Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 9 octombrie 2012 ora 9:00

1. Decizia Curții Constituționale nr. 783 din 26 septembrie 2012 referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului nr.28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administrație al Societății Române de Televiziune
ședință comună a comisiilor de cultură cultură, 9.10.2012, ora 14,00 pentru audierea candidaților; - ședință comună 9.10.2012, ora 15,30 consultă

Decizia Curții Constituționale nr. 783 din 26 septembrie 2012 referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului nr.28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administrație al Societății Române de Televiziune Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Punctul 1, Decizia Curții Constituționale nr. 783 din 26 septembrie 2012 referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune.

Luăm act de Decizia Curții Constituționale. Și trebuie să solicităm liderilor grupurilor parlamentare să nominalizeze membrii Consiliului de administrație și să propunem înscrierea pe ordinea de zi a ședinței comune a numirii unui director interimar.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, eu vă propun să mergem pe procedură.

Dacă avem plen reunit săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, odată finalizată procedura, este numit și directorul general și nu mai are niciun rost. Dacă nu am fi numit.

Eu m-am uitat pe Decizia Curții Constituționale. Decizia Curții Constituționale intră doar într-o anumită zonă a procedurii, în care spune că reprezentanții Partidului Democrat Liberal nu au fost audiați de către comisii și supuși votului. De fapt asta lasă de înțeles. Ceea ce este corect.

Ar trebui ca liderii grupurilor parlamentare să stabilească acel procent pe care trebuie să-l aibă colegii noștri și să stabilească care sunt mandatele care au fost audiate și pot fi puse pe ordinea de zi și cei pe care-i audiază din partea Partidului Democrat Liberal. Deci, procedura ar fi una foarte simplă: liderii grupurilor parlamentare spun că din numărul membrilor CA cele două locuri sunt acestea ale Partidului Democrat Liberal. Partidul Democrat Liberal face nominalizări. Noi trebuie să stabilim o ședință a Comisiilor pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă reunite, în care cei doi colegi de la PDL să fie audiați. Raportul este comun pentru toți membrii Consiliului de administrație. Cu acesta se vine în plen, se votează. Toți depun jurământul, pentru că este o resetare, dacă vreți. Nu a fost contestată audierea în comisie a celorlalți reprezentanți ai grupurilor parlamentare din Parlamentul României.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Adică o completare de audiere.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Este o completare de audiere, exact.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnul deputat Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sigur, noi am avut negocierea ieri, am stabilit și ponderea, cum a zis și domnul Zgonea. Îi avem pregătiți pe cei doi. Singura diferență de opinie este că un consiliu de administrație dovedit ales nelegal înseamnă alt consiliu de administrație, chiar dacă cei care sunt numiți acolo sau cei care sunt nou numiți sunt aceiași cu cei vechi, procedura este identică cu situația când se schimbă complet consiliul de administrație și oricum se reaudiază. Nu știu de ce ne ferim noi de audiere sau neaudiere, chiar dacă sunt cei vechi, dinainte.

Eu v-aș propune ca, eventual, astăzi, să putem face audierile - cel puțin așa au fost discuțiile - urmând ca, dacă avem astăzi plen reunit, să-i și validăm și intră, practic, în direcție normală, cu toate deciziile care sunt.

Repet, nu cred că scrie undeva că nu mai trebuie audiați și nu știu ce problemă este dacă noi ne-am înțeles, am stabilit propunerile și ponderea, nu știu să fie vreo problemă și la audieri.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Da. Domnul vicepreședinte Oltean. Imediat.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Curtea Constituțională declară neconstituțională partea care privește desemnarea candidaților, deci toată procedura, absolut toată procedura care vizează desemnarea candidaților - asta înseamnă negociere, deci stabilirea unui membru pentru fiecare grup în parte, audierea lor, întocmirea unui nou raport - toate aceste elemente se repetă. Nu putem proceda numai la audierea reprezentanților Partidului Democrat Liberal și la votarea acestora.

În opinia mea. Am înțeles, domnule președinte, am înțeles perfect. În opinia mea se reface întreaga procedură care vizează desemnarea candidaților, inclusiv audierea acestora, un raport în ce privește pe cei 8 candidați și trecerea lor prin votul plenului reunit al celor două Camere. Aceasta este consecința declarării neconstituționalității acelei părți din Hotărârea Parlamentului.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnul președinte Zgonea.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Eu aș vrea să vă uitați, nu în diagonală pe Decizia Curții Constituționale, la punctul 6.2, domnule Toader.

Haideți să facem o distincție foarte clară: colegii care au fost din celelalte grupuri parlamentare, în afară de PDL, au fost audiați în prima parte a procedurii de către Comisiile pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă. Niciunul, în textul Deciziei Curții Constituționale, dintre judecătorii Curții Constituționale, nu a contestat această procedură.

Au spus că această procedură este incompletă deoarece nu au fost audiați și trecuți și cei care sunt ai Partidului Democrat Liberal.

Raportul comisiei va fi și cu cei doi ai dumneavoastră și va fi un raport nou și se va scrie în el: au fost audiați, au trecut, merg mai departe.

Deci, procedura este din nou completă, vine cu raport de la Comisiile pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă pentru toți cei 9 sau câți sunt, 11, nici nu mai știu, cu tot cu rezerve. Este o nouă procedură în care se audiază numai cei propuși de Partidul Democrat Liberal.

Nu scrie nicăieri în textul hotărârii Curții Constituționale că, dacă au fost audiați de către Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă cei de la PSD, PNL, Grupul parlamentar progresist și Grupul parlamentar al minorităților este greșit. Și nici nu ne recomandă nouă Curtea Constituțională să facem acest lucru. Raportul Comisiilor pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, odată venit, pe acel raport, cu toți și cu supleanții, se dă votul și procedura este îndeplinită.

Dumneavoastră vreți să-i mai audiem o dată pe cei care au fost audiați.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Un bis.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Păi, procedura nu spune așa ceva. Uitați-vă în Decizia Curții Constituționale.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu înțeleg subtilitatea. Dacă nu e ceva pe sub masă, nu înțeleg deloc, practic. sau nu puteți să-i aduceți azi sau când e comisia.

În rest, domnule Zgonea, vreți să spuneți că peste aceia care sunt audiați mai vin încă doi, pe urmă îi votăm și din aceia 14 rămân 11? Așa vreți? Și atunci când se votează nu ies. Păi nu ies că acesta-i poporul, acesta-i Parlamentul, taie.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, nu este nicio subtilitate. Este, pur și simplu, o procedură regulamentară.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi, nu, procedura regulamentară, domnule Zgonea, este foarte clară: începe o nouă audiere, indiferent că sunt aceiași, le pune o întrebare - ți-ai schimbat pantofii de ieri până azi?...

Domnul Eugen Nicolicea:

Pe buletinul de vot nu o să fie 14, o să fie om pe loc, ca să știți, să nu înțelegeți altfel.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi și pe cei 2 în plus cum îi faceți? Pleacă ei? Se supără? Cum? Explicați-mi și mie.

Domnul Eugen Nicolicea:

Cei doi retrași nu mai sunt trecuți în raport.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Pe ce lege se retrag? Își dau demisia? Cum? Haideți să fim serioși.

Domnul Eugen Nicolicea:

Păi, nu-și dau demisia că nu mai sunt în funcție.

Domnul Marian Neacșu:

Domnilor președinți, ceea ce a prezentat ceva mai devreme domnule președinte Zgonea este foarte corect și vă rog frumos să rețineți exact textul din Decizia Curții Constituționale. Spune următorul lucru: "Curtea Constituțională reține că în privința candidaților nominalizați la nivelul grupurilor parlamentare reunite nu au fost audiați la comisie cei propuși de Partidul Democrat Liberal". Deci este foarte clar că ceilalți au fost audiați. Acum ce facem? Acest lucru nu a fost îndeplinit. Și după aceea supuși votului plenului, bineînțeles, pentru că nu au fost nominalizați.

Și cred că e prea mult zgomot pentru nimic.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Eu vreau să citesc pentru distinșii mei colegi care n-au citit ce spune Curtea Constituțională: "Deci, sigur, o atare neregularitate - se referă la nominalizările grupurilor parlamentare - poate fi acoperită prin votul plenului reunit al celor două Camere în sensul completării listei potrivit configurației politice și ponderii grupurilor parlamentare, însă, în cauza de față, acest lucru nu s-a întâmplat".

Și jos Curtea Constituțională spune: a statuat că aceste comisii sunt organe de lucru ale Parlamentului, deci raportul nou al comisiei va fi făcut cu 11 propuneri acoperind toate grupurile politice parlamentare. Acela va fi înaintat către plen pentru a avea o hotărâre cu privire la nominalizarea membrilor CA și a supleanților. Ce e atât de greu de înțeles?

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, probabil că nu e nimic de neînțeles. Și noi putem să punem aceeași întrebare: ce e de neînțeles în ceea ce spunem noi? Pentru că vă citesc tot ce scrie aici, în hotărâre: "Curtea Constituțională constată că Hotărârea Parlamentului nr. 28/26. privind desemnarea membrilor Consiliului de Administrație al Societății Române. este neconstituțională în ceea ce privește desemnarea candidaților de către grupurile parlamentare". Aceasta este partea din hotărâre care este declarată neconstituțională și de aici toate celelalte părți subsecvente acesteia sunt și ele neconstituționale și trebuie repetate.

Care e problema? De ce vă e teamă să fie din nou audiați și votați? Acesta este cursul normal al acestei interpretări a Curții Constituționale.

Sigur, n-are importanță dacă nu vreți, să nu treacă, dar nu dați o altă interpretare decât cea corectă, în ultimă instanță, hotărârii Curții Constituționale.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnule președinte Zgonea, v-a convins?

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Grupurile parlamentare fac aceleași nominalizări, mai puțin cele două posturi care nu sunt, care nu mai aparțin grupurilor politice care au depășit norma. Ce e atât de greu de înțeles.

Ei au fost audiați. Dacă vreți să-i mai audiem o dată îi mai audiem, o să mai stăm 7 ore să-i mai audiem pe cei 11 care. Mergem pe varianta dumneavoastră.

Deci noi, acum, știți ce facem? Noi inventăm proceduri pe care Curtea Constituțională nu ne-a spus că le-am încălcat. Mergem pe varianta dumneavoastră, n-am nicio problemă.

Oricum va fi un raport nou cu cei 11, în care comisiile vor spune în felul următor: 9 dintre colegi au fost audiați - se constată în Decizia Curții Constituționale că nu a fost încălcată procedura aici, că este organ. nu este organ deliberativ, spune foarte clar, consultativ - ceilalți doi care, conform ponderii grupurilor politice, aparțin Partidului Democrat Liberal, au fost nominalizați de către grupuri, au trecut prin audiere și se trimite o listă de 11. E o chestiune simplă, fără să avem nicio problemă.

Plenul reunit va constata o nouă listă cu 11 plus supleanții, din care doar 2 au fost audiați, pentru că nu i-au primit comisiile permanente comune atunci. Ce e atât de greu?

Iscăm discuții acolo unde nu trebuia să iscăm, dar dacă dumneavoastră vreți să facem din nou fiecare grup parlamentar nominalizări, să facem chestiunea asta, mergem pe procedura asta, nu e nicio problemă.

Un pic mai exigenți, asta-i tot.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnul senator Pereș.

Domnul Alexandru Pereș:

Domnilor președinți, eu înțeleg altfel decât spune domnul Zgonea. La punctul 7.2 Curtea Constituțională spune foarte clar: "Parlamentul urmează să stabilească procedura de desemnare a membrilor Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune în. celor 8 locuri alocate grupurilor parlamentare cu respectarea - și aici spune - de procedură". Procedura este simplă. Eu nu pot să am o jumătate de procedură, să inventez eu acum, în Birourile permanente reunite. În lege zice foarte clar: "Se audiază toți cei propuși de către grupurile parlamentare." și putem face treaba aceasta destul de simplu, nu e nicio problemă: vă mențineți candidații, aveți posibilitatea, sigur, și majoritatea. O facem așa.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Se plimbă oamenii ăștia.

Domnul Alexandru Pereș:

Dar care-i treaba, domnule, nu ne plimbăm noi, se plimbă ei. Să se plimbe puțin că.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Bun, deci până la urmă tot acolo ajungem, e foarte clar. Vin 11, omul și locul.

Cedați, domnule Zgonea?

Iată o dovadă de înțelepciune, un exemplu. Domnul Zgonea a deschis calea concesiilor.

(Discuții în sală)

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Aș avea o rugăminte în schimb. Gestul de curtoazie al domnului Zgonea să nu îl transformăm în circ la Comisiile pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, știți, ca idee așa, dacă vreți și știți foarte bine la cine mă gândesc.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Bun. Când?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi, astăzi, la ora 14.00, eventual, că noi așa am anunțat în principiu. Mai repede, și la 12.00.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Ați anunțat dumneavoastră?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Avem moțiunea. Nu, nu, la ora 14.00. La ora 14.00 vă propun eu.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, păi terminăm astăzi până la ora 14.00?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi moțiunea n-o terminăm până la ora 14.00?

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Păi eu știu?! La ora 14.00 dacă.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

La 14.00, se termină în 4 ore. Și la 16.00 sau 16.30 să avem plenul reunit. Dacă audierile acum. nu mai fac nimic. Cei care au fost audiați. o să fie întrebări simple, dacă va fi vreo întrebare.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Haideți să mergem mai departe cu desfășurătorul și la sfârșit stabilim și când este plenul reunit, în funcție de câte comisii avem astăzi, să le rugăm să lucreze.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Da. Domnul senator David.

Domnul Gheorghe David:

Părerea mea este că ar trebui să facem invers: să stabilim ora de plen. În funcție de acea oră să venim în urmă puțin, să vedem cum putem clarifica lucrurile. Rețineți ce spun: este posibil, dacă mergem prea târziu, să nu avem suficienți colegi, ca și cvorum.

Din sală: E ședință comună.

Domnul Gheorghe David:

Nu contează, e ședință comună, știu ce spun. Mai mulți colegi, deja, tot întrebau când este ședința că au diferite mijloace de plecat spre casă. Vă rog să ținem cont și de asta.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

În sfârșit.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

O să merg numai cu trenul, o să merg ca dumneavoastră cu trenul. N-ajungeți niciodată, dar ați mers cu trenul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte, oricum, dacă facem audierile de la ora 13.00, să zicem, dacă sunt în plen la Cameră, le dăm aprobare.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, haideți să mergem mai departe pe ordinea de zi. Ne tot întoarcem la problema dumneavoastră.

Ajungem. La ora 14.00 facem ședința Comisiilor reunite pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, la 14.00.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 ianuarie 2022, 2:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro