Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe ian. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 18 ianuarie 2012 ora 16:00

1. Solicitare privind organizarea unei ședințe a Birourilor permanente reunite pentru convocarea în sesiune extraordinară a unei ședințe comune a Parlamentului României
sesiune extraordinară, ședință comună luni, 23.01.2012, începând cu ora 13,00 și marți, 24.01.2012 începând cu ora 11,00 consultă

Solicitare privind organizarea unei ședințe a Birourilor permanente reunite pentru convocarea în sesiune extraordinară a unei ședințe comune a Parlamentului României Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă în legătură cu ordinea de zi există observații? Nu sunt.

Atunci, vă propun să intrăm în dezbaterea pe marginea acestei solicitări. Ea vizează zilele de 23-24 ianuarie, cu două puncte pe ordinea de zi propuse.

Intervenții? Puncte de vedere?

Inițiatorii, ar fi bine să susțină.

Domnule Mircea Dușa, vă rog.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte, având în vedere situația politică creată în țară, Grupurile parlamentare ale PSD și PNL de la Cameră și Senat și sigur, membrii Biroului, au solicitat să convocăm o ședință extraordinară a plenului celor două Camere pe cele două puncte pe care noi le-am propus, adică dezbaterea situației politice și o informare a primului ministru și a celor care sunt abilitați de lege, legat de intervenția în forță a jandarmilor împotriva protestelor românilor din zilele trecute. Și, legat de acest subiect, v-aș propune ca sesiunea să se desfășoare într-o singură zi - luni, 23 ianuarie de la ora 15,00.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc pentru această intervenție. Domnule Mircea Toader, vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, sigur, nu discutăm de partea regulamentară referitoare la modul cum se convoacă, considerăm că situația și propunerea, până la urmă, a Grupurilor parlamentare din Opoziție, mai ales că este și o decizie politică a liderilor, numai că am câteva observații. Prima ar fi: nu avem ce discuta două puncte, că le putem face un singur punct privind situația politică actuală din România, pe care o prezintă primul ministru și urmează propunerea mea: niște dezbateri pe niște timpi pe care-i convenim. Totodată, știți că foarte bine, s-a propus 23-24, vin cu propunerea să o facem pe 24, de la ora 11,00 și să începem cu o sesiune solemnă, fiindcă totuși 24 ianuarie înseamnă și un eveniment foarte important și după aceea, să intrăm în propunerea pe care au făcut-o colegii noștri din Opoziție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Alte intervenții?

Domnul Dan Radu Rușanu:

Doamna președinte, dacă îmi permiteți?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, vă rog.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Doamna președinte, propun totuși 23, pentru că 24, fiind o zi istorică, fiecare o să mergem: unii la Alba Iulia, alții la Iași, alții la..., ne împărțim fiecare.

Domnul Adrian Năstase:

Aș prelua totuși această idee, dacă îmi permiteți. Ziua de 24 ianuarie are totuși o anumită semnificație. Vor fi mulți dintre colegii noștri implicați în diverse acțiuni: la Iași, la Focșani sau poate și în alte zone și mă gândesc că va fi dificil pentru mulți dintre ei să participe, mai ales că au o obligație, în special cei care sunt din zonele respective să participe la aceste acțiuni. Nu vorbesc de mine, pentru că eu am o altă obligație pe 24, am un termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, deci, la mine, lucrurile sunt ceva mai simple. Dar mă gândesc că pentru mulți dintre colegi, care s-au angajat deja să participe, în special la Iași și la Focșani, ar fi destul de nepotrivit să fie convocați și în această sesiune.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Tăriceanu, vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Eu am o perspectivă puțin diferită a lucrurilor, având în vedere situația foarte gravă în care ne aflăm și îmi imaginez că această zi consacrată unei dezbateri publice care trebuie să fie realmente foarte serioasă, ar putea să nu fie una foarte simplă, ci una mai degrabă complicată. Dacă primul ministru și majoritatea vor avea capacitatea să găsească soluții, să vină cu propuneri ca să ieșim din această situație tensionată, atunci, sigur, de ce nu putem să facem și pe 24 o ședință solemnă în care să vorbim despre unire, dar până una alta, eu știu? să vedem ce ne propune primul ministru, dacă ne spune de exemplu că demisionează, atunci, vă dați seama că, toată lumea o să vină cu bucurie și pe 24, la încă o zi de sesiune, să sărbătorim și unirea. Nu știu, vedem, în funcție de cum evoluează lucrurile. Acum, sigur, trecând peste glumă, cred că este bine să separăm lucrurile și, într-adevăr, să facem o zi de dezbatere care să nu fie afectată de alte evenimente sau de alte preocupări și pe mine mă bucură că majoritatea a acceptat, de data aceasta, fără multă reținere, o dezbatere publică în Parlament, pentru că ideea noastră este să facem dezbaterea în Parlament și nu în stradă.

Atunci, vă rog să acceptați propunerea așa cum a fost ea făcută inițial. Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ioan Oltean și după aceea domnul Dușa și domnul Nicolicea.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc doamna președinte.

În opinia mea nu este de refuzat nici această propunere ca în cele două zile care au fost de altfel solicitate de către liderii Opoziției să se întâlnească Parlamentul în sesiune extraordinară.

Noi am plecat de la premisa că la întâlnirea de astăzi, liderii politici au consimțit ca sesiunea ordinară, de fapt sesiunea extraordinară a Parlamentului, să se desfășoare pe parcursul unei singure zile. Plecând de la această premisă și luând în calcul că Opoziția a solicitat ca sesiunea să se desfășoare pe parcursul a două zile, 23 sau 24, am apreciat că oricare din aceste două zile nu poate fi în contradicție cu solicitarea părților prezente la această ședință. Cu atât mai mult cu cât dacă chiar această solicitare coincide cu 24 ianuarie, din câte îmi amintesc eu, niciodată Parlamentul nu s-a întrunit de-a lungul timpului într-o sesiune extraordinară cu ocazia unui asemenea eveniment și nu ar fi lipsit de importanță să sărbătorim într-o ședință solemnă și această zi istorică deosebită.

De aceea, dacă se degajă de aici consensul pentru o sesiune într-o singură zi, atunci cred, la modul foarte serios, că aceasta ar trebui să fie 24. Cine vrea să meargă la Alba Iulia în 24, poate să meargă și în 23, că este cam același lucru, deci, nu este o problemă în privința aceasta, iar la Focșani și la Iași, probabil că vor fi mai puțini cei care vor dori să meargă. De aceea, în ce privește data, eu aș propune și aș sublinia că 24 s-ar degaja că ar fi o zi mai potrivită și aș vrea să supunem la vot această dată și să ne oprim pe urmă asupra ordinii de zi pe care de asemenea, să o stabilim.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Era domnul Dușa, domnul Nicolicea, domnul Tăriceanu și după aceea domnul Hașotti.

Domnul Mircea Dușa:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Eu am propus 23, ora 15,00 și vă rog să fim de acord cu această zi și nu cred că este cazul să ducem în derizoriu Ziua Națională. Dacă vrem să facem și o sesiune solemnă legat de 24 ianuarie, o putem face marți, dar să nu amestecăm cele două chestiuni.

Suntem oameni serioși la situația care este în momentul de față să mai denigrăm încă odată imaginea Parlamentului. Adică cum? Facem o sesiune solemnă care, nu știu, o să dureze o oră cu spiciurile de rigoare și după aceea, o dezbatere politică care nu cred că va fi chiar cu argumente ortodoxe, o dezbatere politică serioasă.

Nu o să ducem în derizoriu și sesiunea noastră solemnă și ziua de 24 ianuarie. De aceea, insist totuși ca această dezbatere politică să aibă loc luni în 23 și dacă noi dorim să marcăm - și nu a fost în analele Parlamentului o sesiune solemnă de 24 - facem eforturi să rămânem și în 24 la sesiunea solemnă dedicată zilei de 24, dar nu duceți în derizoriu ziua de 24, să o "murdărim noi" spus așa cu o dezbatere politică care cred că nu va fi tocmai ortodoxă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, domnule Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Conform Regulamentului, Camerele reunite se adună în situațiile prevăzute la art.1, punctele 1 până la 27.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule Nicolicea, spuneți-le la cei din stradă acum, că asta o știm și noi.

Domnul Eugen Nicolicea:

După ce o să termin, o să constatați că nu știți. Vă rog să nu mă întrerupeți! Până la punctul 27, fără acest punct, la nici unul din aceste puncte nu se încadrează solicitarea făcută de către Grupurile parlamentare PNL și PSD. Singurul punct unde putem avea o astfel de dezbatere este la 27: alte situații în care Birourile permanente ale celor două Camere consideră necesară convocarea lor în ședință comună.

Deci, dacă vom merge pe punctul 27, se face pentru că Birourile consideră că este necesară convocarea Camerelor în ședință comună și deci, este la solicitarea Birourilor. Atunci, Birourile trebuie să stabilească motivul, ordinea de zi precum și durata.

Ei bine, rămâne în sarcina Biroului, conform Regulamentului, art.1, pct.27 să stabilească data, precum și ordinea de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Tăriceanu și - mai sunt solicitări - după aceea, domnul Hașotti.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte,

Pe mine mă deranjează, nu mă mai surprinde, m-a surprins prima dată atitudinea domnului vicepreședinte Ioan Oltean care ia aceste lucruri în derizoriu, îmi aduc aminte că, cu aceeași ușurință, când discutam despre evenimentul legat de aniversarea regelui a propus să bem un șpriț într-o sală, pe aici, pe undeva. Sigur, este dreptul și libertatea fiecăruia să considere cum crede, însă eu cred că așa cum decurg discuțiile și ținând cont și de punctul de vedere al domnului Nicolicea, care are un punct de vedere aparte, noi credem totuși că Parlamentul trebuie să-și facă datoria în aceste momente și să devină forul de dezbatere care este destul de rar și cred că avem o obligație să găsim o soluție pentru detensionarea situației în orice caz, pentru o discuție serioasă, pentru a cere explicații Guvernului în legătură cu acțiunile pe care le-a întreprins și cele pe care dorește în continuare să le întreprindă și ca atare, nu cred că este oportun să amestecăm lucrurile.

Vă cer insistent să luăm în considerare ziua de 23 și ziua de 24 să o lăsăm pentru cei care doresc să se asocieze sau să participe la diferite manifestări legate de Unire.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înțeleg că drept la replică domnul Ioan Oltean și după aceea domnul Hașotti.

Domnul Ioan Oltean:

Nu ar trebui să fie neapărat un drept la replică, pentru că nu vreau să intru într-un dialog cu domnul Tăriceanu, dar construcția mea s-a axat în primul rând pe solicitarea liderilor Grupurilor parlamentare ale partidelor din Opoziție. Ei au solicitat ca sesiunea extraordinară să se desfășoare pentru două zile: 23 și 24 ianuarie. Deci, din acest punct de vedere nu văd că am greșit cu ceva sau că am exagerat.

Pe de altă parte, vreau doar să vă reamintesc că 24 ianuarie nu este Ziua Națională, este o zi istorică remarcabilă, dar nu este ziua națională a României și că atunci când ați făcut această adresă mă gândesc că v-ați gândit la acest lucru și nu ați considerat că, printr-o sesiune extraordinară, vom "murdări" această zi printr-o ședință solemnă, cu atât mai mult cu cât dumneavoastră spuneți că s-a solicitat întrunirea singurei instituții legitime a națiunii în acest moment. Ori dacă aceasta este singura instituție legitimă în acest moment, eu cred că întrunirea ei în 24 ianuarie, într-o zi istorică remarcabilă în care să sărbătorim și acest eveniment, pe lângă dezbaterea pe care o propunem și pe care o consider, la modul foarte serios domnule Tăriceanu, ca o dezbatere foarte serioasă și foarte necesară și foarte responsabilă din partea fiecăruia, cred cu seriozitate că am vorbit foarte responsabil și foarte serios când am propus ca 24 să fie această zi.

Și, personal, nu mă deranjează și susțin ca sesiunea să se desfășoare pe parcursul celor două zile, exact cum ați solicitat dumneavoastră - 23 și 24.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule vicepreședinte, dați-vă bine la presă că sunt convins că aveți capacitatea să sesizați. Noi am solicitat perioada. Perioada nu înseamnă că trebuie să fie de două zile, ci în acea perioadă să se poată desfășura, sau cu o anumită marjă de manevră, punctul 1.

Punctul 2 - vedeți că acolo scrie clar că Parlamentul, din punctul nostru de vedere, este singura instituție legitimă să dezbată, să găsească o soluție, pentru că Guvernul, din câte știu, nu este o instituție de dezbatere și atunci rămâne ca singura instituție, așa cum este în orice democrație parlamentară să fie Parlamentul.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președinte, dacă îmi permiteți, aș vrea doar să precizez că nu terminasem cu domnul Tăriceanu și eu nu l-am întrerupt și vă rog să rețineți că nu este politicos să interveniți peste cuvântul meu.

Eu n-am spus nimic altceva domnule Tăriceanu și stimați colegi, decât exact că oricare din aceste două zile se înscriu în coordonatele pe care noi le avem în vedere și că personal, aș opta pentru 24 din considerentele pe care le-am menționat cu seriozitate și cu responsabilitate, nu văd de ce trebuie să răstălmăciți ceea ce v-am spus eu.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu. Domnule Hașotti, vă rog.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc doamna președinte. Sunt convins că nici unul dintre noi nu dorește să perturbe, să bruieze discuția despre situația din țară cu omagierea zilei de 24 ianuarie și vreau să vă reamintesc tuturor că există și o propunere legislativă, a noastră a parlamentarilor, ca 24 ianuarie să fie zi națională și trebuie să o acordăm liberă, dar nu avem încă lege, a trecut de Senat, este la dumneavoastră la Cameră, dar aceasta am spus-o doar în paranteză. Nu este însă zi națională liberă și vreau să vă spun că cel puțin, până acum, niciodată nu a fost o sesiune extraordinară pentru a se omagia 24 ianuarie, nu a fost până acum și atunci, haideți să nu deturnăm, să nu bruiem discuția despre situația României cu ziua de 24 ianuarie.

Iată de ce propunerea ca pe 23 ianuarie, începând cu ora 15,00 să fie o sesiune extraordinară dedicată situației din țară, este una corectă, iar pe 24 ianuarie, dacă insistați și mă bucur că un ardelean, iată, propune cu convingere patriotică o sesiune extraordinară pentru 24 ianuarie, avem o sesiune, avem o zi din această sesiune extraordinară dedicată zilei de 24 ianuarie, dar să nu amestecăm lucrurile pentru că una este o discuție foarte serioasă asupra situației delicate care este în țară și alta este o întâlnire, o sesiune dacă vreți, sau o zi în care să omagiem ziua de 24 ianuarie. Mai mult decât atât, dacă avem o singură zi, 24 ianuarie, domnule Oltean și începe la ora 11,00, de fapt la 11,30 și fiecare grup parlamentar vorbește 10-15 minute, ajungem undeva la ora 13,00, se ia o pauză, noi zicem până la ora 14,00, dar întotdeauna este până la ora 14,30, de la ora 14,30 mai durează 3 sau 4 ore și totul se diluează și să nu uităm, stimați colegi, și cu asta închei că majoritatea parlamentarilor sunt din provincie. Credeți că se va acorda maximă atenție atât unei dezbateri politice importante cât și unei dezbateri sau unei prezentări a zilei de 24 ianuarie, așa cum se cuvine, dacă vom stabili o singură zi în care parlamentarii dau buluc să vină dimineața la ora 9,30 - 10,00 și apoi să plece că au tren, că au mașină, că au avion? Nu, nu, haideți să fim serioși. Nu. Dacă vin pentru două zile, domnule Toader, dacă avem luni dezbatere politică și marți o ședință solemnă pentru 24 ianuarie este altceva. Nici nu amestecăm lucrurile, nici nu-i chemăm pe colegii noștri pentru o ședință de 3 - 4 ore.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

În opinia mea, noi avem de examinat o anumită cerere specifică pentru o solicitare de sesiune extraordinară. Toată lumea a fost de acord că putem organiza o ședință comună extraordinară.

În Regulamentul ședințelor comune prevederea de la articolul 1 vizează reuniunile obișnuite, ordinare ale Camerelor reunite, de aceea dispoziția trebuie completată cu ceea ce avem în Regulamentul Camerei Deputaților, în Regulamentul Senatului. Astfel, nu numai Biroul permanent poate decide în legătură cu aceste chestiuni, ci și grupurile de parlamentari, conform procedurii obișnuite.

În aceste condiții, ceea ce cred că trebuie acceptat sau respins este solicitarea pe care o avem în mapă.

Solicitarea, conform Regulamentului, trebuie să cuprindă, și este vorba de articolul 84, inclusiv perioada de desfășurare, și aici este trecută perioada 23 - 24.

Dacă se acceptă această cerere, atunci reuniunea extraordinară a Camerelor reunite începe pe 23 și, dacă se epuizează materia respectivă, în ziua următoare în mod evident nu se mai desfășoară alte lucrări.

De aceea, eu cred că lucrurile sunt destul de simple. Sigur, alte grupuri parlamentare, alt birou permanent pot să facă diverse alte propuneri de sesiuni extraordinare. Dar, din punctul de vedere al procedurii, eu cred că acum avem de examinat o chestiune foarte concretă care poate fi acceptată ca atare sau respinsă ca atare. Și, sub acest aspect, dincolo de detalii care văd că sunt eventual în discuție, chestiunea de fond înțeleg că este agreată de toată lumea, și nu ar trebui să stăm să dezbatem mai mult aceste aspecte, dincolo de faptul că bineînțeles putem să aducem argumente într-un sens sau altul în favoarea zilei de 23 sau a zilei de 24; sau unii poate ar dori chiar ziua de 26 ianuarie.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Este evident că Regulamentul ședințelor comune se completează cu Regulamentul Camerei Deputaților în situația în care primul regulament era lacunar.

Cu privire la sesiunile extraordinare, completăm cu ceea ce se spune la Camera Deputaților, dar acolo nu se spune nimic despre ordinea de zi și despre aceste situații în mod special, așa că nu putem să adăugăm un alt punct la cele 27 întrucât nici în Regulamentul Camerei Deputaților nu există o chemare, o dezbatere făcută de către premier. Nu este trecută în Camera Deputaților, deci nu putem să o adăugăm, așa că singurul punct unde ne încadrăm este "Alte situații în care Birourile permanente ale celor două Camere consideră necesară convocarea lor".

Deci, dacă dorim o ședință comună pe această temă sau pe alte teme, nu ne încadrăm decât la punctul 27. Ne-am mai încadra la punctul 25 dacă avem celebrarea unor sărbători naționale. Și, prin urmare, solicitarea trebuie făcută de către Birou, care va stabili data, durata și ordinea de zi. De altfel, conform articolului 3, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întâlnesc în ședință comună pentru: adoptarea proiectului ordinii de zi a ședințelor comune ale Parlamentului, stabilirea datei și locului desfășurării ședințelor comune, pregătirea și asigurarea desfășurării în bune condiții a lucrărilor ședințelor comune.

Prin urmare, Birourile permanente stabilesc ordinea de zi, data și durata, și am înțeles că nimeni nu este împotriva unor astfel de dezbateri. Nici eu nu sunt împotriva unor astfel de dezbateri. Am făcut doar niște precizări regulamentare. Esențial este că solicitarea pornește de la Birou și nu de la grupuri, solicitarea de la celelalte grupuri neavând susținere regulamentară.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă îmi permiteți, o scurtă replică. Sigur, este o discuție foarte interesantă.

Aș vrea să vă aduc în memorie un precedent celebru: tot în baza articolului 84, la cererea unui distins personaj s-a organizat o sesiune extraordinară a Parlamentului pe o temă care nu este prevăzută în Regulamentul Camerei, și anume: avizarea începerii urmăririi penale împotriva unui deputat, și în baza unei scrisori care a venit de la Președintele României.

Deci această temă, din câte am văzut eu în Regulament, nu figurează între punctele care ar justifica o sesiune extraordinară.

Astfel, iată că și la nivelul Camerei a fost posibil ca pe diverse teme care nu sunt expres prevăzute în Regulament să organizăm astfel de dezbateri.

Dar eu cred că mergem mult prea departe cu această discuție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ioan Oltean și apoi domnul Radu Berceanu.

Domnul Ioan Oltean:

Aș mai sublinia două lucruri: noi suntem în momentul de față într-o situație contradictorie.

Domnul vicepreședinte Adrian Năstase a subliniat foarte exact care este solicitarea celor patru grupuri parlamentare ale Opoziției, numai că în momentul acesta un lider al Grupului parlamentar al PSD a solicitat ca sesiunea extraordinară să se desfășoare pe parcursul unei singure zile, pe 23, deviind de la procedura standard.

PNL-ul a propus, prin domnul Tăriceanu, dacă bine am reținut, ca sesiunea extraordinară să se desfășoare pe parcursul a două zile, așa cum se află de altfel în solicitarea grupurilor parlamentare.

Personal, noi nu ne-am opus nici la o variantă, nici la alta în ultimă instanță. Dar cert este, și domnul vicepreședinte Năstase a subliniat, că toți suntem de acord asupra organizării sesiunii extraordinare. Deși, domnule vicepreședinte și stimați colegi, suntem într-o situație atipică pentru că în Constituție se spune în felul următor: "Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare la cererea președintelui României, a Biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor". Este o dispoziție constituțională care nu poate fi comentată. Noi, fără să ținem cont de asta, am acceptat cu toții sesiunea extraordinară.

Domnul Adrian Năstase:

Ar fi o sesiune comasată a celor două Camere.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreședinte, mergem pe o interpretare forțată a prevederilor regulamentului. De aceea, eu cred că trebuie să nu mai facem trimiteri foarte mult la regulamente și să ne punem de acord asupra zilei în care noi vom convoca sesiunea extraordinară și, evident, apoi asupra ordinii de zi pentru această sesiune.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Berceanu, vă rog.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Eu am dezavantajul că am participat la multe sesiuni extraordinare - și cu ședințe comune și cu ședințe separate - și nu cred că putem să ne strecurăm prin diverse amintiri pe care fiecare le avem cum ne susținem mai bine cauza.

Eu cred că aici, până la urmă, lucrurile pot să fie destul de limpede analizate dacă cu toții credem că nu putem să îi păcălim pe ceilalți.

Bineînțeles că este vorba de o ședință extraordinară de dezbinare și de o ședință extraordinară de unire. Unii vor să facă ședința de dezbinare mai întâi și ședința de unire mai apoi "ca să plece acasă", la Alba Iulia, bineînțeles între ghilimele; alții vor să facă ședința de unire mai întâi și ședința de dezbinare ulterior.

Eu cred că nu s-au făcut niciodată ședințe extraordinare într-o perioadă care să cuprindă și ziua de 24 ianuarie. De asta sunt sigur. Și, atunci, bineînțeles că va fi destul de dificil ca să fim în ședință extraordinară și să trecem peste faptul că totuși este 24 ianuarie și, absorbiți de problemele legate de cealaltă parte, să nu avem nici o mențiune, ca să zic așa.

Așa că, dacă de data aceasta s-a cerut o ședință extraordinară în perioada 23 - 24, trebuie să avem și ceva în legătură cu 24 ianuarie - Unirea, fiindcă pentru prima dată s-a cerut o sesiune extraordinară în perioada aceasta. În toate celelalte perioade, ani și cum doriți dumneavoastră, sesiuni etc. niciodată în ziua de 24 ianuarie Parlamentul nu era convocat, era în vacanță și, atunci, toți parlamentarii mergeau ori la ei în circumscripție, ori unde erau locuri mai semnificative - la Iași, la Alba Iulia; de data aceasta este convocat. Deci o anumită marcare - că este scurtă, că este organizată într-un mod mai auster, ca să spun așa, ca să nu se certe foarte tare cu cea de-a doua parte - trebuie să existe.

Părerea mea este că ar trebui să fie întâi acest moment, această marcare chiar și așa scurtă, austeră, și după aceea "să ne luăm de păr și să ne smulgem cu multă hotărâre" în cea de-a doua parte a întâlnirii.

Pentru că, dacă mergem pe 23 cu ședință extraordinară cu problematica ce într-adevăr este de dezbătut, și primul-ministru, Guvernul și așa mai departe de dat explicații, de făcut dezbateri, de luat nu știu ce decizii, și vom spune că mâine dimineață este ședință pentru 24 ianuarie, ne vom situa într-o postură destul de neplăcută cu toții și sunt convins că va fi și o prezență foarte restrânsă.

De aceasta, eu cred că în 24 la început, la ora 10,00 sau la cât doriți să fie, putem să stabilim un termen - o oră sau o oră și jumătate din momentul începerii - în care se face chestiunea aceasta, după care intrăm în cea de-a doua parte - cu problemele curente care sunt, din păcate, așa cum sunt ele, se dezbat și se finalizează chestiunea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Voiculescu, vă rog.

Domnul Dan Voiculescu:

Doamna președinte, avem o propunere - de fapt este singura propunere pentru care ați convocat Birourile permanente reunite, și rugămintea mea ar fi să o supuneți la vot.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci există două propuneri: o propunere - propunerea de bază, și a doua propunere, dacă o sintetizez eu bine - pe 24 ianuarie, cu o ordine de zi.

Domnul Adrian Năstase:

Iertați-mă, dar această propunere nu există. Pentru că o propunere înseamnă pachetul acela care înseamnă ordine de zi, semnăturile bineînțeles și perioada. Aceasta este solicitarea. Deci se poate aproba sau se poate respinge această propunere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Tocmai: se aprobă sau se respinge, și poate exista și o propunere alternativă, pentru că de aceea ne-am întrunit.

Asta am spus: dacă se respinge prima, evident.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Am și eu o problemă de procedură: citesc aici, și se spune astfel: Grupurile parlamentare din Camera Deputaților și din Senat solicită organizarea unei ședințe a Birourilor permanente ale celor două Camere. Aceasta este solicitarea. Că în ședința celor două Birouri permanente analizăm convocarea unei sesiuni extraordinare a unei ședințe comune a Parlamentului.

Domnul Vasile Blaga:

Dacă îmi dați voie și mie un minut, pentru că stau foarte atent, și putem sta până poimâine, nu am nici o problemă, ca să dezbatem exact cererea celor patru grupuri. Ați cerut să ne întâlnim. Iată că ne întâlnim. Și mai departe supunem la vot pas cu pas toate propunerile.

Adică nu venim și propunem, și să nu spun anticonstituțional, că nu vreau să supăr pe nimeni, ci la limita interpretării constituționale, și suntem de acord cu ea, nici nu încape discuție, dar totuși să nu se pună pumnul în gură unii altora.

Noi suntem absolut de acord, și vedeți că ne-am reunit în această ședință a Birourilor permanente reunite în care dezbatem bucățică cu bucățică fiecare propunere. Nu este o singură propunere.

Propunerea a fost să ne întâlnim astăzi aici, și iată că ne întâlnim.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Voicu și apoi domnul Rușanu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Domnul Berceanu a citit două rânduri, omițând alte două, pentru că scrie mai departe pentru ce, și propunerea respectivă este, din punctul nostru de vedere, singura făcută în acest moment. Am precizat și zilele în care dorim să ne întâlnim și ordinea de zi. Repet: această este opțiunea noastră și credem că ar trebui să rămânem pe ea.

Vom lua foarte serios în considerare ceea ce avem de făcut dacă această propunere este respinsă. Dar întâi să o supunem la vot.

Domnul Vasile Blaga:

Domnule Voicu, este cel puțin necolegială ultima dumneavoastră frază: vom lua foarte serios în calcul dacă nu sunteți de acord exact cum vrem noi. Asta nu mai este discuție în Birourile permanente.

Adică dumneavoastră spuneți: probabil că noi n-am vrea să facem sesiunea, dar am vrut să vă încercăm; și uite că voi vreți să faceți și acum nu mai vrem noi. Pot să o iau și așa, cu tot respectul pe care vi-l port, domnule Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Cu siguranță eu constat că este exact invers.

Dacă dorim să ne întâlnim și să sărbătorim 24 ianuarie, cu mare plăcere. Dar pe 23 dorim să discutăm ceea ce am propus că trebuie să discutăm.

Domnul Dan Voiculescu:

Supuneți la vot, doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înțeleg așa: că există o propunere scrisă în baza căreia ne-am întâlnit și există o propunere formulată de membrii cu aceleași drepturi în Biroul permanent, că înțeleg că suntem cu toți egali și că avem drepturi să facem propuneri cu toții. Există o a doua propunere.

Astfel, dacă pică prima, trecem la a doua, la a treia, vorba domnului vicepreședinte Voiculescu.

Dacă nu, trece prima și gata.

Domnul Dan Voiculescu:

Supuneți la vot.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte, o propunere am făcut-o eu. Pe a treia a făcut-o domnul Hașotti.

Prima este a dumneavoastră, pe urmă am intervenit eu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, prima propunere.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Dacă îmi permiteți, am prima pagină în mapă, aici, și repet: haideți să citim prima pagină pe care ne-ați dat-o dumneavoastră:

Ordinea de zi pentru ședința comună a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului: 1) Scrisoarea Grupurilor parlamentare PSD și PNL din Senat și Camera Deputaților prin care se solicită convocarea Parlamentului României în sesiune extraordinară în perioada 23 - 24 ianuarie 2012, conform articolului (.) și celelalte.

Deci aceasta este ordinea de zi pe care ne-ați dat-o în mapă.

O supunem la vot. Sunteți de acord cu ea.

Vociferări în sală.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Stați puțin: nu este o scrisoare, este ordinea de zi. Așa se spune. Este ordinea de zi a Biroului permanent.

Deci aceasta este ordinea de zi, da? Și am votat-o: în perioada 23 - 24.

Vociferări în sală.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Domnule Berceanu, haideți să ne uităm. Ordinea de zi spune așa: Scrisoarea Grupurilor parlamentare PSD și PNL pentru sesiunea extraordinară în perioada 23 - 24 ianuarie.

Domnul Puiu Hașotti:

De ce nu sunteți de acord ca pe 23 să facem una și pe 24 să facem ședință referitoare la Unire?

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Doamna președintă, eu v-aș ruga să supuneți la vot ordinea de zi a sesiunii extraordinare după cum s-au făcut diverse propuneri - propunerea de aici și alte propuneri. După ce se stabilește ordinea de zi, se stabilește programul. Așa se face.

Nu putem să supunem la vot o scrisoare.

La punctul 1 al acestei ședințe, care este și unicul de altfel, scrie: scrisoarea grupurilor parlamentare. Am fost de acord, ne-am întâlnit, discutăm despre scrisoare. În interiorul scrisorii există niște propuneri - de sesiune extraordinară etc. Aici au fost și alte propuneri.

În primul rând, cred că ar trebui stabilit dacă Birourile permanente, cu o majoritate, sunt de acord să fie o sesiune extraordinară. Cred că există acest consens, după cum am văzut.

Mai departe: sesiunea extraordinară are o ordine de zi și, în conformitate cu acea ordine de zi, are un program.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci avem trei voturi de dat.

Primul: supun la vot dacă sunteți de acord pentru convocarea unei sesiuni extraordinare.

Voturi pentru?

Voturi împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă.

Abțineri?

Deci, în unanimitate membrii Birourilor permanente au fost de acord cu convocarea unei sesiuni extraordinare.

Al doilea punct: ordinea de zi, așa cum stabilim de fiecare dată.

Ordinea de zi, și apoi programul.

Întâi, ordinea de zi. Există propunerile formulate de Grupurile parlamentare PSD și PNL și, atunci, dacă sunteți de acord.

Înțeleg, domnule Toader, că dumneavoastră ați formulat o propunere.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am formulat o altă ordine de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci aceea este a doua ordine de zi.

Vă rog.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Eu cred că ar trebui să îi întrebăm pe colegii noștri, că practic aici sunt două puncte. Dar este un punct, o dezbatere, pentru că nici nu poate să fie al doilea punct.

Domnul Dan Voiculescu:

Are dreptate domnul Berceanu.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Este un singur punct.

Domnul Dan Voiculescu:

Sigur, este un singur punct.

Domnul Puiu Hașotti:

Este propunerea domnului Mircea Toader și toată lumea o agreează. S-a agreat prin consens, practic.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, practic sunteți de acord cu propunerea formulată aici de domnul vicepreședinte Voiculescu și de domnul Toader, un singur punct pe ordinea de zi care să le comaseze pe amândouă. De acord?

Cine este pentru această propunere? Voturi pentru?

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri?

Din nou, în unanimitate.

Și mai există propunerea, dacă am înțeles eu bine, de completare a ordinii de zi cu primul punct care să vizeze o ședință solemnă de o oră și jumătate pe subiectul unirii. Atunci să se introducă pe ordinea de zi, de fapt s-a aprobat un punct.

Nu contează că este primul sau al doilea, completarea ordinii de zi cu încă un punct care vizează o ședință solemnă legată de Ziua Unirii.

Domnul Puiu Hașotti:

Completarea înseamnă că este punctul 2.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu înseamnă nimic, înseamnă că pe ordinea de zi ..

Domnul Puiu Hașotti:

Completarea, asta înseamnă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu contează, poate să fie primul sau al doilea.

Domnul Puiu Hașotti:

Nu, nu. Asta înseamnă: completarea ordinii de zi înseamnă că vine după primul punct și este al doilea punct.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte, am hotărât că unificăm punctele.

Domnul Vasile Blaga:

Eu propun să fim de acord cu domnul Hașotti, cu completare la al doilea punct al ordinii de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

E-n regulă.

Domnul Vasile Blaga:

Deci, un punct la ordinea de zi este acesta, al doilea punct pe ordinea de zi, dacă este importantă ziua, rămâne lumea. Dacă nu este importantă, nu rămâne.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Corect. Haideți să supun la vot și această propunere: se completează cu punctul 2 pe ordinea de zi - ședință solemnă legată de Ziua Unirii.

Voturi pentru?

Voturi împotrivă? Nu sunt.

În unanimitate și acest lucru a fost agreat.

Al treilea punct.

Programul.

Aici există varianta, înțeleg 23 sau 24?

Domnul Vasile Blaga:

Acum, în varianta aceasta, eu sunt mai simplu dacă îmi permiți.

Deci, ce s-a rezolvat până acum? Toată lumea vrea sesiune, avem și ordinea de zi. Acum întreb, ca să fiu elegant.

Mai doresc colegii liberali două zile? Da. OK.

Domnul Adrian Năstase:

Iar colegii social-democrați propun următorul lucru. În momentul în care avem două puncte pe ordinea de zi atât de diferite și avem un proiect de sesiune în două zile, să facem o alocare firească, 23 pentru primul punct după amiază, iar 24 dimineață pentru această aniversare. Și ar fi o chestiune absolut firească. Altfel, sigur că vor fi foarte mulți cei care vor considera că facem o operațiune absolut politicianistă în care am introdus într-un mod inelegant problema aniversării zilei de 24 ianuarie într-o chestiune de dezbatere de stradă sau de parlament. Și atunci, putem să avem 23 după amiază pentru dezbaterea politică și 24 dimineață pentru a marca ziua de 24 ianuarie.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Dacă îmi dați voie. Eu cred că ori pe 23 ori pe 24, trebuie făcute ambele puncte și încheiem chestiunea, da? Așa ați propus la început, văd că acum ați schimbat. A propus și domnul Dușa și au mai fost și alte luări de cuvânt de genul acesta.

Vreți să o facem pe 23, o facem pe 23, că s-a ajuns până aici, începem la nu știu ce oră de dimineață și se face toată chestiunea, dacă vreți să o facem pe 24, o facem pe 24, da? tot, începând la o oră și...

Domnul Dan Radu Rușanu:

Dacă citez un clasic în viață spune așa: Cu toții credem că nu putem să ne păcălim unii pe ceilalți. Radu, hai să o lăsăm.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înțeleg că sunt două puncte de vedere: două zile sau o zi și înțeleg că există 23, 24 o variantă și 24 a doua variantă.

Haideți să facem așa: întâi supun la vot următorul lucru: facem două zile sau o zi, da?

Cine este să se facă două zile sesiunea? Și o să rog secretarii să numere de data aceasta. Vă rog. Domnul Țuțuianu cu domnul Pereș, vă rog.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, 10 voturi pentru.

Voturi împotriva variantei cu două zile? 11 voturi.

Bun. Deci, s-a respins varianta cu două zile și atunci mergem pe varianta cu o zi. Acum care este 23 sau 24? Și atunci mergem pentru 24 întâi să supun la vot sau 23?

Domnul Dan Radu Rușanu:

Doamna președinte, dacă trimiteți în derizoriu propunerea noastră, noi putem să ne sculăm și să plecăm.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Poftim?!!

Domnul Dan Radu Rușanu:

Dacă trimiteți în derizoriu propunerea noastră, completați ordinea de zi cu încă ceva, vreți în loc de două zile să facem o zi, haideți până la urmă să facem o jumătate de oră, printr-o scrisoare, trimite cineva un referat și plecăm acasă.

Domnul Mircea Dușa:

Am propus 23.

Domnul Gheorghe Marcu:

A fost un singur lucru, un punct de vedere al domnului Mircea Dușa, totuși tematica dezbaterii privind situația economică și socială a României este foarte importantă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles. S-a votat lucrul acesta. Haideți să trecem la etapa a doua.

Aici, pentru o zi, era propunerea făcută de grupurile parlamentare pentru 24, da?

Domnul Dan Radu Rușanu:

Grupurile parlamentare pentru punctul respectiv la ordinea de zi, dacă ați mai introdus pe ordinea de zi încă un punct, atunci mai introduceți și cealaltă zi. Sigur, bineînțeles aveți avantajul unui vot aritmetic. Mergeți așa în continuare, că de asta spuneți că nu negociem, să nu discutăm cu Opoziția...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Stați puțin, că mai toate lucrurile s-au adoptat în unanimitate, domnule Rușanu.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă îmi permiteți?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, era domnul Mate Andras. Vă rog din suflet, că așteaptă de 5 minute.

Domnul Mate Andras-Levente:

O să fiu foarte scurt. Mulțumesc doamna președinte.

Dacă se supune la vot de către dumneavoastră data de 24, colegii vor să plece. Dar nu am înțeles, dacă se pune 23 și pică, și atunci vor pleca? că, până la urmă, prin respingerea uneia dintre propuneri, automat cealaltă propunere este acceptată și chiar nu cred că dacă...

Dânșii au solicitat și am fost de acord în unanimitate, nu cred că este o atitudine dacă cumva în democrație majoritatea decide ceva trebuie să ieșim de undeva, mai ales într-o asemenea problemă serioasă.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă îmi dați voie? Totuși este... Dacă îmi permiteți?

Acest vot va fi foarte important pentru noi, pentru că am venit cu o anumită idee care a însemnat un anumit pachet care însemna pentru noi posibilitatea de a dezbate în 23 și remanent, dacă lucrurile mai aveau anumite chestiuni de clarificat, pe 24. Spre exemplu: să formăm noul guvern, dar din acest motiv, pentru noi, ideea de a bloca activitățile noastre politice din țară, tradițional realizate, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, în ziua de 24, organizând aceste acțiuni numai în ziua de 24, ne creează o foarte mare problemă și dovedește că nu vreți să achiesați, să aprobați formula pe care noi am sugerat-o.

Din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că vă prefaceți că acceptați propunerea noastră dar ne duceți într-o zonă în care, practic, să nu putem participa unii dintre noi. Vă spun de pe acum, liderii, unii dintre liderii politici ai noștri vor fi prezenți cum au fost în alți ani, împreună cu președintele țării, bănuiesc că va fi din nou la Iași și la Focșani, vor fi acolo liderii noștri politici pentru a sărbători ca în fiecare an această sărbătoare. Ori noi, vrem acum să deturnăm acțiunea pe care noi am sugerat-o și cu care v-ați prefăcut inițial că sunteți de acord, ducând-o în ziua de 24 în așa fel încât să blocați participarea noastră în țară la celelalte manifestări, creând și dând sentimentul că este vorba de o modalitate de a sabota niște acțiuni pe care noi le organizăm tradițional și colegii dumneavoastră, că nu este vorba numai de noi, în aniversarea Zilei Unirii.

Ori, de aceea, eu vreau să vă rog să acceptați ca dezbaterea celor două puncte care au fost deja aprobate să se realizeze în ziua de 23 și nu în ziua de 24.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Blaga.

Domnul Vasile Blaga:

Personal nu am nici o aplecare pentru una sau alta din zile, am intervenit doar pentru că, domnule Năstase, ați spus niște cuvinte dure și nu cred că trebuiau spuse.

Grupurile dumneavoastră parlamentare știau precis ce este în 24 ianuarie când au propus 23 și 24. Mai mult, domnule președinte Năstase, la începutul aceste ședințe, dumneavoastră aveați deja ideile clare că doriți o singură zi, pentru că domnul Dușa nu a vorbit numai să se afle în treabă. E clar că a vorbit după ce a discutat cu șefii de partide. Doar au avut o ședință la ora 13,00 și au discutat și aveau clar misiunea de a stabili o zi. Acum nu știu de ce este o așa mare supărare.

Repet, pentru mine sau 23 sau 24, la fel ca și abordare, nu mă duc nici la Iași, nici la Alba Iulia, fiecare cum o simte în suflet de fiecare dată, dar repet, 23-24 este propunerea dumneavoastră, deci, v-ați gândit că putem discuta și în 24, unul la mână. Nu dorim să blocăm nimic, ci o să fim..., toată lumea o să fie și mai înverșunată că iată, am ajuns la 23 sau 24. Repet, în condițiile în care, la începutul ședinței, ați propus o singură zi, nu a fost propunerea noastră, ați venit dumneavoastră cu ea. Altfel, nu interveneam și tocmai pentru că vă respect foarte mult, am ținut să fac precizarea.

Domnul Ioan Chelaru:

Numai o secundă. Vă rog frumos.

Stimați colegi,

De mai mult de un an de zile...

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Domnule Chelaru, dar eu m-am înscris la cuvânt, mi-a dat cuvântul.

Domnul Ioan Chelaru:

Îmi cer scuze, nu am observat, nu am nimic împotrivă, puteți să vorbiți până mâine.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Nu vreau să vorbesc până mâine.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, interveniți după aceea. Vă înscrieți ca să fie totul în regulă. Vă rog. Domnul Berceanu.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Deci, eu nu vreau deloc să accept, cel puțin eu personal, această abordare a domnului Năstase. Eu am fost în Biroul acesta permanent, în sala aceasta de cel puțin 3 - 4 ori când mi s-a spus: când o să aveți voi majoritatea, foarte direct așa, de vreo două ori chiar de domnul Năstase personal.

Drept urmare, ideea asta că vă prefaceți ș.a.m.d. Dacă nu doream să facem o sesiune extraordinară, nu o făceam, ori nu veneam, ori la Birourile permanente nu votam ș.a.m.d. Am considerat că este o cerere care este în regulă, că este bine să facem o sesiune extraordinară, că este bine să se dezbată aceste lucruri și din păcate, dumneavoastră ați cerut 23 - 24 și noi am zis că este destul de ciudat așa, totuși, ca să avem o sesiune extraordinară, să fie Parlamentul reunit și chiar să nu fie nimic în legătură cu 24. S-a supus la vot și am fost de acord cu toate chestiunile, nu ne-am prefăcut. Eu, în general, nici nu mă prea prefac, eu pot să vă spun că avem aici, să zic așa, solidaritate. Eu, dacă era după votul meu așa, eu votam împotriva unei sesiuni extraordinare. Da, s-a decis că este bine să se facă ș.a.m.d. S-a votat în unanimitate sesiunea extraordinară, ceea ce ați dorit.

Deci, ca după ce se votează în unanimitate sesiune extraordinară, să veniți și să spuneți că ne prefacem, că așa și pe dincolo, mi se pare exagerat.

Drept urmare, vă rog să supuneți la vot 23 mai întâi, 24 după aceea, că așa sunt în ordine calendaristică, o să se țină într-una din zile și cu asta haideți să nu ne mai aruncăm unii altora lucruri care altădată le-am văzut cu totul și cu totul altfel.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă îmi permiteți, un drept la replică.

Dacă ați participat în această sală și au fost replicile mele cele pe care le-ați menționat, v-aș ruga să luați din stenograme și să-mi arătați acele mențiuni, da? Vă rog.

Până atunci, consider că aceste declarații sunt mincinoase.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Și eu consider că declarația care se face aici este mincinoasă.

Domnul Adrian Năstase:

Nu, nu, asta a fost foarte directă. Aceasta va rămâne în stenograme, pe când cea care ați menționat-o nu o să o găsiți în stenograme și de aceea o consider mincinoasă acum.

Domnul Ioan Chelaru:

Tocmai pentru că ați lăsat, cel puțin prin declarațiile liderilor, de înțeles că este posibil un dialog, că este posibil pe probleme importante, nu chiar banale din acestea care s-ar părea că ne-am împiedicat noi acum. Să ne înțelegem, spre binele tuturor, s-a venit cu această propunere. Tocmai pentru a depăși etapa subliniată de colegul nostru "Când o să fiți voi la putere, faceți cum vreți voi, acum facem cum vrem noi", am dorit ca aceste Birouri să se întâlnească.

Constat, cu părere de rău, după 7 ani de Parlament, de când sunt și eu că lucrurile nu s-au prea schimbat, adică atitudinea afișată telegenic este una, cea afișată aici este aceeași din ultimul an.

De aceea, eu mai fac un pas spre cei de la Putere, vă rog să fiți de acord ca sesiunea extraordinară să fie pe 23. Deci, vă rog.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Chelaru, haideți ca să revenim la un dialog normal, fără acuzații, pentru că este o chestiune absolut incorectă la toată deschiderea pe care am avut-o astăzi din primul moment și până în ultimul. Faptul că există puncte de vedere care pot fi uneori diferite, asta nu înseamnă că cineva este împotriva altcuiva, da?

Deci, declarații politice, discursuri putem să ținem cu toții, dar cred că până la urmă trebuie să ne întoarcem la ceea ce am spus că facem, că facem o sesiune extraordinară, că ordinea de zi asupra căreia am picat de acord cu toții și în unanimitate, ceea ce este un pas extraordinar înainte. Este clar că de la început ați venit cu ideea să faceți și dumneavoastră o singură zi, nu are nici un rost să ne ascundem de lucrul acesta. A mai rămas în dezbatere că este pe 23 sau 24.

Bun. Supun la vot 23.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Procedură!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Dacă tot vorbim de dialog și dacă toate voturile care au fost până acum au fost în unanimitate, haideți ca și în continuare să încercăm să luăm hotărâri numai în unanimitate, fără 10 la 9, 7 la 11.

Domnul Orest Onofrei:

Doamna președintă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Orest Onofrei:

Am o dilemă: colegii noștri de la PSD și de la PNL au fost de acord cu două zile. Ziua de 24 este a doua zi. A doua zi nu aveți activități, cum spunea domnul Năstase?

Și acum întreb eu: cine pe cine vrea să păcălească?

Adică vreți să facem două zile, să votăm două zile, să venim o zi și a doua zi avem treabă la Focșani, la Alba Iulia.

Deci data de 24 este a doua zi din cele două cu care sunteți de acord. Și, atunci, de ce nu sunteți de acord cu 24?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideți să depășim și să supunem la vot. Până la urmă, lucrul acesta este clar.

Vă supun la vot 23.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Sunteți de acord să luăm hotărâri în unanimitate, dacă este dialog?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Să vedem o dorință de dialog și din partea dumneavoastră. Noi am votat tot ce ați vrut dumneavoastră până acum. Acum, votați și dumneavoastră o propunere.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președintă, eu îmi voi permite să fac o sigură remarcă care cred că este una obiectivă: cineva de aici de la masă are impresia cumva că agenda politică a acestor zile este axată în jurul zilei de 24 ianuarie? Aveți impresia cumva că lumea "tropăie de nerăbdare" să ne audă pe noi ce spunem de 24 ianuarie? Că văd că aici este miza - domnule, trebuie neapărat să organizăm ceva pe 24 ianuarie! Eu vă spun că este greșit și că se forțează nota în această direcție și nu facem decât să umplem instituția sau pe noi de penibil.

Domnul Dan Voiculescu:

Doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul vicepreședinte Voiculescu, vă rog.

Domnul Dan Voiculescu:

Eu într-adevăr nu am vechimea în Parlament pe care o au domnul Berceanu și ceilalți colegi, dar vă spun foarte deschis: tot ne acoperim cu vorbe, spunem că vrem dar de fapt nu vrem, și este un lucru cu care eu nu prea sunt obișnuit.

Eu voi face o propunere colegilor: să plecăm, să vă lăsăm pe dumneavoastră, puterea, să hotărâți ce doriți pentru că aveți majoritatea oricum.

Dacă sunteți de acord, domnilor colegi, vă rog, haideți să mergem.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule vicepreședinte, nu vă grăbiți, că cerusem și eu cuvântul și solicitam pe procedură.

Domnul Ioan Chelaru:

Mai este o problemă: dacă plecăm, nu mai este cvorum pentru Birourile permanente reunite.

Nu mai aveți cvorum.

Dacă plecăm noi, nu mai aveți cvorum, să știți.

Vă rugăm să luați act și de această împrejurare.

Domnul Dan Voiculescu părăsește sala de ședințe.

Domnul Vasile Blaga:

Să meargă domnul Voiculescu, dacă dorește.

Dragi colegi, eu vin cu o propunere: revenim la tot. Să fie două zile: în prima zi - una, în a doua zi - alta, și am terminat discuția.

Bineînțeles că vom explica asta fiecare cum poate.

Stenogramele au rămas. Iar referitor la discuții, cine încearcă să ducă într-o altă zonă, propun să facem publică stenograma acestei ședințe acum, imediat, ca să nu avem discuții de altă natură când ieșim din sală.

Dorim să revenim: 23 - 24. Un prim punct în prima zi, al doilea punct în a doua zi, și am terminat discuția.

Doamna Roberta Alma Anastase:

De acord.

Cine este pentru?

S-a stabilit că punctul 1 este punctul cu primul-ministru și punctul 2 este referitor la 24 ianuarie.

Domnul Vasile Blaga:

Al doilea este punctul din a doua propunere.

Și va trebui să stabilim și orele, dacă chiar ați venit cu gândul să avem ședință extraordinară.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine.

Haideți să supunem întâi la vot propunerea aceasta.

Cine este pentru 23 și 24?

Domnul Vasile Blaga:

Deci, cine este de acord cu 23 - 24? Toată lumea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Voturi împotrivă? Trei voturi împotrivă.

Abțineri? O abținere.

Trecem mai departe la orele de ședință pentru luni și marți.

Vă rog să faceți propuneri.

Domnul Mircea Dușa:

Pentru luni propusesem ora 15,00. Sau poate fi ora 13,00.

Domnul Vasile Blaga:

La ora 13,00?

Domnul Ioan Chelaru:

Aceasta înseamnă ora 12,00 - grupuri, și ora 13,00 - plen.

Domnul Vasile Blaga:

De acord toți cu ora 13,00, da?

Voturi împotrivă dacă sunt. Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Deci, ora 13,00.

A doua zi: este bine la ora 10,00 sau la ora 11,00?

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Vor participa și invitați.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, să începem la ora 11,00, ca să fie o oră rezonabilă pentru absolut toată lumea - și pentru invitați.

Bine, este în regulă.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Procedură, doamna președinte.

Trebuie să fixăm și cum va fi dezbaterea. Eu am propus să fie niște timpi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Timpii vor fi conform Regulamentului: câte 20 de secunde per parlamentar, ca la moțiune. De acord?

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

Abțineri? Nu sunt.

Domnul Gheorghe Barbu:

Și pentru a doua zi, pentru ședința solemnă, să stabilim pentru grupuri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mergem pe intervenții egale pentru fiecare grup - câte o intervenție pentru fiecare.

Domnul Gheorghe Barbu:

De câte minute? De 10 minute? De 5 minute?

Domnul Vasile Blaga:

10 minute.

Asta înseamnă 20 de minute de grup - Camera Deputaților și Senat.

Domnul Gheorghe Barbu:

10 minute pentru fiecare grup sau 10 minute pentru grupuri reunite?

Domnul Vasile Blaga:

Grupuri reunite 10 minute?

Domnul Gheorghe Barbu:

Da. 5 minute fiecare grup.

Domnul Vasile Blaga:

Bine.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă sunteți de acord cu lucrul acesta.

Voturi pentru?

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Vă mulțumesc.

Cu aceasta, am epuizat ordinea de zi.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 ianuarie 2022, 9:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro