Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 27 aprilie 2009 ora 13:08

6. Memorandum intern: Solicitare din partea postului de televiziune ANTENA 3 pentru amplasarea permanentă a unor ministudiouri la P1
aprobat, în condiții similare cu REALITATEA TV consultă

Memorandum intern: Solicitare din partea postului de televiziune ANTENA 3 pentru amplasarea permanentă a unor ministudiouri la P1 Doamna Roberta Alma Anastase:

Trecem la Memorandum intern cu privire la amplasarea unor ministudiouri la P1, în zona Sălii Mihai Viteazu. Solicitarea aparține Televiziunii ANTENA 3.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Doamnă președinte, dacă îmi amintesc bine, decisesem să nu facem aceste studiouri la P1, ci la P. Pentru "REALITATEA" am aprobat la P.

Domnul Gheorghe Barbu:

Biroul permanent a aprobat, nu un etaj unde să fie și s-a instalat "REALITATEA" la P1, asigurându-ne că scot cablurile și aduc module. Ulterior, a intervenit solicitarea de a avea fibră optică trasă și de a se stabili mai permanent. Biroul, după ce a fost informat, acum o ședință sau două, a hotărât că dacă se ajunge la varianta unor studiouri mai permanentizate, în sensul că nu le tot aducem și le mutăm, atunci, soluția este la P, unde există și toată partea de infrastructură - fibră optică trasă de pe vremea Francofoniei și NATO. Acolo nu mai este nevoie de o investiție suplimentară în nici una din televiziuni pentru acest lucru, din punct de vedere al fibrei optice. Asta este tot și Biroul, în integralitatea lui, a spus: pentru astfel de lucruri la P. S-au și purtat discuții. Sigur că dumnealor vor în continuare P1, dar eu asta vă informez.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bogdan Olteanu, după care domnul Toader.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc doamnă președinte.

Stimați colegi,

Încă de când s-a aprobat solicitarea postului "REALITATEA TV", s-a decis că orice alte propuneri rezonabile și care vizează programe de informare a publicului vor fi acceptate în aceleași condiții. Deocamdată, "REALITATEA TV" este la P1, deci, cred că trebuie aprobat în aceleași condiții și pentru postul "ANTENA 3". Dacă va exista o propunere ulterioară pentru mutarea celor două posturi, sigur că ea poate fi discutată de Biroul permanent. Vă spun drept că mie mi se pare neoportună tocmai pentru că fiind aici în vecinătatea plenului, este mai ușor să te deplasezi din ședințe. Ideea a fost să evităm absențele parlamentarilor de la ședințe pe termen lung, cu atât mai mult cu cât știm foarte bine că nici ziariștii nu sunt foarte interesați să stea la P, că la P avem și sală de conferințe de presă, avem și centru de presă, dar sunt mai departe de lobby-ul Parlamentului și de aceea, știm foarte bine că stau toți la P1.

De aceea, propunerea mea este ca, deocamdată, în orice caz și "ANTENA 3" să primească în aceleași condiții ca și "REALITATEA", iar apoi, părerea mea va fi că dacă este vorba de o mutare, eu o consider inoportună.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu sunt de acord ca aceste două televiziuni să fie tratate la fel și să nu existe un tratament special pentru o televiziune.

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamna președinte, nu s-a pus problema să le tratăm diferit. Până în momentul în care există această improvizație, amândouă stau la P1. Problema se pune când le legăm de fibră optică, atât.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc. Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, doamna președinte, dacă este de provizorat, sigur, în provizorat merg amândouă la P1, dar ideea este ca, în termen cât mai scurt, să le amenajăm, să fie fixe și este comod, chiar cum spune domnul Bogdan Olteanu, dacă mai cobori un etaj este mult mai ușor, decât să te duci până la Casa Scânteii. Dar, tot cu caracter provizoriu, să facem amenajarea cât mai rapid și pe urmă să-i mutăm, să devină definitiv acolo, fără probleme.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Acum, dacă îmi permiteți. Orice lucru provizoriu tinde să devină definitiv. Mie îmi este teamă că dacă acceptăm acele două televiziuni să stea provizoriu la P1, la momentul la care îi vom anunța că de acum încolo intrați în permanență, în stare de permanență, mutați-vă la P, vom avea, să spun, neplăceri.

Ideea mea ar fi, pentru că până la urmă, cererea "ANTENEI 3" vorbește în mod explicit despre amplasarea unor studiouri permanente, dacă înțeleg. Ei bine, fiind vorba de ceva permanent, eu spun să le răspundem la această cerere că pentru studiourile permanente avem ca și pentru "REALITATEA" P-ul. Dar cred că ar fi momentul, nu știu, poate domnul secretar general să ne spună, să ieșim un pic din provizoratele astea și să le explicăm că acela este locul permanent.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc. Nu putem să răspundem solicitării "ANTENEI 3" că nu le aprobăm pentru că nu este definitivată nu știu ce instalație la etajul P. Colegul Sever are dreptate că o chestie care este instalată tinde să devină permanentă, dar eu am încredere în domnul secretar general că în momentul în care va fi finalizată absolut toată instalația, vom muta amândouă posturile la etajul P, fără să avem vreo problemă.

Deci, eu solicit să fie aprobat și "ANTENEI 3" așa cum am aprobat și la "REALITATEA", în aceleași condiții care au fost aprobate și pentru "REALITATEA". Nu poți să-i spui unuia provizoriu și altuia că i-am aprobat. Deci, exact în aceeași formulare.

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamnă președinte, formularea ar fi simplă: Se aprobă solicitarea cum a fost, urmând ca pe o soluție conexată cu fibra optică pentru toate televiziunile care au solicitat un studio pe perioade mai lungi, cu un caracter oarecum permanent, locul de amplasament să fie "P". Eu vreau să vă spun că a fost o discuție tehnică cu dumnealor, cu televiziunile "REALITATEA" și "ANTENA 3" la un loc și desigur, dumnealor țin toți dacă ar putea să rămână la "P1" și nu mă îndoiesc că au și făcut lobby-uri corespunzătoare. Urmează ca decizia să aparțină Biroului permanent. Eu, ca principiu, astea sunt condițiile pe care le oferim. Oricum, ar fi o investiție mai mare din punctul dumnealor de vedere, pentru că noi nu o să tragem o fibră optică până în față la "P1". O astfel de chestiune presupune și lipsa carelor de reportaj, din câte am fost eu informat. Deci, nu ar mai fi aici în față nici mașinile și ar fi un lucru benefic. În sfârșit, fiind o chestiune de altă natură decât administrativă, deocamdată cred că formula fiind un tratament nediscriminatoriu, până când se hotărăște "P-ul", să rămână la "P1".

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Există totuși un lucru de care acum mi-am adus aminte. O chestie provizorat arată ca un provizorat. Cred că trecând pe holul respectiv, atunci când nu este în emisie pupitrul din "REALITATEA", că el este până acum, este depozitat așa într-o formă de grămadă neordonată într-un anumit colț și poate ar trebui, poate, să le impunem să pună un parapet sau să aibă o anumită ordine. Efectiv, este o grămadă, ca și cum o gospodină neharnică a tras cu mătura și a tras într-un colț toate ciorciobutele. Arată rău.

Domnul Gheorghe Barbu:

Da. Dumnealor ne cer de fiecare dată să-i sprijinim să depoziteze. Nu avem locuri în care să depoziteze. La P ar exista o variantă. Sala presei are două intrări - una de aici, de la muzeu, una pe lateral, și tot în camera aceea s-ar putea, pe perioada cât nu acționează studiourile, să fie introduse modulele înăuntru, pentru că camerele de luat vederi nu le va lăsa nimeni aici. Deci cam aceasta ar fi o soluție. Dacă și aceasta este incomod... Din punctul meu de vedere, nu se plătește locație, energie, absolut nimic. Este un avantaj important, sigur și pentru imaginea Parlamentului, dar eu cred că ar fi o soluție bună. Dar deocamdată nu există jos.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bogdan Olteanu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Apropo de ce s-a spus aici mai devreme, eu cred că este în primul rând interesul nostru ca să avem un spațiu de dezbatere aici, care să fie transmis ulterior și să ajungă la cunoștință publică. Din acest punct de vedere, eu vreau să salut ideea și oferta de a se face studiouri permanente tocmai pentru că asemenea studiouri nu s-ar mai strânge. Sigur că aici, din punct de vedere tehnic, domnul secretar general probabil că va avea o comunicare cu ei. Vor fi organizate într-un mod încât să rămână acolo fix. Sigur, fără camere sau fără asemenea lucruri, dar mesele, scaunele probabil vor rămâne acolo fixate.

Ca informație, eu sunt convins că, dacă li se va spune să se mute la P, se vor muta la Senat, unde deja sunt instalați atunci când au nevoie, și stau foarte bine pe partea aceea, pe partea cealaltă a holului - la P1. Acum, nu știu cât este de fericit din punctul nostru de vedere ca Senatul să organizeze acest lucru și nu Camera, mai ales că mai întotdeauna noi, Camera, am fost cei care am fost cei mai deschiși față de comunicarea și colaborarea cu presa. Din punctul acesta de vedere, poate reușim totuși să găsim un mecanism ca să îi ținem pe holul acela, că este destul de consacrat, și oricum este holul cel mai interesant. Știți foarte bine că oricum ei stau acolo, în fața Comisiei juridice. Cea mai des utilizată locație este ușa Comisiei juridice, întotdeauna.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, eu vă propun să supunem la vot această solicitare a Antenei 3, în condițiile similare cu Realitatea TV.

Cine este pentru? 7 voturi pentru.

Voturi împotrivă?

Abțineri? Nu sunt.

Deci, în aceleași condiții cu Realitatea TV, solicitarea Antenei 3 a fost aprobată.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 ianuarie 2022, 3:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro