Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2011 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 12 decembrie 2011 ora 13:30

6. Notă cu privire inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament
aprobată consultă

Notă cu privire inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament Domnul Gheorghe Barbu:

La Comisia de supraveghere a pensiilor private trebuie redeclanșată procedura. Știți că nu au întrunit numărul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aceasta era, domnule Toader și solicitarea dumneavoastră în sensul acesta. Atunci nu putem decât joi, nu? în timpul plenului comun al celor două Camere?

Domnul Gheorghe Barbu:

Între timp, trebuie să aibă loc audieri. Dar acestea sunt comisiile de specialitate, sunt 4 comisii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Problema mea este când să facem audierile?

Domnul Gheorghe Barbu:

Audierile se fac în timpul dezbaterilor.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În timpul dezbaterilor din plen și înainte de asumare putem să mergem cu votul.

Domnul Gheorghe Barbu:

Și vedem în care zi intră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Am epuizat ordinea de zi.

Domnul Gheorghe Barbu:

Cu revoluționarii mai avem.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai avem solicitarea cu revoluționarii, legată de zilele de sfârșit de decembrie. Grupurile de revoluționari ne-au solicitat să facem pe 20 decembrie.

Dacă îmi permiteți dragi colegi, doar un minut vă mai rețin atenția.

Grupurile de revoluționari ne solicitaseră data de 20 decembrie. Așa cum avem noi în calendar, în data de 20 decembrie, nu există nici o acțiune la Parlament și riscăm nici să nu fie parlamentari. De aceea, v-aș propune să rămânem pentru 22 decembrie, cu atât mai mult cu cât Parlamentul a adoptat legea care consfințește că este Ziua victoriei revoluției române, dar în același timp v-aș propune să fie un eveniment care să-l avem.. Ziceți domnule Hașotti!

Domnul Puiu Hașotti:

Mulțumesc. Doamna președinte, dacă este pe 22 Decembrie ziua în care se dezbate eventuala moțiune de cenzură, da?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da.

Domnul Puiu Hașotti:

Înseamnă că votul la moțiunea de cenzură se va da undeva către după amiază, către seară. Eu cred că cel mai bun lucru ar fi ca pe 21, așa cum am stabilit..

Doamna Roberta Alma Anastase:

20 sau 21?

21 decembrie.

Domnul Puiu Hașotti:

Acum câteva săptămâni, 21 s-a stabilit sau 20, ok.

Doamna Roberta Alma Anastase:

E-n regulă. 20.

Domnul Puiu Hașotti:

Da, ar fi o ședință de o oră, se întrunește Parlamentul, Camerele reunite, separat, nu împreună cu moțiunea de cenzură care va naște dispute și tensiuni poate. Cred că nu ar trebui să amestecăm un moment omagial cu o moțiune de cenzură.

Domnul Gheorghe Barbu:

Înțeleg că fără invitați de nici un fel, nici participări la dezbateri a cetățenilor? Doamna președinte, asupra acestei chestiuni trebuie să se pronunțe Biroul, că s-a pronunțat înainte într-un alt fel.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles. Dacă se opune cineva? 2, 3, 4, 5, 6... Haideți, vă rog, un secretar. Domnule David, vă rog! că inițial ridicase mâna doar domnul Rușanu și...

11 voturi împotrivă.

Abțineri?

Și voturi pentru? Vă rog domnule secretar!

Domnul Ilie Sârbu:

Haideți să încheiem. S-a votat. Ne pare rău.

Domnul Gheorghe Barbu:

Aș vrea doar să vă spun că, până în prezent - dacă îmi permiteți - sunt 200 de revoluționari, liste primite, curg liste în continuare, iar locuri disponibile sunt 158.

Domnul Ilie Sârbu:

Să mai numărăm odată! Ca la prefectură.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Deci, reluăm votul și supun din nou la vot.

Cine este pentru propunerea anterioară?

Voturi pentru această propunere?

Voturi împotrivă? Vă rog domnule secretar!

11 voturi.

Abțineri? Nu sunt.

Vă rog domnule senator.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Explicarea votului.

Doamna președinte, ședințele Parlamentului sunt libere. Deci, poate să participe oricine teoretic la ședințele Parlamentului, sunt publice. Dacă la o ședință publică care aniversează Revoluția din Decembrie, noi o facem închisă, problema este a celor care au votat pentru acest lucru, dar nu poate să fie normal, ca să aniversăm Revoluția din Decembrie fără revoluționari și fără reprezentanți măcar.

De asta am votat împotrivă, mi-am explicat votul. Vă mulțumesc. Dumneavoastră ați hotărât.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog domnule Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Deci, eu vreau să vă spun că, în primul rând, sunt de acord cu ce a spus domnul Rușanu și vreau să vă aduc aminte că în ̀89, oamenii au ieșit în stradă tocmai pentru a avea acces la Parlament și la discuțiile Parlamentului, iar dacă dumneavoastră majoritatea, vegheată de dumneavoastră și de domnul Blaga, ați decis așa, răspunderea este a dumneavoastră și dumneavoastră să le explicați public și revoluționarilor și opiniei publice și atunci propun ca, după această ședință, să ieșiți - președintele Senatului și al Camerei - să spuneți de ce majoritatea a votat așa.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Bănicioiu, aș prefera să vă ocupați de programul de comunicare al USL-ului, că este mai simplu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu suntem la o ședință a USL-ului, suntem la Birourile reunite doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Tocmai și dumneavoastră o să spuneți președinților când o să aveți atribuțiile în acest sens, ce au de făcut. Bun.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Păi nu, o să spun, că sunt chestor. Chiar dacă nu ați remarcat, sunt chestor și fac parte din Birou.

Domnul Vasile Blaga:

Domnule Bănicioiu, am o singură rugăminte. Vedeți cât de calm sunt și vă ascult. Păstrați-vă pentru dumneavoastră în interior propriile observații! Țineți-le pentru dumneavoastră! că aveți ce să vă reproșați. Dacă vă uitați în oglindă, aveți ce. Țineți-le pentru dumneavoastră! și eu știu ce să le spun dacă mă întreabă cineva, cu tot respectul.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule președinte, cu tot respectul. Era o propunere. Nu suntem la o ședință, nici a USL-ului, nici a PD-L-ului - și, cu tot respectul, vă spun că trebuie să supuneți la vot și ar trebui să țineți cont de părerea oricărui membru al Biroului permanent.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Articolul, articolul, vă rog! dacă puteți să-l indicați din Regulament.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Spuneți-mi dumneavoastră articolul care îmi interzice să fac o propunere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Vă mulțumesc. Domnul Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Doamna președinte,

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Întotdeauna ședințele acestea de pe 20, 21, 22 decembrie au fost niște ședințe cu probleme. Nu știu dacă este bine, sigur, acum este o atmosferă poate un pic mai încărcată, dar gândiți-vă mai bine de două ori, poate este mai simplu să-i lăsăm să intre și să participe decât invers. Cine știe ce se poate întâmpla? Vă repet: întotdeauna au venit, au țipat, au făcut, s-au manifestat. Sigur, va fi o ședință mai specială, avem aici suficiente forțe care să asigure respectarea democrației, subliniez, respectarea democrației și haideți să nu ne fie frică de niște manifestări ale unor cetățeni, că până la urmă asta este.

Gândiți-vă! eu doar am simțit nevoia să spun acest lucru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Hașotti, nu se pune problema aici nici de frică, nici de absolut nimic de genul acesta. Eu v-aș propune în felul următor: avem un vot dat, dar noi vom mai avea o ședință de plen comun, sigur luni în vederea moțiunii de Birou comun, în vederea ședinței. Până atunci discutăm împreună, luăm această decizie împreună, în funcție de discuțiile pe care le avem și cu grupurile de revoluționari. Da? Deci, reluăm ședința luni. Până atunci, vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!

Domnul Niculae Mircovici:

Doamna președinte, doamna președinte,

Vă rog din suflet, problema este alta. Pe site-ul Parlamentului a apărut acest program de comemorare care a fost votat acum două săptămâni. Atunci când vorbim de invitați, sunt două categorii. Pe de o parte, sunt invitați. Noi, aici, problema pentru care m-am opus la vot să fie fără invitați este următoarea. Noi am stabilit că vom invita președinți de consilii județene, prefecți și primari din orașe martiri și localități organizatorice de județe în care există orașe martir. Am stabilit că vom invita 4 revoluționari care vor lua și cuvântul. Cum adică, să înțeleg că ăștia numai sunt invitați? Pentru că ceilalți participanți, cei care doresc să participe la lucrările Parlamentului este cu totul altceva, ori noi, am pus în discuție problema invitaților aici, ceea ce mi se pare anormal.

Doamna Roberta Alma Anastase:

E corectă propunerea dumneavoastră și eu cred că până luni chiar o să vă rog pe dumneavoastră, având experiența extraordinară, să vorbiți cu Secretariatul General, să veniți cu o propunere de program și, evident, în felul acela putem să reluăm discuția aplicat pe desfășurarea evenimentului, da? Și în felul acesta să decidem finalul.

Vă mulțumesc mult.

Camera, o să rog să rămână ca să ne desfășurăm și ședința de Birou.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 16 iulie 2019, 23:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro