Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2011 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 26 septembrie 2011 ora 13:00

5. Numirea unor consilieri de conturi la Curtea de Conturi
la comisiile de buget pentru continuarea audierilor consultă

Numirea unor consilieri de conturi la Curtea de Conturi Domnul Mircea-Dan Geoană:

La punctul 5 din ordinea de zi avem numirea unor consilieri de conturi la Curtea de Conturi.

(Discuții în sală)

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Pentru mâine, comisiile de buget, finanțe.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Și acolo am avut o dificultate, comisiile de buget, finanțe se întâlnesc mâine, până la ora 13.00 și vin cu un punct de vedere pentru plenul de mâine după-amiază.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Dar mai este o problemă. În raportul comun al comisiilor de buget, finanțe s-a strecurat o mică eroare. Aici spun "în urma audierilor, comisiile au hotărât cu majoritate de voturi." Cu majoritatea de voturi a comisiilor reunite, numai că Regulamentul Camerelor spune în articolul 12: "aceste comisii permanente lucrează legal în ședință comună, în prezența a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților, cât și din numărul senatorilor".

Iar la acea comisie din numărul de 11 membri în comisie la Senat, au participat numai 5 membri. Deci, Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital de la Senat nu a avut cvorum, pentru care vă propun ca mâine să reluăm întrunirea comisiilor și să reluăm această audiere.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Și eu cred că este singura soluție logică și procedurală.

Domnule Năstase, vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Eu consider că această prevedere este neconstituțională.

Și eu vă propun să sesizăm Curtea Constituțională, pentru că dacă birourile celor două Camere pot să funcționeze fără cvorum, nu văd rațiunea pentru care comisiile parlamentului ar putea să lucreze fără cvorum.

Și mergând mai departe, dacă Birourile permanente pot să funcționeze fără cvorum - cum a hotărât Curtea Constituțională, pe bună dreptate, în înțelepciunea sa, la o sesizare înțeleaptă din partea unor colegi - atunci și plenul ar trebui să poată să funcționeze fără cvorum, așa încât, eu aș sugera să cerem Curții Constituționale să se pronunțe în legătură cu această chestiune.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Și desființarea instituției opoziției.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă se poate.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Este în regulă, mâine până la orele 13.00.

Domnule Dușa, vă rog.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Săptămâna trecută s-a suspendat ședința pe acest motiv, că nu aveam raport de la Comisiile de buget, finanțe reunite privind audierea celor șase persoane pentru Curtea de Conturi.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Sigur. Și mâine, până la orele 13.00.

Domnul Mircea Dușa:

Vreau, încă o dată, să fac aceeași precizare, sunt cu legea în mână. Aceste rapoarte nu sunt consultative.

Uitați ce spune articolul 46 "Membrii Curții de Conturi sunt numiți de Parlament la propunerea comisiilor permanente de buget, finanțe de la cele două Camere".

Deci, neexistând propunerea comisiei nu avem ce vota în plen.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dar este o propunere aici.

Domnul Mircea Dușa:

Nu, nu, numirile nu se fac politic la Curtea de Conturi și nici prin înțelegeri între liderii de grup. Numirile se fac pe propunerile trimise de către comisiile permanente.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Este făcută propunerea.

Domnul Mircea Dușa:

Și nu este raport consultativ așa cum s-a spus în plen săptămâna trecută.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Dușa, există o singură instituție care se numește instituția raportului comun al comisiilor de specialitate.

Mâine, până la orele 13.00, cele două Comisii de buget, finanțe se întrunesc și ne dau un raport comun, care va fi supus dezbaterii plenului de mâine. De acord?

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte, nu s-a înțeles. Deci trebuie convocate comisiile pentru audieri, colegii au înțeles că trebuie să facă raport.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Exact. Deci comisiile vor face un raport comun pe baza căruia se vor avansa propunerile plenului reunit. Așa este procedura, așa vom face.

Domnul deputat Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

Să nu mai punem pe ordinea de zi puncte care nu au pregătirea necesară sub aspectul respectării Regulamentului, pentru că ajungem să punem sub rezerva unor rapoarte și după aceea descoperim că nu avem raportul, dar totuși discutăm. Deci în măsura în care avem raportul respectiv, conform Regulamentului, introducem pe ordinea de zi un anumit punct.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Fără îndoială, sub această rezervă, așteptăm până la ora 13.00 rapoartele comune pentru a putea să avem o ordine de zi regulamentară și pregătită pe baza documentelor pregătitoare.

Domnul deputat Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Să specificăm, nu până la ora 13.00, la ora 7.00, 9.00, 14.00, când se adună comisiile. Trebuie să hotărâm, astăzi sau mâine.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule Toader, lăsați Secretariatul general, în funcție și de programele adoptate de fiecare Cameră, să stabilească orele pentru comisii.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul Toader manifestă un voluntarism care mă preocupă în această perioadă. Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 27 iunie 2022, 14:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro