Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 5 mai 2009 ora 14:00

1. Moțiunea de cenzură cu titlul "Marea păcăleală PD-L - PSD", semnată de un număr de 124 de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare PNL și UDMR
prezentarea - luni, 11 mai 2009, ora 14,00 ; dezbaterea - miercuri, 13 mai 2009, ora 9,30 consultă

Moțiunea de cenzură cu titlul Marea păcăleală PD-L - PSD, semnată de un număr de 124 de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare PNL și UDMR Domnul Mircea-Dan Geoană :

Primul punct este moțiunea de cenzură semnată de un număr de 124 senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare PNL și UDMR, cu titlul "Marea păcăleală PD-L - PSD".

Aveți în mape textul și semnăturile acestei moțiuni de cenzură care ne-a fost înaintată, la cabinetele Președintelui Camerei Deputaților și a Senatului.

Conform procedurilor regulamentare, această moțiune va trebui să parcurgă cele două etape - partea de prezentare din partea inițiatorilor și, evident, dezbaterea și votul în plenul reunit.

Aș dori să vă consult cu privire la data prezentării acestei moțiuni în plenul Parlamentului României. Sunt cele 5 zile regulamentare pe care trebuie să le avem în vedere. Mă consult și cu doamna președinte Anastase, funcție și de programul Camerei Deputaților. Sunt referințe din partea inițiatorilor din acest punct de vedere ? Nu.

Cred că săptămâna viitoare, luni ar fi ziua de prezentare, care să ne permită să avem acest moment procedural îndeplinit.

Domnul Verestoy Attila :

Domnule președinte, cred că miercuri ar fi bine să dezbatem această moțiune. Atunci ar fi cea mai potrivită dezbatere pentru că suntem pregătiți pentru o dezbatere.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Prezentarea este primul moment care trebuie făcut în mod obligatoriu.

Domnul Verestoy Attila :

Prezentarea luni. Toată lumea a fost de acord.

Dezbaterea consider că poată să aibă loc miercuri. Nu trebuie să așteptăm să fie vineri. Miercuri dezbaterea, nu vineri.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti :

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Venim de la ședința Biroului permanent al Senatului. În situația în care prezentarea se va face luni, evident nu vor mai avea loc luni nici declarațiile politice, nici interpelări, pentru că se blochează toată ziua de luni sau vor fi declarațiile politice și în locul plenului de luni va fi prezentarea moțiunii de cenzură care durează cel puțin jumătate de oră. După care totul se diluează.

În această situație, dacă acceptăm propunerea domnului senator Verestoy Attila, înseamnă că, practic, la Senat, nu va fi plen deloc săptămâna viitoare.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Nu cred. Domnul senator Hașotti, evident, are experiență vastă în activitatea Senatului, dar ținând cont de faptul că documentul este un document nu foarte amplu, să spun, din punct de vedere lecturare și timp, nu cred că avem o problemă să facem prezentarea luni, la ora 13,00 sau 14.00 să spunem și să putem să începem plenul Senatului la ora respectivă. Nu cred că este un moment atât de.

Domnul Ion Oltean :

Domnule președinte, eu aș propune, ca să nu tulburăm deloc programul de luni al Senatului și al Camerei Deputaților, ca luni la ora 19,00 să se organizeze ședința comună. Este vorba doar de citirea moțiunii. Asta nu ne împiedică să ne facem programul de dezbateri, de răspunsuri la interpelări. La ora 19.00, Camerele se reunesc, se citește moțiunea și se încheie ziua de lucru fără niciun fel de probleme, urmând ca, sigur, să stabilim data când va avea loc dezbaterea.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Avem o cutumă la nivelul Birourilor permanente reunite ca, atunci când este zi de plen a unei Camere, să existe oarecare atitudine de protejare a activității de legiferare a Camerei respective. Și noi, atunci când am avut ședințe comune când Camera Deputaților avea plen, totdeauna senatorii s-au pliat pe programul celeilalte Camere. Este o chestiune de respect vizavi de activitatea de legiferare a celor două Camere ale Parlamentului.

De aceea cred că, pentru a putea să fim siguri că activitatea Senatului se desfășoară în condiții bune și putem epuiza agenda noastră, să facem astfel încât la începutul zilei de lucru a Senatului pentru că, deși propunerea este coerentă din punct de vedere a mobilizării parlamentarilor, ca și Cameră care are plen în ziua respectivă, aș simți nevoia să avem această prezentare la începutul zilei. Vă propun ora 14.00. Într-o oră terminăm și intrăm în programul normal de lucru, și dăm și Senatului timpul cuvenit pentru a-și face întreaga activitate - interpelări, întrebări, avem vot final pe legile organice lunea după-amiaza. Deci avem o activitate de legiferare destul de importantă.

Dacă și doamna președinte Anastase este în asentiment. ?

Doamna președinte ?

Doamna Roberta Alma Anastase :

Da, și eu sunt de acord cu propunerea făcută de domnul președinte Geoană, cu atât mai mult cu cât la Camera Deputaților am putea să avem Biroul permanent la ora 13,00, până la ora 14,00 și de la 15,00 la 16,00 să avem ședința grupurilor parlamentare. Astfel intrăm și noi în program, fără a fi afectat programul de dezbateri al Camerei Deputaților.

Domnul Puiu Hașotti :

Și noi, la ora 14,00, avem ședințe ale grupurilor parlamentare.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Putem să modificăm ora de începere a ședințelor grupurilor parlamentare. Să fie la ora 13,00, iar la 14,00 intrăm în plenul reunit, iar la 15,00 în programul de plen al Senatului. Acest lucru ar permite și deputaților să-și optimizeze activitatea în cursul zilei de luni. Ar fi un gest colegial față de colegii de la Camera Deputaților.

Vă propun această formulă. De acord ?

Din sală : Da.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Mulțumesc foarte mult.

În continuare, pentru programarea dezbaterii moțiunii de cenzură în plenul reunit, am înțeles de la domnul Verestoy că ziua de miercuri ar fi o zi pe care a sugerat-o Biroului permanent reunit.

Cred că este o zi bună. Problema este că, de obicei, miercurea există și activitatea Guvernului, cred, este ședință de Guvern.

Domnul Verestoy Attila :

Domnule președinte, ședința de Guvern începe, îndeobște, pe la ora 12,00. Până atunci am și terminat.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Eu v-aș propune, ca să permitem și Cabinetului primului-ministru să-și facă activitatea în cursul după-amiezii, ședința Guvernului, pentru a nu-i perturba, să avem în dimineața zilei de miercuri dezbaterea și votul asupra acestei moțiuni de cenzură și, dacă considerați, ora de începere a ședinței comune să fie 10.00 sau 9.00.

Domnul Nicolăescu ne propune ora 7.00, dar cred că este GMT.

Punem la ora 9,30, miercuri, dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit ? De acord ? Mulțumesc.

Domnul Puiu Hașotti :

Domnule președinte, fixați și timpul pentru fiecare grup parlamentar. Ca de obicei.

Domnul Mircea-Dan Geoană :

Cred că nu avem niciun fel de motiv să ne îndepărtăm de cutuma parlamentară în astfel de momente, care au fost frecvente în acești ani. Rămâne timpul obișnuit alocat fiecărui parlamentar. Rog secretarii generali să pregătească timpul cumulat pentru ca liderii grupurilor parlamentare să-și pregătească intervențiile.

Evident, să fie informat Guvernul cu privire la timpul pe care primul-ministru îl are la dispoziție, la începutul și la finalul dezbaterii.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 16 decembrie 2018, 5:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro