Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 15 februarie 2010 ora 13:13

1. Întâlnirea Biroului permanent al Camerei Deputaților cu Biroul executiv al CES
se trimit adrese comisiilor permanente ale Camerei Deputaților consultă

Vorbitor: Nicolăescu Gheorghe-Eugen

Întâlnirea Biroului permanent al Camerei Deputaților cu Biroul executiv al CES Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Stimați invitați,

Cred că existența CES-ului și reglementarea prin Constituție înseamnă pentru România un pas important în ceea ce se numește democrație, dar, din păcate, așa cum se întâmplă deseori la noi în țară, multe instituții funcționează sau sunt tratate formal. Nu sunt luate în considerație toate atribuțiile pe care le au și mai ales efectele rapoartelor sau activitățile pe care le desfășoară.

Ca atare, eu consider că propunerea făcută vine exact în acest sens. Să încercăm să corectăm din formalismul care a început să caracterizeze funcționarea multor instituții, ca și a noastră, trebuie să o recunoaștem, ne place sau nu ne place. Dar, în același timp, cred că mai trebuie pus un accent și vă rog, stimați membri ai CES-ului să nu vă supărați. Cred că și dumneavoastră trebuie să fiți mult mai exigenți în modul în care vă uitați pe proiectele de lege care vin la dumneavoastră spre avizare.

Și al doilea lucru, ați ajuta Parlamentul foarte mult dacă ați organiza dezbateri publice serioase în care publicul să fie bine informat de ce se dorește cu acel proiect de lege și atunci când se ajunge la Parlament, lucrurile sunt deja trecute, deja știute și poate că aici deputații, senatorii vor avea capacitatea să fie mult mai atenți pe proiecte de lege sensibile. Și dacă vreți, mă refer numai la buget.

În fiecare an, această lege vine pe la dumneavoastră. Dacă la dumneavoastră dezbaterile nu s-ar face pe picior. Uneori, știm că se întâmplă în realitate acest lucru; vine Ministerul Finanțelor de ieri pentru alaltăieri să-i dați avizul. Se întâmplă deseori. Din păcate, în ultimii ani, așa s-a întâmplat în România. Ei, dacă acest lucru s-ar întâmpla corect și bugetul ar veni la dumneavoastră în septembrie și ați avea timp o lună întreagă să-l discutați cu toți actorii din piață, ar ajunge la Guvern în final și la Parlament cu o formă deja cunoscută de cetățeanul de pe stradă. Și cred că acesta este lucrul cel mai important până la urmă. Că noi, aici, parlamentarii vedem cetățeanul de pe stradă și încercăm să-i reprezentăm interesele corect.

Nu vreau să vă supărați pe mine, dar cred că este un punct de vedere la care ar trebui să reflectați.

Vă mulțumesc.

.............................
Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna președinte, vreau să vă mulțumesc pentru colaborarea dumneavoastră de sâmbătă.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 11:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro