Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 29 aprilie 2009 ora 12:00

4. Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților
aprobată, cu modificări consultă

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților Domnul Ioan Oltean:

Dacă la ordinea de zi sunt observații? Vă rog domnule deputat.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Eu, dacă îmi aduc bine aminte, luni vor fi două săptămâni când doamna președinte, de la sine putere, a retrimis un proiect de lege la comisie pentru două săptămâni. Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanței de trecere pentru Aeroportul Brașov.

Având în vedere că a fost retrimis de doamna președinte pentru două săptămâni, cele două săptămâni se epuizează luni, deci, să o punem pe primul punct pe ordinea de zi, că acolo a fost, pe procedură de urgență, că este o urgență. Dacă va fi astăzi sau mâine, că au posibilitate să lucreze, să elaboreze raportul, cu raport - dacă nu, fără raport, că două săptămâni au fost date pentru dezbatere în comisie a acestui program, legat de Aeroportul Brașov, ca să se știe, dacă cineva nu știe despre ce este vorba.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc domnule deputat. Domnul deputat Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sunt de acord cu o singură observație, dacă totuși nu se adună comisia, să-i obligăm măcar cu zece minute înainte de dezbatere să aibă.., fiindcă vor fi două amendamente pe care dacă le acceptă comisia și plenul nu avem nimic împotrivă să nu mai prelungim dezbaterea. Amendamentul presupune un singur lucru: să nu se schimbe destinația terenului decât pentru ceea ce a fost stabilit. Dacă nu se adună comisia, suntem de acord, cu observația ca să se adune înainte de dezbatere ca să putem să intrăm pe un raport cu amendament.

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule Toader, dacă îmi permiteți. Noi putem să anunțăm comisia astăzi din nou că Biroul va hotărî introducerea pe ordinea de zi, întrucât au trecut cele două săptămâni și îi rugăm ca până luni, cel târziu, noi, luni din nou, avem Birou, putem să introducem atunci pe ordinea de zi, să înainteze raportul, ca luni să-l putem și distribui. Și luni vă comunicăm: este raport, nu este... și la ședința de Birou se poate lua decizia, dacă sunteți de acord cu această propunere.

Domnul Ioan Oltean:

Eu cred că este bună propunerea domnului secretar general, cu următorul amendament, să solicităm comisiei să verifice dacă există și punctul de vedere al Guvernului exprimat în scris, pentru că ați observat, au fost discuții contradictorii: doi miniștri cu poziții diferite, ceea ce mi se pare inadmisibil, chiar dacă nu au vorbit, tema nefiind în sfera lor de activitate, dar un punct de vedere expres al Guvernului, eu cred că este binevenit aici și o rog pe doamna secretar de stat să verifice acest lucru. Din câte știu eu, Comisia pentru agricultură a solicitat în mod expres premierului un punct de vedere al Guvernului în această privință.

Doamna Ioana Liana Pop:

S-a prezentat atunci, la ședință, punctul de vedere, dumneavoastră să vă trimitem o hârtie oficială în care este indicat acest lucru.

Domnul Ioan Oltean:

Bun. Da, vă rog.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Cu precizarea, domnișoară secretar de stat, că știm cu toții că punctul de vedere al Guvernului este un document care se adoptă în ședința de guvern și nu o scrisoare de la premier. Asta înseamnă punct de vedere al Guvernului, un document adoptat în ședința de guvern la categoria: puncte de vedere ale Guvernului. Deci, o scrisoare de la premier nu o considerăm punct de vedere al Guvernului.

Domnul Gheorghe Barbu:

În orice caz, dacă există, pentru a fi în timp util - astăzi este miercuri - comisia mai poate lucra teoretic mâine și eventual luni dimineața, că așa-i programul. Ar trebui să-l primim, să-l comunicăm la comisie. Noi le trimitem astăzi scrisoarea, Guvernul, prin domnișoara, a reținut necesitatea trimiterii punctului de vedere respectiv. Birocratic, el parcurge un traseu și vineri este zi liberă.

Domnul Ioan Oltean:

Este în regulă. Cu aceste precizări, mai sunt alte observații?

Domnul Gheorghe Barbu:

Introducem pe ordinea de zi, în forma în care este, moțiunea la punctul 2, ora de dezbatere 18.00.

Domnul Ioan Oltean:

Este corect, da.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Atunci, am înțeles că se pune pe ordinea de zi de luni, dezbaterea ordonanței.

Domnul Ioan Oltean:

Corect. Deci, luni vom fixa pe ordinea de zi acest punct în raport de raportul comisiei și alte elemente care pot să apară până atunci.

Domnul Gheorghe Barbu:

Este în ordine. Îl rog pe domnul Marton, să ridice problema. Noi încercăm să avem raport și vă spunem care este situația la ora respectivă, luni la ora 14.00.

Domnul Ioan Oltean:

Dacă sunt alte observații? Înseamnă că, considerăm ordinea de zi adoptată în formula discutată.

Domnul Gheorghe Barbu:

Aș vrea, dacă sunt la ordinea de zi, ca formulă generală, o să încerc să vin la dumneavoastră în birou cu o propunere, pentru că există niște lucruri în modul în care este întocmită pe capitole, în general, ordinea de zi care, cred că ar trebui să sufere niște modificări. Și am să vă spun acum despre ce este vorba. Reexaminările, conform Regulamentului, reexaminările, cererile de reexaminare se tratează cu prioritate. Ele sunt la capitolul 3.

Domnul Ioan Oltean:

Da, am observat.

Domnul Gheorghe Barbu:

Este ceva ce am moștenit și după aceea sunt legile sau proiectele de legi pentru care suntem prima Cameră sesizată și ajungem mereu, de multe ori în situația în care, ca primă Cameră sesizată, întrucât nu le-am luat îndemnul constituțional, se duc fără să fie dezbătute. O să vin cu o notă pe care o să o dau liderilor și dumneavoastră să o analizați, dacă veți fi de acord, să schimbăm capitolele între ele, sigur, urgențele sunt primele, reexaminările...

Domnul Ioan Oltean:

Urgențele, reexaminările și legile al căror termen de adoptare se apropie.

Domnul Gheorghe Barbu:

Și acum, pe ordinea de zi sunt două legi care, luni, numai se anunță că s-a terminat și alta care expiră în 30, adică mâine și noi nu mai avem plen.

Domnul Ioan Oltean:

Eu cred că propunerea este binevenită. În felul acesta ar trebui să preîntâmpinăm adoptarea tacită a unor alte normative, eliminând posibilitatea dezbaterii în plenul Camerei Deputaților.

Domnule secretar general, așteptăm propunerea dumneavoastră în ședința de luni. Vă mulțumesc foarte mult.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 16:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro