Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 5 martie 2013 ora 15:50

12. Memorandum intern: Solicitare filmare televiziunea publică germană ZDF
aprobat consultă

Memorandum intern: Solicitare filmare televiziunea publică germană ZDF Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, iertați-mă. Eu cred, am o opinie, dacă sunteți de acord. Eu cred că ar trebui să mai încetăm cu manifestările acestea la P1. Este și o grămadă de presă aici, noi suntem mulți deja. Dacă mai facem și tot felul de expoziții tot la P1 !

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dar nu la P1, ci la S1.

Domnul Marian Neacșu:

Cel puțin așa scrie aici, la nivelul P1. Poate în alt spațiu .

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Haideți să ne întoarcem la regimul de gratuitate. Deci, ZDF ne solicită nouă această chestiune. Ce treabă am eu cu intențiile de a realiza măsuri de limitare a imigrației dinspre România? Eu sunt Parlamentul României. Ce legătură are imigrația cu fotografia și imaginea Camerei Deputaților? Aceasta înseamnă că eu accept să am o imagine negativă, nu? Sau nu înțeleg eu bine. Deci, eu să fiu oaia neagră, cum ar veni.

Liderii grupurilor?

Bun, se respinge în unanimitate în Biroul permanent.

Domnul Cezar Preda:

Domnule președinte, vă rog să-mi permiteți. Eu aș vrea să vă spun că, din ce am citit eu aici, mie nu mi se pare că ei vor să facă un lucru rău și nu știu de ce dumneavoastră credeți că o să fiți dumneavoastră țap ispășitor. Dumneavoastră sunteți președintele Camerei Deputaților, iar această construcție a noastră, clădire a noastră este o unitate de onoare și de mândrie. Nu cred eu că extrapolarea sau punerea ei în antiteză cu ceea ce înseamnă migrația va crea prejudicii.

Eu aș cere mai multe detalii, domnule președinte, pentru că aceasta este o televiziune serioasă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să cerem mai multe detalii, sunt de acord.

Eu am să vă spun ce scrie în e-mail-ul pe care l-am primit de la doamna Balomiri. Dumneavoastră sunteți mai experimentat decât mine și domnul Oltean la fel, eu mai puțin. Spune așa: intenția este de a realiza un reportaj în care să ne arătăm doar aspectele corpotate în mod convențional, așa-numita migrațiune a sărăciei și transferul de inteligență, adică pregătirea noastră și plecarea acolo. Această migrațiune a forței de muncă cu un grad înalt de specializare aduce certe avantaje țărilor țintă care-i încurajează în mod corespunzător.

Bine, domnilor, dacă dumneavoastră spuneți, eu sunt de acord. Dar dacă TVR1 face o cerere, Bundestag-ul credeți că ne-o aprobă?

Vă mai întreb o dată, pentru stenogramă: dacă TVR face o cerere Bundestag-ului, credeți că o aprobă fără bani? Tot pentru a promova imaginea Germaniei în România și pentru a încălzi relațiile. Dragi colegi, credeți că Bundestag-ul vă va aproba fără să vă ceară cinci mii de euro pe oră? Nu. Dacă noi aprobăm ZDF și celelalte televiziuni din Uniunea Europeană vor cere, în acel moment ce vom face?

Domnul Cezar Preda:

Domnule președinte, scuzați-mă, dar am aprobat noi aici cui n-a vrut și cui a vrut.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Preda, știți foarte bine, am aprobat ce am vrut și ce n-am vrut și ne-am trezit cu imaginile Parlamentului în toate videoclipurile sau în toate, dacă vreți, reportajele unor televiziuni care ne-au scris aici că ne fac bine și, de fapt, ne-au făcut inserări, n-aș spune răutăcioase, dar aș spune nelalocul lor față de un stat european.

Eu vă reamintesc că până la urmă suntem totuși parlamentari europeni, parlamentarii unui stat național din Europa. Nicăieri, dacă TVR1 cere, nu i se aprobă fără bani.

Pe mine nu mă deranjează să aprob, dar, știți, veniturile Centrului Internațional de Conferințe au scăzut în ultimii ani, pentru că, așa cum spune și colegul meu care este unul dintre liderii Grupului PD-L, am ajuns să aprobăm 70 la sută gratuități. Deci, vă rog frumos să nu uitați.

Mai există o chestiune pe care n-am discutat-o niciodată în ultimii ani, pentru că nu vrem s-o discutăm. Fotografiile, odată acceptate, rămân în baza de date și pe dreptul lor, în Germania pot să le folosească de câte ori vor. Noi nu avem nici o înțelegere cu ei și de fiecare dată am avut aceeași problemă.

Bine, eu sunt de acord.

Domnul Ioan Oltean:

Eu zic să le aprobăm acum și pe urmă să facem o regulă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am tot făcut reguli de șapte ani în Biroul acesta permanent. În ultimii șapte ani, am făcut reguli de avem profit zero și pierderi câte trei-patru miliarde pe an. Banii pe care-i fac cei din Centrul Internațional de Conferințe sunt cei din care ne protejează pe noi și pe angajații care iau masa la prânz. Fiecare leu pe care-l pierdem acolo înseamnă un deficit bugetar și o pierdere, iar pierderea respectivă trebuie s-o duci din altă parte și atunci mașini second-hand, calculatoare third-hand, imprimante care sunt scoase din uz. Fiecare ban pe care nu-l avem la Centrul Internațional de Conferințe, trebuie să-l investim din partea cealaltă, din bugetul Camerei, care înseamnă bugetul de stat, și atunci când trebuie să cumpărăm microfoane, cumpărăm de aici - acolo. Ca să știți despre ce este vorba. Dumneavoastră vă mirați de ce nu facem și noi un restaurant modern, de ce n-avem o cafenea. Pentru probleme de genul acesta. Eu vă spun că în Bundestag, dacă s-ar vedea procentul de management care a fost în ultimii ani de zile la Camera Deputaților, n-ar mai aproba nici una gratuită. Dar nu mai comentez.

Biroul permanent, în unanimitate. Am spus numai pentru stenogramă. ZDF să filmeze în Parlamentul României. Mai vorbim după ce vedem ce s-a filmat.

Supun colegilor mei. Unanimitate.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 ianuarie 2022, 20:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro