Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 24 iunie 2009 ora 9:30

3. Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților
aprobată, cu modificări consultă

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților Doamna Roberta Alma Anastase:

Privind ordinea de zi, dacă aveți vreo problemă?

Vă rog, doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, citesc la punctul doi al ordinii de zi ceea ce este scris și mă întreb dacă, din nou s-a folosit faxul cu doamna procuror general, căreia i s-a trimis scrisoarea care s-a hotărât că se va trimite, ieri, în plenul Camerei și că a venit deja răspunsul, cu viteza cu care ne-am obișnuit deja. Nu înțeleg de ce este trecut pe ordinea de zi!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am să vă explic eu!

Doamna Aurelia Vasile:

Vă rog!

Doamna Roberta Alma Anastase:

De pe ordinea de zi nu iese. Problema este că nu iese de pe ordinea de zi până în momentul în care ....

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, permiteți-mi, vă rog, să vă spun încă o dată că aveți propriul dumneavoastră Regulament al Camerei Deputaților.

Vă rog să scoateți de pe ordinea de zi, în conformitate cu hotărârea plenului Camerei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Plenul Camerei, doamna Aura Vasile, a decis că nu mai discutăm acest punct până când nu vine răspunsul doamnei procuror general.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, vă rog să supuneți votului scoaterea de pe ordinea de zi a punctului 2!

Am solicitat să se supună la vot scoaterea de pe ordinea de zi a punctului 2 și nu pot să fiu de acord cu explicații care nu au nici o legătură cu realitatea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Solicit Biroului permanent scoaterea de pe ordinea de zi!

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Stați puțin, doamna președinte!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Bănicioiu, lăsați-mă să termin procedura de vot, după care explic doamnei Aura Vasile despre ce este vorba.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamna președinte, poate că avem ceva de spus.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Imediat, dar mai întâi supunem la vot!

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Doamna președinte, este o rugăminte, dumneavoastră explicați, ca să știm să votăm în cunoștință de cauză.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile a cerut o procedură foarte clară, scoaterea de pe ordinea de zi, vă rog să votați.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Dar nu pot să votez acum, pentru că nu știu de ce nu ați lăsat-o!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, cine este pentru!

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Dar vă rog să ne spuneți!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Scoaterea de pe ordinea de zi a punctului doi, asta ne solicită doamna Aura Vasile.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

În acest caz, nu participăm la vot, eu și domnul Dan Motreanu nu suntem în sală!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu există nu sunteți în sală!

Cine este împotriva acestei hotărâri? S-a respins propunerea. Două abțineri (domnii Dan Motreanu și Mihai Alexandru Voicu) și o neparticipare la vot (domnul Nicolae Bănicioiu).

Doamna Aurelia Vasile:

În momentul în care vine răspunsul de la doamna procuror general, dacă doamna procuror general spune că este un alt dosar, aveți cuvântul meu de onoare că voi vota trimiterea la Comisia juridică pentru a-și face procedurile. Dar, până atunci, haideți să dăm o anumită imagine.

În momentul în care vine răspunsul de la doamna procuror și spune: măi, oameni, nu este dosarul 11 nu știu care, ci este un dosar nou, mi se pare normal să facem toate procedurile, dar până atunci rămânem cramponați pe ceva.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Dacă îmi permiteți, doamna președinte,

Doamna Aura Vasile, vă rog să înțelegeți, există o oarecare suspiciune din partea noastră pentru că dumneavoastră ați urmărit extrem de vehement scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi în general. Am ajuns în plen cu el. În plen, după discuțiile care se știu, s-a decis un lucru - s-a decis că trebuie să ne lămurim dacă numerele celor două dosare ascund același dosar sau nu. Și noi suntem în situația în care trebuie să trimitem o scrisoare procurorului general să ne lămurească ce a făcut cu numerele acestea.

Acum, dacă noi decidem astăzi, aici, să scoatem de pe ordinea de zi, asta ar însemna cumva că ne substituim plenului, pentru că eu vă readuc aminte: a fost o discuție în plen legată de scoaterea de pe ordinea de zi și plenul nu a decis scoaterea de pe ordinea de zi, ci a avut o altă soluție, și anume trimiterea acestei scrisori, ca să ne lămurim cu numerele.

Eu înțeleg, și aveți dreptate - nu este foarte plăcut să stăm cu aceasta atârnată în program, dar, iertați-mă, să rămânem în Regulament, și nici nu este, evident, foarte plăcută. Ar fi trebuit, cum bine știți părerea mea, să fie soluționată altfel și mai repede.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun.

Vă rog să trecem la următorul punct, pentru că aici oricum ne-am pronunțat prin vot.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Aduceți-vă aminte de moțiune. N-am votat-o și a rămas pe ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bineînțeles.

Dacă mai aveți alte modificări la ordinea de zi.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președintă, vă rog să supuneți la vot liderilor ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cea propusă de Biroul permanent.

Vă supun la vot.

Domnul Gheorghe Barbu:

Numai puțin.

Această ordine de zi este pentru săptămâna viitoare.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Poate avem plen.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Această ordine de zi este teoretic pentru săptămâna viitoare, dar în mod logic această ordine de zi este pentru următoarea ședință de plen, când va fi.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă rog, conform Regulamentului, să supuneți votului liderilor de grup ordinea de zi pentru săptămâna viitoare.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Eu sunt pentru să rămână, și motivez: fiindcă este o acțiune nefinalizată, ca și moțiunea pentru care nu s-a dat votul, și intrăm în niște aberații până la urmă, o scoatem, și pe aceea nu o mai discuți niciodată.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Marton Arpad, dumneavoastră cum vedeți lucrurile?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu am spus destul de clar și cred că se poate verifica. Încerc să-mi reproduc spusele de la microfon.

Era o dezbatere dacă este același dosar, dacă este altul, mă rog, asta nu vreau să reiau, și am spus în felul următor: pentru a clarifica lucrurile, Biroul permanent să trimită o adresă doamnei procuror general, care să ne clarifice - este același dosar cu cel din august anul trecut, sau este un nou dosar? Continui: dacă este cel din august, problema este tranșată - este inacceptabilă, nu o mai discutăm; dacă este un nou dosar, grupul meu parlamentar vă asigur că va vota ca să înceapă procedura prin trimitere la Comisia juridică a dosarului respectiv în cele opt volume și toate cele ce urmează din aceasta - probabil vom analiza două-trei săptămâni. Pentru că încă odată vă spun: în vacanță am stat aici pe 13 august; ca să existe acel raport, noi am stat aici în vacanță două săptămâni și am răsfoit mii de pagini, deci au fost deschise. Și, atunci, să fie trimisă.

Din acest punct de vedere, acest punct 2, din punctul meu de vedere, nu prea înțeleg ce sens ar putea avea. Eventual poate la alt capitol unde sunt problemele retrimise la soluționare la comisii sau acolo, undeva. Pentru că oricum, dacă doamna procuror general spune că este un alt dosar, trebuie să sesizăm comisia și după ce vine raportul comisiei o punem pe ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Marton Arpad, acestui proiect de hotărâre, că îi dăm în septembrie sau când o fi, trebuie să îi dăm o soluționare. Asta înseamnă că poate fi transmis și la Comisia juridică, acolo unde analizăm, și investim acea comisie cu un raport. Dar noi trebuie să îi dăm o soluție. Niciodată, vă amintesc, niciodată nu ați fost de acord să scoateți de pe ordinea de zi de aici atâta timp cât ați investit plenul cu o decizie pe un subiect, domnule Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Doamna președinte, trebuie să vă spun că acest "niciodată" nu este conform cu ceea ce s-a întâmplat.

Din păcate, doamna procuror general poate doar semnează.

Procurorii care lucrează pentru doamna și fac niște formulări mai greșesc.

Data trecută a trebuit să trimită domnul Andon trei scrisori ca să vină, în sfârșit, acea sesizare semnată de doamna procuror general, așa cum prevede Constituția și legea de funcționare a autorității respective, și între timp noi în comisie am lucrat dar am așteptat să fim sesizați oficial, pentru că nici măcar sesizarea oficială nu a venit.

Și, atunci, am zis: poate este o altă problemă. Poate o va discuta cineva vreodată, ceva trebuie să se facă - ordine, acolo, în biroul doamnei procuror general, dar să vină o scrisoare prin care să știm ce dorim să facem, și, după ce știm ce dorește doamna procuror, atunci facem în consecință. Dacă este un nou dosar, trimitem la comisie. Se citesc cele opt mii de pagini, vă spun sigur.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteți de acord să punem proiectul de hotărâre la capitolul "Amânate"?

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președintă, dacă îmi permiteți, pentru că lucrurile trebuie să fie foarte clare - ieri plenul Camerei Deputaților a acceptat să suspende discuțiile, dezbaterile pe marginea acestei hotărâri, împuternicind Biroul permanent să facă o scrisoare Biroul către procurorul general în care să ceară lămuririle necesare. Doar plenul Camerei Deputaților, când primește răspunsul de la Parchet, se poate pronunța dacă această cerere continuă să se dezbată în plen sau o retrimite unei comisii de specialitate. De aceea, ea nu poate fi scoasă de pe ordinea de zi. Ea rămâne pe ordinea de zi. Că o plasăm noi pe primul loc, că o plasăm pe ultimul loc, este mai puțin important acest lucru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci subiectul acesta l-am încheiat.

Vă rog, despre ordinea de zi.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte, alt subiect: Legea insolvenței să o introducem pe ordinea de zi astăzi în față. Noi avem astăzi plen.

Vreau să fie astăzi discutată prima.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Știți care este soluția? Să terminăm repede ședința de astăzi, să începem repede ședința de plen, și terminăm toată ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Noi, de altfel, așa am și votat - până la epuizarea ordinii de zi, după care facem vot final, deci nu avem nici o problemă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 25 ianuarie 2022, 9:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro