Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 29 martie 2010 ora 14:00

2. Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților
aprobată, cu modificări consultă

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților 
Doamna Roberta Alma Anastase:

La ordinea de zi sunt probleme?

Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președintă, vă rog să introduceți Legea responsabilității fiscale. Raportul este redactat practic astăzi, și să îl introducem astăzi după-amiază pe ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Astăzi.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, astăzi.

Doamna Aurelia Vasile:

Din nou vom avea aceeași problemă privind cele trei zile. Raportul comisiei trebuie să îl aibă și parlamentarii.

Este o lege extraordinar de importantă, și să o primim așa, pe genunchi și habar să nu avem despre ce se discută...

N-am nimic împotrivă, dar totuși...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dar este un program aprobat.

Doamna Aurelia Vasile:

Este prea importantă legea și se vor ridica milioane de probleme de la microfon.

Raportul nu este pus la dispoziție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Iliescu, vă rog.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Cu permisiunea dumneavoastră, din câte știu eu s-a făcut dezbaterea săptămâna trecută, mai precis miercuri s-a finalizat raportul la Comisia de buget-finanțe, și cred că chiar atunci s-a și depus raportul, așa că aș vrea din toată inima să vă rog să facem dezbaterea dacă nu astăzi, cel târziu mâine dimineață, dezbatere la care va fi prezent chiar ministrul de Finanțe, care vă va putea da toate observațiile de cuviință.

Doamna Aurelia Vasile:

Așa cum cunosc eu Secretariatul general al Camerei, dacă era raportul depus până vineri la sfârșitul programului, el ar fi apărut obligatoriu pe ordinea de zi.

Aș avea rugămintea, și spun "rugămintea", ca pe o lege atât de importantă să fie lăsată larghețea deputaților pentru a vedea despre ce este vorba, să citească raportul.

N-am nimic împotrivă, domnule Valentin Iliescu, dar totdeauna legile importante le facem pe genunchi!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Așa este - legea este foarte importantă. Cine a avut amendamente de adus, le-a adus în cadrul Comisiei de buget-finanțe; acolo a fost aproape trei săptămâni dezbaterea. Sunt colegii noștri care au eventual de susținut amendamentele, că altceva la dezbateri generale nu avem, decât fiecare grup. Și sunt cei care au amendamente și sunt convins că, dacă le-au fost respinse, ele vor fi susținute în plen, și este suficient să știe că se dezbat.

Doamna Aurelia Vasile:

Puteți să dați o ordonanță!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Iliescu.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Aș vrea să mai completez, dacă îmi permiteți: legea respectivă este una din cele angajate în Acordul cu Fondul Monetar Internațional. Referitor la termenul limită pentru adoptarea în Parlament, am insistat, și cred că se apreciază că încercăm să diminuăm cât mai mult numărul de ordonanțe în sensul de a produce proiecte de legi, și s-au produs multe amendamente, și chiar vă mulțumim pentru modul în care s-a discutat și la Cameră și la Senat, totuși să o discutăm cel mai târziu mâine dimineață și să îi și dăm votul final mâine. Ar fi o dovadă de seriozitate, și sunt convins că dumneavoastră înțelegeți acest lucru.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președintă, ca să nu îi rămân datoare domnului Valentin Iliescu - nu ați dat ordonanță că nu ați avut voie.

Și ceea ce ați trimis dumneavoastră la Parlament nu are nici o legătură cu ce s-a discutat inițial.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, vă propun să fie primul punct pe ordinea de zi a ședinței de mâine. De acord?

Domnul Mircea Dușa:

După punctul 6.

Domnul Adrian Năstase:

Aș dori să vă pun o întrebare: urgența aprobării acestei legi este legată de faptul că mâine vine domnul Strauss-Kahn la București și vrem să îi raportăm faptul că suntem cuminți și ascultători și docili în ceea ce privește angajamentele? Pentru că și eu vă mărturisesc faptul că, în legătură cu această lege la care n-am putut participa în cadrul comisiilor, am auzit că este o lege importantă, că va face ordine în finanțele României, în bugetul României, deci am înțeles că este o lege deosebit de importantă și nu înțeleg această grabă. Nu cred că este un deadline pentru mâine pentru aprobarea acestei legi.

Dacă ne spuneți că este un deadline mâine, este în ordine.

Deci nu este un deadline.

Și de aceea eu aș propune totuși ca acest proiect de lege important să îl punem pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare. Nu cred că există o asemenea urgență pentru dezbaterea lui.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Dacă îmi permiteți, doamna președintă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Este doar o suprapunere speculată de dumneavoastră prin intervenție.

Termenul asumat în acel document cu Fondul este 31 martie. S-a întâmplat ca 31 să fie o zi în care Camera nu are ședință în plen. Nu țineam neapărat, și vă asigur că este și punctul de vedere al primului-ministru, dar v-aș ruga din toată inima să ne încadrăm în termenul acesta.

Doamna Aurelia Vasile:

Le-ați trimis foarte târziu.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Nu. La Cameră a venit acum 23 de zile. A existat un calendar, s-au respectat la comisii toate cerințele Regulamentului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean, și după aceea domnul Toader.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președinte, asupra importanței legii nu vreau să discutăm acum. Toată lumea acceptă că este o lege foarte importantă.

Poate nici unul dintre cei prezenți aici nu au participat la dezbaterea în cadrul comisiei. Asta nu înseamnă că la ședința de mâine vom putea să participăm altfel decât în limita Regulamentului Camerei Deputaților și a amendamentelor admise sau respinse.

Din moment ce raportul comisiei sesizate în fond este finalizat și astăzi se distribuie către toți parlamentarii, înseamnă că, cu bunăvoința noastră, a tuturor, putem manifesta înțelegerea necesară să ne respectăm un termen, pe care din fericire putem să îl respectăm și să acceptăm ca mâine să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, cu atât mai mult cu cât se preconizează că săptămâna viitoare probabil că nu vom lucra în plen. Este vorba de o cutumă care există, și a fost și altă dată la înțelegerea Biroului permanent.

Deci, eu cred că nu sunt elemente care să împiedice înscrierea pe ordinea de zi a acestui raport. De aceea, v-aș ruga să fiți de acord.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președintă, această lege a fost discutată la buget. Cred că cel care avea cât de cât un interes putea să citească legea și cât a fost în Senat, iar la comisie au fost practic trei ședințe unde au fost numai amendamente discutate, din punctul de vedere al dezbaterii.

La dezbaterile generale, fiecare din noi vom avea un singur punct de vedere ca reprezentant al grupului.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna președintă, domnul Toader este foarte drăguț și îmi place că de regulă lasă impresia că este bine informat. Acum este total dezinformat. La Comisia de buget o singură dată s-a discutat săptămâna trecută, și atunci pe fugă.

Eu cred că legea este mult prea importantă ca să îi dăm grabă în felul acesta, pe de o parte.

Pe de altă parte, cred că lucrul cel mai important este altul: dacă cineva a avut răbdarea să o citească și să-și dea seama ce este această lege. Este frecție la un picior de lemn. Dacă nouă asta ne trebuie, nici o problemă. Dar nu cred că asta ne trebuie.

În consecință, eu cred că legea ar trebui discutată serios pentru că ea ar putea într-adevăr să facă ordine în anumite momente importante ale vieții din România.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolăescu, stați puțin, ca să ne lămurim, că eu înțeleg discursurile acestea.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Iertați-mă, nu sunt discursuri. Eu chiar încerc să vă conving pe dumneavoastră că suntem într-o situație penibilă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles, numai că vreau să vă explic un lucru: așa cum este Regulamentul nostru astăzi construit, substanța dezbaterilor este în primul rând în comisie. Acea etapă este deja depășită. În momentul de față avem două lucruri de făcut în plen: dezbaterile generale, unde sunt opțiunile politice prezentate, după care de susținut sau nu anumite amendamente. Deci nu suntem într-o fază de elaborare, de depunere de amendamente, într-o fază care să necesite timp.

De acord cu dumneavoastră asupra lucrurilor pe care le-ați menționat, dar repet: dezbaterea este în comisie, și aceasta este o dezbatere practic în momentul acesta închisă.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Eu nu cred.

Cred că la comisie poate să mai rămână să se dezbată, doamna președintă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Raportul este depus, domnule Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Raportul nu este înaintat!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ba da, este depus.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Din câte știu, nu este înaintat.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolăescu, raportul este depus.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Depus unde? Pe stradă, la cutia poștală?! Că la casete nu este.

Deci, la casete nu este! Astăzi, la ora la care discutăm, în casete nu este depus! Dacă este la căsuța poștală, este altceva, nici o problemă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dorneanu.

Domnul Valer Dorneanu:

Comisia a spus că îl depune cât se poate de repede astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Părerea mea este în felul următor: eu știu că putem să și jucăm politic dacă vrem chestia asta, dar știm foarte bine că este un lucru de care România are nevoie, tocmai pentru că menționați ideea rectificărilor bugetare și așa mai departe.

Cred că aici, mai degrabă decât să jucăm politic, mai bine încercăm să avem un consens pe chestiunea aceasta.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președintă, sunt de acord cu ce spuneți dumneavoastră și încercăm noi, opoziția, să respectăm și să facem graficul pentru toate obligațiile României, dar în momentul în care colegii mei răspund așa cum răspund și ne tratează așa cum ne tratează, vă voi ruga să respectați Regulamentul și să supuneți votului liderilor dacă sunt de acord cu trecerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Domnul Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Domnul Nicolăescu spunea că nu mulți au citit legea.

Domnule Nicolăescu, eu am citit-o de la un capăt la altul și nu este frecție la piciorul de lemn. Nu reglementează nimic.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Este același lucru!

Domnul Mircea Dușa:

Urgența și importanța acestei legi este înființarea a cinci funcții de demnitari. Atât. Este vorba de consiliul acela fiscal. Dar, în afară de faptul că se face rectificarea după primul semestru și nu mai mult de două ori pe an, restul sunt povești.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnul Dușa, înțeleg că nu m-ați contrazis, că ați fost de acord cu mine. Asta înțeleg. Și poate că spuneți mai mult de atât: este o înșiruire de dorințe teoretice. Atât, și nimic mai mult.

Domnul Mircea Dușa:

Și, din nou, referitor la administrația publică, pe lângă bugetul național și bugetele instituțiilor bugetare, mai există și administrație publică locală în România. Această lege nu face nici o referire și nici nu le dă dreptul să se exprime celor din administrația publică.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Vă contrazic aici. Fac și eu o referire în sensul în care administrația publică locală pentru prima dată de când trăim în democrație se subordonează administrației publice centrale! Asta este grav, și asta nu s-a văzut, din păcate.

Domnul Mircea Dușa:

Eu nu discutam de angajamente. Discutam de faptul că proiectul de lege nu rezolvă nimic.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna președintă tot vorbește de angajamente și de faptul că noi vrem să facem ce trebuie. Sigur că vrem. Problema este: vrem oricum? sau vrem bine? Aceasta este problema pe care eu o pun. Dacă vrem oricum, nici o problemă, dar să-și angajeze dânsa răspunderea și PD-L-ul că "vrem oricum", chiar prost. Numai că este un angajament și vrem să îl facem prost! De acord. Dar, dacă vrem să fie bine, hai să îl facem bine, atunci!

Domnul Mircea Dușa:

Direcția este de a face o lege bună. Eu chiar am multe amendamente la această lege, care am înțeles că au fost respinse, și dacă este să îmi susțin toate amendamentele, vom sta vreo două săptămâni numai pe amendamentele mele.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideți să intervenim pe rând.

Era domnul Zgonea, domnul Pardău, domnul Albu, domnul Toader și domnul Ioan Oltean.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamna președintă, prin noua majoritate acum constituită așa, ad hoc, este clar că foarte multe lucruri vor trece așa cum considerați dumneavoastră oportun, și l-aș ruga și pe domnul Iliescu să fie atent.

Invocăm de cele mai multe ori la limita legislației românești și la limita Regulamentului proceduri care nu aparțin Parlamentului și care nu creează obligații Parlamentului.

Această lege a trecut în 23 de zile prin Camera Deputaților, Cameră decizională, și singurul instrument pe care îl are opoziția de astăzi este acela de a depune amendamente, a constata ce face o comisie parlamentară pe fond și a se replia pentru o dezbatere în plenul Camerei Deputaților, așa cum scrie și în Constituție.

72 de ore nu este un termen foarte mare.

A doua problemă importantă, doamna președintă, este că în ultimul timp am constatat o diferență foarte mare în anumite zone, mai ales în zonele în care sunt scrise texte ambigue, texte care sunt de directivă mai mult decât de legislație internă și care după aceea, prin hotărâri de guvern sau prin norme de aplicare, excedând Parlamentul, se duc în anumite zone.

Este clar că această chestiune pentru dumneavoastră este extrem de importantă, dar este și pentru noi.

Eu mă opresc aici; Comitetul liderilor bănuiesc că are altceva de discutat mai important decât chestia asta, dar este păcat că nu vrem să ascultăm.

Dar îi voi spune în final domnului Valentin Iliescu: data trecută ne-ați trimis un document pe o avertizare a Comisiei Europene, care constituia un alt document, și sub semnătura dumneavoastră ați avertizat Camera Deputaților că este obligația noastră să discutăm o inițiativă legislativă a unui parlamentar în cadrul unei avertizări a Comisiei Europene. Mai mult decât atât, eu aș putea să spun cuvântul "ați mințit", dar nu-mi stă în caracter să-l spun. Ați făcut un fals. Nu știu dacă este un fals, dar eu îl consider un fals. Dar a face sub semnătura dumneavoastră obligații care nu aparțin și pe care noi le-am îndeplinit pentru că vreți să faceți modificări la lege și să ne spuneți nouă că sunt obligații internaționale, este o mare greșeală, ca și în această chestiune. Angajamentul pe care Guvernul și-l face nu este angajamentul Parlamentului. Parlamentul în toate țările trebuie să-și păstreze dreptul de a merge pe procedura internă, și de aceea toate instituțiile europene sau internaționale cer și avizul Parlamentului, așa cum vreți dumneavoastră să îl faceți, sub toate formele lui internaționale.

Trei zile în plus sau în minus, nu cred că există o problemă dacă noi luăm la cunoștință și putem să ne pliem și să avem și noi un punct de vedere pe dezbaterea locală, adică cea din Parlament, din plen.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Pardău.

Domnul Dumitru Pardău:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi, cred că domnul Nicolăescu a pus, hai să folosesc și eu, pentru că văd că se folosesc cuvinte ca "minciună", "adevăr", doar pe jumătate adevărul. Acest proiect de lege a parcurs, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaților, etapele pe care trebuia să le parcurgă până acum. Dacă cei care acum manifestă un interes foarte mare pentru această lege o făceau și în cadrul comisiei, cred că astăzi evitam o jumătate de oră de discuții, care mie mi se par destul de tardive.

Vreau să vă spun că, în cadrul acestei comisii, au fost depuse amendamente, unele au fost admise, unele au fost respinse; că o parte dintre colegii noștri n-au participat la ședința de comisie și, automat, neparticipând cel care a făcut amendamentul, au fost trecute la respinse. Aceasta nu este vina celor care au fost în acea comisie la ședințe. Nu s-a participat la două ședințe consecutive din partea colegilor noștri de la PSD și de la PNL la ședință, iar marțea trecută în sfârșit s-a reușit realizarea cvorumului în ședință. Din partea PNL a fost chiar domnul Horia Uioreanu, care a asigurat pe final cvorumul necesar.

Deci, cred că în momentul acesta ar trebui să dăm dovadă de puțină înțelepciune, să o înscriem pe ordinea de zi astăzi sau mâine dimineață; colegii noștri au posibilitatea să o reîntoarcă la comisie dacă nu și-au susținut, din diferite motive, eu cred că intenționat n-au venit la comisie, dar cred că procedural așa ar fi bine. Intrăm în plen cu legea; dacă reușesc, o retrimit la comisie, își susțin amendamentele din nou în comisie; dacă nu, au posibilitatea în plen. Pot să facă acest lucru. Altfel, cred că în momentul de față am putea considera că, după ce au obstrucționat ședințele de comisie, se încearcă acum obstrucționarea și a activității parlamentare în plen. Pașii au fost făcuți și cred că nu mă poate contrazice nimeni în acest moment. Trebuie înscrisă pe ordinea de zi, dacă avem puțină înțelepciune. Dacă suntem convinși ceilalți că trebuie reîntoarsă la comisie pentru rediscutare, este foarte bine; dacă nu, cei care au amendamente respinse le pot susține în plen. Vor trece, nu vor trece, vom vedea.

Rugămintea mea este să o înscriem pe ordinea de zi și vorbesc din postura de membru al Comisiei de buget-finanțe. Am fost la toate ședințele - și la cele care s-au ținut, și la cele care nu s-au ținut. Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu mulțumesc.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Eu cred că propunerea, și nu numai propunerea, apelul făcut a fost corect și a fost mai degrabă un apel, în opinia mea, la sprijin, dincolo de o replică sau alta mai țâfnoase. Suntem în situația în care am mai făcut, putem să trecem pe ordinea de zi, cu sprijinul colegilor noștri de la această opoziție temporară, putem să trecem pe ordinea de zi, pentru că, până la urmă, lucrurile procedural sunt încheiate într-un anumit fel. Raportul cred că este depus, este pe drum, deci încheiat; amendamentele - respinse, admise - au fost trecute în raport, deci se poate trece. Mai ales că înțeleg că cuprinsul, după câte am înțeles din dezbateri, nu știu legea în esență, în cuprinsul ei intim, dar înțeleg că nu modifică radical nu știu ce situație și ea poate trece.

Doamna Aurelia Vasile:

Îl iubesc pe domnul Albu, în condițiile în care face apel la înțelepciunea noastră, în condițiile în care ar trebui să roage colegii lui să fie înțelepți și să nu mai fim atacați.

Legat de ce a spus colegul nostru de la PD, domnul secretar, vreau să-i spun că degeaba ne acuză că nu am citit legea sau că nu am fost la ședințele Comisiei de buget-finanțe, pentru că fiecare grup parlamentar, prin reprezentanții săi, și-a făcut amendamente. Vreau să vă informez că domnul Dușa a fost cel care a supravegheat din partea noastră acest proiect de lege ca și raportor. Amendamentele au fost însușite de PSD, iar comisia, prin majoritatea pe care și-a creat-o, n-a adoptat nimic. Ca să completez, într-adevăr, colegul meu Albu a spus foarte bine, această lege nu modifică nimic. Nu modifică nimic și, teoretic, creează niște funcții de demnitari, în condițiile în care primul ministru spune că tot timpul trebuie să facem restricții.

Eu vă rog să supuneți la votul liderilor trecerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege, vedem ce iese, intrăm în plen, în plen puteți face. În orice caz, vă spun încă o dată că îmi declar nemulțumirea că, atunci când aveți nevoie de ceva, faceți trimitere la noi, iar în momentul în care noi solicităm o păsuire, întotdeauna ni se pune pumnul în gură.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnă Aurelia Vasile, vreau să vă spun un lucru, că noi putem să facem un plen miercuri, dedicat dezbaterii legii.

Doamna Aurelia Vasile:

De acord. Nu am nici un fel de problemă. Absolut nici o problemă.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamnă președinte, o atenționare. Eu nu am spus că legea nu modifică nimic, am spus că am înțeles din discursul colegilor că legea nu modifică nimic, deci nu ne afectează foarte tare conținutul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamnă președinte, o să fac o rememorare, că s-a discutat despre această lege, eram în coaliție cu PSD, a fost discutată foarte clar împreună cu Fondul, identică cum a fost acolo. Iar faptul că solicităm să intre pe ordinea de zi este absolut firesc, cred că nu este nici prima, nici ultima lege, cât ar fi ea de importantă. Este importantă prin anumite prevederi. Cea mai importantă - și o știți cu toții - că în ultimele șase luni de zile nu ai voie să dai nici un fel de ban de la rezerva bugetară, pe care toți o dorim până la urmă. Și chiar dacă ar fi acea prevedere unică, ar fi foarte important.

Doamna Aurelia Vasile:

Drept la replică.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu am spus nimic de dumneavoastră.

Doamna Aurelia Vasile:

Ați spus de PSD.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aurelia Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Vreau să-i spun colegului meu că, atunci când am făcut marea greșeală de intra alături de el la guvernare - nu alături de PD-L, ci alături de el - proiectul nu era scris și, teoretic, avea câteva teze. Dacă vrea să-i arăt cum era ideea acelui proiect de lege, am să-i dau proiectul care este înscris la Senat și care, teoretic, a primit aviz de respingere de la Guvern.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Mihai Voicu, domnul Pardău pentru niște precizări, după care domnul Ioan Oltean.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.

Vă mărturisesc că n-am absolut nimic împotrivă pentru dezbaterea acestei legi în ziua de miercuri. Se respectă și regulamentul. Numărând și ziua în care se depune și ziua ședinței.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cu o singură întrebare: colegii dumneavoastră din PNL vin la plen? La dezbatere? Pentru că de obicei nu vin, de aceea întrebam. De obicei nu vin și atunci este bine să ne lămurim.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

După ce socoteală?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu sunt de acord, PD-L vine.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamnă președinte, protestez la afirmația dumneavoastră. Vă rog frumos nu spuneți că nu vin colegii noștri la plen.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, eu întrebam. Să știți că ne îndreptăm către o soluție, care eu cred că este foarte bună și foarte constructivă. Doar atât, vreau să mă asigur că vom fi și în cvorum.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dar vă rog să vă retrageți cuvintele că nu vin colegii de la PNL la plen. Vă rog frumos.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolăescu, în calitate de vicelider al Grupului parlamentar PNL, sunteți de acord cu această propunere și cu cvorumul?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Cu asta sunt de acord, dacă vă retrageți și dumneavoastră cuvintele.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine. Sunteți de acord?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

De acord.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

De asemenea, avantajul este că, fiind o ședință dedicată acestui subiect, pentru că, până la urmă, există o procedură parlamentară, ideea este că toți cei care au amendamente respinse, și sunt destul de multe, vor avea timp să și le susțină, o chestiune elementară. Mâine suntem presați, mă rog. Deci, pentru miercuri se respectă și regulamentul și procedurile, este și termenul cu FMI.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, și putem să înscriem miercuri pe ordinea de zi și avem stabilit că se dezbate miercuri și se încheie cu vot final pe proiectul de lege.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte, vom modifica și vom spune că miercuri avem plen.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Acesta este programul.

Doamna Aurelia Vasile:

Și facem ordinea de zi pentru ziua de miercuri. De ce? Pentru că mâine seară o să avem ședința Biroului și a liderilor de grup. S-a spus că mâine seară, după ce se termină plenul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Stați un pic.

Doamnă Aurelia Vasile, stabilim de astăzi, ca să nu am surprize că pe urmă lipsiți de la ședință, conform bunului obicei.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu, nu o să lipsim.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ideea este că stabilim miercuri plen, dacă sunteți de acord, modificăm programul, miercuri plen, având pe ordinea de zi, așa cum a spus domnul Mihai Voicu, acest proiect de lege și se închide cu vot final pe el. Programul este până la epuizare.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte, pentru că nu aveți încredere în noi, atunci permiteți-mi ca eu să vă asigur că susțin ce spuneți dumneavoastră, în condițiile în care și dumneavoastră trebuie să mă asigurați că nu o să folosiți tertipuri pentru a-l băga pe ordinea de zi astăzi sau mâine. Bun. Deci, avem înțelegere. Pentru că femeile se țin de cuvânt, bărbații nu se țin.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamnă președinte, înțeleg în felul următor, că se naște ca o concluzie: miercuri dimineață de la ora nouă - ședința Camerei Deputaților în plen cu un singur punct la ordinea de zi, până la epuizare, cu vot final și cu asta am închis discuția.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Propunerea formulată de domnul Nicolăescu întrunește punctul de vedere al tuturor? Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamnă președinte, am o mare rugăminte la dumneavoastră. Conform regulamentului, votul final se stabilește la o oră precisă, pentru că altfel o să vă treziți în sală că aveți 170 și n-aveți. Vă rog eu frumos, haideți să stabilim de la 9.00 la 11.00 se dezbate legea și la 11.00 este votul final.

Doamna Aurelia Vasile:

Deci, încă o dată. Am spus că mai avem ședință și mâine și putem să discutăm amănuntul acesta. Acum, eu cu doamna președinte avem o înțelegere pe care o respectăm amândouă. Amănuntul acesta îl stabilim mâine.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamnă președinte, cred că domnul Valeriu Zgonea acum nu are dreptate și vă spun și de ce.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și părerea mea este aceeași.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Este posibil ca dezbaterile să dureze mai puțin și atunci ce facem?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai puțin sau mai mult.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Nu, nu. Mai puțin. Eu merg acum pe varianta grea, în care terminăm la 10.00 și până la 11.00 nu mai este nimeni în sală.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Corect. De acord. Deci, la sfârșitul dezbaterii - vot.

De acord? Bun. Vă mulțumesc.

Și atunci rămâne să aibă ședințe comisiile după plen.

Este, tot la ordinea de zi, domnul Daniel Buda.

Vă rog.

Domnul Daniel Buda:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Domnilor colegi, la pct.4 este acest proiect de lege. V-aș ruga să-l scoateți de pe ordinea de zi, pentru că nu am raportul gata, dat fiind faptul că cei de la DAE abia acum ne-au comunicat punctul de vedere. Cel care este inițiatorul proiectul, acum dimineață, a venit cu alte amendamente. Prin urmare, nu avem cum să dăm raportul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteți de acord ca punctul 4 să-l înscriem săptămâna viitoare?

Domnul Daniel Buda:

Săptămâna viitoare. Eu sper să-l termin mâine, pentru că nu vreau să fac o chestie din asta.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Punctul 4 este cu insolvența.

Doamna Aurelia Vasile:

Vreau să întreb ceva. Într-adevăr, mi-a atras atenția așa cum era trecut pe ordinea de zi. Deci, spune: "la solicitarea Comitetului liderilor", în condițiile în care de la comisie știam ce spune domnul Buda despre proiectul de lege. Eu nu știu de ce a fost trecut, pentru că m-am uitat pe site.

Domnul Daniel Buda:

A fost o neînțelegere.

Doamna Aurelia Vasile:

Am înțeles.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun, deci sunteți de acord.

Atunci, domnule secretar general, vă rog să-l scoateți de pe ordinea de zi pe acesta.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 ianuarie 2022, 8:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro