Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2021 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 23 iunie 2021 ora 9:48

1. Propuneri de candidați primite la recomandarea grupurilor parlamentare pentru numirea în funcția de Avocat al Poporului, care urmează a fi transmise către Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat, spre audiere
Se trimit Comisiilor juridice din cele două Camere pentru raport comun. consultă

Propuneri de candidați primite la recomandarea grupurilor parlamentare pentru numirea în funcția de Avocat al Poporului, care urmează a fi transmise către Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat, spre audiere Doamna Anca Dana Dragu:

La punctul 1 este înscrisă o candidatură, primită la recomandarea Grupurilor parlamentare, pentru numirea în funcția de Avocat al Poporului.

Vă propun să sesizăm comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat, în vederea audierii candidatului, astfel încât raportul comun să poată fi înscris în proiectul ordinii de zi a ședinței comune a Camerelor din data de 28 iunie, luni, orele 12.00.

Cine este pentru?

Domnul Sorin Lavric:

Dacă mie îmi dați voie, doamna președinte.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Doamna președinte.

Doamna Anca Dana Dragu:

Vă rog.

Domnul senator Lavric, vă rog.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Și Cazanciuc.

Domnul Sorin Lavric:

Grupul AUR vă propune să amânăm această sesizare în privința audierii candidaților în comisii, să așteptăm până luni, când Curtea Constituțională va trebui să-și dea verdictul în privința felului constituțional sau neconstituțional în care a fost revocată doamna Weber.

Așadar, asta vă propunem, până luni să amânăm sesizarea în privința audierii în comisii.

Mulțumesc.

Doamna Anca Dana Dragu:

Mulțumesc.

Domnul Cazanciuc, vă rog.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Mulțumesc.

Nu știu dacă ați văzut ieri un sondaj de opinie, care punea Parlamentul României la cea mai mică încredere vreodată dintre instituțiile statului și istoria Parlamentului, undeva în jur de 12%.

Eu cred că este o responsabilitate a noastră, ca oameni politici, ca membri ai Parlamentului, să nu ne jucăm de-a instituția Parlamentului. Și de aceea cred că este decent față de noi, față de poporul român, să așteptăm decizia Curții Constituționale de luni cu privire la procedura de revocare a Avocatului Poporului, pentru că altfel vom fi în situația penibilă pur și simplu în care probabil ne vom duce și mai jos la încrederea opiniei publice, dacă va trebui să revocăm ceea ce încercați dumneavoastră să faceți astăzi, și anume să numiți un nou Avocat al Poporului.

Eu cred că, știți cum e, nu e o decizie politică aici, este o responsabilitate pe care o avem, dacă vreți, ca oameni de stat, fără să folosim cuvinte mari. Nu cred că trebuie să ne jucăm de-a Parlamentul. N-o să mai aibă nimeni niciun fel de încredere în această instituție dacă în timp de o săptămână Curtea o să constate că Parlamentul nu a respectat legea și s-a jucat în continuare cu legea.

Deci, oameni buni, haideți să nu ne jucăm cu legea! Să avem măcar decență politică. Această încremenire într-o decizie politică a coaliției de a o revoca pe doamna Weber, de a pune pe altcineva pe repede înainte nu face bine pur și simplu acestei instituții, nu face bine pur și simplu acestei nații.

Rugămintea este de a face discuția în Comisia juridică după decizia Curții Constituționale.

Vă mulțumesc.

Doamna Anca Dana Dragu:

Mulțumesc.

Domnule președinte Orban, vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Solicitarea formulată de a se amâna procedurile de audiere este o solicitare neîntemeiată.

Parlamentul, printr-un vot majoritar, a luat decizia de revocare a Avocatului Poporului, ca urmare a unor încălcări a prevederilor constituționale și legale și Avocatul Poporului a fost revocat. Odată cu revocarea Avocatului Poporului, Parlamentul are obligația să deruleze procedurile de numire a noului Avocat al Poporului și noi asta facem, derulăm procedurile de numire a Avocatului Poporului.

Ce va hotărî Curtea Constituțională nimeni nu poate ști, noi derulăm procedurile în conformitate cu legea și cu ceea ce am hotărât ca derulare a procedurilor. S-a stabilit un termen de depunere a candidaturilor. Acum stabilim un termen de audiere în comisiile juridice reunite a candidatului care a fost propus, evident, urmând, după audierea în comisiile juridice, care vor avea termen până luni, la ora 12.00, să finalizeze raportul, să hotărâm convocarea plenului în cazul în care candidatul audiat beneficiază de raport favorabil.

Ca atare, eu cred că solicitarea este neîntemeiată și eu susțin derularea calendarului de numire a Avocatului Poporului conform propunerii formulate.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Domnule președinte Orban, eu vorbeam de oameni de stat, domnule Orban. Nu știu dacă ați fost de la început, dar de oameni de stat vorbeam, nu de chibiți de pe Dâmbovița.

Dacă dumneavoastră vreți să jigniți poporul român, mergeți în continuare cu această procedură, dar nu uitați, domnule Orban că, cel puțin formal, sunteți om de stat.

Doamna Anca Dana Dragu:

Domnule deputat Simonis, vă rog.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Doamna președinte,

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Astăzi avem o ședință de plen reunit și n-am regăsit pe ordinea de zi aprobată acum cinci minute un vot pentru a învesti noul Avocat al Poporului. Ceea ce înseamnă că săptămână aceasta nu va exista un astfel de vot.

Cel mai probabil, dumneavoastră vreți ca, după ce se derulează procedura astăzi, în comisii, săptămână viitoare, luni sau marți, adică pe 28 sau pe 29, să aibă loc votul pentru învestirea noului Avocat al Poporului.

Vă reamintesc că tot în 29 va fi decizia Curții, decizie pe care... de care n-avem de unde să știm cum va fi, dar știm că, indiferent de sensul în care se va da decizia, va fi general obligatorie. Și dacă, contra a ceea ce credeți dumneavoastră, Curtea va spune că revocarea a fost neconstituțională, votul de cu o zi înainte sau chiar în ziua deciziei Curții va fi nul de drept.

Prin urmare, este un ping-pong între instituțiile statului sau cu instituțiile statului, pe care nu cred că trebuie să-l facem și oricum noi nu-l legitimăm.

În plus față de asta, domnilor președinți ai celor două Camere, în cursul zilei de ieri ați primit de la domnul Gianni Buquicchio, director general Drepturile Omului și Statul de Drept al Comisiei de la Veneția, ați primit un document prin care vă cer lămuriri suplimentare cu privire la revocarea prematură a Avocatului Poporului.

Tonul - dacă vreți, pot da citire dar e o chestiune lungă, o scrisoare lungă și nu cred că e cazul s-o facem acum. Dacă n-ați primit-o..., dar ați primit-o, pentru că a primit-o în copie și Avocatul Poporului și grupurile, avem în posesie această scrisoare. Tonul este unul vehement, se stipulează foarte clar care sunt momentele și motivele pentru care Avocatul Poporului poate fi revocat, vă întreabă dacă aceste motive au existat în actul de revocare, aveți un termen de a răspunde Comisiei de la Veneția cu privire la acest document.

Prin urmare, vă solicit respectuos ca, măcar până avem decizia Curții, dar și până apucați să răspundeți Comisiei de la Veneția, solicitării pe care ați primit-o ieri, să amânați procedurile, pentru că altfel nu facem decât să facem ceea ce ați spus mai devreme, să facem un ping-pong cu instituțiile statului și să nu fim niște oameni serioși în Parlamentul României, să nu fiți, mă rog, pentru că noi nu vom legitima un astfel de demers.

Repet, aveți o scrisoare primită ieri, pe care cred că ar fi trebuit s-o avem azi la Biroul permanent, așa era normal. N-am primit-o, n-am primit-o pe cale oficială, n-o avem de la Birourile permanente reunite. Eu vă solicit să fiți mai atenți și, până nu răspundeți Comisiei de la Veneția și până nu avem decizia Curții, să nu ne jucăm cu învestirea, respectiv demiterea Avocatului, de la o zi la alta.

Doamna Anca Dana Dragu:

Domnul președinte Orban, vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Noi discutam de cu totul și cu totul altceva.

Acum, dacă există această scrisoare, încă personal nu mi-a fost transmisă, dar din ce informații au apărut, e o scrisoare care se referea la procedura de revocare.

Noi acum discutăm de procedura... deci învestirea Avocatului Poporului, ca urmare a unei hotărâri a Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului.

Deci nu vă mai referiți la niște teme care nu au nicio legătură cu ceea ce discutăm noi astăzi. Noi discutăm astăzi de termenul fixat pentru Comisiile juridice reunite pentru audierea unui candidat, care este depusă în conformitate cu legea, în conformitate cu hotărârea Birourilor permanente reunite de săptămâna trecută.

Ca atare, doamna președinte, vă rog să procedăm la vot.

Doamna Anca Dana Dragu:

Domnul senator Romașcanu, vă rog.

Domnul Lucian Romașcanu:

Doar o secundă, și cu tot respectul, domnule președinte, ca să pui pe cineva în loc, trebuie să revoci legal. Și ați avut din păcate experiența celor de la Radio și de la Televiziune, a căror numire a fost invalidată de Curte, și vă treziți acum într-o situație, probabil care va duce la o nouă forțare a legii pentru a pune interimari.

V-o spun, cum a spus-o și colegul Cazanciuc, cum a spus-o și domnul Simonis, nu vă grăbește nimeni și optim ar fi să redăm totuși un pic de demnitate și încredere în aceste instituții.

Înțelegem demersul politic, dar nu se întâmplă nimic, dar chiar nimic, dacă așteptăm decizia Curții înainte.

Vă mulțumesc.

Domnul Sorin Lavric:

Haideți să supunem la vot propunerea de amânare.

(Discuții în sală.)

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Doamna președintă, îmi cer scuze, doamna președintă, îmi cer scuze.

Doamna Anca Dana Dragu:

Vă rog.

Domnul Marius-Constantin Budăi:

A fost la program la "declarații politice" și înțeleg acum că ne ascundeți un document al Comisiei de la Veneția? Ascundeți membrilor Biroului permanent reunit un document?

Vă rog să-mi răspundeți la această întrebare.

Doamna Anca Dana Dragu:

Absolut, dar mi se pare...

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Păi, documentul este sau nu este ajuns la Parlament?

Doamna Anca Dana Dragu:

Poate este la domnul deputat Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Eu l-am primit din altă parte, dar știu că...

Doamna Anca Dana Dragu:

Nu știu de unde l-ați primit, pe surse, dar mergeți la mine la cabinet și verificați.

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Deci este foarte grav ceea ce se întâmplă și aș vrea să rămână pe stenogramă că ne ascundeți un document al Comisiei de la Veneția.

Doamna Anca Dana Dragu:

Nu există acest document primit la mine.

Am încheiat discuția aici.

Vă supunem...

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Vom vedea data înregistrării. Vreau să rămână doar pe stenogramă că se întâmplă un abuz, ...

Doamna Anca Dana Dragu:

Da, da, sigur că da.

Domnul Marius-Constantin Budăi:

... ni se ascunde o poziție din Parlamentul României, un document al Comisiei de la Veneția.

Mulțumesc.

Doamna Anca Dana Dragu:

Supun votului propunerea de amânare a deciziei privind Avocatul Poporului.

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Înainte de a supune la vot, totuși, îmi cer scuze pentru..., vă rog să întrebați stafful tehnic... (Discuții.)

Doamna Anca Dana Dragu:

Domnule deputat, vă rog foarte mult...

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Vă rog să întrebați stafful tehnic dacă nu este scrisoarea, doamna președinte.

Doamna Anca Dana Dragu:

Vă rog foarte mult...

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Este foarte serios ceea ce vă spun, vă rog, întrebați stafful tehnic dacă nu este înregistrată scrisoarea.

Doamna Anca Dana Dragu:

Sigur că da, dar vă rog frumos să așteptați să vă dau cuvântul. Am înțeles, am și răspuns, am avut deja un dialog. Haideți să nu transformăm această ședință într-un circ.

Vă rog foarte mult.

Am supus votului propunerea de amânare a numirii ...

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Cât vă costă să mai întrebați o dată dacă avem scrisoarea la Parlament?

Doamna Anca Dana Dragu:

... Avocatului Poporului.

Cine este pentru?

Vă rog să votați.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Haideți să vedem ce supunem la vot, că...

Domnul Ludovic Orban:

Amânarea.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Pentru amânare.

Doamna Siminica Mirea:

Mirea - pentru.

Domnul Ion Mocioalcă:

Pentru amânare, Mocioalcă.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Pentru amânare, Cazanciuc.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Ganț - contra.

Doamna Oana Murariu:

Murariu - contra.

Doamna Anca Dana Dragu:

Deci voturi pentru - 10.

Doamna Anca Dana Dragu:

Cine este împotrivă?

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Sergiu Vlad - contra.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Alina Gorghiu - împotrivă.

Domnul Eugen Pîrvulescu:

Pîrvulescu - contra.

Doamna Anca Dana Dragu:

13 voturi pentru.

Se abține cineva?

Bun. Propunerea de amânare nu a fost votată.

Supun votului propunerea înscrisă pe agendă la punctul 1, respectiv de organizare a... de sesizare a Comisiilor juridice și de trimitere a raportului în plenul din 28 iunie, ora 12.00.

Cine este pentru?

Domnul Cristian Buican:

Buican - pentru.

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Sergiu Vlad - pentru.

Domnul Eugen Pîrvulescu:

Pîrvulescu - pentru.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Pentru.

Domnul Ludovic Orban:

Opt sunt în sală și cu...

Doamna Anca Dana Dragu:

Cinci online.

Domnul Ludovic Orban:

13 voturi.

Doamna Anca Dana Dragu:

Cine este împotrivă?

Domnul Ion Mocioalcă:

Mocioalcă - împotrivă.

Doamna Siminica Mirea:

Siminica Mirea - împotrivă.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Împotrivă - Cazanciuc.

Doamna Anca Dana Dragu:

Zece voturi împotrivă.

Cu majoritate de voturi, punctul 1 a fost adoptat.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 2 iulie 2022, 14:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro