Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 19 aprilie 2010 ora 13:00

Ședința a început la ora 13,35.

Lucrările au fost conduse de doamna Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnul Mircea-Dan Geoană, președintele Senatului.

Au participat:

Camera Deputaților: domnul Ioan Oltean și domnul Adrian Năstase (de la ora 14,05) - vicepreședinți, domnul Dumitru Pardău, domnul Sever Voinescu-Cotoi, domnul Valeriu Ștefan Zgonea (de la ora 14,00) și domnul Mihai Alexandru Voicu - secretari, domnul Gheorghe Albu, domnul Nicolae Bănicioiu (de la ora 13,55), domnul Dan-Ștefan Motreanu și domnul Seres Denes - chestori; domnul Mircea-Nicu Toader - Grupul parlamentar al PD-L, doamna Aurelia Vasile (de la ora 13,55) - Grupul parlamentar al Alianței Politice a PSD+PC, domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu - Grupul parlamentar al PNL, domnul Olosz Gergely - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Varujan Pambuccian - Grupul parlamentar al minorităților naționale, domnul Eugen Nicolicea (de la ora 13,50) - reprezentantul Grupului deputaților independenți, domnul Gheorghe Barbu - secretarul general al Camerei Deputaților, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, și domnul Valer Dorneanu - secretar general adjunct.

Senat: doamna Anca-Daniela Boagiu,domnul Alexandru Pereș, domnul Dan Voiculescu și domnul Teodor-Viorel Meleșcanu - vicepreședinți, domnul Gheorghe David, domnul Orest Onofrei și doamna Doina Silistru - secretari, domnul Constantin Dumitru și domnul Verestoy Attila -­­­ chestori, domnul Constantin-Traian Igaș - Grupul parlamentar al PD-L, domnul Dan-Coman Șova - Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC, domnul Emilian-Valentin Frâncu - Grupul parlamentar al PNL, domnul Andras-Levente Fekete-Szabo - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Liviu Câmpanu - Grupul parlamentar mixt, domnul Ion Moraru - secretarul general al Senatului, domnul Constantin Dan Vasiliu - secretar general adjunct, și domnul Gheorghe Constantin - secretar general adjunct.

Invitați: domnul Valentin Adrian Iliescu - șeful Departamentului pentru Relația cu Parlamentul.

Camera Deputaților: domnul Nicolae Vasilescu - șef Departament Legislativ, domnul Georgică Tobă și domnul Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic, doamna Adriana Simion și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Nicoleta Laura Riteș - Direcția proceduri legislative, sinteze și evaluări, domnul Constantin Bantaș - Serviciul pentru lucrări în comisii, doamna Gabriela Enea - Direcția pentru relații publice, doamna Raluca Boboc și domnul Paul Călin Botez - consilieri Cancelarie Președinte.

Senat: doamna Constanța Călinoiu - director general al Departamentului Legislativ, domnul Gabriel Sterea, doamna Ionela Mihăilă și doamna Diana Antonescu - consilieri, doamna Veronica Iacob - Direcția pentru organizarea ședințelor în plen, doamna Dana Nica - director cabinet Președinte, doamna Elena Diaconu - Serviciul pentru lucrările Biroului Permanent, și doamna Mihaela Ciochină - Direcția proceduri parlamentare, sinteză și evidență legislativă.

*

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bună ziua.

Suntem în cvorum.

Dacă la ordinea de zi pentru ședința Birourilor permanente aveți observații.

Domnul Meleșcanu, vă rog.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Am o rugăminte: dacă s-ar putea să trecem pe ordinea de zi - suntem restanți de mai mult timp cu problema numirii Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Am văzut că este și cu Radio și cu Televiziunea. Rugămintea noastră ar fi să introducem pe ordinea de zi, ca să vedem. Eu am aici stenograma, am încercat să mă uit peste ea. Știu că a fost o discuție în legătură cu ce s-a făcut, cu ce nu s-a făcut, dar cred că ar fi bine totuși să încercăm să rezolvăm, să nu lăsăm să se acumuleze problemele.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

În mod special am spus să nu introducem pe ordinea de zi de săptămâna aceasta pentru că nu aveam un răspuns de la liderii de grup. Data trecută Grupul PSD și Grupul PD-L au spus că mai analizează odată ce s-a întâmplat pe nominalizări și nu au venit încă cu un punct de vedere. De aceea nu l-am introdus pe ordinea de zi.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc.

Înțeleg că avem aici raportul comun de fapt care s-a făcut deja de către cele două comisii. Rugămintea ar fi ca totuși să luăm o decizie. Nu se poate, este în regulă. Este un argument procedural important, dar ar trebui totuși să luăm o decizie în legătură cu necesitatea soluționării acestei chestiuni, să stabilim din timp.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur. Eu v-aș propune ca din două în două săptămâni totuși să avem Birouri permanente reunite pentru că în felul acesta nu se mai acumulează pe ordinea de zi foarte multe subiecte și, atunci, la următoarea ședință, care vă propun să fie peste două săptămâni ca termen maxim, să avem punct de vedere.

Și eu vă mulțumesc mult.

Vă rog.

Domnul Constantin Dumitru:

Astăzi la ora 18,00 cele trei comisii se întâlnesc pentru CNCD, și probabil că mâine va fi gata raportul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, îl introducem pe ordinea de zi.

Domnul Constantin Dumitru:

Poate să intre pe ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur. Dacă dumneavoastră ne spuneți lucrul acesta, noi îl introducem fără raport.

Vă rog.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mai am o mică sugestie: nu este pe ordinea de zi de astăzi. Săptămâna viitoare, dacă nu se întâmplă ceva cu traficul aerian sau cu alte necazuri, îl vom avea în vizită pe domnul Ghimpu, președintele interimar al Republicii Moldova și președintele Parlamentului de la Chișinău. Noi, la Senat, am pregătit un material pe care aș dori să îl împărtășim și să îl completăm cu colegii și colegele de la Camera Deputaților, astfel încât atunci când domnul Ghimpu ne va vizita și se va adresa Parlamentului nostru în ședință reunită eventual să putem să semnăm un nou document privind relația parlamentară București - Chișinău, Comisia parlamentară București - Chișinău înființată în urmă cu mai bine de zece ani de zile fiind practic paralizată pe perioada guvernării comuniste de la Chișinău.

Poate secretarul general al Senatului închide bucla cu omologul său din Cameră către Comisia de politică externă din Camera Deputaților, urmând eventual ca înainte de intervenția sa în plenul reunit să putem să avem poate chiar și un moment oficial în care să putem să profităm și în palier parlamentar prin vizita domnului Ghimpu, care vine ca președinte interimar în principal.

Sugestia noastră de la Senat ar fi să încercăm să fructificăm acest moment pentru a putea să intrăm într-o relație parlamentară inclusiv pe Comisia de afaceri europene, până când vom decide dacă le separăm sau nu, integrarea europeană fiind axul central al relației noastre cu Chișinău.

Deci, rugămintea mea ar fi să putem să accelerăm acest lucru, să obținem un răspuns din partea Chișinăului și eventual să introducem pe programul domnului Ghimpu, înainte de a vorbi în plen, un mic moment de confirmare a acestei chestiuni. Cred că ar fi un lucru bun.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule președinte, vă pot spune că eu am fost la Chișinău pe 27 martie. Am avut o întâlnire cu domnul președinte Ghimpu. Am vorbit despre reactivarea acestei comisii parlamentare și am hotărât, și de altfel am făcut și public la momentul respectiv, să facem oficiale semnarea reactivării acestei comisii la București, deci este practic în programul vizitei. Probabil că a existat o disfuncționalitate, și nu înțeleg de ce nu a ajuns și la Senat toată această informație, dar în orice caz există - era unul din dezideratele noastre și unul din documentele pe care am ținut să fie semnat la București, și mă bucur mult că există, văd, aceeași viziune a amândurora, așa că este foarte bine. Dar era o chestiune până la urmă normală, odată ce bariera care exista de la Chișinău și nu de la București a fost înlăturată. Putem să mergem pe această construcție ca ea să continue și să capete profunzime. Dar vorbim de o comisie separată, nu cea de afaceri europene, deci să aibă o profunzime absolut necesară și sigur că este o componentă importantă legată de aderarea la Uniunea Europeană.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Cu rugămintea să nu îi confuzăm cu două texte, pentru că înțeleg că sunt două propuneri distincte - o propunere făcută pe linia Senatului, prin Comisia de politică externă, și una făcută prin Cameră.

Rugămintea mea ar fi pe text - să venim cu un text comun și să încercăm să omogenizăm pozițiile.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Vom ruga pe cei doi secretari să omogenizeze cele două poziții.

Domnul Tăriceanu, vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Îmi permit să fac o scurtă intervenție în legătură cu acest subiect.

Desigur, și pe mine mă bucură foarte mult că relațiile politice cu Moldova încep să cunoască un alt drum, și în același timp vă spun că mă simt nevoit să atrag atenția asupra situației politice din Moldova, care rămâne extrem de delicată, și în continuare această situație este periclitată de evoluția economică a Moldovei pe de o parte, precum și de încercările adversarilor europenizării Moldovei de a bloca o anumită perspectivă europeană și o perspectivă de apropiere cu România.

Săptămâna trecută a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe o întâlnire informală a foștilor miniștri de Externe și a foștilor președinți, la care domnul președinte Mircea Geoană din motive probabil obiective nu a putut să participe, domnul Teodor Meleșcanu a fost prezent, am fost și eu prezent, și ceea ce vă pot spune este că din discuțiile pe subiectul Moldova s-a degajat următoarea idee: actuala coaliție politică extrem de fragilă și, așa cum vă spuneam, supusă multor amenințări are nevoie din partea noastră, și aceasta ar fi sugestia, de un mesaj de menținere a unității. Cred că este cel mai important lucru pe care li-l putem acorda acum - această susținere politică din partea noastră și sfatul fierbinte de a-și menține unitatea. Există anumite tendințe centrifuge în interior, și cred că, dacă Guvernul va reuși să ducă la bun sfârșit proiectul de ajutorare economică pe care am văzut că l-a inițiat cu o sumă care sigur pentru România poate părea modestă dar pentru Moldova este o sumă considerabilă, de 100 de milioane de euro, ar fi un factor extrem de important pentru ajutorarea politică a Moldovei în așa fel încât să poată să treacă peste dificultățile pe care le întâmpină în momentul de față în plan economic cu bine și la viitoarele alegeri să nu ne trezim cu o răsturnare a situației prezente.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Absolut valabilă observația și analiza domnului prim-ministru Tăriceanu. Am lipsit pentru că am fost la întâlnire a președinților Senatelor Europene la Roma. Putem să intrăm și în ordinea de zi pentru că ora este destul de avansată.

Există un interes și pentru o formulă parlamentară de sprijinire în formatul de parteneriat estic și poate la un anumit moment cele două Camere ne-am putea gândi să încercăm să avem poate la București un anumit format în care să dăm și o dimensiune parlamentară pe lângă ceea ce face Comisia Europeană, Parlamentul European și evident guvernele din țările UE față de toți cei șase de la răsărit, în care evident pentru noi Moldova are un loc central. Dar cred că este o dimensiune pe care o putem coordona, și sugestia doamnei președinte Anastase de a ne întâlni poate cu o anumită frecvență ar permite și celor două Camere și în plan extern și în planul politicilor publice generale să ne sfătuim mai frecvent și să încercăm să nu mai mergem pe căi total separate. De foarte multe ori senzația este că suntem două instituții care nu au o anumită formulă de coordonare ca și parlament național atunci când este vorba, evident, de chestiuni de interes național.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă propun să intrăm în ordinea de zi.

Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților din 20 aprilie 2010

PUNCTUL 1

Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților din 20 aprilie 2010

Doamna Roberta Alma Anastase:

Primul punct este ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților. Primele patru puncte sunt punctele rămase de la ședința trecută pe ordinea de zi.

Eu aș adăuga un lucru și împreună aș vrea să discutăm acest aspect - am avut întâlniri succesive cu liderii de grup pe subiectul Comisiei pentru revizuirea Constituției. În momentul de față proiectul de hotărâre este practic gata, având acordul domnului Iordache de la PSD, având acordul evident al Grupului PD-L, acordurile celorlalte grupuri parlamentare, mai puțin PNL, care nu se întrunise în ședință să-și ia acordul de la partid.

Eu v-aș propune următorul lucru: v-aș propune să o înscriem pe ordinea de zi, cu speranța ca până la data de mâine, când avem plenul, să aibe loc și discuția în Biroul Partidului Național Liberal, dar nu mi se pare corect ca de trei săptămâni, de când există acest proiect finalizat, să nu putem să îl introducem pe ordinea de zi a plenului.

Vă cer sprijinul pentru acest lucru. Este un proiect finalizat, este un proiect agreat, este un proiect cu un grad general de abordare, destul de larg, astfel încât să poate fi inclusă în interiorul acestor dezbateri absolut orice temă doriți dumneavoastră. Sunt teme exprese propuse de liderii de grup, sunt teme care nu au putut fi contestate între partide. Deci fiecare partid a venit și și-a introdus temele pe ordinea de zi. Deci, nu văd care ar fi problema să introducem acest proiect pentru înființarea Comisiei de revizuire a Constituției pe ordinea de zi.

Aș vrea să vă ascult punctele de vedere. Nu mai văd care sunt barierele, de aceea mi-am și permis ca astăzi să ridic această problemă în interiorul Birourilor permanente reunite.

Sunt puncte de vedere, intervenții?

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Permiteți-mi să fac o scurtă intervenție - trebuie să recunosc și îmi cer scuze că primisem un telefon urgent și n-am putut să vă urmăresc; colegii mi-au spus câte ceva din cele ce ați menționat.

Trebuie să vă informez că la nivelul PNL-ului structura statutară care trebuie să adopte propunerile de modificare ale Constituției nu s-a întrunit, deci nu suntem în situația în care să vă pot spune că "da, avem deja un set de teme pe care le punem pe masă pentru o discuție la nivelul liderilor de grup, așa cum am convenit ceva mai înainte, cu câteva săptămâni în urmă".

Rugămintea ar fi, dacă se poate, încă o amânare de aproximativ două săptămâni și, atunci, sigur că vom fi în măsură să dăm drumul la acest proiect și la această discuție cu ceva concret pe masă.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președintă, știu toată situația de acolo. Dânșii au prezentat niște teme, le-am discutat de principiu, dar nu au avizul politic. Eu cred că am putea să mergem înainte constituind comisia. Eventual PNL-ul poate să le introducă, să discute eventuale teme suplimentare, dar ne blocăm în constituirea comisiei, că trebuie să-și facă regulament, și până în două săptămâni vin și cu toate temele.

Noi am propus, PSD-ul a propus, au propus și independenții, și eventual dânșii să spună: domnule, venim și noi după aceea, dar să nu blocăm comisia. Nu are nici o legătură constituirea comisiei cu ce se va discuta.

Când încep discuțiile vor avea și temele pe care le propun dânșii. 99% se suprapun.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, vă supun la vot introducerea pe ordinea de zi de mâine a proiectului.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Doamna președintă, eu cred că atmosfera de bună-credință și de dorință de a mișca un subiect atât de complicat în direcția unei dezbateri solide a fost atinsă, deci intervenția noastră comună de acum câteva săptămâni, când liderii de grupuri și specialiștii, experții juridici ai partidelor s-au întâlnit, a produs rezultate. Suntem pe un coridor pozitiv.

Doamna Roberta Alma Anastase:

S-a terminat de trei săptămâni.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Este adevărat, dar am avut și o perioadă relativ plină, cu plenuri reunite legate și de oaspeți străini și așa mai departe.

Eu cred că dacă un partid politic parlamentar are la modul sincer și onest o problemă de scurtă durată pentru a-și adopta un punct de vedere, ar trebui să le dăm poate un răgaz fix în care să putem să dăm totuși un anumit tip de respect și de deferență față de procedurile interne ale fiecărui partid.

Nu cred că este o formulă de temporizare sau de amânare din partea colegilor de la PNL. Au o chestiune de structură politică și trebuie să se întrunească. Fiecare dintre noi avem modalități diferite de a funcționa ca și partide politice. De aceea, a forța acum introducerea acestei chestiuni cred că dă o notă de forțare inutilă. Sunt convins că putem să ne convocăm săptămâna viitoare într-un BPR și să convenim de o manieră politică informală că, dacă nu se vine cu o chestiune, se poate merge, și nici Grupului PSD nu are o dificultate să meargă în plen cu astfel de formulări.

Dar ne invocă un lider important PNL, cum este domnul prim-ministru Tăriceanu, faptul că există o nevoie internă la acest partid să se clarifice. Intervenția mea este în sensul păstrării unei atmosfere constructive și pozitive în jurul acestui subiect, și cred că acest lucru ar fi ceva mai util decât să mergem și să dăm o senzație de forțare. Este un partid important, un partid care are un punct de vedere conturat pe acest lucru - să și-l formalizeze și după aceea putem să facem un plen reunit extrem de rapid. PSD-ul va avea toată deschiderea pentru convocarea unui plen reunit, dar preferința noastră ar fi ca toate părțile interesate, toate grupurile parlamentare să fie parte a acestui proces. Cred că ar fi mai sănătos și mai util pentru efortul nostru final de a avea o dezbatere serioasă cu privire la modificarea Constituției.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc mult.

Același punct de vedere l-am împărtășit și eu. Este motivul pentru care am fost la ședințe, am discutat cu liderii de grup, numai că eu am și o problemă de timp și pe care ni se pare corect față de toată lumea să o ridicăm. Dacă timp de o lună de zile nu ne putem întruni în niște foruri interne de partid, mie mi se pare că riscăm mai mult imaginea Parlamentului în condițiile în care nu putem să introducem pe ordinea de zi pentru că există o problemă de organizare în interiorul unui partid. Este o lună de zile - chiar făceam calculul în momentul de față - de când proiectul de hotărâre este gata, agreat cu toți liderii de grup.

De o lună de zile nu avem acordul unui singur partid politic. Eu cred că lucrurile pot fi tranșate de așa manieră încât în raport cu cetățenii să facem un pas înainte, așa cum spuneați, și cred că este corect ca astfel să ne fie abordarea. Am reușit să stăm la aceeași masă, am reușit să armonizăm niște puncte de vedere, suntem în faza în care să facem și pasul următor, anume acela de a constitui această comisie. Nu mai văd care sunt problemele atâta timp cât pe fond propunerile partidelor nu au putut fi modificate - propunerea unui partid nu a putut fi modificată de ceilalți lideri politici, deci nu văd unde este impedimentul și nu văd de ce mai trenăm luarea unei decizii.

Deja suntem aproape în luna mai.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte, fără îndoială aveți o bună parte de dreptate. Țin însă să remarc următorul lucru: ați făcut referire la o serie de înțelegeri care s-au realizat. Nu știu exact care sunt înțelegerile. Noi vorbisem ca în prealabil, dincolo de înțelegerea pe tezele importante de revizuire unde ar fi fost foarte util să avem un acord prealabil, să ne mai înțelegem pe câteva chestiuni dacă vreți nu politice, dar totuși foarte importante, adică: structura comisiei, numărul de membri, modalitatea de funcționare, modul în care operează și ia deciziile comisia. Lucrurile acestea eu nu-mi aduc aminte să le fi convenit. Au fost discuții care au intrat în impas, dacă vă aduceți aminte - prezența independenților și alte lucruri de genul acesta.

Deci, cred că în momentul acesta nu stăm numai în problema pe care v-am ridicat-o eu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, să știți că problema cu independenții am tranșat-o deja. Este tranșată de acum o lună de zile. Nu mai avem nici o problemă, decât acordul Grupului parlamentar al PNL pentru a intra în plen pe proiectul deja agreat, deci s-au închis absolut toate subiectele.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu:

Nu știu. Eu nu-mi aduc aminte să fi căzut de acord. N-am sesizat nici de la PSD.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ba da.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu:

După închiderea discuției, a fost o discuție aici, pe sală.
Dar discuția aceea de pe sală nu ține loc de un acord în plenul reuniunii liderilor de grup.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am participat la toate discuțiile. Practic, n-am finalizat și am rămas că nu putem să mergem cu hotărârea fiindcă nu există propunerile de la toate partidele. Dar noi am convenit, cel puțin în faza respectivă, că avem 25 de membri, am stabilit și cum fiecare grup parlamentar să aibă un reprezentant, am stabilit și președinția. Noi, împreună cu PSD, cu Minoritățile și UDMR și a fost și domnul Tăriceanu sau cine a fost de la dânșii. Și acolo a rămas problema independenților, nu este nici un secret, intră în grupul nostru cu doi independenți. Aceasta este singura problemă, fizic vorbind. Și aceea am stabilit-o de comun acord, că a fost de acord și PSD. Deci, în cei zece, pe care-i vom avea noi, doi vor fi independenți.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, sunt tranșate practic toate subiectele.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu:

O să facem un inventar la proxima reuniune și o să vedem dacă toate au fost rezolvate sau nu. Dacă sunt rezolvate, este foarte bine, înseamnă că putem să mergem înainte și atunci nu-mi rămâne decât să vă spun că voi face o nouă intervenție în PNL ca, așa cum v-am spus, la proxima ședință a delegației permanente, care nu s-a întrunit de atunci, să luăm în discuție proiectul și să-l aprobăm formal, pentru a putea participa la demararea activității Comisiei de revizuire a Constituției.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Anca Boagiu.

Doamna Anca Boagiu:

Mulțumesc frumos.

Eu mă întorc la momentul inițial al discuțiilor și cred că suntem la aproape doi ani, aproape, un an și jumătate, de când am discutat despre modificările acestea. Mă rog, a fost organizat și un referendum, a fost validat prin vot. Suntem în fața unei situații ușor îngrijorătoare, dacă stăm să ne gândim, în Biroul permanent, cinci partide contra unul, ce s-a făcut și ce nu s-a făcut.

Cred că propunerea dumneavoastră, doamnă președinte, inițială, aceea de a supune la vot trecerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre, este o propunere corectă, fiind îndepliniți pașii procedurali, așa cum a fost explicat până acum, chiar dacă unul dintre partide a avut o problemă și a mai întârziat, poate să recupereze, mai ales că dezbaterea pe fond nu a început încă, doar prin cadrul instituțional. Așa că rog, dacă se poate, să supuneți la vot și să putem să intrăm și în ordinea de zi, ținând cont că noi la Senat, astăzi, avem o ordine de zi încărcată și importantă pentru România, la fel de importantă ca și proiectul de revizuire a Constituției.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Și scuze pentru întârziere la toți ai noștri pentru că am întârziat cu niște activități la partid. Deci, scuze. Vor veni și colegii imediat.

Legat de tema care este pusă în discuție. Dumneavoastră știți că ultima oară când ne-am întâlnit sau s-au întâlnit liderii cu conducerea celor două Camere, s-a hotărât ca fiecare partid să-și aducă punctele de vedere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Numai puțin, doamna Aurelia Vasile, numai o secundă, că între timp a mai avut loc o întâlnire tot cu liderii de grup, la care am participat eu și din partea PSD a fost domnul Hrebenciuc, în care practic am finalizat. Săptămâna trecută am avut o discuție și cu domnul Hrebenciuc, ca săptămâna aceasta să fie introdus pe ordinea de zi.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu, toată problema era că totuși dacă PNL spune că au întâlnirea la partid pe 22 aprilie ca să-și aprobe ceea ce este, cred eu că ar fi corect să putem să așteptăm până pe data respectivă, ca după aceea să poată să intre cu toate amendamentele lor sau cu pozițiile lor. Cred că ar fi important ca toate grupurile politice din Parlament să poată să participe la acest lucru. Așa cum spunea și doamna Boagiu, a fost un referendum, au fost câteva lucruri; acum, pentru câteva zile!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dar eu cred că deja a trecut a trecut o lună de zile. Haideți să facem următoarea încercare. Propunerea mea este să fie introdusă pe ordinea de zi de mâine, de la plenul de mâine și vă supun la vot acest lucru.

Voturi pentru? 12 voturi.

Voturi împotrivă? 7 voturi.

Abțineri? 1 abținere.

Deci, Birourile propun introducerea pe ordinea de zi.

Domnul Gheorghe Barbu:

La ce punct?

Doamna Roberta Alma Anastase:

La pct.1.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Alte modificări ale ordinii de zi dacă există?

Domnul Constantin Dumitru ne-a propus introducerea pe ordinea de zi a CNCD.

Domnul Gheorghe Barbu:

Este la pct.16.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, corect. Este. Corect. Și chiar cu clarificările de rigoare.

Dacă sunt alte completări?

Domnul Verestoy Attila:

Am o întrebare.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, domnule Verestoy.

Domnul Verestoy Attila:

Doamnă președinte, domnilor colegilor, referitor la CNCD am o nelămurire, pur și simplu. Ca urmare a audierii celor aproape 20 de candidați și va trebui să alegem șase, comisia, după opinia mea, are un rol important, pe care trebuie să-l respectăm, și anume dacă onoratele comisii reunite vor considera că cineva îndeplinește calitatea de a fi membru, atunci să fie introdus pe listă; dacă nu, nu. Deci, aceasta este viziunea; aceasta este, cum să spun, cerința pe care eu cred că o impune legiuitorul în momentul când impune, dorește o părere a comisiilor reunite. Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă. Vă mulțumesc.

Fără avizul comisiei, oricum, nu poate să intre. Nici nu se pune problema că trebuie să existe această audiere.

Domnul Verestoy Attila:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă mai există alte completări la ordinea de zi.

Dacă nu, sunteți de acord s-o înaintăm plenului așa? Nu este nimeni împotrivă.

Notă privind inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament

PUNCTUL 2

Notă privind inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament

Doamna Roberta Alma Anastase:

Trebuie să dăm termene și să le distribuim către comisii.

Propunerea legislativă pentru completarea art.5 din Legea bugetului de stat - merge către Comisia privind statutul și Comisia juridică, de disciplină și imunități, pentru aviz comun. Termenul de depunere a raportului: două săptămâni. De acord? Și de aici curg termenele.

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamnă președinte, ne scuzați, este o greșeală, acolo este la buget. Este o greșeală.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, bănuiesc. Mă și gândeam ce legătură are cu statutul.

Aceasta este singura.

Domnul Gheorghe Barbu:

Nu. Sunt două. Mai este modificarea Legii 96.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Și aceasta tot 14 zile.

Domnul Gheorghe Barbu:

Deocamdată are aviz la Consiliul Legislativ.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Se trimite către Comisia de statut.

Domnul Gheorghe Barbu:

Și așteptăm avizul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Exact. Dar ca termen, termenul se dă nu Consiliului Legislativ, ci trebuie dat comisiei. Să corectați aceasta și în material.

Domnul Gheorghe Barbu:

Da.

Scrisoare din partea domnului Traian Băsescu, Președintele României, referitoare la adoptarea, de către Parlamentul României, a unor legi

PUNCTUL 3

Scrisoare din partea domnului Traian Băsescu, Președintele României, referitoare la adoptarea, de către Parlamentul României, a unor legi

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu și domnul președinte Geoană am făcut referire la această scrisoare. Se ia act, aceasta este procedura, dar am vrut ca împreună s-o avem și la mapă, pentru ca dumneavoastră să luați cunoștință de ea.

Scrisoarea domnului Emil Boc, prim-ministru, privind aprobarea, de către Parlament, a constituirii și găzduirii în România a modulului E al sistemului de comunicații și informatic dislocabil NATO din Batalionul 2 Transmisiuni în structura Agenției NATO pentru servicii ale sistemelor de comunicații și informatice

PUNCTUL 4

Scrisoarea domnului Emil Boc, prim-ministru, privind aprobarea de către Parlament a constituirii și găzduirii în România a modulului "E" al sistemului de comunicații și informatic dislocabil NATO din Batalionul 2 Transmisiuni la structura Agenției NATO pentru servicii ale sistemelor de comunicații și informatice

Doamna Roberta Alma Anastase:

Comisiile de apărare.

Domnul Gheorghe Barbu:

Dacă doriți să stabiliți și termenele.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu are termene, dar intră în procedurile obișnuite și cu termenele regulamentare.

Scrisoare din partea Biroului Electoral Central referitoare la candidaturile rămase definitive în Circumscripția electorală nr.42 - Colegiul uninominal nr.19, la alegerile parțiale pentru Camera Deputaților din data de 25 aprilie 2010

PUNCTUL 5

Scrisoare din partea biroului Electoral Central referitoare la candidaturile rămase definitive în Circumscripția electorală nr.42 - Colegiul uninominal nr.19, la alegerile parțiale pentru Camera Deputaților din data de 25 aprilie 2010

Scrisoarea Societății Române de Televiziune referitoare la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parțiale din colegiul 19 din Circumscripția electorală nr.42, București

PUNCTUL 6

Scrisoarea Societății Române de Televiziune referitoare la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parțiale din colegiul 19 din Circumscripția electorală nr.42, București

Scrisoarea Societății Române de Radiodifuziune referitoare la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parțiale din colegiul 19 din Circumscripția electorală nr.42, București

PUNCTUL 7

Scrisoarea Societății Române de Radiodifuziune referitoare la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parțiale din colegiul 19 din Circumscripția electorală nr.42, București

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem să le trimitem, ținând cont de faptul că vizează timpii de antenă, la Comisiile de cultură.

Scrisoarea Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților prin care solicită înlocuirea domnului deputat Emil Bostan cu domnul deputat Eugen Nicolăescu în funcția de secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului României

PUNCTUL 8

Scrisoarea Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților prin care solicită înlocuirea domnului deputat Emil Bostan cu domnul deputat Eugen Nicolăescu în funcția de secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului României

Domnul Gheorghe Barbu:

La plen. Este pe ordinea de zi.

Domnul Valeriu Zgonea:

Procedural, nu poate să trimită la comisie înlocuirea până nu informează Birourile permanente. Așa este procedura. În rest, noi luăm decât act.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aceasta vroiam să spun, că nu intră în plen, n-au nici o legătură. În plen intră doar schimbările din comisii, de oameni și nu de conducere.

Domnul Gheorghe Barbu:

Trebuie să fie membru domnul Eugen Nicolăescu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, trebuie să existe o solicitare a Grupului parlamentar al PNL pentru schimbarea din comisie a unor oameni, aceea merge în plen, după care vine în cascadă schimbarea la nivelul conducerii.

Deci, o să vă rog să o întoarcem către Grupul liberal pentru a face aceste modificări și revin cu solicitarea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

O să vă rog să meargă la plen.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu, nu. Doamnă președinte, am o problemă aici cu aceeași situație. Este vorba de cei care au trecut la independenți. Deci, se înlocuiește Popescu cu Ionescu, dar unde se duce Ionescu? Nu trebuie să spunem? Nu mai este nici un grup de prietenie? Nu apare nimic?

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Doamnă președinte, iertați-mă, dar scrisoarea este foarte corectă. Vă rog să citiți primul rând, mă refer la Comisia de afaceri europene: "Vă transmitem schimbarea componenței comisiei".

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și apare funcția de secretar.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Cererea este "schimbarea componenței comisiei", primul rând.

Domnul Valeriu Zgonea:

Da, este corect.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, vizează funcția de secretar. Sunt două chestiuni diferite, domnule Mihai Voicu. Ideea este ca noi să avem solicitarea de a fi schimbat din membru, da?

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Asta înseamnă schimbarea componenței.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În al doilea rând, aici sunt de acord și cu ceea ce spunea domnul Toader și, dacă-mi amintesc eu bine, la nivelul Camerei avem astăzi întâlnire la ora 18.00 pe acest subiect.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dacă domnul Ban sau cine rămâne? cine a plecat? Bostan rămâne, este una; dar dacă nu rămâne, atunci discutăm de componența comisiei.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Comisia de afaceri europene este o comisie comună în care nu ești obligat să fii, deci nu este ca la comisiile Camerei unde să spunem că trebuie să avem grijă ca domnul Bostan să fie într-o comisie. Nu. Aici sunt locurile PNL-ului, domnul Bostan nu mai este și nu trebuie să fie, că nu este cazul, nu?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader și, după aceea, doamna Aurelia Vasile.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dumneavoastră ați spus că ne vedem la ora 18.00, am stabilit că majorăm numărul membrilor de comisii. Bine, sunt și cele comune, deci discutăm și despre acestea cred, avem noi un punct de vedere și pe urmă vedem ce spunem mai departe.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aurelia Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte, cred că se întinde prea mult elasticul pe grupurile parlamentare care sunt în opoziție. Este cunoscut că această comisie, iar doamna vicepreședinte Anca Boagiu știe foarte bine, cum sunt negociate și cum sunt repartizate pe grupurile parlamentare locurile pentru a fi ocupate de către deputații grupurilor parlamentare.

Față de ce spune colegul meu Toader, nu putem să fim de acord. Domnul tovarăș Bostan lucrează deja într-o comisie permanentă și nu este obligatoriu să fie și în această comisie specială. Locul din comisia specială este al Grupului parlamentar PNL. Și atunci nu are nici o legătură intervenția colegului meu, n-are nici o legătură întâlnirea liderilor de la Cameră de la ora 18.00 și solicitarea este justă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun, vă mulțumesc.

Secretariatul general, mâine introduceți pe ordinea de zi.

Supunem la vot.

Domnul Gheorghe Barbu:

Era.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Era? Perfect. Atunci, mergem mai departe.

Scrisoarea Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților prin care solicită modificări în componența unor grupuri parlamentare de prietenie

PUNCTUL 9

Scrisoarea Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților prin care solicită modificări în componența unor grupuri parlamentare de prietenie

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamnă președinte, avem o singură problemă.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu:

Doamnă președinte, scuzați-mă domnule Barbu, numai o clipă. Vreau să știu care este în final situația la pct.8.

Domnul Gheorghe Barbu:

S-a introdus pe ordinea de zi a plenului comun.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cum ați solicitat, să intre pe ordinea de zi a plenului comun.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vreau doar să remarcați că atunci când există divergențe între liderii grupurilor parlamentare, ați procedat corect, doamnă președinte, și ați introdus pe ordinea de zi să decidă plenul. Vreau ca acest lucru să se întâmple și altă dată.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

În ceea ce privește modificarea componenței nominale a unor grupuri parlamentare de prietenie, domnule Toader, aveți cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am spus punctul de vedere. Atâta timp cât nu am stabilit unde se duc cei care sunt independenți, nu este corect să spui că vine cineva în locul altcuiva, fără să se spună unde se duce respectivul.

Doamna Aurelia Vasile:

Îi voi face cadou colegului meu un regulament și va vedea acolo că pentru parlamentari este obligatoriu să lucreze în comisii permanente.

Grupurile de prietenie și toate celelalte sunt la nivelul grupurilor politice, iar grupul politic al fiecărui grup parlamentar își repartizează funcție de ceea ce s-a negociat și am semnat.

Dacă dorește orice lider de grup, îi aduc acea hârtie pe care au semnat toate grupurile politice din Camera Deputaților și Senat.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mai puțin PNL-ul.

Doamna Aurelia Vasile:

Dar ei solicită.

Deci, doamna președintă, ori suntem serioși și respectăm cutumele parlamentare și Regulamentul, ori de fiecare dată ne întoarcem la ceea ce se dorește extraregulament.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Se înscrie pe ordinea de zi.

Domnul Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

Aici este o problemă: respectivii care trebuie introduși în grupul de prietenie nu făceau parte din alt grup de prietenie? Rămân și acolo?

Eu zic că acest lucru ar trebui amânat până când măcar să spună ce se întâmplă din grupul trecut. Sau acum unul face parte din două grupuri de prietenie și unul din nici unul?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine.

Haideți să mergem mai departe.

Dacă sunteți de acord, înțeleg că este și acesta pe ordinea de zi ca punct.

Mulțumesc.

Comunicarea liderului Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților referitoare la modificarea componenței Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Irak

PUNCTUL 10

Comunicarea liderului Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților referitoare la modificarea componenței Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Irak

Doamna Roberta Alma Anastase:

Comunicare din partea Grupului parlamentar PNL referitoare la componența Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Irak.

Merge la GRUI pentru că se referă la componența în conducere.

Proiectul Regulamentului privind ordinea și siguranța la Palatul Parlamentului

PUNCTUL 11

Proiectul Regulamentului privind ordinea și siguranța la Palatul Parlamentului

Doamna Roberta Alma Anastase:

Proiectul Regulamentului privind ordinea și siguranța la Palatul Parlamentului.

Dacă sunt observații la acest regulament.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamna președintă, l-am lecturat puțin. Este evident că acest Regulament va produce mutări de forțe cel puțin la nivelul Camerei Deputaților pentru că are un capitol aparte, cum era și normal, dedicat presei, că se reînființează, care va fi mai de actualitate la Camera Deputaților - adică se înființează lojile de sus pentru presă, nu se mai stă în sala de plen, și cred că suntem pregătiți pentru aceste mutații, deci să organizăm acest lucru după ce l-am aprobat.

În al doilea rând, avem un capitol special dedicat cetățenilor străini, în care sunt prevăzuți ca potențiali vizitatori cetățenii care au invitații oficiale sau au misiuni oficiale, inclusiv cei care au vizite de natură economică. În schimb, un cetățean străin, un parlamentar de exemplu al unei țări care are o relație de prietenie cu un parlamentar din România nu se regăsește în sistemul de intrare. Sau orice cetățean străin, dacă îl invită cineva - un parlamentar, un membru al Biroului permanent, un șef de comisie - în Parlament, nu are reglementată procedura de intrare în Parlament. Acest capitol se referă numai la persoanele oficiale, și cred că ar putea fi completat.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci dumneavoastră ne spuneți în felul următor: că mai există lucruri care mai trebuie clarificate în acest regulament și propunem să amânăm. Este corect?

Domnul Gheorghe Albu:

Eu am propus o chestie punctuală: una - aceasta cu cetățenii străini.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles.

Domnul Gheorghe Albu:

Dacă pentru asta necesită încă o săptămână de gândire, singur că da. Dacă se spune da, da.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă propun să îl amânăm o săptămână, vă rog.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Doar ca o notă de referință - nu cunosc în Europa vreun Parlament care să fie înconjurat cu ziduri. Cunosc măsuri de protecție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Propun să le dărâmăm.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eu cred că la un moment dat va trebui să ne gândim și la un subiect de genul acesta.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile:

Parlamentul de la Londra nu are ziduri?

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Pază are, dar nu are ziduri. Sunt două lucruri diferite.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Corect.

Îi mulțumesc domnului președinte Geoană din tot sufletul meu pentru această intervenție.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă îmi permiteți...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bineînțeles.

Domnul Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

Stimați colegi, problema este de natură estetică? Dacă este de natură estetică, putem să o discutăm. Dacă vrem să asigurăm afluirea populației către clădire, lucrul acesta se poate face foarte simplu prin spargerea unor găuri în gard. Noi putem să o facem fără să dărâmăm gardul. Lucrul acesta se poate face extrem de simplu.

Dărâmarea gardului este o operațiune pe care nu o putem suporta cu tot bugetul Camerei pe anul acesta.

Fundația are 70 de centimetri. Transportarea materialelor de aici, a deșeurilor, ar costa nu știu cât.

De aceea, eu vă propun, dacă asta este chiar o problemă și mai ales în perioada de greve care se apropie, dacă simțim această nevoie, se pot sparge găuri semnificative în zid și se poate intra fără probleme. Deci depinde ce ne propunem să facem.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Acum, eu sunt convinsă că putem să abordăm acest subiect profesionist și luând în considerare nevoia unei deschideri a Parlamentului către cetățeni, și nu consolidarea unei eventuale temeri a noastră față de oameni.

Haideți să trecem la următorul punct.

Notă privind repartizarea la comisii a rapoartelor de activitate ale unor instituții sau autorități publice a căror activitate se află sub control parlamentar: 
<br>-	Raportul privind activitatea desfășurată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2009; 
<br>-	Raportul de activitate a Agenției Naționale de Presă AGERPRES pe anul 2009; 
<br>-	Raportul de activitate a Societății Române de Radiodifuziune pe anul 2009, Contul de execuție bugetară pe anul 2009 și anexele la raport; 
<br>-	Raportul de activitate pe anul 2009 al Consiliului Național al Audiovizualului. 
<br>-	Raportul de activitate pe anul 2009 al Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor

PUNCTUL 12

Notă privind repartizarea la comisii a rapoartelor de activitate ale unor instituții sau autorități publice a căror activitate se află sub control parlamentar:

- Raportul privind activitatea desfășurată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2009;

- Raportul de activitate a Agenției Naționale de Presă AGERPRES pe anul 2009;

- Raportul de activitate a Societății Române de Radiodifuziune pe anul 2009, Contul de execuție bugetară pe anul 2009 și anexele la raport;

- Raportul de activitate pe anul 2009 al Consiliului Național al Audiovizualului;

- Raportul de activitate pe anul 2009 al Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor

Doamna Roberta Alma Anastase:

Notă privind repartizarea la comisii a rapoartelor de activitate ale unor instituții sau autorități publice a căror activitate se află sub control parlamentar.

Trebuie să dăm termene.

30 de zile pentru fiecare.

Solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații referitoare la amânarea introducerii pe ordinea de zi a ședinței comune a celor două Camere ale Parlamentului a: 
<br>-	Rapoartelor privind activitatea desfășurată de SRI în anii 2007 și 2008; 
<br>-	Raportul referitor la constatările, concluziile și propunerile rezultate din examinarea și dezbaterea în Comisie a rapoartelor privind activitatea desfășurată de SRI în anii 2007 și 2008.

PUNCTUL 13

Solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații referitoare la amânarea introducerii pe ordinea de zi a ședinței comune a celor două Camere ale Parlamentului a:

- Rapoartelor privind activitatea desfășurată de SRI în anii 2007 și 2008;

- Raportul referitor la constatările, concluziile și propunerile rezultatele din examinarea și dezbaterea în Comisie a rapoartelor privind activitatea desfășurată de SRI în anii 2007 și 2008

Doamna Roberta Alma Anastase:

Solicitare din partea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații referitoare la amânarea introducerii pe ordinea de zi.

Așteaptă și raportul pe 2009. Eu spun că este corect. Să se amâne discutarea până vine și raportul pe 2009, astfel încât să fie discutate și prezentate la pachet.

De acord cu această propunere.

<br>-	Raportul comun al comisiilor juridice din ambele Camere ale Parlamentului privind validarea alegerii președintelui Consiliului Economic și Social; 
<br>-	Scrisoarea Comisiei juridice din Senat, prin care transmite documentația înaintată de către domnul Florian Costache; 
<br>-	Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților referitoare la invalidarea alegerii domnului Florian Costache în funcția de președinte al Consiliului Economic și Social; 
<br>-	Scrisoare din partea Consiliului Economic și Social referitoare la validarea domnului Florian Costache în funcția de președinte al CES; 
<br>-	Hotărârea nr.256/6.04.2009 a plenului CES prin care se propune validarea domnului Florian Costache, ca președinte al CES.

PUNCTUL 14

- Raportul comun al Comisiilor juridice din ambele Camere ale Parlamentului privind validarea alegerii președintelui Consiliului Economic și Social;

- Scrisoarea Comisiei juridice din Senat, prin care se transmite documentația înaintată de către domnul Florian Costache;

- Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților referitoare la invalidarea alegerii domnului Florian Costache în funcția de președinte al Consiliului Economic și Social;

- Scrisoare din partea Consiliului Economic și Social referitoare la validarea domnului Florian Costache în funcția de președinte al CES;

- Hotărârea nr.256/6.04.2009 a plenului CES prin care se propune validarea domnului Florian Costache ca președinte al CES

Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem subiectul CES. Este și pe ordinea de zi.

Domnul Gheorghe Barbu:

Acesta nu este pe ordinea de zi a plenului.

Raportul Comisiilor juridice trebuie prezentat în plen. Numai plenul poate hotărî validarea sau invalidarea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Asta spuneam - că este pe ordinea de zi.

Domnul Gheorghe Barbu:

Acum nu este pe ordinea de zi a plenului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

A plenului comun.

Domnul Gheorghe Barbu:

Nu este.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, nu ar trebui să îl înscriem?

Domnul Gheorghe Barbu:

Este o discuție, pentru că el a fost de mai multe ori și, dacă se dorește așa ceva...

Domnul Ioan Oltean:

Dacă nu sunt observații referitoare la raport, eu propun înscrierea pe ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, vă propun înscrierea pe ordinea de zi a acestui punct.

Voturi pentru?

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc.

Trecem mai departe.

Punct de vedere al Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și al senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului referitor la situația domnului deputat Relu Fenechiu privind evacuarea din spațiul atribuit pentru organizarea biroului parlamentar

PUNCTUL 15

Punct de vedere al Comisiei permanente al Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și al senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului referitor la situația domnului deputat Relu Fenechiu privind evacuarea din spațiul atribuit pentru organizarea biroului parlamentar

Doamna Roberta Alma Anastase:

Punct de vedere al Comisiei permanente privind Statutul referitor la situația domnului deputat Relu Fenechiu.

Vă rog să comunicați domnului deputat și prefecturii acest punct de vedere, deci părților care s-au aflat în litigiu.

Scrisoarea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale - Casa Națională de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale, referitoare la modalitatea de stabilire a drepturilor conferite prin Legea nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar și prin Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile personalului din cadrul Autorității Electorale Permanente

PUNCTUL 16

Scrisoarea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale - Casa Națională de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale, referitoare la modalitatea de stabilire a drepturilor conferite prin Legea nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar și prin Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile personalului din cadrul Autorității Electorale Permanente

Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem o scrisoare din partea Ministerului Muncii, dar se adresează Senatului. Cred că a nimerit la noi greșit. Văd că era o adresă adresată Senatului.

Deci merge la Birou și eventual să țineți cont. O trimitem și noi comisiei.

Domnul Gheorghe Barbu:

Este de competență comună, chiar dacă s-au adresat numai Senatului, și trebuie luat din punctul acesta de vedere o decizie întrucât se referă la Autoritatea Electorală Permanentă - dacă personalul Autorității are același regim ca și personalul parlamentar, ca și funcționarii parlamentari.

Răspunsul nostru este pozitiv sau, în sfârșit, este o propunere care trebuie dezbătută, ca să le răspundem.

Propunem să fie la Comisia pentru Statut.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu vă supărați, în această scrisoare se discută despre pensii. Legea pensiilor sistemului unic se află acum la Senat. Probabil că de aceea s-au și adresat, pentru că bănuiesc că nu vorbim iar de un statut special al funcționarilor parlamentari.

Domnul Gheorghe Barbu:

Aici este vorba de funcționarii de la Autoritatea Electorală Permanentă, și ministerul ne întreabă dacă au la pensie același statut ca și funcționarii parlamentari pe Legea 7.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu cred că este bine să meargă la Comisia juridică, pentru a da clarificările legale.

Propuneri din partea Grupului deputaților independenți privind revizuirea Constituției

PUNCTUL 17

Propuneri din partea Grupului deputaților independenți privind revizuirea Constituției

Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem o propunere din partea Grupului deputaților independenți privind revizuirea Constituției.

Eu v-aș propune să avem următoarea abordare: domnul Nicolicea, dacă sunteți de acord cu acest punct de vedere - dacă înființăm comisia de revizuire a Constituției, această propunere nu ar trebui să meargă către acea comisie? Și, atunci, și-ar găsi în felul acesta și locul cel mai bun pentru dezbatere.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Dacă îmi permiteți, la acest subiect, având în vedere că totuși am votat constituirea Comisiei pentru revizuirea Constituției și am înțeles din cele prezentate de liderii grupurilor parlamentare că s-a ajuns la o înțelegere, să ne faceți și nouă o scurtă expunere privind modul de organizare și funcționare a acestei comisii, pentru că astăzi, mergând la grupuri, va trebui să le prezentăm cum se va organiza și va funcționa această comisie, care este statutul acestei comisii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dar, după cum știți, comisia funcționează în baza unui regulament pe care și-l construiesc în cadrul comisiei.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Dar este vorba de principiile care vor sta la bază.

Nu au fost ai noștri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cum să nu? Au fost de fiecare dată, domnule Motreanu.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președintă, m-am interesat și ceea ce vă pot spune este că ea este trecută pe ordinea de zi, este la poziția 1, dar în acest moment nu este scris nimic. Nu există hotărâre, nu există acea tematică.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu cred că cel mai bine ar fi să vorbiți cu domnul Iordache, care are acest proiect.

Dânsul mi-a spus că este gata proiectul.

Cred că este cazul ca mâine să vină cu el, așa cum a spus.

Doamna Aurelia Vasile:

Dar nu trebuia să îl vedem și noi?

Doamna președintă, dar nu trebuia să le vedem înainte de a intra în ședință? Vedem hotărâri pe orice, și pe asta nu?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu sunt convinsă că liderii de grup care au agreat acest punct de vedere deja și-au dat acordul asupra acestui document.

Doamna Aurelia Vasile:

Dar poate că membrii Biroului permanent nu-l cunosc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Trecem la următorul punct de pe ordinea de zi.

Lista problemelor care pot face obiectul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților

PUNCTUL 18

Lista problemelor care pot face obiectul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților

Doamna Roberta Alma Anastase:

Lista problemelor care pot face obiectul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților.

De acord pentru următoarele ședințe. Le vom lua în discuție și le vom introduce pe ordinea de zi.

PUNCTUL 19

Diverse

Doamna Roberta Alma Anastase:

Acest punct este pentru informare.

Vă mulțumesc.

Am epuizat ordinea de zi.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,30.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 21 octombrie 2020, 10:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro