Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2011 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 26 septembrie 2011 ora 13:00

1. Scrisoarea Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților
adresă la președinții celor două comisii și la liderii grupurilor parlamentare consultă

Scrisoarea Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților Domnul Mircea-Dan Geoană:

La punctul 1, avem scrisoarea din partea Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru afaceri europene; este vorba de înființarea, în urma acordului între conducerile Parlamentelor de la Chișinău și București semnat în urmă cu aproape un an de zile, a unei comisii pentru integrare europeană între cele două Parlamente, ale Republicii Moldova și României. Vă reamintesc faptul că acest protocol de colaborare și parteneriat între cele două Parlamente, semnat anul trecut, are și o componentă de colaborare la nivelul Birourilor permanente.

Deci, sunt două etaje pe care le-am stabilit: un etaj al unei comisii comune de integrare europeană, în care să sprijinim eforturile de integrare europeană ale partenerilor noștri și un palier de întâlnire la nivel de conduceri de Parlamente o dată pe an și vreau să vă informez că sunt în legătură cu domnul președinte Lupu pentru stabilirea unei astfel de date la Chișinău, probabil mai târziu în această toamnă. Este pentru faza a doua. Am vrut să vă informez situația curentă pe această chestiune.

Aș dori, de asemenea, să rog liderii grupurilor parlamentare ca, dincolo de algoritmul pe care trebuie să-l stabilim pentru reprezentarea în această comisie permanentă cu Parlamentul Republicii Moldova, să faceți un efort și să desemnați colegii și colegele care au cea mai mare competență în afaceri europene și în chestiuni de acest gen pentru a putea să fim de real folos partenerilor noștri din Republica Moldova. De aceea, am rugămintea ca liderii grupurilor parlamentare, pe lângă partea, să zic, de mecanică procedurală pe care o vom stabili, să se uite și la calitatea ofertei pe care o facem. Contează foarte mult.

Cred că suntem cu toții de acord, indiferent de culoare politică, că este un subiect care ne unește.

Domnule vicepreședinte Năstase, vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Stimați colegi, documentul mi se pare excelent. Am însă o singură observație legată de formularea de denumire a comisiei comune, art. 8 și 9, Comisie comună pentru integrare europeană. Dacă, pentru Republica Moldova chestiunea aceasta, obiectivul acesta este evident, pentru partea română sigur că nu este, cred, denumirea cea mai potrivită. Și poate ar trebui cumva.

E adevărat că este semnat deja documentul. E tardivă observația mea, dar n-am văzut draft-ul și mă gândesc că ar fi fost bine poate să găsim o denumire mai potrivită, care să acopere și situația României, care este membru al Uniunii Europene și a Republicii Moldova, care nu este încă.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Cred că observația este justificată. Evident, documentul a fost semnat în aprilie anul trecut. Eu vă sugerez să reținem această problemă. Rog să fie reținută. La prima întâlnire a acestei comisii comune să existe o consultare și cu partea moldovenească, iar la întâlnirea conducerilor Parlamentelor putem, eventual, să modificăm printr-un addendum documentul semnat.

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, domnule președinte, dar totuși nu e nimic concret aici - câți vor fi din partea noastră, 10 cu 10. Propunerea comisiei. să vină să spună, 3 de acolo, 5 de acolo. Noi ce algoritm să folosim? La ce? E paritară?

E o poveste aici, co-președinte, au dat numele lor. Tot 10 membri avem și noi?

Adică să ne propună concret.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Este paritară.

Întrebarea este justificată, răspunsul: este o chestiune simetrică. Chiar dacă este asimetrie în talia celor două Parlamente și a celor două țări, este o simetrie din punct de vedere al reprezentării. Deci, trebuie să avem 10 membri.

Am vrut să fac o informare puțin mai extinsă pentru că este un subiect important. Rog liderii grupurilor parlamentare și președinții Comisiei de afaceri europene și Comisiei pentru politică externă să vină cu propuneri pentru completarea celor 10 poziții, pe baza algoritmului obișnuit de reprezentare a noastră în astfel de situații.

Deci, repartizăm acest lucru către liderii grupurilor și către președinții comisiilor permanente din cele două Camere cu privire la acest subiect. Este o comisie comună, Camera Deputaților și Senat. Probabil că vom avea 5 cu 5 și vedeți după aceea cum reușiți să faceți la nivel de negociere politică.

Mă interesează mai mult decât culoarea politică, calitatea colegilor pe care îi veți desemna în această comisie. Este mai important decât culoarea politică. Și dânșii au pus oameni de prim calibru în comisie, nume pe care le-au stabilit deja.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 17 mai 2022, 23:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro