Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 8 aprilie 2009 ora 12:00

1. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă sunt observații în legătură cu programul de lucru?

Duminică este Paștele catolic și luni este un lucru normal, zic eu, să fie zi liberă și atunci, programul este propus pentru a începe cu ziua de marți, cu programul obișnuit al zile de luni.

Dacă în rest, există observații? Așa cum ați văzut, am trecut miercuri dimineață sesiune de vot, ca să reușim să încheiem și tema aceasta.

Domnul Bogdan Olteanu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Fără îndoială, este absolut normal ca luni să fie o zi liberă, singurul lucru pe care vreau să îl ridic este că am înțeles că ieri, în discuția din Biroul Senatului, colegii noștri care sărbătoresc Paștele cu această ocazie au făcut o propunere, să punem acolo că este Paștele catolic și să ne-o asumăm ca atare, astfel încât să nu mai apară genul acela de discuții, unde sunt parlamentarii în circumscripții și unde nu. Mai mult decât atât, din câte știu, domnul președinte Geoană chiar va da un mesaj de felicitare către credincioșii catolici și de celelalte confesiuni, care sărbătoresc Paștele în acest sfârșit de săptămână. Și atunci, v-aș fi propus, poate ne gândim chiar să scriem aici "Paștele catolic", să nu scriem "în circumscripții", să spunem lucrurilor pe nume, că asta este realitatea, este o sărbătoare a cetățenilor din România.

Domnul Ioan Oltean:

Ceea ce este scris acum este scris conform tradiției - activități ale parlamentarilor în teritoriu, a fost întotdeauna așa, și eu cred că trebuie să rămână așa.

Doamna președinte și domnilor colegi, eu vreau să vă asigur că sunt o parte dintre noi care o să lucrăm, luni vom fi la birourile parlamentare, să fiți convinși de asta! Poate că o parte vor fi chiar la Parlament, nu e vorba de nici o ipocrizie aici.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Această sărbătoare este a credincioșilor romano-catolici, nu văd de ce credincioșii ortodocși ar fi împiedicați ca luni chiar să se ducă și să facă treabă în circumscripții!

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Această precizare de aici înseamnă că îi obligă pe colegii noștri de la UDMR să fie prezenți în circumscripții!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Să îi lăsăm și pe liderii de grup să-și prezinte opinia.

Domnul Ovidiu Ganț era înscris.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Nu știu dacă este relevant, eu sunt de confesiune ortodoxă, însă doamna președinte își aduce aminte că noi, colegii de la Grupul parlamentar PPE am fost primii care i-am solicitat lui Hans-Gert Pöttering ca la o majoritate ultracatolică și reformată din Parlamentul European, lunea Paștelui ortodox să devină oficial zi liberă. Din informațiile pe care le dețin, anul acesta, lunea Paștelui ortodox este zi liberă la Parlamentul European, în mod oficial.

Dincolo de discuții de altă natură, cu televiziuni sau altceva, eu cred că este un gest de eleganță din partea Parlamentului României să consacre această zi ca fiind zi în mod oficial liberă, în oglindă cu decizia Parlamentului European, fără nici un fel de implicații de natură politică.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile:

Doamna Aurelia Vasile:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Deci în numele grupului meu, la fel ca și Daniela Popa, solicit ca pe program, ceea ce scrie să rămână scris, iar în declarație, în conferința de presă care va avea loc după această ședință de Birou, se va spune că luni nu se lucrează pentru că este o sărbătoare religioasă a unei părți importante a cetățenilor din România.

Mă supără că, dintr-o dată - cum să spun, ca să nu îl supăr pe Bogdan - deci treaba este următoarea, dacă era așa cum declarați acum, puteați foarte bine, timp de atâția ani să scriem același lucru. Suntem deja de zece minute pe o temă care chiar nu își are rostul!

Și vă rog, doamna președinte, propunerea mea să o supuneți votului liderilor de grup și să o aprobăm.

Domnul Bogdan Olteanu:

Și înainte s-a făcut această propunere și nimeni și nu s-a aprobat!

Domnul Ioan Oltean:

Nu am înțeles, am fost membru al Biroului permanent și niciodată nu am auzit o asemenea propunere! Majoritatea o aveați dumneavoastră, domnule președinte, din câte îmi amintesc eu, mai ales în ultimul an! Haideți chiar să nu fim ipocriți, acum!

Chiar vă rugăm frumos, haideți să ne reamintim ce a fost în anii trecuți și să nu încercăm să pierdem vremea cu lucruri care sunt mai mult decât evidente. Deci eu rămân la ideea că programul nostru, așa cum este gândit de către staff, este un program care respectă și trecutul și tradiția și vă rog să îl supuneți votului liderilor.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun, deci este o majoritate, deja, care înțeleg că este pentru ca în program să rămână "activități ale deputaților în circumscripții electorale" cu anunțarea publică a faptului că parlamentarii care fac parte din minoritatea religioasă care sărbătorește Paștele duminică, practic, vor avea zi liberă în mod oficial, așa cum cere și legislația în vigoare.

Domnul Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Cu o mică completare, nu numai parlamentarii, ci și funcționarii care aparțin acestui cult, conform legii au zi liberă, deci inclusiv funcționarii parlamentari care au aceeași religie.

Domnul Ioan Oltean:

Zi liberă este numai de Paștele ortodox.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Vreau să vă spun că nu cunoașteți legislația pe care o avem noi, în România. Fiecare are, conform religiei sale, anumite zile libere, persoana însăși, indiferent dacă este ortodox, catolic, reformat, rus lipovean sau de una dintre religiile musulmane, indiferent, fiecare are, atunci când au aceleași sărbători care la noi corespund Crăciunului și Paștelui.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înțeleg că sunteți de acord cu ceea ce am spus, cu o singură corectură privind legislația noastră și putem merge mai departe.

Bun, deci rămânem pe această formă de program.

Vă mulțumesc mult.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 4 decembrie 2021, 17:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro