Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 9 iunie 2009 ora 14:00

15. Solicitare din partea unui grup de deputați
se trimite Ministerului Afacerilor Externe pentru formularea unui punct de vedere

Solicitare din partea unui grup de deputați Doamna Roberta Alma Anastase:

Solicitare din partea unui grup de deputați.

Este Uniunea Interparlamentară a Ortodoxiei, cu obligația de plată a cotizației de membru în cuantum de 10 mii de euro.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Doamna președintă, cred că solicitarea aceasta merită puțin mai multă seriozitate decât celelalte.

Este vorba de o Uniune Interparlamentară. Înțeleg din ceea ce ne-au prezentat câțiva colegi care sunt mai apropiați de acest fenomen că acolo vin parlamentari din țările ortodoxe. Lucrurile se discută politic, lucrurile politice se discută dintr-o perspectivă destul de încărcată, și cred că vocea României ar trebui să fie prezentă și în această Uniune Interparlamentară.

Mie mi se pare că aceasta este o acțiune cu caracter parlamentar, spre deosebire de celelalte, care, recunosc, sună puțin altfel.

Mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Aici, mie nu-mi este foarte clar, și poate lămurim acest aspect: membrii acestei Uniuni sunt Parlamentele sau sunt parlamentarii? Pentru că mie mi se pare puțin ciudat, eu fiind ortodox. Dar bănuiesc că în acest Parlament sunt și unii parlamentari care nu sunt ortodocși și, atunci, a înregimenta, a transforma ca membru cu drepturi depline Camera sau Parlamentul drept o Uniune a Ortodoxiei, mâine ne vom înscrie și într-o Uniune a baptiștilor pentru că poate că sunt și baptiști aici. Mi se pare puțin ciudat.

Poate că, cu titlu individual, parlamentarii pot să participe, sau grupul parlamentarilor ortodocși poate să participe la această Uniune Interparlamentară.

Poate ar trebui să vedem și care este practica la Uniunea Interparlamentară. Este grupul român de la Uniunea Interparlamentară. Nu-mi dau seama exact, dar, așa cum este formulată aici, este puțin ciudat și încalcă cumva chiar un principiu constituțional, într-un fel, de la noi - al libertății, până la urmă, de religie. Pentru că de aici ar rezulta că toți parlamentarii români sunt ortodocși. Bănuiesc că nu este chiar adevărat. Poate că este, dar, în sfârșit...

De aceea, poate ar fi bine să studiem puțin acest aspect, ca să nu intrăm într-o situație jenantă după aceea.

Domnul Gheorghe Barbu:

Eu vreau să vă informez că noi am solicitat un punct de vedere al Ministerului de Externe pe acest subiect. A fost o convorbire telefonică între direcția noastră și dumnealor, și au spus că lucrurile sunt puțin mai complicate, și așteptăm un punct de vedere din partea dumnealor.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, rămâne să luăm în discuție când avem și punctul de vedere.

Domnul Gheorghe Barbu:

Indiferent cum va fi soluția, dacă o veți aproba, vă voi ruga să o aprobați pentru bugetul anului 2010.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 decembrie 2021, 2:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro