Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 5 martie 2013 ora 9:30

1. Scrisoare din partea domnului deputat Ionuț - Marian Stroe, Președintele Delegației Parlamentului României la APCE referitoare la modificarea componenței delegației
la plenul comun consultă

Scrisoare din partea domnului deputat Ionuț - Marian Stroe, Președintele Delegației Parlamentului României la APCE referitoare la modificarea componenței delegației Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aici avem o chestiune și o să rog liderii grupurilor politice parlamentare - această ședință de Birouri permanente reunite este făcută strict pentru pct.1, celelalte sunt erori pe care le-am avut noi în ultimele luni de zile și pe care trebuie să le reglăm - trebuie să adoptăm o hotărâre a Parlamentului care să modifice Hotărârea nr.12 din februarie a.c., să includem cel puțin o doamnă în rândul membrilor titulari ai Delegației Parlamentului României la APCE.

Având în vedere că Grupurile parlamentare PSD - Senat/Cameră au deja delegată o doamnă, este singurul grup care are avantajul acesta, o să rog celelalte grupuri politice parlamentare să ia o decizie. Dacă decizia este favorabilă, atunci la ora 15.00 avem plen reunit, așa am discutat cu domnul Antonescu, cu punctele pe care le avem pe ordinea de zi, vreo cinci dintre ele merg la plen.

Care este dezavantajul, ca să discutăm deschis. Luna aceasta, României i s-a cerut monitorizarea la APCE. Bulgariei i se continuă monitorizarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Colegii noștri din toate grupurile politice parlamentare au făcut un efort extraordinar, împreună cu ambasadorul și au aplicat un principiu pe care trebuie să-l aplicăm mai des; în afară, suntem uniți, aici putem să avem dialoguri politice pe diferite teme și diferite abordări. Astfel încât a fost amânată analiza pentru martie. Dacă nu ținem astăzi plenul și nu avem o deschidere din partea grupurilor politice parlamentare, cele care au omis să promoveze egalitate de gen pe listele APCE-ului, în acel moment, în luna martie, echipa noastră nu are drept de vot. Și atunci tot efortul pe care l-am făcut în ultima perioadă și faptul că avem o delegație la APCE pentru anul acesta este cam jobless, ca să folosesc așa un cuvânt. Îi trimitem degeaba anul acesta, dacă nu sunt în martie. Așa încât o să rog frumos liderii grupurilor politice parlamentare, am vorbit aseară și cu domnul Stroe și mi-a spus și domnia sa că o să convingă grupurile liberale să găsească o soluție. În primul rând, este obligația noastră, a celor de la putere, dacă cei din opoziție au omis această chestiune. Noi avem în acest moment o doamnă care este delegată, PNL-ul nu are pe nimeni, PD-ul la fel, PP-DD-ul la fel.

Domnul Mate Andras-Levente:

Noi nu avem doamne în grup.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

UDMR-ul nu are doamne în grup.

Titulare ne trebuie, supleanți avem.

Domnul Neacșu, după care domnul Cezar Preda.

Domnul Marian Neacșu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dacă-mi permiteți, eu am și încercat o statistică și cred că asta ne ajută, până la urmă, să hotărâm mai ușor. În toate delegațiile la Adunările parlamentare, Partidul Social Democrat are șase nominalizări de doamne de egalitate de gen pentru titulari și doi pentru supleanți; Partidul Național Liberal doi titulari; PD-L doi titulari. Acestea sunt singurele nominalizări pentru doamne în toate comisiile, deci aceasta este structura momentului.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Îi rog pe domnii deputați Cozmanciuc și pe domnul senator să găsească o soluție.

Domnul Cezar Preda.

Domnul Cezar Preda:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți, în afară de faptul că trebuie să avem, eu cred că nu o femeie, ci două femei din zece, Grupul socialist în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei are și un grup de femei socialiste și acolo aveți o normă impusă de 30 la sută femei.

Eu îl înțeleg pe domnul Neacșu că a nominalizat șase femei, dar nu le-a nominalizat unde trebuie. Aici trebuie să nominalizați. Aveți la APCE obligatoriu un grup de femei 30 la sută să nominalizați, deși vă spun, domnule președinte, pentru că ați amintit de obligațiile puterii, că data trecută noi am avut două titulare. Deci, ca să facem în așa fel ca delegația noastră să fie. Și acum PSD-ul are patru locuri, PNL-ul are trei, noi avem numai un singur loc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și acela este prezervat.

Domnul Cezar Preda:

Nu, nu vorbim de prezervare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vreau să vă aduc aminte ceva de față cu toată lumea.

Domnul Cezar Preda:

În stilul dumneavoastră răutăcios, așa, puteți s-o faceți.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Atunci vă aduc aminte că noi, fiind la putere, nu am făcut o scrisoare către APCE pentru postul de vicepreședinte, pe care vreți să-l ocupe șeful delegației, păstrând cutuma veche, pe care am pierdut-o în 2008.

Domnul Cezar Preda:

S-o faceți.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu o facem, pentru că noi păstrăm niște cutume, pe care le-am pierdut în ultimii patru ani.

Rog colegii mei să găsească o soluție.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 ianuarie 2022, 20:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro