebuie să avem o colaborare sută la sută din partea fiecărui grup parlamentar.

În repetate rânduri au fost, s-au ignorat aceste măsuri după diverse avertismente, de aceia s-a ajuns la reacția de zilele trecute, o reacție binevenită, în context legal și care duce până la urmă la asumare cu aplicarea legii, nu e altceva.

Dar, salut această propunere de a discuta în Comitetul liderilor, probabil într-un mod mult mai amiabil.

Mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Mai voiați să interveniți domnul Simonis?

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Nu.

Domnul Ludovic Orban:

Domnul Seres Denes, vă rog.

Domnul Seres Denes:

Stimați colegi, sigur că în ceea ce privește purtarea măștii nu este opțională, este clar, este obligatorie, mai ales că suntem într-o colectivitate în jur de 300 de oameni și nu, nu este, nu cred că este din punct de vedere patologic sau al pandemiei, ca să nu purtăm mască.

În schimb, dacă sunt colegi care au probleme de sănătate, nu au cum să poarte mască, avem modalitatea de a lucra on-line. Deci, pot să stea liniștiți, fără mască să lucreze on-line, deci nu e nicio problemă din punctul acesta de vedere.

Domnul Ludovic Orban:

Da, da, sigur.

Doamna vicepreședinte.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc domnule președinte.

Susțin...

Domnul Ludovic Orban:

Era domnul Simonis înscris.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

A! Pot să-i dau cuvântul. Vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Hai că vorbește după.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

În regulă.

Sunt total de acord cu ceea ce a spus domnul Seres Denes.

De altfel în această sesizare pe care am făcut-o chiar sugerez că, acei colegi care din anumite motive nu pot purta mască, pentru că au afecțiuni medicale, au de asemenea posibilitatea de a se conecta on-line.

Am primit cu toții la începutul sesiunii parlamentare tabletele, este totul foarte simplu și atunci...

Domnul Ludovic Orban:

Asta a spus și domnul chestor Seres Denes.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... da, asta voiam să spun, că susțin întru totul lucrul acesta.

Domnul Ludovic Orban:

Da.

Domnul Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Poate nu am fost înțeles. Cu toții susținem că e necesar să purtăm mască.

Eu spun că nu ar trebui să ne transformăm noi în cei care sancționează. Asta e singura chestiune pe care o spun pentru că, de exemplu... (discuția continuă fără microfon).

Domnul Ludovic Orban:

Deci am încredere în înțelepciunea Comitetului liderilor, care pot să ajungă la o soluție care să ne ajute să arătăm clar că Parlamentul este un exemplu pozitiv pentru cetățeni.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 8:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro