Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2011 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 26 septembrie 2011 ora 13:00

6. Memorandum intern cu privire la convocarea ședinței solemne comune a Senatului și a Camerei Deputaților în 25 octombrie 2011, destinată a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Majestății Sale, Regele Mihai I al României
aprobat, ședința comună 25.10.2011, ora 10,00; liderii să facă propuneri de invitații pe care să le depună la secretarii generali consultă

Memorandum intern cu privire la convocarea ședinței solemne comune a Senatului și a Camerei Deputaților în 25 octombrie 2011, destinată a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Majestății Sale, Regele Mihai I al României Domnul Mircea-Dan Geoană:

Convocarea ședinței solemne comune a Senatului și a Camerei Deputaților în 25 octombrie 2011, destinată a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Majestății Sale, Regele Mihai I al României. Aveți un memorandum. Eu vă propun să îl aprobăm și, după aceea, evident, detaliile.

Domnul deputat Tăriceanu, inițiatorul acestui demers.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Da. Împreună cu domnul senator Puiu Hașotti am inițiat această acțiune, după ce, evident, în prealabil ne-am consultat cu familia regală.

Ca atare, mi-aș permite să fac câteva observații în legătură cu memorandumul și anume în principal cu programul.

Ziua de 25 octombrie cade într-o marți și aș sugera să facem ședința solemnă comună la ora 10.00 și după aceea fiecare Cameră, dacă nu mai avem alte chestiuni pe ordinea de zi, se duce și își ține ședința separat.

Din sală: Avem o grămadă de făcut.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

A, foarte bine, putem după aceea să lucrăm în Camerele reunite.

Vă propun ora 10.00 pentru ziua de 25 octombrie.

Acum, dacă-mi permiteți, aș face încă 2-3 remarci în legătură cu structura invitaților și a participanților.

Din câte știu, Serviciul de Protocol a și luat legătura cu Casa regală și au redactat scrisoarea de invitație și așa mai departe. În lista de invitați, lăsați-mă să cred, că avem o mică problemă. Dacă o să vă uitați, stimați colegi, o să vedeți că avem reprezentanți ai cultelor mai mulți cred, decât ceilalți invitați din partea instituțiilor care participă, hai să zic, în mod uzual la aceste evenimente și eu știam că România este de multă vreme un stat laic. Ca atare, cred că dacă o lăsăm mai moale cu toate bisericile, nu ar fi o problemă.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Aveți un alt material decât cel pe care îl avem noi în mape?

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Nu, am același material și sunt invitate toate cultele cunoscute și necunoscute.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Nu avem așa ceva în fața noastră.

Din sală: Cine l-a făcut?

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Nu știu cine l-a făcut, că nu l-am făcut eu.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Cred că a fost o eroare materială.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Cred că a fost o oroare, nu o eroare.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eu asta văd în fața noastră, memorandumul pe care îl am și pe care îl dezbatem, cel puțin ce am eu în mapă.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

E un memorandum intern cu 3 pagini în conținut, dintre care una este numai cu reprezentanții bisericilor.

Și vă mai spun încă ceva. De ce invităm serviciile? Dintr-un reflex de pe vremurile cu organele. Ei ascultă oricum, își văd de treabă.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Ele oricum sunt prezente, așa că doar ca să fie oficial.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

O secundă.

Domnule Tăriceanu, eu cel puțin, în mapă, nu am decât un singur material care la structura invitaților spune în felul următor: Familia regală, personalități ale vieții politice, academice, corp diplomatic, cetățeni.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Mai dați o pagină.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Nu avem așa ceva.

Domnul Ioan Chelaru:

La Senat nu avem.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

De aceea, pentru a nu crea o discuție suplimentară astăzi, vă rog să fim de acord cu acest prim memorandum generic și rog ca liderii grupurilor parlamentare să aibă o discuție și să vină cu o propunere cât mai compactă și cât mai acceptabilă pentru toată lumea.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Vreau să fiu bineînțeles. Cred că la o astfel de ocazie a fi invitat Președintele, Guvernul, președintele Înaltei Curți de Casație, reprezentantul justiției, foștii șefi de stat, Președintele Academiei, nu e nicio problemă, dar mi se pare că facem așa, o zeamă lungă, invităm cultul adventist de ziua a 7-a, cu toată stima pentru toate bisericile, dar nu cred că e cazul.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Repet, Biroul permanent, cel puțin senatorii nu au așa ceva în mape. Nu discutăm ceva ce nu avem.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Bine. Eu vă mulțumesc pentru propunerea pe care ați făcut-o și cred că în consultare cu Casa regală putem să stabilim o listă.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Intrați într-o consultare cu secretarii generali, cu Serviciul de Protocol, cu Casa regală, cu Familia regală, cu toată lumea.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Bine, perfect.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti :

Vă mulțumesc.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Stați o clipă, ați luat notă de ora 10.00? Rămâne ora 10.00? Că asta putem să stabilim.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti :

Vă mulțumesc. Evident că în mapele de la Senat, la acest punct există o singură pagină, la Camera Deputaților există o listă întreagă.

Din sală: De aceea trebuie să fie o singură Cameră.

Domnul Puiu Hașotti :

De aceea trebuie să fie o singură Cameră, spuneți dumneavoastră? Mă îndoiesc. Senatul, domnule Berceanu, de acord.

În orice caz, cred că trebuie să luăm act. Noi trebuie să fim de acord cu memorandumul de la Senat unde se spune: "Familia regală, personalități ale vieți politice, academice, artistice, culturale, corpul diplomatic, cetățeni". Vă propun, domnule președinte, stimați colegi, ca liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească și să facă propuneri la punctul 2, personalități ale vieți politice, academice, artistice, culturale sau liderii de grup să facă astfel de propuneri către Birourile permanente: Senat, respectiv Camera Deputaților.

În chestiunea cu cetățenii, care cetățeni? Eu am convingerea că nu e vorba de grupuri de presiune, e o chestiune mult prea solemnă. Dar dacă vor fi poate mii de cetățeni, cum îi alegem. Aici este o problemă să știți.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul senator Onofrei era înscris la cuvânt.

Domnul Orest Onofrei:

Tocmai finalul domnului Hașotti, asta voiam să spun eu, pentru că aici este vorba de Familia regală, personalități, corp diplomatic, care, în opinia mea, sunt tot cetățeni și alți cetățeni care, cu siguranță, ar trebui să stabilim cine îi numește și câți, pentru că se poate transforma această manifestare în orice, în afară de ceea ce se intenționează să fie. Adică e prea generică ideea de cetățeni, care poate lăsa loc . Nu știu, cine organizează efectiv?

Mulțumesc.

Domnul Radu Mircea Berceanu :

Domnule Hașotti, fiți sigur că cetățeanul Berceanu nu vine, dar putem să scriem "cetățeni publici", ca să fie ca în operele mai cunoscute ale patriei noastre.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Bun. Ora 10.00 este o oră bună.

Domnul Gheorghe Barbu:

Vreau să vă rog ceva. Vă rog să nu vă supărați. Să se hotărască dacă la ședința solemnă vin numai invitați. Când s-a decis, atunci intră numai invitați și invitațiile se dau unde hotărăsc liderii grupurilor.

Aprobarea o dă secretarul general de la Camera Deputaților în ordinea. Deja am vreo 5 solicitări individuale de cetățeni, alții decât posibilii invitați. Și atunci dacă hotărâți așa e bine și știm.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

O rezolvăm împreună.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Bun. Ora 10.00, pe 25 octombrie plen reunit. Liderii grupurilor parlamentare vor comunica către Secretarul general al Camerei Deputaților, organizatorul instituțional al acestei chestiuni, lista de invitați, o chestiune agreată.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 25 mai 2022, 10:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro