Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2021 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 16 iunie 2021 ora 12:41

5. Solicitare din partea domnului deputat Alfred Simonis, liderul Grupului parlamentar PSD, privind rectificarea rezultatului votului exprimat asupra moțiunii simple în data de 15.06.2021
la Comisia juridică, de disciplină și imunități pentru formularea unui punct de vedere în termen de o săptămână consultă

Solicitare din partea domnului deputat Alfred Simonis, liderul Grupului parlamentar PSD, privind rectificarea rezultatului votului exprimat asupra moțiunii simple în data de 15.06.2021 Domnul Ludovic Orban:

Punctul 5 - Solicitare din partea domnului deputat Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar PSD, pentru rectificarea rezultatului votului exprimat asupra moțiunii simple în data de 15.06.

Domnul Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnule președinte, suntem într-o situație serioasă, dumneavoastră sunteți Președintele acestei instituții și nu puteți să rămâneți indiferent în fața unei încălcări grosolane a Regulamentului Camerei, încălcare care s-a produs ieri în ședința de plen.

Articolul 129, articol modificat de noi la începutul anului trecut, stipulează foarte, foarte clar următoarele - și am să vă rog în două minute să mă lăsați să citesc exact, sunt doar 3 alineate:

"În situații excepționale constatate de către autoritățile abilitate precum: epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, acte de terorism și alte situații care fac imposibilă prezența deputaților la sediul Camerei Deputaților, ședințele Biroului permanent, ale Comitetului liderilor, ședințele de comisii, ale Camerei se pot desfășura prin mijloace electronice, printr-o procedură aprobată de Biroul permanent al Camerei.

Alineatul 2 spune că declararea acestei situații revine Biroului permanent.

Iar la alineatul 3 scrie foarte clar că: "În perioada prevăzută la alineatul 1 se pot dezbate și vota prin mijloace electronice doar actele normative care sunt strâns legate de situația excepțională."

După aceea, într-adevăr, spune că, la propunerea Comitetului, se pot suplimenta și cu altele ordinea de zi, cu alte proiecte care nu au legătura cu situația care a generat pandemia.

Cu alte cuvinte, până ca noi să modificăm acest articol regulamentar, aveam un sistem electronic de vot pe cartele, care presupunea ca fiecare coleg parlamentar să se afle în sala de plen.

Era un sistem electronic din sala de plen.

Faptul că n-am putut să ne prezentăm o perioadă lungă în sala de plen, la ședințele Camerei Deputaților, a făcut necesar ca noi să identificăm o soluție de vot electronic, care urma să fie aprobată de Biroul permanent - că e pe tablete, că e pe telefoane, că-i cu STS, că-i cu altcineva - rămânea ca Biroul permanent să aprobe această modalitate de vot.

Prin urmare, pe lângă sistemul de vot cu cartele, electronic, din sala de plen, Biroul permanent a aprobat în martie sau aprilie 2020, un sistem suplimentar de vot electronic, în baza articolului 129, alineatul 1, care s-a întâmplat să fie acest sistem STS pe tablete. Dar foarte clar, alineatul 3 scrie foarte clar, că acest sistem electronic, suplimentar față de cel cu cartele, aprobat de Biroul permanent, poate fi folosit strict pentru actele normative.

Moțiunea simplă nu este un act normativ.

Și aici cred că suntem cu toți de acord.

Prin urmare, nu se putea, nu avem dreptul, președintele de ședință, Biroul permanent astăzi, nu poate să considere că poate lua în calcul voturile exprimate pe tabletă, pentru că acele voturi pot fi luate în calcul numai dacă votăm un act normativ, doar dacă votăm un act normativ.

Oricât am încercat să explicăm faptul că e un sistem electronic și că Regulamentul prevede posibilitatea de a vota electronic. Păi Regulamentul prevedea asta și până să facem modificarea în Regulament. De ce a mai fost nevoie de modificare atunci?!

Noi am spus foarte clar, și cu asta închei, pe lângă votul electronic pe tablete, Biroul permanent poate găsi o altă modalitate electronică de vot, care poate fi folosită doar pe starea de alertă, urgență, și așa mai departe, și doar pentru acte normative.

Pentru că necesitatea de a modifica Regulamentul nu a fost ca să ne jucăm de-a moțiunile prin Parlament!

A fost pentru a învesti Guvernul Orban!

Pentru că am modificat Regulamentul odată cu învestirea Guvernului Orban, în martie 2020, la începuturile pandemiei în România, știți foarte bine situația excepțională în care ne-a găsit.

Și am luat în calcul necesitatea de a vota alte acte normative, adică lucruri foarte serioase, legi, în situații de urgență pentru că nu știam cât va ține pandemia.

Oricum am lua-o acum, trebuie să recunoaștem faptul că ieri s-a comis un abuz.

Putem îndrepta acest abuz, transmițând corect rezultatul Moțiunii simple împotriva ministrului Fondurilor Europene, și de acolo încolo să urmeze procedura cu transmiterea la Guvern a rezultatului și a textului Moțiunii.

Domnul Ludovic Orban:

Am înțeles punctul dumneavoastră de vedere, și al Grupului PSD.

Propunerea mea e să trimitem către Comisia juridică pentru un punct de vedere; termen - o săptămână.

E, până luni la Biroul permanent!? Ei sunt ocupați acum, o săptămână. Până miercurea viitoare, hai să fim rezonabili. Oricum luni e zi liberă, marți e... miercuri.

Domnul Cristian Buican:

Propun 1 septembrie, domnul președinte.

Domnul Ludovic Orban:

Oricum Comisia juridică în înțelepciunea sa, va ...

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Aș vrea să intervin și eu puțin.

Domnul Ludovic Orban:

Spuneți, domnul vicepreședinte.

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Apropou de votul electronic și de a crea o discuție în jurul lui. Sigur că pot fi discuții și pot fi interpretări.

Dar eu zic așa, că votul electronic, cel care se face de pe tabletă, e la fel de electronic ca și cel care se face de pe consolă.

Până la urmă, intrăm cu o cartelă care are și ea o componentă care transmite votul, care se însumează într-un calculator.

Eu cred că atunci când nu vorbim practic de votul electronic, ar fi votul clasic. Dar noi fiind într-o situație de pandemie, de urgență, apoi de alertă și având în discuție, pentru că și cutuma este izvor de drept.

Având în discuție și cutuma care a existat în ultima perioadă în care au existat mai multe moțiuni, s-au dezbătut și s-au votat în acest sens.

Cred că am crea un precedent care ne-ar duce uneori în imposibilitatea de a avea sincope pe care noi însăși le creăm în activitatea noastră parlamentară.

Mai mult decât atât în acest moment, moțiunea, este vorba despre o moțiune simplă, care ea nu este imperativă.

Cred că ar crea o cutumă prin care să zdruncinăm activitatea propriu-zisă a Parlamentului, care a produs totuși activități și rezultate frumoase în această perioadă, chiar de criză și am învățat, mulți ne-am dovedit că putem lucra și altfel, cred că ar dărâma niște lucruri care s-au clădit în această...

Deci cred că dincolo de anumite ambiții politice, ar trebui să avem înțelepciunea să gândim, ce putem merge mai departe în a aduce un plus în activitatea parlamentară.

Este o opinie proprie.

Vă mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Mulțumesc domnul vicepreședinte.

Spuneți domnul vicepreședinte Budăi.

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos.

În același spirit ca și domnul vicepreședinte Leoreanu, vreau să spun și eu că noi atunci trebuie să fim extrem de obiectivi, pentru că eram oameni care eram aici domnul Leoreanu în Parlament, și când am decis votul electronic nu am discutat despre votul electronic pe cartelă, am discutat despre votul electronic la distanță. Asta a fost atunci discuția noastră.

Acum rămâne conducerii Camerei Deputaților să spună dacă facem sau nu un abuz.

Din punctul nostru de vedere, ce a fost ieri, a fost un abuz pentru că votul electronic a fost decis strict pentru ne-prezența noastră în plen, nu pentru votul pe cartelă.

Domnul Ludovic Orban:

Supun votului.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnule președinte, dați-mi voie să răspund!

Domnul Ludovic Orban:

Haideți că...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Foarte scurt.

Domnul Ludovic Orban:

Am formulat o propunere, e regulamentar...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Foarte scurt, două minute să răspund.

Am și eu o propunere, pentru că îmi pare rău, dar Comisia juridică n-are nicio legătură cu interpretarea acestei situații, ci Comisia de Regulament ar trebui să fie sesizată cu dezbaterea acestui subiect, pentru că Regulamentul e cel care a fost încălcat, nu nu știu ce din Comisia juridică.

Deci, dacă vreți să fim corecți până la capăt, măcar trimiteți la Comisia de regulament. Dacă doriți ca Biroul permanent să nu judece chestiunea asta, măcar trimiteți-o la comisia abilitată și anume Comisia de regulament, pentru că așa ar fi corect.

Dar dați-mi voie să răspund colegului Leoreanu, și nu numai colegului Leoreanu, să rămână pe stenogramă în primul rând.

E o diferență fundamentală între votul pe cartelă electronic și votul pe tabletă electronic.

În principiu, cartela o ai în bancă și vezi cine votează pe ea.

Pe tabletă - nu.

Însă, dacă dumneavoastră aveți dreptate, nu văd de ce a fost necesar să mai modificăm Regulamentul în martie 2020! Pentru că înseamnă că aveam prevederea de a vota electronic ce vrem noi.

Ce spuneți dumneavoastră însă, pe fond e corect; și anume că, de principiu, am putea să luăm în calcul că toate voturile sunt importante și așa mai departe. Însă, din păcate pentru majoritatea parlamentară de astăzi, în Regulament nu ați prevăzut, deși aveți majoritatea s-o faceți, ca, pe lângă actele normative care pot fi votate cu tableta, să fie și alte acte. Era foarte simplu.

Având obligația de a vota strict acte normative în acest sistem, orice alt act care nu e normativ nu poate fi votat, nu putem lua în calcul voturile. De aceea, în final, pentru că noi putem dezbate aici pe interpretarea Regulamentului cât dorim, vă rog măcar să aveți, cum să vă spun, buna-credință, așa cum am avut-o și noi de fiecare dată în acest Parlament în ultimii ani cel puțin, în ultimii doi ani de zile, și să respectați ceea ce s-a întâmplat până acum în Parlament, niște reguli elementare; au fost excese de ambele părți, dar niciodată n-am dus la extrem aceste excese și...

Eu vorbesc de mine, domnul Andronache, și de comportamentul grupului de când îl conduc eu. Tot repet asta.

Acum, dacă ne amintim...

Domnul Gabriel Andronache:

Să ne amintim de domnul Iordache.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Putem să ne amintim și de când era Tăriceanu președintele dumneavoastră, dacă vreți, sau Băsescu, de la PDL.

Eu vorbesc de ultimii ani.

Ce încerc să vă spun este că această sesizare, dacă vreți să fie trimisă undeva, trebuie să fie trimisă la Comisia pentru regulament. Pentru că noi clamăm faptul că Regulamentul a fost încălcat.

Domnul Ludovic Orban:

Domnul lider Andronache și după aia domnul chestor Seres Denes.

Domnul Gabriel Andronache:

Da. Domnule președinte, în raport cu obiectul și cu conținutul sesizării, în mod evident, comisia care trebuie sesizată este Comisia juridică, de disciplină.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

De ce ?

Domnul Gabriel Andronache:

Pentru că ați sesizat o încălcare a Regulamentului, nu ați cerut o interpretare a Regulamentului.

Situația este foarte... Citiți ce ați scris, domnul... Și ați și semnat. Ați semnat că...

Domnul Ludovic Orban:

Vă rog nu intrați în politică, lăsați (... ) să-și exprime punctul de vedere.

Domnul Gabriel Andronache:

Există o gravă încălcare a Regulamentului. Prin urmare, e o chestiune care ține de competența Comisiei juridice. Iar o singură completare: domnul Simonis, dacă citiți exact cum scrie în Regulament, mijlocul acesta electronic de vot, tabletă a fost instituit la momentul respectiv ca mijloc electronic de vot, dar a fost utilizat în exclusivitate - și articolul 219, alineatul 1 vorbește despre situația de exclusivitate, când toți parlamentarii erau în imposibilitate, scrie acolo, de a fi prezenți. Ca atare, a rămas acest mijloc de exprimare a votului, a rămas în cutumă și a fost utilizat în continuare. Este foarte simplu. Ca mijloc, ca mijloc, ca mijloc electronic de vot.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Dar nu (...) cutumei! Regulamentul n-a fost modificat în sensul de a institui un alt articol. Domnule președinte! Eu înțeleg...

Domnul Ludovic Orban:

Domnul Simonis! Cereți cuvântul, lăsați colegul! Lăsați colegul!

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Vă rog să-mi dați cuvântul, domnule președinte!

Domnul Ludovic Orban:

O să vă dau cuvântul, dar mai sunt înscriși la cuvânt domnul chestor Seres Denes și doamna Cristina Prună și după aia dumneavoastră.

Încheiați, domnul Andronache.

Domnul Gabriel Andronache:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Închei ceea ce am de spus prin a sublinia încă o dată faptul că am utilizat mijloacele electronice de vot aflate la dispoziție.

Articolul 129 nu este aplicabil, pentru că vorbea strict doar despre situația în care parlamentarii cu toții erau în imposibilitate de a vota altfel.

Mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Vă rog, domnul vicepreședinte.

Îi dau cuvântul domnului chestor Seres Denes.

Domnul Seres Denes:

Stimați colegi, eu am o abordare mult mai simplă a problemei.

Atâta vreme cât convocarea ședinței Camerei Deputaților este și cu prezență fizică și online, în mod obligatoriu trebuie să acceptăm și votul electronic de la distanță. Deci, absolut (...)

Domnul Ludovic Orban:

Mulțumesc.

Doamna vicepreședinte Prună.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte.

În mod foarte clar Moțiunea de ieri a fost respinsă cu 171 de voturi împotrivă. Și acest lucru s-a făcut utilizând evident votul electronic, fie în sală, fie la distanță.

Acum, dacă colegii de la PSD, pun la îndoială Regulamentul Camerei Deputaților, susțin și eu să trimitem această cerere la Comisia juridică și să avem o clarificare de acolo.

Dar vreau să ținem minte că totuși suntem într-o situație de pandemie, suntem mai mult decât atât în secolul XXI, vrem să ne digitalizăm și să contești un vot electronic la distanță în aceste condiții, mi se pare din punctul meu de vedere exagerat și nu cred că ar fi trebuit să ajungem la discuția aceasta.

Vă mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Domnul lider, Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Nu contestăm nici un fel de vot electronic, noi l-am introdus, doamna Prună, când aveam majoritate în Parlament.

Ceea ce contestăm noi, este faptul că nu ați avut inspirația de a modifica acel Regulament după ce nu am mai fost în imposibilitatea de a veni fizic cu toții, deci nu e nicăieri în Regulament "cu toții".

Puteați adăuga pe lângă "acte normative" și "alte acte". Și astăzi puteam să stăm degeaba și să acceptăm că Moțiunea a fost adoptată.

Această scăpare a dumneavoastră, și această atenție sporită pe care am avut-o noi, ne face să fim în situația în care Moțiunea a fost adoptată, pentru că nu pot fi luate în calcul voturile exprimate pe tabletă.

În rest, puteți modifica Regulamentul, aveți majoritate, puteți accepta voturi și pe telefon, puteți face ce doriți!

Dar Regulamentul astăzi, articolul 129, în baza căruia avem o hotărâre a Biroului permanent ... închei în 10 secunde, închei în 10 secunde.

Domnul Ludovic Orban:

Ok.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

... în baza căruia avem o hotărâre a Biroului permanent care permite sistemul de vot STS, pentru că asta a fost o decizie a Biroului permanent, ca votul, acel vot on-line suplimentar să fie STS, acea decizie a Biroului permanent a fost luată în baza articolului 129, și 129 spune că putem stabili doar acte normative, vota, doar acte normative.

E atât de simplu încât nu vă puteți face că nu înțelegeți!

Domnul Ludovic Orban:

Mulțumesc, domnul Simonis.

Ultima luare de cuvânt, domnul Ganț și după care vă supun la vot.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Dacă tot trimitem la Comisia juridică să clarificăm ce înseamnă "acte normative".

Noi de exemplu votăm în plen pe HCD-uri pe comunicări ale Comisiei europene, care nu sunt acte normative, comunicările Comisiei nu produc efecte juridice, sunt pur și simplu informări către Parlament și către Consiliu, asupra intențiilor Comisiei europene. Acela nu e act normativ.

Deci dacă tot trimitem, să clarificăm aceste noțiuni pentru că e foarte important.

Domnul Ludovic Orban:

Am înțeles.

Supun votului propunerea formulată de a sesiza Comisia juridică pentru un punct de vedere, termen o săptămână.

Cine-i pentru? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 voturi pentru.

Cine-i împotrivă?

Cine se abține?

Deci am trimis către Comisia juridică.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mai era o propunere domnul președinte.

Domnul Ludovic Orban:

S-a votat.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Nu este și către Regulament, totuși am măcar dreptul să fac propuneri. Măcar acceptați să fie și Regulament.

Domnul Ludovic Orban:

Ascultați-mă. Dacă eu am formulat propunerea primul, regulamentar a trecut propunerea mea să fie către Comisia juridică.

Voi supune la vot și propunerea dumneavoastră să fie și către Comisia de regulament. Poate nu acceptăm.

Supun la vot propunerea domnului Simonis de a trimite și către Comisia de regulament.

Cine-i pentru? 1, 2. Două voturi pentru?

Cine-i împotrivă?

Doamna Alexandra Presură:

Alexandra Presură, pentru.

Domnul Ludovic Orban:

5, 6, 7, 8 voturi împotrivă. 3 voturi pentru.

Propunerea a fost respinsă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 9:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro