Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iul. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 3 iulie 2012 ora 9:30

1. Solicitare din partea unor membri ai Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului aparținând grupurilor parlamentare PSD și PNL, privind organizarea unei ședințe a Birourilor permanente reunite, marți, 3 iulie 2012, ora 9.30
Decizia comună a Președinților Camerei Deputaților și Senatului nr. 3/2012 consultă

Solicitare din partea unor membri ai Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului aparținând grupurilor parlamentare PSD și PNL, privind organizarea unei ședințe a Birourilor permanente reunite, marți, 3 iulie 2012, ora 9.30 Domnul Vasile Blaga:

Deci suntem în cvorum.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Domnule președinte, o chestiune de procedură.

Domnul Vasile Blaga:

Vă rog.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Conform deciziei Curții Constituționale, că așa ați făcut-o, nu mai există cvorum. Câți suntem, suntem. Sigur, tehnic vorbind, suntem destui, dar să ne reamintim lucrul acesta.

Domnul Vasile Blaga:

La voi, la Camera Deputaților. La noi nu s-a schimbat nimic.

La voi, la Camera Deputaților ați schimbat tot. Noi nu am schimbat nimic.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule președinte, cu tot respectul, aveți foarte mare dreptate, dar la noi, la Camera Deputaților, a venit propunerea de la voi, de la PDL, ca să vă citez.

Domnul Eugen Nicolicea:

La Camera Deputaților niciodată nu a scris în Regulament că trebuie cvorum la Biroul permanent. Se confundă majoritatea cu care se iau deciziile cu majoritatea de prezență. Niciodată nu a fost prevăzută în Regulament vreo chestiune care ține de cvorum.

Domnul Vasile Blaga:

Senatul nu poate lucra decât în cvorum, inclusiv în Biroul permanent, deci.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, dar suntem în cvorum.

Domnul Vasile Blaga:

Suntem în cvorum toți.

Deci, în temeiul prevederilor art. 66 alin. (2) din Constituția României și al art. 89 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, Grupurile parlamentare ale PSD și PNL solicită organizarea unei ședințe comune a Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, astăzi, la 9.30 pentru convocarea în sesiune extraordinară a unei ședințe a Parlamentului, în data de 3 iulie 2012, adică astăzi, iar pe ordinea de zi propun cererea Grupurilor parlamentare ale PSD și PNL din Camera Deputaților și Senat de revocare a domnului Gheorghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legii.

Mandatul Avocatului Poporului este pe 4 ani. Scrie clar în ce condiții poate fi revocat - dacă încalcă Constituția, legile și așa mai departe.

Aici, avem un astfel de raport al comisiilor?

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, Grupurile parlamentare ale USL, pe baza aprobării dumneavoastră, a Biroului permanent și stabilirii ordinii de zi pentru ședința Biroului permanent, vă depun documentul - și o să-i rog pe colegii de la secretariatul general să facă o copie pentru fiecare membru al Biroului permanent - care trebuie înaintat Comisiilor juridice reunite, ca să facă raportul. Este cererea noastră, în care aducem argumente, conform Regulamentului ședințelor comune, cu privire la prevederile Constituției și legilor din România pe care Avocatul Poporului, domnul Iancu Gheorghe, le-a încălcat în funcția pe care o deține Acesta este temeiul legal.

Și eu vă cer următoarea chestiune: din punct de vedere regulamentar să supuneți votului trimiterea la Comisiile juridice. Comisiile juridice să discute. Să trimiteți Comisiilor juridice spre analiză această cerere a Grupurilor parlamentare ale USL, să fie sesizate să lucreze în perioada plenului, de la ora 10.00 la 13.00 și la ora 14.00 să fie a doua sesiune extraordinară a plenului reunit și să avem un singur punct pe ordinea de zi - discutarea raportului făcut de către Comisiile juridice reunite.

Îmi întemeiez această cerere pe Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului, care prevede această chestiune. Mai mult, această dezvoltare pe care eu v-am prezentat-o este stipulată și în Legea nr. 35/1997 a Avocatului Poporului.

Domnul Vasile Blaga:

Eu am legea în față. Ne trebuie raportul.

Deci, trebuie să faceți actul de sesizare. Spuneți că l-ați făcut.

Trebuie să decidem convocarea Comisiilor juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și prezenta un punct de vedere și cu punctul de vedere respectiv, sigur, putem convoca o sesiune extraordinară, cu respectarea mai departe a tuturor procedurilor de către cei doi secretari generali, urmând să facă demersuri la Monitorul Oficial, să fim în regulă. Da?

Supun votului dumneavoastră - ca să n-o lungim - trimiterea către comisiile de specialitate.

Sau, vă rog, intervenții, dacă sunt.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Dar prima dată trebuie să aprobați sesiunea extraordinară.

Domnul Vasile Blaga:

Sunt intervenții? Da, da, da, e în regulă.

Sunt intervenții pe cele două.? Nu sunt.

Atunci, supun votului dumneavoastră convocarea sesiunii extraordinare pentru astăzi, 3 iulie 2012, ora 14.00.

Voturi pentru? 14 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 3 voturi împotrivă.

A fost convocată sesiunea extraordinară pentru ora 14.00.

Supun votului dumneavoastră convocarea Comisiilor juridice - este ora 10.00 - pentru ora 11.00, ca să aibă timp să-și facă datoria.

Vă rog.

Voturi pentru? 16 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 3 voturi împotrivă.

Deci, la ora 11.00 se vor reuni Comisiile juridice. Rog să fie făcute procedurile.

Ne vedem în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților și Senatului la ora 14.00.

Prima dată, la 10.00, dar la a doua.

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule președinte, am o rugăminte. Trebuie să fixați o limită de timp. Începe la 14.00. Vă reamintesc că la 16.00 este sesiune extraordinară și la Camera Deputaților și la Senat.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Până la finalizarea ordinii de zi.

Domnul Vasile Blaga:

Ei termină repede și noi mergem repede la Curtea Constituțională. Sunt rezolvate.

În regulă. Sunt vecini acolo, rezolvăm repede problema.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 decembrie 2018, 17:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro