Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 29 iunie 2009 ora 14:00

14. Notă privind organizarea unei expoziții în sala "Constantin Brâncuși"
nu a fost aprobată consultă

Notă privind organizarea unei expoziții în sala Constantin Brâncuși Doamna Roberta Alma Anastase:

Organizarea unei expoziții în sala "Constantin Brâncuși".

Dacă sunt observații la această expoziție.

Vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Eu am un comentariu: sala aceasta de expoziții a fost utilizată întotdeauna și cumva gândind la ceea ce au fost nevoile de vigorare interioară - fie s-au luat bani, fie s-au obținut anumite tablouri din partea celor care au expus aici. Aceasta a fost ideea de bază.

Sigur, putem să facem diferite expoziții. La un moment dat, s-a dorit, și poate că se va reveni cu propunerea aceasta, ca Parlamentul să plece din această clădire și să facem aici un muzeu al comunismului care să fie extins. Acum văd că s-a restrâns cumva spațiul expozițional doar la o sală.

În primul rând, am o observație privind perioada - este perioada campaniei electorale, pe o anumită temă care a avut o anumită chestiune de sensibilitate. Deci dacă domnul Lăzăroiu dorește să-și facă campania electorală în cadrul Parlamentului pentru un candidat pe care îl bănuim, eu cred că nu este în ordine. Ar putea să facă eventual la Muzeul Cotroceni o astfel de expoziție.

În al doilea rând, acest gen de manifestări nu intră în specificul sălii de expoziții pe care îl avem noi aici, și vă rog să vă uitați la cataloagele expozițiilor care au avut loc.

În al treilea rând, nu cred că noi trebuie să sprijinim din punct de vedere financiar campania electorală a vreunuia dintre candidați.

De aceea, după campania electorală putem să discutăm foarte mult.

Nu putem noi să le impunem data dacă nu vor dânșii. Dar, altfel, ca principiu, eu cred că nu este în ordine.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este mai de grabă o notă de informare, pentru că știți foarte bine că în zona expozițională nu s-a pronunțat niciodată Biroul permanent cu ce expoziții se organizează acolo și, în al doilea rând, nici ce ai voie să expui sau nu, adică numai pictură sau numai nuduri.

Eu nu am auzit nici o discuție de genul acesta, ca să fiu sinceră, până în momentul acesta, dar probabil că ține tot de campania electorală și intervenția domnului Năstase.

Domnul Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Ori de câte ori avem dezbateri pe această temă, din punctul meu de vedere, o sală de expoziție sau o parte din coridoare, precum și sălile de ședință cad sub aceeași idee: cât este ceva organizat de altcineva, avem niște decizii, și eu am o problemă în continuare cu aceste gratuități. În primul rând, după cum am citit eu, Administrația Prezidențială solicită utilizarea sălii. După cum cunosc eu, pe când nouă ni s-au tăiat niște sume de bani, această administrație nu a fost văduvită de sume de bani pentru această perioadă, deci ar avea posibilitatea să finanțeze.

Iar legat de gratuități, acum câteva luni am avut aceeași intervenție pe baza gratuității a două posturi de televiziune care gratis aici își organizează diferite emisiuni, la care am spus că nu este corect. Ne mai consumă și energie, tot pe gratis. Plătim noi, și se pare că nu este corect. Săptămâna trecută, pe unul dintre aceste posturi am avut o discuție despre câtă energie consumăm noi, Camera Deputaților, printre altele, inclusiv dânșii, pe gratis.

Deci, nu sunt de acord cu aceste gratuități.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bogdan Olteanu, vă rog.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, doamna președinte.

Sunt întru-totul de acord cu tema, și cred că ar trebui organizat la P1, pe hol, ca să fie mai vizibilă pentru noi toți, și nu într-o sală foarte greu accesibilă. În același timp, cred că trebuie să fim coerenți cu constrângerile pe care vi le-am stabilit dumneavoastră și domnului președinte Geoană și, dată ce am stabilit, cred, printr-un oarecare consens aici că pe perioada campaniei electorale nu vom desfășura acțiuni cu notă politică în cadrul spațiilor Palatului Parlamentului, eu aș propune ca pe aceasta să o facem într-un mod echilibrat și să începem această expoziție undeva pe 10, 15 decembrie, cu foarte mare plăcere, și chiar, cred, repet, în niște spații mai adecvate decât spațiul de la sala "Brâncuși", care este un spațiu destul de dificil accesibil.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Spațiul de la sala "Brâncuși" este destinat expoziției. Mi se pare o propunere foarte interesantă ca începând din 15 decembrie să existe expoziția și la P1, nu numai în spațiul expozițional.

Domnul Hunor Kelemen:

Doamna președinte, am o propunere: fiindcă este o inițiativă foarte bună, și eu cred că exact în aceeași perioadă trebuie organizată cum este propusă de către consilierul prezidențial, cu o singură completare: ca să nu fim noi fraierii târgului, să scriem acolo "Expoziția va fi deschisă de președintele Băsescu și va fi transmisă de toate televiziunile în direct".

Doamna Roberta Alma Anastase:

Oricum, președintele Traian Băsescu, prin poziția pe care o are, este transmis de toate televiziunile. Dar și dumneavoastră, în calitatea de candidat, veți fi preluat de toate televiziunile.

Dragi colegi, haideți să închidem mai ușor, că înțeleg că există o problemă cu tema comunismului, că unii vor să o dezbatem, că alții nu vor să o dezbatem, că avem voie cu expoziție, că nu avem voie cu expoziție. Nu este nici un fel de problemă.

Vă supun la vot această solicitare.

Cine este pentru? 6 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 4 voturi împotrivă.

Abțineri? 2 abțineri.

Sunt 6 la 6.

Suntem 13 în sală. Cine nu a votat?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Supuneți votului varianta cu 15 decembrie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Solicitarea este făcută pe o dată foarte clară, domnul Marton Arpad. Fiecare se organizează când vrea, nu este nici un fel de problemă.

Deci nu a trecut.

Mulțumesc. Trecem la următorul material.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 25 august 2019, 8:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro